Prospect Microgynon

Similar tuturor drajeurilor contraceptive orale, cu Microgynon, pentru primele câteve luni puteţi avea sângerări vaginale neregulate (mici sângerări sau sângerăride întrerupere) între

ciclurile menstruale. Puteţi avea nevoie de protecţie igienică, dar continuaţi să utilizaţi drajeurile în mod obişnuit. Sângerările vaginale neregulate se opresc, de obicei, o dată ce organismul se obişnuieşte cu Microgynon (în mod obişnuit după 3 cicluri de administrare a drajeurilor). Dacă acestea continuă, devin mai abundente sau reîncep spuneţi medicului dumneavoastră.

 

Dacă nu aţi avut menstruaţie

Dacă aţi utilizat toate drajeurile la timpul potrivit şi nu aţi vărsat şi nu aţi avut diaree severă sau nu aţi utilizat alte medicamente atunci este puţin probabil să fiţi gravidă. Continuaţi să utilizaţi Microgynon în mod obişnuit.

Dacă nu aţi avut menstruaţie 2 luni consecutiv, puteţi fi gravidă. Spuneţi medicului dumneavoastră imediat. Nu începeţi următorul blister Microgynon până ce medicul dumneavoastră nu a verificat dacă sunteţi gravidă.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Microgynon

Nu au existat raportări privitor la afectări grave determinate de utilizarea prea multor drajeuri Microgynon în acelaşi timp. Dacă aţi utilizat câteva drajeuri în acelaşi timp, puteţi avea greaţă, vărsături sau sângerări vaginale.

Dacă descoperiţi că un copil a utilizat Microgynon, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

Dacă uitaţi să utilizaţi Microgynon

  • dacă au trecut mai puţin de 12 ore de la ora la care trebuia să utilizaţi drajeul, protecţia contraceptivă este păstrată. Utilizaţi drajeul imediat ce vă amintiţi şi continuaţi să utilizaţi drajeul următor la ora obişnuită.
  • dacă au trecut mai mult de 12 ore de la ora la care trebuia să utilizaţi drajeul, protecţia contraceptivă poate fi redusă. Cu cât aţi uitat mai multe drajeuri consecutive cu atât creşte riscul ca efectul contraceptiv să fie scăzut. Există un risc mai mare de a rămâne gravidă dacă uitaţi să utilizaţi drajeurile de la începutul sau sfârşitul blisterului. De aceea trebuia să urmaţi regulile descrise mai jos (de asemenea, vezi graficul de mai jos).

Mai mult de un drajeu uitat dintr-un blister

întrebaţi-l pe medicul dumneavoastră.

Un drajeu uitat în săptămâna 1

Utilizaţi drajeul uitat imediat ce vă amintiţi (chiar dacă aceasta înseamnă utilizarea a 2 drajeuri în acelaşi timp) şi utilizaţi drajeurile următoare la ora obişnuită. Utilizaţi metode contraceptive suplimentare (metode de barieră) pentru următoarele 7 zile.

Dacă aţi avut contact sexual în săptămâna dinainte de a uita drajeul, există posibilitatea de a rămâne gravidă. Deci spuneţi imediat medicului dumneavoastră.

Un drajeu uitat în săptămâna 2

Utilizaţi drajeul uitat imediat ce vă amintiţi (chiar dacă aceasta înseamnă să utilizaţi 2 drajeuri în acelaşi timp) şi utilizaţi drajeurile următoare la ora obişnuită. Protecţia contraceptivă este menţinută. Nu trebuie să utilizaţi metode contraceptive suplimentare.

Un drajeu uitat în săptămâna 3

Puteţi alege una dintre următoarele opţiuni, fără a fi nevoie să utilizaţi metode contraceptive suplimentare.

  • Utilizaţi drajeul uitat imediat ce vă amintit) [chiar dacă. . aceasta înseamnă să utilizaţi 2 drajeuri în acelaşi timp) şi utilizaţi drajeurile următoare la ora obişnuită. începeţi următorul blister imediat ce blisterul actual se termină, deci fără pauză între blistere. Este posibil să nu aveţi sângerare de întrerupere (sângerare menstruală) până la sfârşitul celui de al doilea blister, dar puteţi avea mici sângerări (pete) sau sângerări neregulate în zilele de administrare a comprimatelor.

Sau

  • întrerupeţi utilizarea de drajeuri din blisterul curent, aveţi o perioadă de 7 zile fără drajeuri (calculaţi şi ziua în care aţi uitat să administraţi drajeul) şi continuaţi cu următorul blister. Când urmaţi această metodă, puteţi să începeţi întotdeauna blisterul următor în aceeaşi zi a săptămânii aşa cum v-aţi obişnuit.

Dacă aţi uitat să utilizaţi drajeurile dintr-un blister şi menstruaţia aşteptată nu apare în primul interval fără drajeuri, puteţi fi gravidă. Spuneţi medicului dumneavoastră înainte de a incepe noul blister.

 

4. Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Microgynon poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Spuneţi medicului dumneavoastră dacă observaţi orice reacţie adversă, mai ales dacă este severă sau persistentă sau dacă apare o modificare a stării de sănătate care credeţi că ar putea fi determinată de Microgynon.

Reacţii adverse severe

Reacţiile adverse severe asociate cu utilizarea Microgynon, ca şi simptomele asemănătoare sunt descrise la punctele: DrajeuLşi tromboza/ Drajeui şi cancerul. Vă rugăm să citiţi aceste puncte pentru informaţii suplimentare şi să-l informaţi pe medicul dumneavoastră când este cazul.

Alte reacţii adverse posibile

Următoarele reacţii adverse au fost raportate la femeile care utilizează Microgynon, deşi nu,este necesar ca aceste^şă fi fost determinate de Microgynon. Aceste reacţii adverse pot să apară în primele câteva luni în care utilizaţi Microgynon şi în mod obişnuit se ameliorează în timp.

Dacă aveţi angioedem ereditar, estrogenii exogeni pot induce sau accentua simptomele angioedemului (vezi de asemenea “înainte să utilizaţi Microgynon”).

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

  1. Cum se păstrează Microgynon

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Microgynon după data de expirare înscrisă pe ambalaj; după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

  1. Informaţii suplimentare Ce conţine Microgynon

►   Substanţele active sunt: levonorgestrel 0,15 mg şi etinilestradiol 0,03 mg

–     Celelalte componente sunt : nucleu –lactoza monohidrat, amidon de porumb, povidonă, stearat de magneziu, talc; strat de drajefiere – zahăr, povidonă, macrogol 6000, carbonat de calciu, talc, glicerol 85%, dioxid de titan (E 171), oxid galben de fer (E 172), ceară montanglicol.

Cum arată Microgynon şi conţinutul ambalajului

Microgynon se prezintă sub formă de drajeuri de culoare bej. Este ambalat în cutii cu blistere tip calendar a 21 drajeuri.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

Bayer Schering Pharma AG

Mullerstrasse 178, D-13342, Berlin, Germania

Producătorul

Bayer Schering Pharma AG

Mullerstrasse 178, D-13342, Berlin, Germania

Acest prospect a fost aprobat în Aprilie 2009

Intotdeauna consultati un medic sau farmacist inainte de a lua orice fel de pastila