Prospect Meloxicam

3. CUM SĂ UTILIZAŢI Meloxicam Sandoz

Utilizaţi întotdeauna Meloxicam Sandoz exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Doza uzuală este de un comprimat de 7,5 mg Meloxicam Sandoz sau 1/2 comprimat de 15 mg Meloxicam Sandoz, o dată pe zi. Doza depinde de afecţiunile medicale pentru care sunteţi trataţi. Comprimatul trebuie administrat în timpul mesei şi înghiţit cu suficient lichid. încercaţi să utilizaţi comprimatul la aceeaşi oră.

Nu utilizaţi mai mult de 15 mg meloxicam pe zi.

Copii şi adolescenţi cu varsta sub 15 ani

Copiii şi adolescenţii cu varsta sub 15 ani nu trebuie să utilizeze meloxicam.

Pacienţii varstnici şi pacienţii cu risc crescut de reacţii adverse Doza recomandată de Meloxicam Sandoz în tratamentul de lungă durată al poliartritei reumatoide şi spondilitei anchilozante la pacienţii varstnici este de un comprimat de 7,5 mg Meloxicam Sandoz sau 1A comprimat de 15 mg Meloxicam Sandoz, pe zi. Pacienţii cu risc crescut de reacţii adverse trebuie să înceapă tratamentul cu 7,5 mg Meloxicam Sandoz pe zi.

Daca utilizaţi mai mult decat trebuie din Meloxicam Sandoz

Dacă în mod accidental aţi utilizat mai multe comprimate decat trebuie din Meloxicam Sandoz, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau mergeţi la cel mai apropiat spital. Arătaţi-le cutia medicamentului sau acest prospect, astfel ca personalul

specializat sa ştie ce aţi luat.

Daca uitaţi sa utilizaţi Meloxicam Sandoz

Daca uitaţi sa luaţi o doză, luaţi-o pe urmatoarea, ca de obicei. Nu utilizaţi o doza dubla pentru a compensa doza pe care aţi uitat sa o luaţi.

Daca încetaţi sa utilizaţi Meloxicam Sandoz

Nu întrerupeţi tratamentul fara sa discutaţi înainte cu medicul dumneavoastra.

Daca aveţi orice întrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

4. REACŢII ADVERSE POSIBILE

Ca toate medicamentele, Meloxicam Sandoz poate provoca reacţii adverse, deşi acestea nu se manifesta la toate persoanele.

Daca aveţi vreuna din următoarele reacţii adverse grave, nu mai utilizaţi Meloxicam Sandoz şi adresaţi-va imediat medicului dumneavoastra sau mergeţi la cel mai apropiat spital:

–   reacţii alergice cum sunt: apariţia brusca a respiraţiei şuierătoare şi senzaţia de constricţie la nivelul pieptului, umflarea pleoapelor, feţei, limbii sau gatului, dificultate la înghiţire, forme severe de înroşire a pielii, care poate forma vezicule (poate sa apară la nivelul ochilor, gurii, gatului şi organelor genitale);

–   pierderea stării de conştienţă (leşin);

–   infecţii cu simptome cum sunt: febră şi stare generală de rău sau febră cu simptome de infecţie locală, cum sunt: dureri în gat, faringe sau gură sau afectare urinară. Acestea ar putea fi semne de agranulocitoză, de exemplu, scăderea numărului de globule albe, care vă poate face mai susceptibil la infecţii. S-ar putea ca medicul dumneavoastră să considere necesar să vă efectuaţi analizele sangelui, pentru a verifica o eventuală scădere a numărului de globule albe.

–   forme severe de diaree, cu durată prelungită sau prezenţa de sange în scaun, cu dureri abdominale şi febră;

–   durere severă şi persistentă la nivelul stomacului sau scaun de culoare neagră sau prezenţa de sange în scaun.

Următoarele reacţii adverse pot să apară în timpul tratamentului cu

Meloxicam Sandoz:

Frecvent (raportate la mai mult de 1 la 100 pacienţi, dar la mai puţin de 1 la 10 pacienţi)

–   scăderea numărului de globule roşii (anemie): poate să apară paloare, senzaţie de oboseală;

–   ameţeli sau durere de cap;

–   indigestie, stare de rău general, dureri la nivelul stomacului, constipaţie, flatulenţă (balonare), diaree;

–   mancărimi pe piele, erupţie pe piele;

–   retenţie de apă (edem), tumefierea articulaţiilor.

Mai puţin frecvent (raportate la mai mult de 1 la T000 pacienţi, dar la mai puţin de 1 la 100 pacienţi)

–   modificarea numărului de celule sanguine: scăderea numărului de globule albe uneori severă, cu creşterea riscului de infecţii grave; scăderea numărului de trombocite (cu creşterea riscului de sangerări sau a tendinţei la învineţire);

–   ameţeli (vertij), perceperea de zgomote în urechi fără un stimul extern, somnolenţă;

–   bătăi rapide ale inimii (palpitaţii);

–   creşterea tensiunii arteriale, înroşirea trecătoare a feţei şi gatului;

–   sangerări sau ulceraţii la nivelul stomacului sau intestinului, inflamaţia esofagului (esofagită); sau inflamaţii la nivelul gurii (stomatite ulceroase);

–   urticarie;

–   retenţie hidrosalină, creşterea valorilor serice ale potasiului. Rare (raportate la mai mult de 1 la 10000 pacienţi, dar la mai puţin de 1 la 1000 pacienţi)

–   modificări ale stării de dispoziţie, insomnie, coşmaruri;

–   confuzie;

–   tulburări de văz, inclusiv vedere înceţoşată;

–   declanşarea unor crize de astm bronşic la anumiţi pacienţi cu alergie la acid acetilsalicilic sau la alte antiinflamatoare nesteroidiene;

–   ulceraţii la nivelul mucoasei stomacului şi intestinului, inflamaţii la nivelul stomacului (gastrită);

             – inflamaţie la nivelul ficatului (hepatită), cu greaţă, pierderea

poftei de mancare, îngălbenirea pielii şi colorarea în galben a albului ochilor;

–   sensibilitate a pielii la lumină (reacţii de fotosensibilitate);

             – insuficienţă renală (insuficienţă renală acută la pacienţii cu factori de risc);

             – poate să apară afectarea inimii.

Tulburările cronice de la nivelul intestinului (colita şi boala Crohn) se pot înrăutăţi.

Medicamente precum Meloxicam Sandoz se pot asocia cu un risc uşor crescut de apariţie a atacului de cord (infarct miocardic) sau a accidentului vascular cerebral.

Dacă vreuna din reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

–   CUM SE PĂSTREAZĂ Meloxicam Sandoz

A nu se lasa la îndemana şi vederea copiilor.

Nu necesită condiţii speciale de păstrare.

Nu utilizaţi Meloxicam Sandoz după data de expirare înscrisă pe ambalaj. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

–   INFORMAŢII SUPLIMENTARE

Ce conţine Meloxicam Sandoz

Meloxicam Sandoz 7,5 mg Substanţa activă este: meloxicam 7,5 mg.

Celelalte componente sunt: amidon de porumb, amidon pregelatinizat, dioxid de siliciu coloidal anhidru, citrat de sodiu, lactoză monohidrat, celuloză microcristalină, stearat de magneziu. Meloxicam Sandoz 15 mg Substanţa activă este: meloxicam 15 mg.

Celelalte componente sunt: amidon de porumb, amidon pregelatinizat, dioxid de siliciu coloidal anhidru, citrat de sodiu, lactoză monohidrat, celuloză microcristalină, stearat de magneziu.

Cum arata Meloxicam Sandoz şi conţinutul ambalajului

Medicamentul se prezintă sub formă de comprimate rotunde de culoare galben pal, cu o linie mediană pe una din feţe. Meloxicam Sandoz este ambalat în cutii cu 1, 2, 3, 6 sau 10 blistere din PVC/PVDC/AI a cate 10 comprimate.

Producatorul

Salutas Pharma GmbH & Co KG,

Otto-von-Guerike-Allee 1, D-39179 Barleben, Germania

Deţinatorul Autorizaţiei de Punere pe Piaţa HexalAG.,

Industriestrasse 25, 83607 Holzkirchen, Germania

Pentru orice informaţii despre acest medicament, vă rugăm să contactaţi reprezentanţii locali ai deţinătorului autorizaţiei de punere pe piaţă.

Acest prospect a fost aprobat în

Martie 2008

Meloxicam şi SANDOZ sunt mărci înregistrate ale grupului Novartis.

 

Acum se mai citeste

Ti-a folosit ? Voteaza cum ti-a folosit !

Abia ca mi-a folositMi-a folosit putinMi-a folosit indeajunsMi-a folositMi-a folosit foarte mult (1voturi, Media: 5.00 out of 5)

Loading...