Prospect Lamictal

   Prospect foarte util utilizatorilor. Cititi-l neaparat.

Lamictal  Prospect 25 mg, comprimate

Lamictal 50 mg, comprimate

Lamictal 100 mg, comprimate

 Lamictal 2 mg, comprimate dispersabile / masticabile

Lamictal 5 mg, comprimate dispersabile/masticabile

 Lamictal 25 mg, comprimate dispersabile/masticabile

Lamictal 100 mg, comprimate dispersabile/masticabile

Lamotrigină

lamictal prospect
lamictal prospect

 

Cititi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să luaţi acest medicament.

Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
 Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 

 In acest prospect gasiti

  1. –                       Ce este Lamictal si pentru ce se utilizeaza
  2. –                       înainte să luaţi Lamictal
  3. –                       Cum să luaţi Lamictal
  4. –                       Reacţii adverse posibile
  5. –                       Cum se păstrează Lamictal
  6. –                       Informaţii suplimentare

 

  1. CE ESTE LAMICTAL Şl PENTRU CE SE UTILIZEAZA

Lamictal aparţine unei grupe de medicamente denumite antiepileptice. Este utilizat pentru a trata două afecţiuni – epilepsia şi boala bipolară.

Lamictal tratează epilepsia prin blocarea semnalelor din creier care declanşează crizele epileptice (convulsiile).

–                       Pentru adulţi şi copii cu vârsta de 13 ani şi peste, Lamictal poate fi utilizat singur sau cu alte medicamente, pentru tratamentul epilepsiei. Lamictal poate fi de asemenea folosit cu alte medicamente pentru tratarea convulsiilor care apar în cadrul unei afecţiuni denumite sindrom Lennox-Gastaut.

–                       Pentru copii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 12 ani, Lamictal poate fi utilizat împreună cu alte medicamente, pentru a trata aceste afecţiuni. Poate fi utilizat singur pentru tratamentul unui tip de epilepsie cunoscut sub numele de absenţe tipice.

Lamictal este utilizat de asemenea pentru tratamentul bolii bipolare.

Persoanele cu boală bipolară (denumită uneori depresie maniacală) prezintă schimbări extreme ale dispoziţiei, cu perioade de manie (stare de excitaţie sau euforie) alternând cu perioade de depresie (stare de tristeţe adâncă sau disperare). Pentru adulţii cu vârsta peste 18 ani, Lamictal poate fi utilizat singur sau împreună cu alte medicamente, pentru prevenirea perioadelor de depresie care apar în boala bipolară. Nu se ştie încă cum acţionează Lamictal la nivelul creierului pentru a produce acest efect.

 2.       ÎNAINTE SĂ LUAŢI LAMICTAL

Nu luaţi Lamictal:

–                       dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la lamotrigină sau la oricare dintre celelalte componente ale Lamictal (enumerate la pct. 6). Dacă vă aflaţi în această situaţie:  Spuneţi-i medicului dumneavoastră, şi nu luaţi Lamictal.

Aveţi grijă deosebita cand utilizaţi Lamictal

Medicul dumneavoastră trebuie să ştie înainte să luaţi Lamictal:

–                       dacă aveţi orice fel de probleme cu rinichii

–                       dacă v-a apărut vreodată o erupţie pe piele după ce aţi luat lamotrigină sau alte medicamente pentru epilepsie

–                       dacă luaţi deja medicamente care conţin lamotrigină.

Sau dacă vă aflaţi în oricare dintre aceste situaţii:

 – Spuneţi-i medicului dumneavoastră, care poate decide scăderea dozei, sau că Lamictal nu este potrivit pentru dumneavoastră.

Informaţii importante despre reacţii adverse potenţial grave

Un număr mic de oameni care iau Lamictal fac o reacţie alergică sau reacţii la nivelul pielii potenţial grave, care pot duce la probleme mai grave dacă nu sunt tratate. Trebuie să cunoaşteţi aceste simptome pentru a le putea remarca cât timp sunteţi sub tratament cu Lamictal.

– Citiţi descrierea acestor simptome în secţiunea 4 a acestui prospect „Reacţii adverse potenţial grave: cereţi imediat ajutorul medicului”

Gânduri de auto-vătămare sau sinucidere

Medicamentele anti-epileptice sunt utilizate pentru a trata diverse boli, inclusiv epilepsia şi boala bipolară.

Persoanele cu boală bipolară pot prezenta uneori gânduri de auto-vătămare sau sinucidere. Dacă aveţi boală bipolară, este ma probabil să gândiţi în acest fel:

–                       când începeţi pentru prima oară tratamentul

–                       dacă aţi avut în trecut gânduri de auto-vătămare sau sinucidere

–                       dacă aveţi vârsta sub 25 de ani

Dacă aveţi gânduri sau experienţe triste, sau dacă observaţi că vă simţiţi mai rău sau că apar simptome noi în timp ce luaţi Lamictal: Mergeţi la un medic cât mai curând posibil sau mergeţi la cel mai apropiat spital pentru ajutor.

La un număr mic de pacienţi trataţi cu medicamente antiepileptice precum lamotrigină s-a constatat apariţia unor gânduri de auto-vătămare sau de sinucidere. în cazul în care vă apar astfel de gânduri, contactaţi-vă imediat medicul, indiferent de moment.

Dacă luaţi Lamictal pentru epilepsie

Crizele din unele tipuri de epilepsie se pot agrava ocazional sau se pot produce mai frecvent chiar dacă luaţi Lamictal. Unii pacienţi pot prezenta crize severe, care pot provoca probleme grave de sănătate. Dacă crizele survin mai frecvent sau dacă prezentaţi o criză severă când luaţi Lamictal:  – Mergeţi la un medic cât mai curând posibil.

Lamictal nu trebuie administrat persoanelor cu vârsta sub 18 ani pentru tratamentul bolii bipolare. Medicamentele pentru tratamentul depresiei şi altor probleme de sănătate mintală determină creşterea riscului de gânduri şi comportamente suicidare la copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani.

 Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, sau dacă începeţi să luaţi unele noi, inclusiv medicamente din plante şi medicamente eliberate fără prescripţie medicală.

Medicul dumneavoastră trebuie să fie informat dacă luaţi alte medicamente pentru tratamentul epilepsiei sau al altor probleme de sănătate mintală. Această informaţie este necesară pentru a se stabili dacă vi se administrează doza corectă de Lamictal. Aceste medicamente includ:

–                       oxcarbazepină, felbamat, gabapentină, levetiracetam, pregabalin. topiramat sau zonisamidă, utilizate pentru tratamentul epilepsiei          

–                       litiu sau olanzapină utilizate pentru centru tratamentul problemelor de sănătate mintală

–                       bupropionă, utilizată pentru tratamentul problemelor de sănătate mintală sau pentru oprirea fumatului

Spuneţi-i medicului dumneavoastră dacă luaţi oricare dintre acestea.

Anumite medicamente interacţionează cu Lamictal sau fac mai probabilă apariţia reacţiilor adverse. Acestea includ:

–                       valproat, utilizat pentru tratamentul epilepsiei şi problemelor de sănătate mintală

–                       carbamazepină, utilizată pentru tratamentul epilepsiei şi problemelor de sănătate mintală

–                       fenitoină, primidonă sau fenobarbital utilizate pentru tratamentul epilepsiei

–                       risperidonă, utilizată pentru tratamentul problemelor de sănătate mintală

–                       rifampicină, care este un antibiotic

–                       o combinaţie de lopinavir şi ritonavir, utilizată pentru tratamentul infecţiei cu virusul imunodeficienţei umane (HIV)

–                       contraceptive hormonale, precum contraceptive orale combinate fa se vedea mai jos).

Spuneţi-i medicului dumneavoastră dacă luaţi, aţi început să luaţi sau aţi întrerupt administrarea oricăruia dintre acestea.

Contraceptivele hormonale ( cum ar fi contraceptivele hormonale combinate) pot influenţa modul în care acţionează Lamictal

Medicul dumneavoastră vă poate recomanda să utilizaţi un anume tip de contraceptiv hormonal, sau altă metodă de contracepţie, precum prezervative, diafragmă sau sterilet. Dacă utilizaţi un contraceptiv hormonal precum contraceptivele orale combinate, medicul dumneavoastră poate să vă recolteze probe de sânge pentru a verifica concentraţia de Lamictal. Dacă folosiţi un contraceptiv hormonal sau plănuiţi să începeţi utilizarea unuia:

– Discutaţi cu medicul dumneavoastră, care vă va prezenta metode contraceptive adecvate pentru dumneavoastră.

Lamictal poate influenţa de asemenea modul în care acţionează contraceptivele hormonale, deşi este improbabil ca acest lucru să le facă mai puţin eficace. Dacă utilizaţi un contraceptiv hormonal şi remarcaţi modificări ale ciclului menstrual, cum ar fi sângerări neregulate sau pătare între cicluri:

– Spuneţi-i medicului dumneavoastră. Acestea pot fi semne că Lamictal afectează modul în care acţionează contraceptivul dumneavoastră.

Sarcina şi alăptarea

Poate exista un risc crescut de defecte congenitale la copii ai căror mame au luat Lamictal în timpul sarcinii. Aceste defecte includ despicătură labiaiă sau palatină. Medicul dumneavoastră vă poate sfătui să luaţi suplimente de acid folie dacă plănuiţi si rămâneţi gravidă şi în timpul sarcinii.

Sarcina poate de asemenea modifica eficacitatea Lamictal, astfel încât să fie necesar să efectuaţi nişte analize de sânge şi doza dumneavoastră de Lamictal să fie modificată:

Spuneţi-i medicului dumneavoastră dacă sunteţi gravidă, dacă aţi putea fi gravidă sau dacă plănuiţi să rămâneţi gravidă. Nu trebuie să întrerupeţi tratamentul fără să fi discutat în prealabil despre acest lucru cu medicul dumneavoastră. Acest lucru este deosebit de important dacă sunteţi bolnav de epilepsie.

 – Spuneţi-i medicului dumneavoastră dacă alăptaţi sau plănuiţi să alăptaţi. Substanţa activă din Lamictal trece în lapte şi vă poate afecta copilul. Medicul dumneavoastră va discuta cu dumneavoastră riscurile şi beneficiile alăptării în timp ce luaţi Lamictal şi vă va verifica periodic copilul dacă decideţi să alăptaţi.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Lamictal poate provoca ameţeli şi vedere dublă.

– Nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi utilaje decât dacă sunteţi sigur că nu sunteţi afectat.

Dacă aveţi epilepsie, discutaţi cu medicul dumneavoastră în legătură cu conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor.

Comprimate:

Informaţii importante privind unele componente ale Lamictal

Comprimatele de Lamictal conţin cantităţi mici dintr-un glucid denumit lactoză. Dacă aveţi o intoleranţă la lactoză sau la alte categorii de glucide:

Spuneţi-i medicului dumneavoastră, şi nu luaţi Lamictal.

3. CUM SĂ LUAŢI LAMICTAL

Luaţi întotdeauna Lamictal exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Cât Lamictal să luaţi

Poate să dureze un timp până la găsirea celei mai bune doze de Lamictal pentru dumneavoastră. Doza pe care o luaţi va depinde de:

–  vârsta dumneavoastră

–   dacă Iuati Lamictal impreuna cu alte medicamente

– daca aveti orice probleme cu rinichii sau ficatul

Medicul dumneavoastră vă va prescrie o doză mică la începutul tratamentului şi va creşte treptat doza în următoarele săptămâni până când atingeţi o doză care are efect la dumneavoastră (denumită doza eficace). Niciodată nu luaţi mai mult Lamictal decât v-a spus medicul.

Doza uzuală eficace de Lamictal pentru adulţi şi copii cu vârsta de 13 ani sau peste este între 100 mg şi 400 mg pe zi.

Pentru copii cu vârsta între 2 şi 12 ani, doza eficace depinde de greutatea lor corporală – de obicei, este între 1 mg şi 15 mg pentru fiecare kg de greutate corporală a copilului, până la maxim 400 mg pe zi.

Lamictal nu este recomandat copiilor cu vârsta sub 2 ani.

Cum să luaţi doza dumneavoastră de Lamictal

Comprimate:

Luaţi doza dumneavoastră de Lamictal o dată sau de două ori pe zi, după cum vă recomandă medicul. Poate fi luată cu sau fără alinente.

De asemenea medicul dumneavoastră poate să vă recomande începerea sau întreruperea administrării altor medicamente, în funcţie de afecţiunea pentru care sunteţi tratat şi de modul în care răspundeţi la tratament.

–                       înghiţiţi comprimatele întregi. Nu le rupeţi, nu le mestecaţi şi nu le zdrobiţi.

–                       Luaţi întotdeauna doza completă pe care v-a prescris-o medicul. Niciodată nu luaţi doar o parte dintr-un comprimat.

Comprimate dispersabile/masticabile:

Luaţi doza de Lamictal o dată sau de două ori pe zi, după cum vă recomandă medicul dumneavoastră. Poate fi luată cu sau fără alimente.

–                       Luaţi întotdeauna doza completă pe care v-a prescris-o medicul. Niciodată nu luaţi doar o parte dintr-un comprimat.

De asemenea medicul dumneavoastră poate să vă recomande începerea sau întreruperea administrării altor medicamente, în funcţie de afecţiunea pentru care sunteţi tratat şi de modul în care răspundeţi la tratament.

Lamictal comprimate dispersabile/masticabile pot fi înghiţite întregi cu puţină apă, mestecate sau dizolvate în apă pentru a obţine un medicament lichid.

Dacă mestecaţi comprimatul:

Este posibil să fie necesar să beţi puţină apă în acelaşi timp, pentru a ajuta comprimatul să se dizolve în gură. Beţi apoi ceva mai multă apă pentru a fi sigur că toată cantitatea de medicament a fost înghiţită.

Pentru a face un medicament lichid:

–                       Puneţi comprimatul într-un pahar cu suficientă apă astfel încât cel puţin să acopere tot comprimatul.

–                       Fie agitaţi să se dizolve sau aşteptaţi aproximativ un minut până când comprimatul este complet dizolvat.

–                       Beţi toată cantitatea de lichid.

–                       Adăugaţi încă puţină apă în pahar şi beţi-o, pentru a vă asigura că nu a rămas nicio urmă de medicament în pahar.

Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Lamictal

Dacă oricine ia mai mult Lamictal decât trebuie:

– Contactaţi imediat un medic sau un farmacist. Dacă este posibil arătaţi-le cutia de Lamictal.

O persoană care a luat mai mult decât trebuie din Lamictal poate avea oricare dintre aceste simptome:

–                     Miscari oculare rapide, necontrolabile (nistagmus)

–                       Neîndemânare şi lipsă de coordonare, afectarea echilibrului (ataxie)

–                       Pierderea conştienţei şi comă.

Dacă uitaţi să luaţi Lamictal

Nu luaţi comprimate în plus sau o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Cereţi sfatul medicului dumneavoastră în legătură cu modul în care se începe din nou administrarea. Este important să faceţi acest lucru.

Nu întrerupeţi administrarea de Lamictal fără recomandare

Lamictal trebuie luat atâta timp cât vă recomandă medicul dumneavoastră. Nu întrerupeţi tratamentul decât dacă medicul dumneavoastră vă recomandă acest lucru.

Dacă luaţi Lamictal pentru epilepsie

Pentru a întrerupe administrarea de Lamictal, este important să reduceţi treptat doza, pe durata a 2 săptămâni. Dacă întrerupeţi brusc administrarea de Lamictal, epilepsia dumneavoastră poate reveni sau se poate agrava.

Dacă luaţi Lamictal pentru boală bipolară

Lamictal îşi poate face efectul după un anumit timp, deci nu este probabil să vă simţiţi bine imediat. Dacă opriţi administrarea de Lamictal, doza dumneavoastră nu va trebui redusă treptat. Dar tot trebuie să discutaţi mai întâi cu medicul dumneavoastră, dacă doriţi să întrerupeţi administrarea de Lamictal.

4. REACŢII ADVERSE POSIBILE

Ca toate medicamentele, Lamictal poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Reacţii potenţial grave: cereţi imediat ajutorul medicului

Un număr mic de oameni care iau Lamictal fac o reacţie alergică sau reacţii la nivelul pielii potenţial grave, care pot duce la probleme mai grave dacă nu sunt tratate.

Aceste simptome apar cu precădere în primele luni de tratament cu Lamictal, mai ales dacă doza iniţială este prea mare sau este crescută prea brusc, sau dacă Lamictal este administrat cu un alt medicament numit valproat. Linele din aceste simptome sunt mai frecvente în cazul copiilor şi din această cauză părinţii trebuie să fie atenţi pentru a le putea sesiza la timp.

Simptomele acestor reacţii includ:

–                       erupţii sau roşeaţă la nivelul pielii, care se pot transforma în reacţii grave la nivelul pielii cum ar fi erupţii cutanate extinse cu pustule şi descuamări ale pielii, care apar în special în jurul gurii, nasului, ochilor şi organelor genitale (Sindrom Stevens-Johnson) şi exfoliere extinsă a pielii (pe mai mult de 30 % din suprafaţa corpului – necroliză toxică epidermică)

–                       dureri bucale sau oculare

–                       creşterea temperaturii (febră), simptome asemănătoare gripei sau somnolenţă

–                       umflare în jurul feţei sau umflarea ganglionilor de la nivelul gâtului, axilei sau zonei inghinale

–                       sângerare sau învineţire neaşteptată, sau degetele dumneavoastră devin albastre

–                       durere faringiană sau mai multe infecţii (cum ar fi răcelile) decât de obicei.

în multe cazuri, aceste simptome vor fi semne de reacţii adverse mai puţin grave. Dar trebuie să fiţi conştient de faptul că sunt potenţial grave şi dacă nu sunt tratate, se pot transforma în afecţiuni şi mai grave, cum ar fi insuficienţa anumitor organe.

Dacă remarcaţi oricare dintre aceste simptome:

– Mergeţi imediat la un medic. Medicul dumneavoastră poate decide să vă efectueze analize pentru a vă verifica ficatul, rinichii sau sângele şi vă poate spune să întrerupeţi

Reacţii adverse foarte frecvente

Acestea pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane:

–                       durere de cap

Voteaza si comenteaza cum ti-a folosit, sa stie toti parerea ta!

Foarte NemultumitNemultumitOKMultumitFoarte Multumit ( 1 -voturi, Media: 5.00 out of 5)

Loading...
Intotdeauna consultati un medic sau farmacist inainte de a lua orice fel de pastila