Prospect Lidocaina

Sharing

Prospect: Informatii pentru utilizatori

Lidocaina

Lidocaina Clorhidrat 10mg/ml solutie injectabila

Indicatii pentru utilizare:

Lidocaina clorhidrat 10 mg/ml face parte din clasa de medicamente cunoscuta sub denumirea de anestezice locale, amide. Lidocaina este utilizata ca anestezic de suprafata, de conductie si de infiltratie in interventii chirurgicale, obstetricale, de medicina interna si interventii dentare. Este utilizata si ca solvent pentru dizolvarea pulberilor pentru solutii injectabile, conform recomandarilor de administrare a acestora.

Lidocaina Prospect
Lidocaina Prospect

Contraindicatii:

Nu luati Lidocaina clorhidrat 10 mg/ml
– daca sunteti alergic sau presupuneti o hipersensibilizare la lidocaina, la alte anestezice locale de tip amida sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament.
– daca vi s-a spus ca suferiti de insuficienta hepatica si renala; miastenie; soc hipovolemic; insuficienta cardiaca; hipotensiune arteriala; blocuri cardiace; bradicardie; antecedente de hipertermie maligna.

Administrare:

Lidocaina clorhidrat 10 mg/ml trebuie administrata exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra.
Acest medicament se administreaza doar in medii spitalicesti adecvate si de catre medici specialisti cu experienta. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
Medicul va alege doza si concentratia minima eficace. Doza maxima admisa: 4,5 mg/kg corp sau 300 mg la adulti si 4,5 mg/kgcorp la copii. Pentru copii se recomanda un regim de dozaj mai redus si o solutie mai diluata (5mg/ml-10 mg/ml), corespunzator varstei lor.
Se administreaza imediat dupa deschiderea ambalajului primar.
Daca ati utilizat mai mult decat trebuie din Lidocaina clorhidrat 10 mg/ml.
Luarea oricarui medicament in exces poate avea serioase consecinte. Daca suspectati supradozajul, intrerupeti administrarea lidocainei si anuntati de urgenta medicul. Efectul toxic al lidocainei se face simtit in 1-3 minute. In caz de supradozaj, concentratia plasmatica maxima este atinsa in 20-30 de minute, in functie de locul de injectare. Reactiile toxice apar in special la nivelul sistemului nervos central si al sistemului cardiovascular.
Simptomele in cazul supradozajului cu Lidocaina sunt: furnicaturi in jurul gurii, anestezia limbii, usoara confuzie, perceperea de zgomote in urechi, accentuarea auzului, tulburari vizuale, contractii dezordonate ale muschilor, convulsii generalizate, chiar pierderea constientei, crize de grand mal si oprirea respiratiei. Apar si simptome cardiovasculare: scaderea tensiunii arteriale si a frecventei cardiace, tulburari de ritm, stop cardiac.
Daca ati uitat sa utilizati Lidocaina clorhidrat 10 mg/ml
Luati Lidocaina exact asa cum v-a prescris medicul dumneavoastra. Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.
Daca incetati sa utilizati Lidocaina clorhidrat 10 mg/ml
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Compozitie:

– Substanta activa este lidocaina clorhidrat. Un mililitru de solutie injectabila contine lidocaina clorhidrat 10 mg. O fiola a 2 ml solutie injectabila contine lidocaina clorhidrat 20 mg. O fiola a 3,5 ml solutie injectabila contine lidocaina clorhidrat 35 mg.
– Cealalta componenta este apa pentru preparate injectabile.

Precautii:

Aveti grija deosebita cand utilizati Lidocaina clorhidrat 10 mg/ml
In cazul in care vi se recomanda lidocaina, medicul va avea grija deosebita la urmatoarele aspecte:
– Se recomanda injectarea lenta, cu aspiratie frecventa, pentru a se evita administrarea
intravasculara rapida accidentala, care poate fi urmata de reactii toxice. – La copii, varstnici, pacienti tarati cu afectiuni cardiace, hepatice sau cu antecedente convulsive se vor reduce dozele de lidocaina.
– Administrarea de lidocaina in cursul tratamentului digitalic impune multa prudenta, din cauza riscului de reducere a frecventei batailor cordului
– La pacientii aflati sub tratament cu propranolol, se vor evita dozele mari de lidocaina, deoarece metabolizarea hepatica a acesteia poate fi redusa, riscul toxicitatii fiind mai mare. – In unele tipuri de anestezie (epidurala) se recomanda initial administrarea unei doze test de 3-5 ml lidocaina, preferabil asociata cu adrenalina, deoarece injectarea intravasculara a adrenalinei poate fi recunoscuta dupa cresterea de scurta durata a ritmului cardiac.
In cazul aparitiei semnelor de toxicitate, chiar minore, administrarea lidocainei trebuie intrerupta.
– Daca este necesara existenta unui blocaj prelungit, de exemplu in cazul unei administrari repetate, se va lua in considerare riscul atingerii unui nivel toxic sau riscul de a se provoca leziuni locale ale nervilor.

Atentionari:

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Se recomanda prudenta si chiar evitarea conducerii vehiculelor sau folosirea utilajelor daca ati primit lidocaina, datorita posibilitatii aparitiei reactiilor adverse neurologice (daca va simtiti obosit, aveti ameteli, tulburari vizuale sau dificultati in a va concentra).

Informatii importante privind unele componente ale Lidocainei clorhidrat 10 mg/ml
Nu este cazul.

Reactii adverse:

Ca toate medicamentele, Lidocaina clorhidrat 10 mg/ml poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Acestea pot fi:
Tulburari ale sistemului imunitar:
-rare: reactii alergice, reactii anafilactice, soc anafilactic.
Tulburari ale sistemului nervos
-frecvente: parestezie, vertij.
-mai putin frecvente: semne si simptome de toxicitate la nivelul SNC (convulsii, parestezie periorala, lipsa sensibilitatii la nivelul limbii, hiperacuzie, tulburari vizuale, tremuraturi, acufene, dizartrie, deprimare SNC)
-rare: neuropatie, leziuni ale nervilor periferici, arahnoidita.
Tulburari oculare:
-rare: diplopie
Tulburari cardiace:
-frecvente: batai lente ale inimii(bradicardie)
-rare: stop cardiac, ritm neregulat al inimii(aritmii cardiace).
Tulburari vasculare:
-frecvente: hipotensiunearteriala, hipertensiune arteriala.
Tulburari respiratorii, toracice si mediastinale:
-rare: deprimare respiratorie
Tulburari gastro-intestinale
-frecvente: greata, varsaturi
Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Interactiuni cu alte medicamente:

Utilizarea altor medicamente
Daca luati acest medicament impreuna cu altele, se poate modifica modul lor de actiune. Consultati medicul in conditiile in care mai luati: beta-blocante (de tipul propranolol, metoprolol sau nadolol), cimetidina, amiodarona, chinidina, diltiazem, eritromicina, fluconazolul, fluvoxamina, itraconazol,
ketoconazol, nifedipina, roxitromicina, acid valproic, verapamilul, barbiturice (mai ales fenobarbital),
fenitoina, benzodiazepine, aminoglutetimide, carbamazepina, primidona, rifampicina si medicamente miorelaxante.
Lidocaina este incompatibila in solutie de bicarbonat de sodiu, solutii alcaline, amfotericin, trometamol.
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.

Utilizarea Lidocainei clorhidrat 10 mg/ml cu alimente si bauturi
Evitati asocierea lidocainei cu ingestia de alcool.

Sarcina si alaptarea:

Adresati-va medicului dumneavoastra pentru recomandari inainte de a lua orice medicament daca sunteti gravida sau alaptati.
Deoarece studii controlate la femei gravide nu sunt disponibile, acest medicament nu se va administra in timpul sarcinii, in special in primul trimestru, decat daca este absolut necesar.
Lidocaina este excretata in laptele matern in cantitati foarte mici in urma administrarii dozelor terapeutice, astfel incat se considera ca in general nu exista riscul de afectare a copilului.

Prezentare ambalaj:

Se prezinta sub forma de solutie limpede, incolora sau aproape incolora.
Cutie cu 5 fiole din sticla incolora a cate 2 ml solutie injectabila.
Cutie cu 5 fiole din sticla incolora a cate 3,5 ml solutie injectabila.
Cutie cu 10 fiole din sticla incolora a cate 2 ml solutie injectabila.
Cutie cu 10 fiole din sticla incolora a cate 3,5 ml solutie injectabila.
Cutie cu 348 fiole din sticla incolora a cate 3,5 ml solutie injectabila.
Cutie cu 660 fiole din sticla incolora a cate 2 ml solutie injectabila.

Conditii de pastrare:

Nu utilizati Lidocaina clorhidrat 10 mg/ml daca observati semne vizibile de deteriorare.
A se pastra la temperaturi sub 25 grade C, in ambalajul original.
Nu utilizati medicamentul dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
Nu lasati medicamentele la indemana si vederea copiilor.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Lidocaina (Xilina) este cel mai utilizat anestezic local din cabinetul de medicina dentara. Aceasta, este din punct de vedere chimic o acetamida, un derivat al cocainei dar nu are efectul euforic sau de dependență al acesteia. Solutia are un pH de aproximativ 6.5 (5-7).

Lidocaina se comercializeaza sub forma de solutii apoase, izotone, sterile, apirogene, care contin agent anestezic, cu sau fara adrenalina, si care se administreaza parenteral, prin infiltratii anestezice. Solutia contine de cele mai multe ori un conservant numit metilparaben (acesta poate provoca deseori alergie). Solutiile de xilina ce au in componenta adrenalina, contin metabisulfati de sodiu, conservant sulfit care poate induce reactii severe la persoanele alergice sau episoade astmatice la pacientii cu risc.

Efectul lidocainei este de pana la doua ori mai mare decat cel al procainei, se instaleaza mai rapid decat aceasta iar efectul ei dureaza intre 20 si 45 de minute. Marele dezavantaj este ca are o toxicitate de doua ori mai mare decat procaina.

Lidocaina este metabolizata rapid in proportie de pana la 90% la nivel hepatic, restul de 10% fiind eliminati pe cale renala.

Dozele maxime ale lidocainei
In medicina dentara, doza uzuala pentru anestezia locala este de 20-100mg lidocaina (echivalentul a 1-5ml solutie 2%). Doza maxima ce poate fi administrata intr-o sedinta este de 4,5mg/kg corp, fara a depasi 300mg in cazul lidocainei fara adrenalina si 7mg/kg corp fara a depasi 500mg in cazul lidocainei cu adrenalina.

La copiii peste 3 ani, se administreaza lidocaina fara adrenalina, doza maxima fiind de 3-4mg/kg corp.

Contraindicatiile lidocainei si precautii
Lidocaina ste contraindicata la persoanele ce se stiu cu hipersensibilitate la anestezicele locale de tip amidic. Dupa injectarea substantei, pacientului i se va monitoriza ritmul cardiac si cel respirator, precum si starea de constienta. Semnele de neurotoxicitate ce pot sa apara, sunt: agitatie, anxietate, tinitusul, ameteala, tulburari de vedere, stari depresive sau stari de somnolenta.

Deasemenea, avand in vedere faptul ca lidocaina se metabolizeaza in proportie foarte mare la nivel hepatic, se va administra cu precautie la pacientii cu afectiuni hepatice severe.

Reactii adverse

  • manifestari la nivelul SNC (sistemului nervos central): senzatie de caldura sau frig, parestezii, fotofobie, nervozitate, euforie, confuzie, ameteala, somnolenta, tulburari de vedere, stare de inconstienta si chiar stop cardio-respirator;
  • manifestari la nivel cardiovascular: bradicardie, hipotensiune, colaps cardiovascular sau stop cardio-respirator. Ultimele doua sunt cazuri rar intalnite;
  • manifestari alergice: sunt rare si cel mai adesea sunt datorate conservantului metilparaben. Clinic, alergiile se manifesta prin urticarie, edem sau reactii anafilactoide.

In caz de supradozaj, se va recurge la oxigenoterapie si monitorizarea permanenta a semnelor clinice. Daca simptomatologia nu se remite, se va apela serviciul de urgenta.

Sharing

Acum esti aici: Home » Prospect Lidocaina