Prospect Metformin Bluefish 500 mg/

Prospect Metformin Bluefish 500 mg/

850 mg/ 1000 mg, comprimate filmate

Clorhidrat de metformină

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi acest medicament.

 • Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

 • Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 • Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

 • Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

În acest prospect găsiţi:

 1. Ce este Metformin Bluefish şi pentru ce se utilizează

 2. Înainte să utilizaţi Metformin Bluefish

 3. Cum să utilizaţi Metformin Bluefish

 4. Reacţii adverse posibile

 5. Cum se păstrează Metformin Bluefish

 6. Informaţii suplimentare

 1. CE ESTE METFORMIN BLUEFISH ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ Ce este Metformin Bluefish

  Metformin Bluefish conţine clorhidrat de metformină, un medicament pentru tratamentul diabetului zaharat. Acesta face parte din clasa de medicamente numite biguanide.

  Insulina este un hormon sintetizat de pancreas, hormon care face ca organismul dumneavoastră să ia glucoză (zahăr) din sânge. Organismul dumneavoastră foloseşte glucoza pentru a produce energie sau o depozitează pentru o utilizare ulterioară.

  Dacă aveţi diabet zaharat, pancreasul dumneavoastră nu produce suficientă insulină sau organismul dumneavoastră nu poate folosi în mod corespunzător insulina pe care o produce pancreasul. Acestea determină valori crescute ale glucozei în sângele dumneavoastră. Metformin Bluefish ajută la scăderea nivelului glucozei până la valori cât mai normale posibil.

  Dacă sunteţi un adult supraponderal, luaţi Metformin Bluefish o perioadă lungă de timp pentru a scădea riscurile complicaţiilor diabetului zaharat.

  Pentru ce se utilizează Metformin Bluefish

  Metformin Bluefish este utilizat pentru tratamentul pacienţilor cu diabet zaharat de tip 2 (numit, de asemenea, „diabet non-insulinodependent”) atunci când doar dieta şi exerciţiile fizice nu sunt suficiente pentru controlul valorilor glucozei din sângele dumneavoastră. Acesta este utilizat mai ales în cazul pacienţilor supraponderali.

  Adulţii pot utiliza Metformin Bluefish singur sau împreună cu alte medicamente pentru a trata diabetul zaharat (medicamente administrate pe cale orală sau insulina).

  La copii cu vârste peste 10 ani şi la adolescenţi, Metformin Bluefish poate fi prescris singur sau împreună cu insulină.

 2. ÎNAINTE SĂ UTILIZAŢI METFORMIN BLUEFISH

   

  Nu utilizaţi Metformin Bluefish

  •- dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la metformină sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (vezi „Ce conţine Metformin Bluefish” la pct. 6)

  •- dacă aveţi probleme cu rinichii sau ficatul

  •- dacă diabetul zaharat este necontrolat, hiperglicemia severă sau

  cetoacidoza. Cetoacidoza este o afecţiune în care substanţe numite „‟corpi cetonici‟‟ se acumulează în sânge. Simptomele includ dureri de stomac, respiraţie profundă şi rapidă, somnolenţă sau un neobişnuit miros de fructe al respiraţiei.

  •- dacă aţi pierdut prea multă apă din organism (deshidratare), de exemplu în urma unei diarei persistente sau severe, sau după vărsături repetate. Deshidratarea poate conduce la probleme renale, care pot creşte riscul acidozei lactice (vezi mai jos „Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Metformin Bluefish”).

  •- dacă aveţi o infecţie severă, de exemplu o infecţie care vă afectează plămânii, bronhiile sau rinichii. Infecţiile severe pot determina afecţiuni renale, care pot creşte riscul acidozei lactice (vezi mai jos „Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Metformin Bluefish”).

  •- dacă sunteţi tratat pentru insuficienţă cardiacă sau aţi avut de curând un infarct miocardic, dacă aveţi probleme circulatorii severe sau tulburări de respiraţie. Acestea pot duce la o lipsă de oxigen în ţesuturi, care vă poate creşte riscul de acidoză lactică (vezi pct. „”Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Metformin Bluefish”)

  în cazul în care consumaţi băuturi alcoolice în cantităţi mari;

  •- dacă alăptaţi

  Dacă sunteţi în una din situaţiile de mai sus, vorbiţi cu medicul dumneavoastră înainte de a lua acest medicament.

  Cereţi neapărat sfatul medicului dacă:

  •-aveţi nevoie de analize cum sunt razele X sau scanări ce implică injectarea de substanţe de contrast pe bază de iod în sânge.

  •– dacă sunteţi supus unei intervenţii chirurgicale majore.

  Trebuie să înterupeţi administrarea Metformin Bluefish pentru o perioadă de timp înainte de şi după examinare sau după intervenţia chirurgicală. Medicul dumneavoastră va decide dacă aveţi nevoie de alt tratament în această perioadă. Este important să urmaţi întocmai recomandările medicului dumneavoastră.

  Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Metformin Bluefish

  Metformin Bluefish poate cauza o complicaţie foarte rară, dar gravă, denumită acidoză lactică, în special dacă rinichii dumneavoastră nu funcţionează normal. Simptomele acidozei lactice sunt vărsături, dureri de stomac (dureri abdominale) cu crampe musculare, o stare generală de disconfort cu oboseală severă şi dificultăţi de respiraţie. Dacă prezentaţi aceste simptome, este posibil să aveţi nevoie de tratament imediat. Opriţi imediat utilizarea Metformin Bluefish şi anunţaţi medicul cât mai curând posibil.

  Metformin Bluefish utilizat singur, nu provoacă hipoglicemie (o scădere a valorii glucozei din sânge). Totuşi, dacă utilizaţi Metformin Bluefish împreună cu alte medicamente pentru tratarea diabetului, care pot cauza hipoglicemie (de exemplu sulfoniluree, insulină, glinide), există riscul de apariţie a hipoglicemiei. De obicei, dacă prezentaţi simptome de hipoglicemie cum sunt slăbiciune, ameţeli, transpiraţie excesivă, bătăi rapide ale inimii, tulburări de vedere sau dificultăţi de concentrare, trebuie să consumaţi sau să beţi ceva ce conţine zahăr.

  Utilizarea altor medicamente

  Dacă este nevoie de o injectare de substanţe de contrast care conţin iod, de exemplu pentru examinări cu raze X sau scanare, trebuie să opriţi utilizarea Metformin Bluefish pentru o anumită perioadă de timp înainte şi după examinare (vezi mai sus „Adresaţi-vă medicului pentru recomandări”).

  Informaţi medicul dacă utilizaţi oricare dintre următoarele medicamente şi Metformin Bluefish în acelaşi timp. Este posibil să aveţi nevoie de teste mai frecvente pentru determinarea glicemiei sau medicul dumneavoastră poate adapta doza de Metformin Bluefish:

  inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (utilizaţi în tratamentul unor afecţiuni diverse ale inimii şi vaselor de sânge, cum sunt hipertensiunea arterială sau insuficienţa cardiacă)

  •diuretice (utilizate pentru eliminarea apei din organism prin formarea unei cantităţi mari de urină)

  •agonişti beta2 adrenergici cum sunt salbutamol sau terbutalină (utilizaţi pentru tratamentul astmului bronşic)

  •corticosteroizi (utilizaţi în tratamentul a diferite afecţiuni cum sunt inflamaţii severe ale pielii sau în astm bronşic).

  Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

  Utilizarea Metformin Bluefish cu alimente şi băuturi

  Nu consumaţi alcool pe durata administrării acestui medicament. Alcoolul poate creşte riscul de acidoză lactică, în special, dacă aveţi probleme hepatice sau sunteţi subnutrit. Acest lucru este valabil şi pentru medicamente care conţin alcool.

  Sarcina şi alăptarea

  În perioada sarcinii, este obligatoriu tratamentul diabetului zaharat cu insulină. Spuneţi medicului dumneavoastră dacă sunteţi, puteţi fi sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, astfel încât acesta să vă poată schimba tratamentul.

  Nu utilizaţi acest medicament dacă alăptaţi sau dacă plănuiţi să vă alăptaţi nou-născutul.

  Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

  Metformin Bluefish utilizat singur, nu provoacă hipoglicemie (un nivel prea scăzut al glucozei). Aceasta înseamnă că nu vă va afecta capacitatea de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.

  Totuşi, aveţi grijă deosebită dacă utilizaţi Metformin Bluefish împreună cu alte medicamente pentru tratarea diabetului, care pot determina hipoglicemie (de exemplu sulfoniluree, insulină, glinide).

  Simptomele hipoglicemiei includ stări de slăbiciune, ameţeală, transpiraţie abundentă, bătăi rapide ale inimii, tulburări de vedere sau dificultăţi de concentrare. Nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi utilaje dacă începeţi să resimţiţi aceste simptome.

 3. CUM SĂ UTILIZAŢI METFORMIN BLUEFISH

  Utilizaţi întotdeauna Metformin Bluefish exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

  Metformin Bluefish nu poate înlocui avantajele unui stil de viaţă sănătos. Continuaţi să urmaţi orice recomandare dată de medic privind dieta şi faceţi mişcare în mod regulat.

  Doza uzuală

  Copiii în vârstă de 10 ani şi peste şi adolescenţii încep de obicei de la 500 mg sau 850 mg Metformin Bluefish o dată pe zi. Doza zilnică maximă este 2000 mg administrată în 2 sau 3 doze separate.

  Tratamentul copiilor cu vârsta cuprinsă între 10 şi 12 ani este indicat numai la recomandarea specifică a medicului, deoarece experienţa privind această grupă de vârstă este limitată.

  Adulţii încep de obicei de la 500 mg sau 850 mg Metformin Bluefish, de două sau trei ori pe zi. Doza zilnică maximă este 3000 mg administrată în 3 doze separate.

  Dacă utilizaţi şi insulină, medicul vă va sfătui cum să începeţi să utilizaţi Metformin Bluefish.

  Monitorizarea

  Medicul va adapta doza dumneavoastră de Metformin Bluefish la nivelurile glucozei din sângele dumneavoastră. Asiguraţi-vă că discutaţi în mod regulat cu medicul dumneavoastră. Acest lucru este important în special pentru copii şi adolescenţi sau dacă sunteţi o persoană în vârstă.

Intotdeauna consultati un medic sau farmacist inainte de a lua orice fel de pastila