Prospect Microgynon

Când trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră

Controale medicale periodice

Când utilizaţi drajeul, medicul dumneavoastră vă va cere să reveniţi pentru controale medicale periodice.

Spuneţi imediat medicului dumneavoastră

 • dacă observaţi orice modificare a stării dumneavoastră de sănătate, în special cele care implică oricare dintre afecţiunile menţionate în acest prospect (vezi mai sus “Nu utilizaţi Microgynon” şi “Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Microgynon“; nu uitaţi de afecţiunile care se referă la rudele apropiate);
 • dacă simţiţi o umflătură la nivelul sânilor;
 • dacă intenţionaţi să utilizaţi alte medicamente (vezi pct. Utilizarea altor medicamente);
 • dacă urmează să fiţi imobilizată sau urmează să suferiţi o intervenţie chirurgicală (întrebaţi medicul dumneavoastră cu cel puţin 4 săptămâni înainte);
 • dacă aveţi sângerări vaginale neobişnuite şi abundente;
 • dacă aţi uitat să administraţi drajeurile în prima săptămână de utilizare a blisterului şi aţi avut contact sexual cu 7 zile înainte;
 • dacă aveţi diaree gravă;
 • dacă nu aţi avut menstruaţie 2 luni consecutiv sau bănuiţi că sunteţi gravidă (nu începeţi noul blister până nu spuneţi medicului dumneavoastră).

Întrerupeţi utilizarea drajeurilor şi adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră dacă observaţi semne posibile de tromboză:

 1. tuse neobişnuită;
 2. durere severă în piept care poate iradia în braţul stâng;
 3. dificultăţi de respiraţie;
 4. orice durere de cap neobişnuită, severă sau prelungită sau criză migrenoasă;
 5. pierdere completă sau parţială a vederii sau vedere dublă;
 6. vorbire neclară sau dificultăţi de vorbire;
 7. modificări bruşte ale auzului, mirosului sau gustului;
 8. ameţeli sau leşin;
 9. slăbiciune sau amorţeală în orice parte a corpului;
 10. durere abdominală severă;
 11. durere severă sau umflarea unuia dintre picioare.

Situaţiile şi simptomele menţionate mai sus sunt descrise şi explicate mai detaliat la alte puncte în acest prospect.

Utilizarea altor medicamente

Unele medicamente pot opri acţiunea Microgynon. Acestea includ medicamentele utilizate în tratamentul epilepsiei (de exemplu primidonă, fenitoină, barbiturice, carbamazepină, oxcarbazepină, topiramat, felbamat), tuberculozei (de exemplu, rifampicină, rifabutină) şi infecţiei cu HIV (de exemplu ritonavir, nevirapin); antibioticele utilizate pentru tratamentul altor boli infecţioase (de exemplu penicilinele, tetraciclinele, griseofulvina) şi preparate vegetale care conţin sunătoare (utilizate în principal pentru tratamentul stărilor depresive). De asemenea, Microgynon poate interfera cu acţiunea altor medicamente.

Drajeul poate interfera cu acţiunea altor medicamente, de exemplu medicamente ce conţin ciclosporină sau antiepilepticul, lamotrigina.

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacisului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente sau preparate naturiste inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

De asemenea, spuneţi oricărui alt medic sau stomatologului care prescrie alte medicamente (sau farmacistului) că utilizaţi Microgynon. Ei vă pot spune dacă aveţi nevoie de măsuri contra­ceptive suplimentare, şi dacă da, pentru cât timp.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Microgynon nu trebuie utilizat de către femeia gravidă sau care crede că ar putea fi gravidă. Dacă bănuiţi că aţi putea fi gravidă în timp ce utilizaţi Microgynon, trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră cât mai repede posibil.

în general, nu este recomandată utilizarea Microgynon în timpul alăptării. Dacă doriţi să utilizaţi drajeul în timp ce alăptaţi, vă rugăm să-l informaţi pe medicul dumneavoastră.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Microgynon nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Microgynon

Deoarece conţine lactoză şi zahăr dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

3. Cum să utilizaţi Microgyinon

Utilizaţi întotdeauna Microgynon exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Contraceptivele orale combinate dacă sunt administrate corect au o rată de eşec de aproximativ 1% pe an. Aceasta rată de eşec poate să crească în cazul omiterii administrării sau a administrării necorespunzătoare.

Blisterul de Microgynon conţine 21 drajeuri. Pe blister, fiecare drajeu este marcat cu ziua săptămânii în care trebuie utilizat drajeul. Utilizaţi drajeul la aproximativ aceeaşi oră în fiecare zi, cu puţin lichid, dacă este necesar. Urmaţi în continuare direcţia indicată de săgeată până ce toate cele 21 drajeuri au fost utilizate.

în următoarele 7 zile nu utilizaţi nici un drajeu. Mensţruaţia (sângerarea de întrerupere) trebuie să înceapă în timpul acestor 7 zile. De obicej, va începe în ziua 2-3 de la ultimul drajeu Microgynon. începeţi următorul blister în a opta zi, chiar dacă sângerarea continuă. Aceasta înseamnă că veţi începe întotdeauna un nou blister în aceeaşi zi a săptămânii şi, de asemenea, că sângerarea de întrerupere va începe în aceeaşi zi, în fiecare lună.

începerea primul blister Microgynon

 • în cazul în care nu a fost utilizat nici un alt contraceptiv hormonal în ultima lună

începeţi utilizarea Microgynon în prima zi a ciclului menstrual, considerată a fi prima zi desângerare. Utilizaţi un drajeu marcat cu ziua respectivă a săptămânii. De exemplu, dacă menstruaţia începe vineri, utilizaţi drajeul marcat cu “vineri” Apoi urmaţi zilele în ordine. Microgynon va acţiona imediat, nu este necesar să utilizaţi o metodă contraceptivă suplimentară.

De asemenea, puteţi să începeţi în ziua 2-5 a ciclului, dar în acest caz asiguraţi-vă că utilizaţi o metodă contraceptivă suplimentară (metode de barieră) pentru primele 7 zile de administrare a drajeurilor din primul blister.

 • în cazul în care se trece de la alt drajeu contraceptiv combinat, inel vaginal sau plasture transdermic (contraceptiv)

Puteţi începe utilizarea Microgynon în ziua care urmează după ultimul drajeu din blisterul curent (fără intervalul de pauză). în caz că blisterul dumneavoastră curent conţine şi drajeuri inactive puteţi începe să utilizaţi Microgynon în următoarea zi după ce aţi utilizat ultimul drajeu activ (dacă nu sunteţi sigură care este acesta, întrebaţi medicul dumneavoastră sau farmacistul). De asemenea, puteţi să începeţi mai târziu, dar niciodată mai târziu decât ziua care urmează după intervalul fără drajeuri din blisterul dumneavoastră curent (sau în ziua care urmează după ultimul drajeu inactiv din blisterul dumneavoastră curent).

în cazul în care utilizaţi ca metoda contraceptivă inel vaginal sau plasture transdermic contraceptiv utilizaţi Microgynon de preferat în aceeaşi zi a îndepărtării acestora continuând administrarea până la o nouă aplicare

Dacă respectaţi aceste instrucţiuni, nu este necesară utilizarea unor metode contraceptive suplimentare.

 • în cazul în care se trece de la un drajeu numai cu progestogen Puteţi întrerupe utilizarea drajeului numai cu progestogen în orice zi şi să începeţi să utilizaţi Microgynon în ziua următoare, la aceeaşi oră. Dar, asiguraţi-vă că utilizaţi şi o metodă contraceptivă suplimentară (metodă de barieră) pentru primele 7 zile de utilizare a drajeurilor când aveţi contact sexual.
 • în cazul în care se trece de la un contraceptiv injectabil, implant sau dispozitiv intrauterin cu eliberare de progestogen (DIU)

începeţi să utilizaţi Microgynon când ar trebui să faceţi următoarea injecţie sau în ziua când implantul dumneavoastră sau DIU este îndepărtat. Dar, asiguraţi-vă că utilizaţi şi o metodă contraceptivă suplimentară (metodă de barieră) pentru primele 7 zile de administrare a contraceptivelor orale când aveţi contact sexual.

 • Dupa naştere

Imediat după ce aţi născut, medicul dumneavoastră vă poate spune să aşteptaţi până când aveţi prima menstruaţie normală, înainte de a începe să utilizaţi Microgynon. Uneori este posibil să începeţi mai devreme.

Medicul dumneavoastră vă va sfătui în acest sens. Dacă alăptaţi şi doriţi să utilizaţi Microgynon, trebuie să discutaţi întâi cu medicul dumneavoastră.

 • Dupa un avort spontan sau provocat

Medicul dumneavoastră vă va sfătui în acest sens.

 •  Daca aveti tulburari gastro-intestinale ( de ex varsaturi, diaree severa )

 Dacă vărsaţi sau aveţi diaree severă, componentele active din drajeurile Microgynon pot să nu se absoarbă complet. Dacă vărsaţi în decurs de 3-4 ore de la utilizarea drajeului este ca şi cum aţi omite un drajeu. Ca urmare, respectaţi recomandările pentru drajeurile uitate.

Dacă aveţi diaree gravă vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră.

Dacă este necesar să vă amânaţi menstruaţia

Puteţi să vă amânaţi data de debut a menstruaţiei dacă începeţi utilizarea următorului b li ster Microgynon imediat după ce terminaţi blisterul curent. Puteţi continua cu acest blister atât timp cât doriţi, până la terminarea blisterului. Când doriţi să aveţi menstruaţieîntrerupeţi utilizarea drajeurilor.

în timp ce utilizaţi al doilea blister puteţi prezenta sângerări neregulate sau pete în zilele în care utilizaţi drajeurile. începeţi următorul blister după intervalul obişnuit de 7 zile fără drajeuri.

Dacă este necesar să schimbaţi ziua în care începe menstruaţia

Dacă utilizaţi drajeurile conform recomandărilor, veţi avea menstruaţia în aproximativ aceeaşi zi la fiecare 4 săptămâni. Dacă doriţi să schimbaţi aceasta, nu trebuie decât să scurtaţi (niciodată să prelungiţi) pauza fără drajeuri care urmează. De exemplu, dacă menstruaţia dumneavoastră începe în mod obişnuit vineri şi în viitor doriţi să înceapă marţi (deci cu 3 zile mai devreme) va trebui să începeţi următorul blister cu 3 zile mai devreme decât în mod obişnuit. Dacă scurtaţi prea mult pauza fără drajeuri (de exemplu, sub 3 zile sau mai puţin) se poate întâmpla să nu aveţi sângerareîn timpul pauzei. Puteţi avea sângerări neregulate sau mici sângerări (pete)în timpul administrării următorului blister.

Dacă aveţi sângerări neaşteptate

Intotdeauna consultati un medic sau farmacist inainte de a lua orice fel de pastila