Prospect Marvelon 21 – Contraceptiv Oral Contraceptie

Contraceptivele orale şi cancerul

Cancerul de sân a fost diagnosticat cu o frecvenţă uşor mai crescută la femeile care utilizează comprimate contraceptive combinate, decât la cele de aceeaşi vârstă, care nu utilizează comprimate contraceptive combinate. Aceste mici diferenţe dispar după 10 ani de la întreruperea utilizării. Nu se ştie dacă diferenţa este determinată de contraceptive. Femeile care utilizează contraceptive sunt examinate mai des, astfel încât cancerul de sân este diagnosticat mai devreme.

în cazuri rare, la femeile care utilizează comprimate contraceptive s-au raportat tumori hepatice benigne şi, chiar mai rar, tumori hepatice maligne. Aceste tumori pot duce la sângerări interne. Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră, dacă aveţi dureri severe la nivelul abdomenului.

La femeile care utilizează comprimate contraceptive timp îndelungat s-a raportat apariţia mai frecventă a cancerului de col uterin. Nu se ştie dacă acest fapt este determinat de utilizarea contraceptivelor, de comportamentul sexual sau de alţi factori (cum infecţia cu papilomavirusul uman (HPV).

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală. De asemenea, spuneţi oricărui medic sau stomatolog care vă prescriu alte medicamente (sau farmacistului) că utilizaţi Marvelon 21. Aceştia vă vor spune dacă aveţi nevoie de măsuri de precauţie suplimentare pentru contracepţie (de exemplu prezervative) şi, în cazul în care aveţi nevoie de acestea, pentru cât timp.

Unele medicamente pot afecta eficacitatea contraceptivelor orale combinate în prevenirea sarcinii sau pot provoca sângerări neaşteptate. Acestea includ medicamentele utilizate

în tratamentul:

 • epilepsiei (de exemplu primidonă, fenitoină, barbiturice, carbamazepină, oxcarbamazepină, topiramat, felbamat),
 • · tuberculozei (de exemplu rifampicină),
 • infecţiilor cu HIV (ritonavir), altor infecţii (antibiotice cum sunt griseofulvină, ampicilină, tetraciclină),
 • · tratamente cu preparate pe bază de plante medicinale care conţin sunătoare (utilizat, în principal, în tratamentul stărilor depresive).

Marvelon 21 poate influenţa efectele altor medicamente de exemplu:

 • medicamente Gare Gonţin ciclosporină;
 • • lamotrigină, utilizată în tratamentul epilepsiei (aceasta poate determina creşterea frecvenţei convulsiilor).

Analize de laborator

Dacă aveţi nevoie de analize de sânge, spuneţi medicului dumneavoastră sau personalului laboratorului că luaţi comprimate contraceptive, deoarece contraceptivele hormonale pot afecta rezultatele unor analize.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Sarcina

Nu trebuie să luaţi Marvelon 21 dacă sunteţi gravidă sau credeţi că sunteţi gravidă.

Dacă suspectaţi că aţi rămas gravidă în timpul utilizării Marvelon 21, informaţi-l pe medicul dumneavoastră cât mai curând posibil.

Alăptare

în general, utilizarea Marvelon 21 nu este recomandată la femeile care alăptează. Dacă doriţi să luaţi comprimatul contraceptiv în timp ce alăptaţi, trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor  MARVELON 21 

Nu au fost observate efecte asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Marvelon 21

Marvelon 21 conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat ca aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Când trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră

Controale medicale periodice

Când utilizaţi contraceptivul, medicul^dumneavoastră vă poate spune să reveniţi periodic la control. în general, trebuie să faceţi un control medical o dată pe an.

Adresaţi-vă medicului cât mai curând posibil dacă:

 • observaţi orice schimbare a stării dumneavoastră de sănătate, în special implicând oricare dintre simptomele menţionate în acest prospect (vezi Când nu trebuie să utilizaţi Marvelon 21 şi Ce trebuie să ştiţi înainte de a utiliza Marvelon 21); nu trebuie să omiteţi modificările survenite în starea de sănătate a rudelor apropiate;
 • palpaţi un nodul la nivelul sânilor dumneavoastră; trebuie să luaţi alte medicamente (vezi Utilizarea altor medicamente);
 • înaintea unei imobilizări sau unei intervenţii chirurgicale planificate majore (adresaţi-vă medicului dumneavoastră cu cel puţin 4 săptămâni înainte);
 • aveţi o sângerare vaginală puternică, neobişnuită;
 • aţi omis administrarea comprimatelor în prima săptămână a tratamentului sau aţi avut contact sexual în perioada anterioară de 7 zile;
 • aveţi diaree severă;
 • nu aţi avut menstruaţie de două ori la rând sau suspectaţPcă sunteţi gravidă (nu începeţi următoarea cutie până nu vă spune medicul dumneavoastră).

Opriţi utilizarea Marvelon 21 şi adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră, dacă observaţi următoarele simptome şi stări care posibil pot fi semne de tromboză:

 • dacă aveţi accese neobişnuite de tuse;
 • dacă aveţi dureri severe în piept, care pot iradia sau nu în braţul stâng;
 • dacă aveţi senzaţie de lipsă de aer;
 • dacă aveţi dureri de cap, severe, neobişnuite, de lungă durată sau crize de migrenă;
 • în cazul unei pierderi parţiale sau complete a vederii sau vedere dublă;
 • dacă vorbirea devine greoaie sau dacă apar dificultăţi de vorbire;
 • dacă sesizaţi modificări bruşte de auz, miros sau gust;
 • dacă simţiţi ameţeli sau leşin;
 • · dacă simţiţi slăbiciune sau amorţeli în orice parte a corpului;
 • · dacă aveţi dureri severe la nivelul abdomenului;
 • · dacă aveţi dureri severe sau umflături la unul dintre picioare.

Pentru informaţii suplimentare, vezi Contraceptivele orale şi tromboza din acest prospect.

3. CUM SĂ UTILIZAŢI MARVELON 21

Utilizaţi întotdeauna Marvelon 21 exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Când şi cum să luaţi comprimatele

Fiecare blister conţine 21 comprimate. Pe blister, fiecare comprimat este marcat cu ziua săptămânii în care trebuie administrat comprimatul. Luaţi comprimatul în fiecare zi, la aproximativ aceeaşi oră, dacă este necesar cu suficient lichid. Urmaţi direcţia săgeţilor până când aţi luat toate cele 21 de comprimate. In următoarele 7 zile nu administraţi nici un comprimat. Sângerarea trebuie să înceapă în timpul celor 7 zile în care nu luaţi comprimate (sângerare de întrerupere). Aceasta începe, deA obicei, în ziua a doua sau a treia după ultimul comprimat. începeţi următorul blister în a opta zi, chiar dacă sângerarea continuă. Aceasta înseamnă că trebuie să începeţi fiecare nou blister în aceeaşi zi a săptămânii şi, de asemenea, că sângerarea de întrerupere trebuie să apară în aceeaşi zi a fiecărei luni.

Cum să începeţi primul blister Marvelon 21

 • Dacă nu aţi utilizat un contraceptiv pe bază de hormoni în [una precedentă
 • începeţi administrarea Marvelon 21 în prima zi a ciclului, adică în prima zi a ciclului dumneavoastră menstrual. Marvelon 21 va avea efect imediat. Nu trebuie să utilizaţi măsuri de contracepţie suplimentare. De asemenea, puteţi începe administrarea în zilele 2-5 ale ciclului menstrual, dar, în acest caz, trebuie să utilizaţi măsuri de protecţie suplimentare (metodă tip barieră) pentru primele 7 zile de utilizare a comprimatelor.
 • Trecerea de la alte contraceptive hormonale combinate (comprimate contraceptive orale, inel vagi nai sau plasture) Puteţi începe Marvelon 21 în ziua următoare uitlizării ultimului comprimat din blisterul curent (fără o perioadă de pauză). Dacă blisterul curent conţine şi comprimate inactive (fără hormoni), puteţi lua Marvelon 21 în ziua care urmează ultimului comprimat activ (care conţine hormoni); dacă nu sunteţi sigură care dintre comprimate este activ, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
 • De asemenea, puteţi să începeţi mai târziu, dar niciodată mai târziu de ziua care urmează intervalul în care nu se iau comprimate (sau ziua care urmează după ultimul comprimat inactiv din blisterul curent). în cazul în care utilizaţi un inel vaginal sau plasture, cel mai bine este să începeţi să utilizaţi Marvelon 21 în ziua în care îndepărtaţi inelul sau plasturele. De asemenea, puteţi să începeţi, cel mai târziu, în ziua în care aţi fi început să utilizaţi următorul inel sau plasture. Dacă respectaţi aceste instrucţiuni, nu este necesar să utilizaţi o metodă contraceptivă suplimentară.
 • în cazul în care se trece de la o metodă contraceptivă numai cu progestogen (comprimat numai cu progestogen)
 • Puteţi să întrerupeţi utilizarea comprimatului în oricare zi şi să începeţi să luaţi Marvelon 21 în ziua următoare, la aceeaşi oră. în cazul unui contact sexual, asiguraţi-vă că utilizaţi şi o metodă contraceptivă suplimentară (metodă tip barieră) în primele 7 zile ale utilizării Marvelon 21. în cazul în care se trece de la o metodă contraceptivă numai cu progestogen injecţie, implant sau de la un dispozitiv Intrauterin (DIU) cu eliberare de progestogen. începeţi să luaţi Marvelon 21 în ziua în care este programată următoarea injecţie sau în ziua în care este implantul sau dispozitiul intrauterin (DIU) este îndepărtat. Dar, în cazul unui contact sexual asiguraţi-vă că utilizaţi şi o metodă contraceptivă suplimentară (metodă tip barieră) în primele 7 zile ale utilizării Marvelon 21.
 • După ce aţi născut
 • Dacă aţi născut recent, medicul dumneavoastră vă poate recomanda să amânaţi începerea utilizării Marvelon 21 până după prima menstruaţie. Este posibil, în unele cazuri, să începeţi utilizarea mai devreme. Medicului dumneavoastră vă va sfătui în acest sens. Dacă alăptaţi şi doriţi să luaţi Marvelon 21, trebuie să-l informaţi mai întâi pe medicul dumneavoastră.
 • După o sarcină pierdută sau după un avort. Medicul dumneavoastră vă va sfătui.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Marvelon 21

Nu au existat raportări privind efecte periculoase, grave, când

se administrează prea multe comprimate de Marvelon 21 în acelaşi timp. Dacă aţi luat mai multe comprimate odată, puteţi să prezentaţi greaţă, vărsături sau sângerare vaginală. Dacă descoperiţi că un copil a luat Marvelon 21, adresaţi-vă pentru recomandări medicului dumneavoastră.

Ce trebuie făcut dacă

…. uitaţi să utilizaţi Marvelon 21

 • Dacă aveţi o întârziere de mai puţin de 12 ore de când trebuia să luaţi un comprimat, protecţia contraceptivă este menţinută. Luaţi comprimatul imediat ce vă aduceţi aminte şi utilizaţi următoarele comprimate conform schemei obişnuite
 • Dacă aveţi o întârziere de mai mult de 12 ore de când trebuia să luaţi un comprimat, protecţia contraceptivă poate fi redusă. Cu cât este mai mare numărul de comprimate pe care le-aţi uitat, cu atât este mai mare riscul să rămâneţi gravidă.
 • Există un risc crescut de a rămâne gravidă dacă omiteţi comprimatele de la începutul sau sfârşitul blisterului. în consecinţă, trebuie să respectaţi recomandările de mai jos (vezi şi schema de mai jos).
 • Mai mult de 1 comprimat uitat în acest blister
 • Adresaţi-vă medicului dumneavoastră.
  • Un comprimat uitat în prima săptămână
  • Luaţi comprimatul uitat imediat ce vă aduceţi aminte (chiar dacă acest lucru înseamnă că trebuie să luaţi două comprimate în acelaşi timp) şi utilizaţi următoarele comprimate conform schemei obişnuite.
  • în următoarele şapte zile trebuie folosită o metodă contraceptivă suplimentară (metodă tip barieră). Dacă între timp a avut loc contactul sexual în săptămâna anterioară, este posibil să fi rămas gravidă. în acest caz,adresaţi-vă medicului dumneavoastră imediat.
  • Un comprimat uitat în săptămâna 2
  • Luaţi comprimatul uitat imediat ce vă aduceţi aminte (chiar dacă acest lucru înseamnă că trebuie să luaţi două comprimate în acelaşi timp şi utilizaţi următoarele comprimate conform schemei obişnuite.
  • Protecţia contraceptivă se menţine. Nu trebuie să luaţi măsuri suplimentare.
  • Un comprimat uitat în săptămâna 3
  • Puteţi alege una dintre următoarele opţiuni, fără să fie necesară utilizarea de măsuri contraceptive suplimentare. 1 .Luaţi comprimatul omis imediat ce vă amintiţi (chiar dacă acest lucru presupune să luaţi două comprimate în acelaşi timp) şi luaţi următoarele comprimate conform schemei obişnuite.
  • 2.începeţi următorul blister imediat după terminarea comprimatele din blisterul curent, adică fără perioada de— pauză între blistere. Este posibil să nu prezentaţi o sângerare de întrerupere până la terminarea comprimatelor celui de-al doilea blister, dar puteţi prezenta mici pete sau sângerări neregulate în zilele în care administraţi comprimatele. Sau
  • 3.Opriţi utilizarea comprimatelor din blisterul curent şi faceţi o pauză de 7 zile (incluzând şi ziua în care aţi omis comprimatul) şi continuaţi cu blisterul următor Când urmaţi această metodă, puteţi începe întotdeauna următorul blister în aceeaşi zi a săptămânii în care începeaţi de obicei.

…suferiţi de tulburări gastro-intestinale (de exemplu vărsăturidiaree severă)

Intotdeauna consultati un medic sau farmacist inainte de a lua orice fel de pastila