Prospect Loristiven

Sharing

Prospect Loristiven

1,5 mg; 3,0 mg capsule

Rivastigmină

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi acest medicament.

 • Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

 • Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 • Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

 • Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

În acest prospect găsiţi:

 1. Ce este Loristiven şi pentru ce se utilizează

 2. Înainte să luaţi Loristiven

 3. Cum să luaţi Loristiven

 4. Reacţii adverse posibile

 5. Cum se păstrează Loristiven

 6. Informaţii suplimentare

 1. CE ESTE LORISTIVEN ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

  Loristiven aparţine unei clase de substanţe numite inhibitori de colinesterază.

  Loristiven este utilizat pentru tratamentul tulburărilor de memorie la pacienţii cu boala Alzheimer. Loristiven este utilizat pentru tratamentul demenţei la pacienţii cu boala Parkinson.

 2. ÎNAINTE SĂ LUAŢI LORISTIVEN

  Înainte să luaţi Loristiven, este important să citiţi secţiunea următoare şi să discutaţi cu medicul dumneavoastră orice întrebări pe care le puteţi avea.

  Nu luaţi Loristiven

  -dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la rivastigmină, derivate de carbamat sau la oricare dintre celelalte componente ale Loristiven.

  -dacă aveţi afecţiuni hepatice grave.

  Aveţi grijă deosebită când luaţi Loristiven

  -dacă aveţi sau aţi avut insuficienţă renală sau hepatică, ritm cardiac neregulat, ulcer gastric activ, astm bronşic sau o afecţiune respiratorie severă, dificultăţi la micţiune sau crize epileptice (atacuri sau convulsii), poate fi nevoie ca medicul dumneavoastră să vă monitorizeze îndeaproape în timp ce urmaţi un tratament cu

  acest medicament.

  -dacă nu aţi luat Loristiven câteva zile, nu vă administraţi doza următoare până nu discutaţi cu medicul dumneavoastră.

  -dacă aveţi reacţii gastro-intestinale cum sunt greaţă (senzaţie de rău) şi vărsături (stare de rău).

  -dacă aveţi o greutate corporală redusă.

  -dacă suferiţi de tremor.

  Dacă vă aflaţi în oricare dintre aceste situaţii, este posibil ca medicul dumneavoastră să vă monitorizeze mai îndeaproape în timpul tratamentului cu acest medicament.

  Nu este recomandată utilizarea Loristiven la copii şi adolescenţi (cu vârsta sub 18 ani).

  Utilizarea altor medicamente

  Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

  Dacă urmează să suferiţi o intervenţie chirurgicală în timpul tratamentului cu Loristiven, trebuie să spuneţi medicului înainte de a vi se administra orice anestezice, deoarece Loristiven poate amplifica efectele unor relaxante musculare în timpul anesteziei.

  Loristiven nu trebuie administrat concomitent cu alte medicamente cu efecte similare cu ale Loristiven. Loristiven poate interfera cu medicamentele anticolinergice (medicamente utilizate pentru ameliorarea spasmelor sau a crampelor abdominale, în tratamentul bolii Parkinson sau în prevenirea răului de mişcare).

  Sarcina şi alăptarea

  Dacă nu este absolut necesar, este de preferat să evitaţi utilizarea Loristiven în timpul sarcinii.. Spuneţi medicului dumneavoastră dacă rămâneţi gravidă în timpul tratamentului. Femeile aflate în tratament cu Loristiven nu trebuie să alăpteze. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

  Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

  Boala dumneavoastră vă poate afecta capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje şi nu trebuie să efectuaţi aceste activităţi decât dacă medicul dumneavoastră vă spune că este sigur să procedaţi astfel. Loristiven poate determina ameţeli şi somnolenţă, în special la începutul tratamentului sau când se creşte doza. Dacă aveţi astfel de efecte, nu trebuie să conduceţi vehicule sau să folosiţi utilaje.

 3. CUM SĂ LUAŢI LORISTIVEN

  Luaţi întotdeauna Loristiven exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

  Înghiţiţi capsulele întregi, cu lichid, fără a le deschide sau sfărâma.

  Trebuie să luaţi Loristiven de două ori pe zi, cu alimente (dimineaţa şi seara).

  Medicul dumneavoastră vă va spune ce doză de Loristiven să luaţi, începând cu o doză mică şi crescând treptat, în funcţie de răspunsul dumneavoastră la tratament. Doza maximă care poate fi luată este de 6,0 mg

  de două ori pe zi. Dacă nu aţi luat Loristiven câteva zile, nu luaţi doza următoare până nu discutaţi cu medicul dumneavoastră.

  Pentru a beneficia de efectele medicamentului, trebuie să îl luaţi zilnic.

  Spuneţi-i însoţitorului că luaţi Loristiven.

  Acest medicament trebuie prescris numai de către un specialist şi medicul dumneavoastră trebuie să verifice periodic dacă are efectul dorit. Medicul vă va monitoriza greutatea atât timp cât veţi lua acest medicament.

  Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Loristiven

  Spuneţi medicului dumneavoastră dacă aţi luat accidental mai mult Loristiven decât vi s-a spus. Puteţi necesita îngrijire medicală. Unele persoane care au luat accidental mai mult Loristiven au prezentat greaţă, vărsături, diaree, tensiune arterială mare şi halucinaţii. De asemenea, poate să apară rărirea bătăilor inimii şi leşin.

  Dacă uitaţi să luaţi Loristiven

  Dacă aţi uitat să luaţi doza de Loristiven, aşteptaţi şi administraţi doza următoare la momentul obişnuit. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

  Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la utilizarea acestui medicament, adresaţi-vă medicului sau farmacistului.

 4. REACŢII ADVERSE POSIBILE

  Ca toate medicamentele, Loristiven poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

  Puteţi avea tendinţa de a prezenta mai frecvent reacţii adverse când începeţi să utilizaţi medicamentul sau creşteţi doza. Reacţiile adverse vor dispărea treptat, cel mai probabil pe măsură ce organismul dumneavoastră se obişnuieşte cu medicamentul.

  Reacţii adverse foarte frecvente (afectează mai mult de 1 pacient din 10) sunt: ameţeli, greaţă (senzaţie de rău), vărsături (stare de rău), diaree şi lipsa poftei de mâncare.

  Reacţiile adverse frecvente (afectează 1 până la 10 pacienţi din 100) sunt: arsuri în capul pieptului, dureri de stomac, dureri de cap, agitaţie, confuzie, slăbiciune, oboseală, transpiraţii, o stare generală de rău, pierdere în greutate şi tremor.

  Mai puţin frecvent (afectează 1 până la 10 pacienţi din 1000), pacienţii au prezentat depresie, dificultăţi în a dormi, modificări ale funcţiei hepatice, leşin sau căderi accidentale.

  Rareori (afectează 1 până la 10 pacienţi din 10000), pacienţii au prezentat dureri în piept, crize (atacuri sau convulsii), erupţii cutanate trecătoare, ulcer gastric şi intestinal.

  Foarte rar (afectează mai puţin de 1 pacienţ din 10000), pacienţii au prezentat hemoragii gastrointestinale (sânge în scaun sau vărsături cu sânge), infecţii ale căilor urinare, inflamarea pancreasului (durere severă în partea superioară a abdomenului asociată adesea cu greaţă şi vărsături), probleme cu ritmul cardiac (prea rapid sau prea lent), tensiune arterială mare, halucinaţii, agravarea bolii Parkinson sau apariţia de simptome similare (rigiditate musculară, dificultate în efectuarea mişcărilor).

  Frecvenţă necunoscută (frecvenţa nu poate fi estimată pe baza datelor disponibile): vărsături severe care pot duce la o ruptură a esofagului (tubul care uneşte gura şi stomacul).

  Pacienţii cu demenţă asociată bolii Parkinson prezintă mai frecvent unele reacţii adverse şi de asemenea unele reacţii adverse suplimentare: tremor (foarte frecvent), dificultăţi în a dormi, anxietate, agitaţie, agravarea bolii Parkinson sau apariţia de simptome similare (rigiditate musculară, dificultate în efectuarea mişcărilor), mişcări anormal de încete sau incontrolabile, ritm cardiac lent, prea multă salivă şi deshidratare (frecvent), ritm cardiac neregulat şi control redus asupra mişcărilor (mai puţin frecvent).

  Dacă apar astfel de simptome, contactaţi-l pe medicul dumneavoastră, deoarece s-ar putea să aveţi nevoie de asistenţă medicală.

  Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 5. CUM SE PĂSTREAZĂ LORISTIVEN

  A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

  Nu utilizaţi Loristiven după data de expirare înscrisă pe blister şi pe cutie. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

  A se păstra la temperaturi sub30°C.

 6. INFORMAŢII SUPLIMENTARE Ce conţine Loristiven

-Substanţa activă este hidrogenotartratul de rivastigmină.

-Celelalte componente sunt

Granule: hipromeloză, stearat de magneziu, celuloză microcristalină, dioxid de siliciu coloidal anhidru,

Corp/capac: gelatină, oxid galben de fer (E172), oxid roşu de fer (E172) şi dioxid de titan (E171). (E172 – oxid roşu de fer doar în capsulele de 3.0 mg).

Fiecare capsulă Loristiven 1,5 mg conţine 1,5 mg rivastigmină.

Fiecare capsulă Loristiven 3,0 mg conţine 3,0 mg rivastigmină.

Cum arată Loristiven şi conţinutul ambalajului

 

Capsulele Loristiven de 1.5 mg sunt prezentate sub formă de capsule gelatinoase cu capac opac de culoare galbenă şi corp opac de culoare galbenă conţinând pulbere aproape albă.

Capsulele Loristiven de 3.0 mg sunt prezentate sub formă de capsule gelatinoase cu capac opac portocaliu şi corp opac portocaliu conţinând pulbere aproape albă.

Mărimea ambalajului: blistere a 28, 56 capsule.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

Pharmathen S.A., 6 Dervenakion, 15351 Pallini, Attiki, Greece tel.: +30 210 666 4300

fax: +30 210 666 6749

e-mail: [email protected]

Producătorul

Pharmathen S.A., 6 Dervenakion, 15351 Pallini, Attiki, Greece tel.: +30 210 666 4300

fax: +30 210 666 6749

e-mail: [email protected]

&

Pharmathen International S.A

Industrial Park Sapes Rodopi Perfecture, Block 5, Rodopi 69300, Greece tel: +30 25320 31376

fax: +30 25320 31471

e-mail: [email protected]

Acest produs este autorizat în Statele Membre ale Spaţiului Economic European (SEE) sub următoarele denumiri:

UK, Iceland, Poland, Romania: Loristiven

Acest prospect a fost aprobat în Ianuarie 2011

Sharing

Prospecte.Net recomanda consultarea medicului inainte de orice tratament. Luati medicamente si suplimente numai la indicația medicului deoarece combinate sau in cantitati necontrolate sa dea efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale.

Acum esti aici: Home » Prospect Loristiven
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!