Prospect MEDOPEXOL 0,18 mg

Sharing

 

PROSPECT: INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR

MEDOPEXOL 0,18 mg, comprimate MEDOPEXOL 0,7 mg, comprimate Pramipexol

 1. CE ESTE MEDOPEXOL ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

  MEDOPEXOL aparţine unui grup de medicamente cunoscute ca agonişti de dopamină, care stimulează receptorii din creier ai dopaminei. Stimularea receptorilor de dopamină declanşează impulsuri nervoase în creier, ceea ce ajută la controlul mişcărilor corpului.

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi acest medicament.

 • Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

 • Dacă aveţi întrebări suplimentare, vă rugăm să vă adresaţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 • Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

 • Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravǎ sau dacă observaţi orice reacţie adversǎ nemenţionatǎ în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

  În acest prospect găsiţi:

  1. Ce este MEDOPEXOL şi pentru ce se utilizează

  2. Înainte să luaţi MEDOPEXOL

  3. Cum să luaţi MEDOPEXOL

  4. Reacţii adverse posibile

  5. Cum se păstrează MEDOPEXOL

  6. Informaţii suplimentare

  1.  

   MEDOPEXOL este utilizat pentru:

 • tratamentul simptomelor formei primare a bolii Parkinson. El poate fi utilizat singur sau în asociere cu levodopa

  1. ÎNAINTE SĂ LUAŢI MEDOPEXOL Nu luaţi MEDOPEXOL

 • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la pramipexol sau la oricare dintre celelalte componente ale MEDOPEXOL (vezi pct. 6 „Informaţii suplimentare ”).

  Aveţi grijă deosebită când utilizaţi MEDOPEXOL

  Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră dacă aveţi (aţi avut) sau aţi manifestat orice afecţiune medicală sau simptom, în special dintre următoarele:

 • afecţiune renală

 • halucinaţii (vedeţi, auziţi sau simţiţi lucruri care nu există). Majoritatea halucinaţiilor sunt vizuale

 • dischinezii (de exemplu mişcări involuntare, anormale ale extremităţilor membrelor). Dacă aveţi o formă avansată a bolii Parkinson şi, de asemenea, luaţi levodopa, este posibil să manifestaţi dischinezii în perioada de creştere a dozei de MEDOPEXOL .

 • somnolenţă sau episoade de somn cu debut brusc

 • schimbări de comportament (de exemplu dependenţă excesivă de jocurile de noroc, obsesie a cumpărăturilor), creşterea libidoului (de exemplu creşterea dorinţei sexuale), creştere a apetitului alimentar

 • psihoză, (de exemplu comparabile cu simptomele schizofreniei)

 • Afectarea vederii. Trebuie să faceţi consultaţii oftalmologice regulate pe durata tratamentului cu MEDOPEXOL .

 • afecţiuni severe cardiace sau ale vaselor sanguine. Veţi avea nevoie să vă fie verificată tensiunea arterială în mod regulat, în special la începutul tratamentului. Acest lucru este necesar pentru a evita hipotensiunea arterială ortostatică (o scădere bruscă a tensiunii arteriale când vă ridicaţi în picioare)

 • exacerbare. Puteţi să observaţi că simptomele bolii încep mai devreme decât de obicei, pot fi mai intense şi implică alte extremităţi.

Copii şi adolescenţi

Nu se recomandă MEDOPEXOL la copii sau adolescenţi cu vârsta sub 18 ani.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente. Acest lucru include medicamente, preparate vegetale, produse alimentare dietetice sau suplimente alimentare care v-au fost eliberate fără prescripţie medicală.

Trebuie să evitaţi să luaţi MEDOPEXOL împreună cu medicamente antipsihotice. Vă rugăm să aveţi grijă dacă luaţi următoarele medicamente:

 • cimetidină (pentru tratarea acidităţii în exces din stomac şi a ulcerului gastric)

 • amantadină (care poate fi utilizată pentru tratamentul bolii Parkinson)

  Dacă luaţi levodopa, se recomandă reducerea dozei de levodopa la începerea tratamentului cu MEDOPEXOL .

  Trebuie să fiţi atenţi dacă luaţi orice medicament care vă calmează (are un efect sedativ) sau dacă consumaţi băuturi alcoolice. În aceste cazuri, MEDOPEXOL poate să vă afecteze capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

  Utilizarea MEDOPEXOL cu alimente şi băuturi

  Trebuie să fiţi atenţi dacă consumaţi băuturi alcoolice în timpul tratamentului cu MEDOPEXOL. MEDOPEXOL poate fi utilizat cu sau fără alimente. Comprimatele trebuie înghiţite cu apă.

  Sarcina şi alăptarea

  Spuneţi medicului dumneavoastră dacă sunteţi gravidă, credeţi că sunteţi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă. Medicul dumneavoastră va discuta cu dumneavoastră dacă trebuie să continuaţi să luaţi MEDOPEXOL .

  Nu se cunoasc efectele MEDOPEXOL asupra sănătăţii fătului. De aceea, nu luaţi MEDOPEXOL dacă sunteţi gravidă decât dacă medicul dumneavoastră vă recomandă aceasta.

  Nu se recomandă utilizarea MEDOPEXOL în perioada alăptării. MEDOPEXOL poate să determine reducerea cantităţii de lapte produse. De asemenea, poate trece în lapte şi astfel să ajungă la copilul dumneavoastră. Dacă utilizarea de MEDOPEXOL este absolut necesară, alăptarea trebuie întreruptă. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

  Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

  MEDOPEXOL poate produce halucinaţii (vedeţi, auziţi sau simţiţi lucruri care în realitate nu sunt prezente). Dacă sunteţi afectat în acest sens, nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi utilaje.

  MEDOPEXOL a fost asociat cu somnolenţă şi episoade de somn cu debut brusc, în special la pacienţi cu boală Parkinson. Dacă manifestaţi astfel de reacţii adverse nu trebuie să conduceţi vehicule sau să folosiţi utilaje. Trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă vi se întâmplă acest lucru.

  1. CUM SĂ LUAŢI MEDOPEXOL

   Luaţi întotdeauna MEDOPEXOL exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Medicul vă va recomanda doza potrivită.

   Puteţi să luaţi MEDOPEXOL cu sau fără alimente. Înghiţiţi comprimatele cu un pahar cu apă.

   Boala Parkinson

   Doza zilnică trebuie divizată în 3 doze egale.

   În prima săptămână, doza uzuală este de 1 comprimat MEDOPEXOL 0,088 mg de trei ori pe zi (echivalentul unei doze de 0,264 mg pe zi):

    

   1 săptămână

   Număr de comprimate

   1 comprimat pramipexol 0,088 mg de trei ori pe zi

   Doză zilnică totală (mg)

   0,264

   Doza zilnică va fi crescută de către medicul dumneavoastră la fiecare 5 – 7 zile, până ce simptomele sunt sub control (tratamentul de întreţinere).

    

   a 2 a săptămână

   a 3 a săptămână

   Număr de comprimate

      

   Doză zilnică totală (mg)

   0,54

   1,1

   1. comprimat pramipexol 0,18 mg de trei ori pe zi SAU

   2. comprimate pramipexol 0,088 mg de trei ori pe zi

   1. comprimat pramipexol 0,35 mg de trei ori pe zi SAU

   2. comprimate pramipexol 0,18 mg de trei ori pe zi

   Doza uzuală de întreţinere este de 1,1 mg pe zi. Cu toate acestea, este posibil să fie necesară o creştere şi mai mare a dozei. Dacă este necesar, medicul dumneavoastră vă poate creşte doza până la

   un maxim de 3,3 mg pramipexol pe zi. Este posibilă şi o doză de întreţinere mai mică, de trei comprimate MEDOPEXOL 0,088 mg pe zi.

    

   Doză minimă de întreţinere

   Doză maximă de întreţinere

   Număr de comprimate

   1 comprimat pramipexol 0,088 mg trei ori pe zi

   1 comprimat pramipexol 1,1 mg de trei ori pe zi

   Doză zilnică totală (mg)

   0,264

   3,3

   Pacienţi cu afecţiune renală

   Dacă aveţi funcţia rinichilor moderat sau sever afectată, medicul vă va recomanda o doză mai mică. În acest caz, este posibil să luaţi comprimatele doar o dată sau de două ori pe zi. Dacă funcţia rinichilor este moderat afectată doza iniţială obişnuită este de 1 comprimat MEDOPEXOL 0,088 mg de două ori pe zi. Dacă funcţia rinichilor este sever afectată, doza iniţială obişnuită este de 1 comprimat MEDOPEXOL 0,088 mg pe zi.

   Dacă luaţi mai mult decât trebuie din MEDOPEXOL

   Dacă accidental luaţi mai multe comprimate,

   • trebuie să vă anunţaţi medicul sau să mergeţi imediat la cea mai apropriată unitate medicală – departamentul de primiri urgenţe pentru consult.

   • puteţi manifesta vărsături, agitaţie, sau oricare dintre reacţiile adverse care sunt descrise la punctul 4 (Reacţii adverse posibile).

   Dacă uitaţi să luaţi MEDOPEXOL

   Nu vă îngrijoraţi. Lăsaţi deoparte complet aceea doză şi luaţi-vă următoarea doză la timp. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

   Dacă încetaţi să luaţi MEDOPEXOL

   Nu încetaţi să luaţi MEDOPEXOL fără să vorbiţi mai întâi cu medicul dumneavoastră. Dacă trebuie să încetaţi să luaţi acest medicament, medicul dumneavoastră vă va reduce doza treptat. Acest lucru micşorează riscul de agravare al simptomelor.

   Dacă suferiţi de boala Parkinson, tratamentul cu MEDOPEXOL nu trebuie întrerupt brusc. O întrerupere bruscă poate determina apariţia unei afecţiuni medicale denumite sindrom neuroleptic malign, care poate reprezenta un risc major pentru sănătatea dumneavoastră. Simptomele includ:

   • achinezie (absenţa mişcărilor musculare)

   • rigiditate musculară

   • febră

   • tensiune arterială instabilă

   • tahicardie (creşterea frecvenţei bătăilor inimii)

   • confuzie

   • reducerea nivelului de conştienţă (de exemplu comă)

   Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

  2. REACŢII ADVERSE POSIBILE

   Ca toate medicamentele, MEDOPEXOL poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

   Reacţiile adverse au fost clasificate, în ceea ce priveşte frecvenţa, utilizând următoarea convenţie:

   Foarte frecvente: afectează mai mult decât 1 utilizator din 10

   Frecvente: afectează 1 până la 10 utilizatori din 100

   Mai puţin frecvente: afectează 1 până la 10 utilizatori din 1000

   Rare: afectează 1 până la 10 utilizatori din 10000

   Foarte rare: afectează mai puţin de 1 utilizator din 10000

   Cu frecvenţă necunoscută: frecvenţa nu poate estimată din datele disponibile

   Dacă suferiţi de boala Parkinson, puteţi manifesta următoarele reacţii adverse:

   Foarte frecvente:

   • Dischinezie (de exemplu mişcări involuntare, anormale ale extremităţilor membrelor)

   • Somnolenţă

   • Ameţeli

   • Greaţă (senzaţie de rău)

   • Hipotensiune arterială (presiune sanguină scăzută)

    Frecvente:

   • Impuls de a se comporta întrun mod neobişnuit

   • Halucinaţii (vedeţi, auziţi sau simţiţi lucruri care nu există)

   • Confuzie

   • Oboseală

   • Lipsă de somn (insomnie)

   • Exces de lichid, mai ales la nivelul picioarelor (edem periferic )

   • Durere de cap

   • Vise neobişnuite

   • Constipaţie

   • Nelinişte

   • Amnezie (tulburări de memorie)

   • Tulburări vizuale

   • Vărsături (stare de rău)

   • Pierdere în greutate

    Mai puţin frecvente:

   • Paranoia (de exemplu frică excesivă pentru propria persoană)

   • Delir

   • Somnolenţă excesivă în timpul zilei şi episoade de somn cu debut brusc

   • Hiperchinezie (creşterea numărului de mişcări şi imposibilitatea de a sta liniştit)

   • Creştere în greutate

   • Creşterea apetitului sexual (de exemplu libido crescut)

   • Reacţii alergice (de exemplu erupţie cutanată, mâncărime, reacţie de hipersensibilitate)

   • Leşin

   • Dependenţă patologică de jocuri de noroc, în special atunci când luaţi doze mari de MEDOPEXOL

   • Hipersexualitate

 • Dorinţă compulsivă/necontrolată pentru cumpărături

  Cu frecvenţă necunoscută:

 • Creşterea apetitului alimentar (a cantităţilor, hiperfagie)

  Dacă suferiţi de Sindromul picioarelor f ără repau s, puteţi să manifestaţi următoarele reacţii adverse:

  Foarte frecvente:

 • Greaţă (senzaţie de rău)

  Frecvente :

 • Modificări ale ritmului somnului, cum sunt insomnie şi somnolenţă

 • Oboseală (surmenare)

 • Dureri de cap

 • Vise neobişnuite

 • Constipaţie

 • Ameţeli

 • Vărsături (stare de rău)

  Mai puţin frecvente:

 • Halucinaţii (vedeţi, auziţi sau simţiţi lucruri care nu există)

 • Confuzie

 • Somnolenţă excesivă în timpul zilei şi episoade de somn cu debut brusc

 • Creştere în greutate

 • Creşterea apetitului sexual (de exemplu libido crescut)

 • Hipotensiune arterială (presiune sanguină scăzută)

 • Exces de lichid, mai ales la nivelul picioarelor (edem periferic)

 • Reacţii alergice (de exemplu erupţie cutanată, mâncărime, reacţie de hipersensibilitate)

 • Leşin

 • Nelinişte

 • Tulburări vizuale

 • Pierdere în greutate

  Cu frecvenţă necunoscută:

 • Dependenţă excesivă de jocuri de noroc, în special atunci când se iau doze mari de MEDOPEXOL

 • Hipersexualitate

 • Impuls de a se comporta într-un mod neobişnuit

 • Creşterea apetitului alimentar (a cantităţilor, hiperfagie)

 • Dischinezie (de exemplu mişcări involuntare, anormale ale extremităţilor membrelor)

 • Hiperchinezie (creşterea numărului de mişcări şi imposibilitatea de a sta liniştit)

 • Paranoia (de exemplu frică excesivă pentru propria persoană)

 • Delir

 • Amnezie (tulburare de memorie)

 • Dorinţă compulsivă/necontrolată pentru cumpărături

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravǎ sau dacă observaţi orice reacţie adversǎ nemenţionatǎ în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 1. CUM SE PĂSTREAZĂ MEDOPEXOL

  A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

  Nu utilizaţi MEDOPEXOL după data de expirare înscrisă pe cutie. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

  Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.

  A se păstra în ambalajul original pentru a fi protejat de lumină.

  Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

 2. INFORMAŢII SUPLIMENTARE Ce conţine MEDOPEXOL

Substanţa activă este pramipexol

Fiecare comprimat MEDOPEXOL 0,18 mg conţine pramipexol bază 0,18 mg Fiecare comprimat MEDOPEXOL 0,7 mg conţine pramipexol bază 0,7 mg

Celelalte componente sunt: manitol, amidon de porumb, hidroxipropilceluloza, dioxid de siliciu colloidal anhidru, stearat de magneziu.

Cum arată MEDOPEXOL şi conţinutul ambalajului

MEDOPEXOL 0,18 mg comprimate sunt comprimate biconvexe, oblongi, de culoare albă, cu linie mediană pe ambele feţe (dimensiuni: aproximatix 8 mm x 4 mm) MEDOPEXOL 0,7 mg comprimate sunt comprimate rotunde, plate, de culoare albă, cu linie mediană pe o faţa (diametrul: aproximativ 9 mm)

MEDOPEXOL 0,18mg; 0,7mg comprimate: Comprimatele se pot diviza în două părţi egale.

MEDOPEXOL este disponibil în cutii cu blistere din OPA-Aluminiu-PVC/Aluminiu a câte 10 comprimate, în ambalaje care conţin 3 blistere.

Ambalaj de: 30 comprimate

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

Medochemie Ltd.

P.O. Box 51409, CY-3505, Limassol Cipru

Producători

Specifar S.A.

1, 28 Octovriou str., Ag. Varvara,

12351 Athens Grecia

2. Medochemie Ltd.

P.O. Box 51409, CY-3505, Limassol Cipru

Acest medicament este autorizat in statele membre ale SEE sub următoarele denumiri:

MEDOPEXOL

Acest prospect a fost aprobat în Septembrie 2009

Sharing

Prospecte.Net recomanda consultarea medicului inainte de orice tratament. Luati medicamente si suplimente numai la indicația medicului deoarece combinate sau in cantitati necontrolate sa dea efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale.

Lasă un comentariu

Solve : *
18 + 16 =


Urmatorul regulament trebuie acceptat pentru a publica comentariul:

In conformitate cu GDPR va anunt ca emailul si comentariul d-voastra va fi stocat .  Pentru mai multe detalii vizitati Politica cookie. Sau scrieti-ne pe pagina de Contact.

 

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acum sunteti aici: Home » Prospect MEDOPEXOL 0,18 mg