Prospect Lorzitin

Sharing

Prospect Lorzitin

50 mg/12.5 mg

100 mg/12.5 mg

100 mg/25 mg comprimate filmate

(losartan potasic şi hidroclorotiazidă)

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi acest medicament.

 • Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

 • Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 • Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

 • Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

În acest prospect găsiţi:

 1. Ce este Lorzitin şi pentru ce se utilizează

 2. Înainte să utilizaţi Lorzitin

 3. Cum să utilizaţi Lorzitin

 4. Reacţii adverse posibile

 5. Cum se păstrează Lorzitin

 6. Informaţii suplimentare

 1. CE ESTE LORZITIN ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

  Lorzitin este o combinaţie între un antagonist al receptorilor de angiotensină II (losartan) şi un diuretic (hidroclorotiazidă).

  Angiotensina II este o substanţă produsă în corpul uman ce se leagă de receptori de la nivelul vaselor de sânge, făcându-le să se îngusteze. Aceasta determină creşterea tensiunii arteriale. Losartanul împiedică legarea angiotensinei II de aceşti receptori, făcând vasele de sânge să se relaxeze şi astfel scade tensiunea arterială. Hidroclorotiazida acţionează prin creşterea eliminării de apă şi săruri prin rinichi. Aceasta de asemenea scade tensiunea arterială.

  Lorzitin este indicat pentru tratamentul hipertensiunii arteriale esenţiale (presiune sanguină crescută).

 2. ÎNAINTE SĂ UTILIZAŢI LORZITIN Nu utilizaţi Lorzitin

  • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la losartan, hidroclorotiazidă sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament;

  • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la alte substanţe derivate de sulfonamidă (de exemplu alte tiazide, unele medicamente antibacteriene cum este co-trimoxazol, întrebaţi medicul dumneavoastră în cazul în care nu sunteţi sigur);

  • dacă sunteţi gravidă în mai mult de 3 luni.( Este indicat să evitaţi tratamentul cu Lorzitin la începutul sarcinii – vezi Sarcina)

  • dacă aveţi afectare severă a funcţiei hepatice;

  • dacă aveţi afectare severă a funcţiei renale sau rinichii dumneavoastră nu produc deloc urină;

  • dacă aveţi valori scăzute ale potasiului, valori scăzute ale sodiului sau valori crescute ale calciului care nu pot fi corectate prin tratament;

  • dacă suferiţi de gută

   Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Lorzitin

   Dacă credeţi că sunteţi gravidă (sau că puteţi rămâne gravidă) trebuie să-l informaţi pe doctorul dumneavoastră. Lorzitin nu este recomandat la începutul sarcinii şi nu trebuie administrat dacă sunteţi gravidă în mai mult de 3 luni, deoarece utilizarea sa în perioada aceasta a sarcinii poate dăuna grav copilului dumneavoastră (vezi Sarcina).

   Este important să informaţi medicul înainte de a lua Lorzitin

  • dacă aţi suferit în trecut de umflare a feţei, buzelor, gâtului sau limbii;

  • dacă utilizaţi diuretice (medicamente care elimină apa);

  • dacă urmaţi o dietă cu restricţie de sare;

  • dacă aveţi sau aţi avut vărsături şi/sau diaree severe;

  • dacă aveţi insuficienţă cardiacă;

  • dacă suferiţi de afectarea funcţiei ficatului (vezi pct 2 „Nu utilizaţi Lorzitin”)

  • dacă arterele de la nivelul rinichilor sunt îngustate (stenoză de arteră renală) sau aveţi un singur rinichi funcţional, sau aţi suferit recent un transplant de rinichi;

  • dacă aveţi îngustarea arterelor (ateroscleroză), angină pectorală (durere în piept datorită funcţiei cardiace deficitare);

  • dacă aveţi „stenoză de valvă aortică sau mitrală” (îngustarea valvelor inimii) sau

   „cardiomiopatie hipertrofică” (o boală care determină îngroşarea musculaturii inimii);

  • dacă sunteţi diabetic;

  • dacă aţi avut gută;

  • dacă aveţi sau aţi avut o afecţiune alergică, astm bronşic sau o afecţiune care determină dureri articulare, erupţii trecătoare pe piele şi febră (lupus eritematos sistemic);

  • dacă aveţi valori crescute ale calciului sau valori scăzute ale potasiului sau urmaţi o dietă cu restricţie de potasiu;

  • dacă urmează să fiţi supus unei anestezii (chiar şi cea de la stomatologie) sau înainte de intervenţia chirurgicală, sau dacă trebuie să efectuaţi teste pentru verificarea funcţiei paratiroidiene, trebuie să spuneţi medicului sau personalului medical despre faptul că utilizaţi comprimate de losartan potasic şi hidroclorotiazidă;

  • dacă suferiţi de hiperaldosteronism primar (un sindrom asociat cu secreţie crescută a hormonului aldosteron de către glanda suprarenală, determinat de o anomalie în interiorul glandei).

   Utilizarea altor medicamente

   Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

   Medicamentele diuretice, cum este hidroclorotiazida conţinută în Lorzitin, pot interacţiona cu alte medicamente.

   Medicamentele conţinând litiu nu trebuie luate în asociere cu Lorzitin fără o supraveghere atentă din partea medicului dumneavoastră.

   Pot fi necesare precauţii speciale (de exemplu analize de sânge) dacă utilizaţi suplimente de potasiu, substituenţi de sare conţinând potasiu sau medicamente care economisesc potasiul, alte diuretice („medicamente care elimina apa”), unele laxative, glicirizina (găsită în lemn dulce), medicamente pentru tratamentul gutei, medicamente care controlează ritmul cardiac sau medicamente pentru diabet zaharat (antidiabetice orale sau insulină).

   De asemenea, este important ca medicul dumneavoastră să ştie dacă utilizaţi

   • alte medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale

   • steroizi

   • medicamente pentru tratamentul cancerului

   • medicamente pentru calmarea durerilor

   • medicamente pentru tratamentul infecţiilor fungice

   • medicamente pentru tratamentul artritei

   • răşini utilizate pentru a reduce colesterolul crescut, cum este colestiramina

   • medicamente care relaxează musculatura dumneavoastră

   • comprimate pentru inducerea somnului

   • medicamente opioide cum este morfina

   • „amine presoare” cum este adrenalina sau alte medicamente din aceeaşi clasă;

   • antidiabetice orale sau insulină.

   De asemenea, vă rugăm să informaţi medicul dumneavoastră despre utilizarea de Lorzitin, dacă urmează să fiţi supus unei proceduri radiologice cu substanţă de contrast iodată.

   Utilizarea Lorzitin cu alimente şi băuturi

   Se recomandă să nu consumaţi alcool etilic în timpul utilizării acestor comprimate: alcoolul etilic şi comprimatele Lorzitin îşi pot amplifica reciproc efectele.

   Regimul alimentar cu cantităţi excesive de sare poate neutraliza efectul comprimatelor Lorzitin. Comprimatele de Lorzitin pot fi administrate cu sau fără alimente.

   Sarcina şi alăptarea

   Sarcina

   Dacă credeţi că sunteţi gravidă (sau dacă intenţionaţi să rămâneţi gravidă) trebuie să-l informaţi pe doctorul dumneavoastră. În mod normal doctorul dumneavoastră vă va recomanda să întrerupeţi tratamentul cu Lorzitin înainte să rămâneţi gravidă sau imediat după ce aţi aflat că sunteţi gravidă şi vă va recomanda să luaţi un alt medicament în loc de Lorzitin.

   Tratamentul cu Lorzitin nu este recomandat la începutul sarcinii şi nu trebuie administrat dacă sunteţi gravidă în mai mult de 3 luni, pentru că poate dăuna grav copilului dumneavoastră dacă este folosit după a treia lună de sarcină .

   Al ăptarea

   Spuneţi doctorului dumneavoastră dacă alăptaţi sau dacă intenţionaţi să alăptaţi. Lorzitin nu este recomandat mamelor care alăptează iar doctorul dumneavoastră poate alege un alt tratament pentru dumneavoastră dacă doriţi să alăptaţi. Mai ales în cazul nou-născuţilor sau a celor născuţi prematur.

   Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

   Utilizarea la copii şi adolescenţi

   Nu există experienţă privind utilizarea Lorzitin la copii și adolescenți. De aceea, Lorzitin nu trebuie administrat la copii și adolescenți.

   Utilizarea la pacienţi vârstnici

   Lorzitin acţionează la fel de bine şi este la fel de bine tolerat la majoritatea pacienţilor adulţi vârstnici şi mai tineri. Cei mai mulţi pacienţi vârstnici necesită aceeaşi doză ca şi pacienţii mai tineri.

   Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

   Când începeţi tratamentul cu acest medicament, nu trebuie să efectuaţi activităţi care pot necesita atenţie deosebită (de exemplu conducerea unui automobil sau folosirea de utilaje periculoase) până când aflaţi cum toleraţi medicamentul dumneavoastră.

   Informaţii importante privind unele componente ale Lorzitin

   Lorzitin conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la anumite categorii de glucide, adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte de a utiliza acest medicament.

 3. CUM SĂ UTILIZAŢI LORZITIN

  Utilizaţi întotdeauna Lorzitinexact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Medicul dumneavoastră va decide doza corespunzătoare de Lorzitin în funcţie de starea dumneavoastră şi de utilizarea altor medicamente. Este important să continuaţi să utilizaţi Lorzitin pe toată perioada recomandată de către medicul dumneavoastră, pentru a menţine un control constant al tensiunii dumneavoastră arteriale.

  T ensi une arterială crescută

  Pentru majoritatea pacienţilor cu tensiune arterială crescută doza uzuală de Lorzitin recomandată pentru a controla tensiunea arterială pe o perioadă de 24 ore, este de 1 comprimat Lorzitin 50 mg/12,5 mg în fiecare zi. Aceasta poate fi crescută la 2 comprimate filmate de Lorzitin 50 mg/12,5 mg o dată pe zi sau înlocuită cu 1 comprimat filmat de Lorzitin 100 mg/25 mg (o concentraţie mai puternică) o dată pe zi. Doza zilnică maximă este de 2 comprimate filmate de Lorzitin 50 mg/12,5 mg o dată pe zi sau 1 comprimat filmat de Lorzitin 100 mg/25 mg o dată pe zi.

  Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Lorzitin

  În caz de supradozaj, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră, astfel încât să poată fi acordată imediat asistenţă medicală. Supradozajul poate determina scăderea bruscă a tensiunii arteriale, palpitaţii, puls încetinit, modificări ale compoziţiei sângelui şi deshidratare.

  Dacă uitaţi să utilizaţi Lorzitin

  Încercaţi să utilizaţi Lorzitin zilnic, aşa cum a fost prescris. Cu toate acestea, dacă omiteţi o doză, nu luaţi o doză suplimentară. Reveniţi doar la schema obişnuită de administrare.

 4. REACŢII ADVERSE POSIBILE

  Ca toate medicamentele, comprimatele Lorzitin pot provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

  Dacă prezentaţi următoarele simptome, opriţi administrarea comprimatelor de Lorzitin şi adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau mergeţi la secţia de urgenţe a celui mai apropiat spital:

  O reacţie alergică severă (erupţii trecătoare pe piele, mâncărime, edemul feţei, buzelor, gurii sau gâtului care poate determina dificultăţi de înghiţire şi de respiraţie).

  Aceasta este o reacţie adversă gravă, dar rară, care afectează mai mult de 1 din 10,000 pacienţi, dar mai puţin de 1 din 1,000 pacienţi. Este posibil să aveţi nevoie de îngrijiri medicale de urgenţă sau de spitalizare.

  Următoarele reacţii adverse au fost raportate:

  Frecvente (afectând 1 până la 10 utilizatori din 100):

  • Tuse, infecţie la nivelul căilor respiratorii superioare, congestie nazală, sinuzită, afectare a sinusurilor

  • Diaree, dureri abdominale, greaţă, indigestie

  • Crampe sau dureri musculare, dureri de picioare, dureri de spate

  • Insomnie, dureri de cap, ameţeală,

  • Slăbiciune, oboseală, dureri în piept,

  • Creşterea concentraţiilor potasiului (care poate determina un ritm cardiac neobişnuit), scăderea concentraţiilor de hemoglobină.

   Mai puţin frecvente (afectând 1 până la 10 utilizatori din 1000):

  • Anemie, pete roşii sau brune pe piele (uneori în special pe picioare, gambe, braţe şi fese, cu dureri articulare, edeme ale mâinilor şi picioarelor şi dureri abdominale), vânătăi, scăderea numărului de celule sanguine albe, tulburări de coagulare şi echimoze.

  • Scăderea poftei de mâncare, creşterea valorilor acidului uric sau criză de gută, creşterea glicemiei, valori anormale ale electroliţilor sanguini,

  • Anxietate, nervozitate, stare panicoasă (atacuri de panică recurente), confuzie, depresie, vise neobişnuite, tulburări de somn, somnolenţă, afectarea memoriei,

  • Înţepături şi furnicături sau senzaţii similare, dureri ale extremităţilor, tremor, migrenă, leşin,

  • Vedere înceţoşată, senzaţie de arsuri sau înţepături oculare, conjunctivită, afectarea câmpului vizual, vederea lucrurilor în galben.

  • Ţiuituri, bâzâit, zgomote puternice sau pocnituri în urechi,

  • Tensiune arterială scăzută, care poate fi asociată cu modificări ale posturii (senzaţie de uşoară durere de cap sau de slăbiciune la ridicarea în picioare), angină pectorală (durere în piept), ritm cardiac anormal, accident vascular cerebral (accident ischemic tranzitor – AIT, „accident vascular cerebral minor”), infarct miocardic, palpitaţii.

   • Inflamaţia vaselor de sânge, adesea asociată cu erupţie trecătoare pe piele sau vânătăi,

   • Durere în gât, senzaţie de lipsă de aer, bronşită, pneumonie, apă la plămâni (care determină dificultate de respiraţie), sângerare nazală, secreţii nazale, congestie

   • Constipaţie, gaze, disconfort la nivelul stomacului, spasme gastrice, vărsături, senzaţie de uscăciune a gurii, inflamţia glandelor salivare, durere dentară,

   • Icter (colorarea în galben a albului ochilor şi pielii), inflamaţia pancreasului,

   • Urticarie, mâncărime, inflamaţia pielii, erupţie trecătoare pe piele, înroşirea pielii, sensibilitate la lumină, piele uscată, înroşirea feţei, transpiraţii, căderea părului,

    • Dureri ale braţelor, umerilor, şoldurilor, genunchilor sau altor articulaţii, edem la nivel articular, rigiditate, slăbiciune musculară,

     • Urinare frecventă inclusiv noaptea, funcţie renală anormală inclusiv inflamaţia rinichilor, infecţie urinară, glucoză în urină,

     • Scăderea apetitului sexual, impotenţă,

     • Edem la nivelul feţei, febră.

      Rare (afectând 1 până la 10 utilizatori din 10000):

     • Hepatită (inflamaţia ficatului), teste funcţionale hepatice anormale.

    Cu frecvenţă necunoscută:

    • Rupturi ale ţesutului muscular

    Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră.

 5. CUM SE PĂSTREAZĂ LORZITIN

  A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

  Nu utilizaţi Lorzitin după data de expirare înscrisă pe cutie, blister sau flacon după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

  Lorzitin nu necesită condiţii speciale pentru păstrare.

  Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

 6. INFORMAŢII SUPLIMENTARE Ce conţine Lorzitin

Substanţele active sunt losartan potasic şi hidroclorotiazidă.

Lorzitin 50 mg/12.5 mg

Fiecare comprimat conține losartan potasic 50 mg şi hidroclorotiazidă 12,5 mg.

 

Lorzitin 100 mg/12.5 mg

Fiecare comprimat conține losartan potasic 100 mg şi hidroclorotiazidă 12,5 mg.

 

Lorzitin 100 mg/25 mg

Fiecare comprimat conține losartan potasic 100 mg şi hidroclorotiazidă 25 mg.

Lorzitin 50 mg/12.5 mg, Lorzitin 100 mg/12.5 mg şi Lorzitin 100 mg/25 mg conţine următorii excipienţi: celuloză microcristalină, lactoză monohidrat, amidon de porumb pregelatinizat, stearat de magneziu, hidroxipropilceluloză, hipromeloză 6cP şi dioxid de titan.

Lorzitin 50 mg/12.5 mg conţine şi: galben de chinolină (E 104) şi ceară Carnauba (E 903).

Lorzitin100 mg/25 mg conţine şi: galben de chinolină (E 104).

Cum arată Lorzitin şi conţinutul ambalajului

Lorzitin 50 mg/12.5 mg este furnizat sub formă de comprimate filmate ovale, biconvexe, de culoare galbenă, marcate cu „M” pe una dintre feţe şi cu „LH4” pe cealaltă faţă.

 

Lorzitin 100 mg/12.5 mg este furnizat sub formă de comprimate filmate ovale, biconvexe, de culoare albă sau aproape albă , marcate cu „M” pe una dintre feţe şi cu „LH5” pe cealaltă faţă.

 

Lorzitin 100 mg/25 mg este furnizat sub formă de comprimate filmate ovale, biconvexe, de culoare galben deschis , marcate cu „M” pe una dintre feţe şi cu „LH6” pe cealaltă faţă.

Lorzitin comprimate filmate este furnizat în blistere albe, opace, din PVC/PE/PVdC/Aluminiu, în cutii a câte 7, 10, 14, 20, 28, 30, 50, 56, 60, 84, 90, 98, 100, 112, 280 şi 500 comprimate şi în flacoane albe, opace din PEÎD cu capac de polipropilenă (PP) a câte 100 comprimate.

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă:

Jenson Pharmaceutical Services Ltd

Carradine House, 237 Regent’s Park Road, N3 3 LF, Londra, Marea Britanie

Fabricanţi:

McDermott Laboratories Ltd. T/A Gerard Laboratories, 35/36 Baldoyle Industrial Estate, Grange Road, Dublin 13, Ireland.

Generics [UK] Ltd,

Potters Bar, Station Close, Hertfordshire EN6 1TL, Marea Britanie

Acest medicament este autorizat în Statele Membre ale Spaţiului Economic sub următoarele denumiri comerciale:

Austria Arcalos comp. 50 mg/12.5 mg Filmtabletten Belgia Co-Losajenson 50 mg/12,5 mg tabletten

Republica Cehia Losartan/Hydrochlorotiazid Mylan 50 mg/12,5 mg, potahované tablety

Danemarca Asolzid

Finlanda Asolzid

Franţa LOSARTAN HYDROCHLOROTHIAZIDE MYLAN PHARMA 50 mg/12.5

mg, comprimé pelliculé

Germania Losartan-Kalium comp dura 50 mg/12,5 mg Filmtabletten Ungaria Losartan HCT Mylan 50 mg/12.5 mg filmtabletta

Islanda Asolzid

Irlanda Losartan/Hydrochlorothiazide Jenson 50mg/12.5mg Tablets Luxemburg Co-LosaJenson 50 mg/12,5 mg tabletten

Norvegia Asolzid

Polonia Losacomb

Portugalia LORZIDA

Romania Lorzitin 50 mg/12.5 mg comprimate filmate

Republica Slovacia

Losartan/Hydrochlorotiazid Mylan 50 mg/12.5 mg, Filmom obalené tablety

Slovenia Losartan/hidroklorotiazid Mylan 50 mg/12,5 mg filmsko obložene tablete Spania Losartan /Hidroclorotiazida Jenson Pharmaceuticals 50/12,5 mg comprimidos

EFG

Suedia Asolzid

Olanda Losartankalium/Hydrochloorthiazide Mylan 50/12,5 mg, filmomhulde tabletten

Marea Britanie Losartan Potassium/Hydrochlorothiazide 50mg/12.5mg Film-coated Tablets

Acest prospect a fost aprobat în Ianuarie 2011

Sharing

Prospecte.Net recomanda consultarea medicului inainte de orice tratament. Luati medicamente si suplimente numai la indicația medicului deoarece combinate sau in cantitati necontrolate sa dea efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale.

Acum esti aici: Home » Prospect Lorzitin
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!