Prospect Montexal 10 mg- copii adultipeste 15 ani

Sharing

Prospect Montexal 10 mg comprimate filmate

Pentru adolescenţi şi adulţi de 15 ani

Montelukast

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de începerea utilizării acestui medicament de către copilul dumneavoastră.

 • Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

 • Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 • Acest medicament a fost prescris pentru copilul dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale copilului dumneavoastră.

 • Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

  În acest prospect găsiţi:

  1. Ce este MONTEXAL şi pentru ce se utilizează

  2. Înainte de utilizarea MONTEXAL

  3. Cum se utilizează MONTEXAL

  4. Reacţii adverse posibile

  5. Cum se păstrează MONTEXAL

  6. Informaţii suplimentare

  1. CE ESTE MONTEXAL ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

   MONTEXAL este un antagonist al receptorilor pentru leucotriene care blochează efectul substanţelor numite leucotriene. Leucotrienele determină îngustarea şi inflamarea căilor aeriene din plămâni. Prin blocarea leucotrienelor, MONTEXAL ameliorează simptomele de astm bronşic şi ajută la controlul astmului bronşic şi îmbunătăţeşte simptomele de rinită alergică sezonieră (cunoscute de asemenea cu febră mare sau rinite alergice sezoniere).

   Medicul dumneavoastră a prescris MONTEXAL pentru tratamentul astmului bronşic al copilului dumneavoastră, pentru prevenirea simptomelor de astm bronşic din timpul zilei şi nopţii.

 • MONTEXAL este utilizat pentru tratamentul adolecenţilor şi adulţilor cu vârsta peste 15 ani ani care nu sunt controlaţi adecvat prin tratamentul actual şi care necesită tratament suplimentar.

 • De asemenea, MONTEXAL ajută la prevenirea îngustării căilor aeriene induse de exerciţiu fizic

 • La acei pacienţi astmatici la care este indicat Montexal în astm bronşic, Montexal poate produce ameliorarea simptomelor de rinite alergice sezoniere.

  Medicul dumneavoastră va determina cum trebuie utilizat MONTEXAL, în funcţie de simptomatologie şi de severitatea astmului bronşic.

  Ce este astmul bronşic?

  Astmul bronşic este o boală de lungă durată. Astmul bronşic include:

 • respiraţie dificilă determinată de îngustarea căilor aeriene. Această îngustare a căilor aeriene se agravează sau se ameliorează ca răspuns la condiţii diferite.

 • căi aeriene sensibile, care reacţionează la numeroşi stimuli cum ar fi fum de ţigară, polen, aer rece sau exerciţiu fizic.

 • umflarea (inflamaţia) mucoasei care căptuşeşte căile aeriene.

  Simptomele astmului bronşic includ: tuse, respiraţie şuierătoare (wheezing) şi senzaţie de constricţie toracică.

  Ce sunt alergiile sezoniere?

  Alergiile sezoniere (cunoscute de asemenea cu febră mare sau rinite sezoniere) sunt răspunsuri alergice cauzate des de polen din copaci, fân şi spori. Simptomele alergiilor sezoniere tipice pot include: stare de sufocare, secreţii, mâncărimi la nivelul nasului, strănut, hiperhidratare, umflături, roşeli, mâncărimi la nivelul ochilor.

  1. ÎNAINTE DE UTILIZAREA MONTEXAL

   Spuneţi medicului dumneavoastră despre toate problemele medicale sau alergiile pe care dumneavoastră le aveţi sau le-aţi avut.

   Dacă vi s-a spus de către medicul dumneavoastră că aveţi o intoleranţă la unele zaharuri, contactaţi medicul dumneavoastră înainte de a lua acest medicament.

   Nu luaţi MONTEXAL dacă

 • este alergic (hipersensibil) la montelukast sau la oricare dintre celelalte componente ale MONTEXAL (vezi pct. 6. INFORMAŢII SUPLIMENTARE).

  Aveţi grijă deosebită la utilizarea MONTEXAL

 • În cazul în care astmul bronşic se agravează anunţaţi-l imediat pe medicul dumneavoastră.

 • MONTEXAL administrat oral nu este destinat tratamentului crizelor de astm bronşic. În cazul în care apare o criză, urmaţi instrucţiunile pe care medicul vi le-a dat. Întotdeauna trebuie să aveţi la îndemână medicaţia inhalatorie de urgenţă pentru crizele de astm bronşic.

 • Este importantă utilizarea de către dumneavoastră a tuturor medicamentelor pentru astm bronşic prescrise de medic. MONTEXAL nu trebuie utilizat în locul altor medicamente pentru astm bronşic pe care medicul le-a prescris pentru dumneavoastră.

 • În cazul în care dumneavoastră utilizaţi medicamente anti-astmatice, ţineţi cont de faptul că

  dacă prezintă o asociere de simptome cum sunt stare asemănătoare gripei, parestezii şi înţepături sau amorţeală la nivelul braţelor şi picioarelor, agravarea simptomelor pulmonare, şi/sau erupţii trecătoare pe piele, trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră.

 • Nu trebuie să utilizaţi acid acetilsalicilic (aspirină) sau medicamente antiinflamatoare (cunoscute, de asemenea, sub denumirea de medicamente antiinflamatoare non-steroidiene sau AINS) dacă acestea vă agravează astmul bronşic.

  Utilizarea la copii

  Pentru copii între 2 şi 5 ani, sunt disponibile Montexal 4 mg comprimate masticabile Pentru copii între 6 şi 14 ani, sunt disponibile Montexal 5 mg comprimate masticabile

  Utilizarea altor medicamente

  Unele medicamente pot afecta modul în care acţionează MONTEXAL sau MONTEXAL poate afecta modul în care acţionează alte medicamente le administraţi.

  Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă dumneavoastră utilizaţi sau aţi utilizat recent alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

  Înainte de a începe administrarea MONTEXAL spuneţi medicului dacă utilizaţi următoarele medicamente:

 • fenobarbital (utilizat pentru tratamentul epilepsiei)

 • fenitoină (utilizată pentru tratamentul epilepsiei)

 • rifampicină (utilizată pentru tratamentul tuberculozei şi a altor câtorva infecţii)

  Utilizarea MONTEXAL cu alimente şi băuturi

  MONTEXAL 10 mg, comprimate filmate poate fi administrat împreună sau fără alimente.

  Sarcina şi alăptarea

  Utilizarea în sarcină

  Gravidele sau femeile care intenţionează să devină gravide trebuie să se adreseze medicului înainte de a utiliza MONTEXAL. Medicul dumneavostră va evalua dacă puteţi utiliza MONTEXAL în timpul acestei perioade de timp.

  Utilizarea în timpul alăptării

  Nu se cunoaşte dacă MONTEXAL se elimină în lapte. Dacă alăptaţi sau intenţionaţi să alăptaţi trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră înainte de a începe utilizarea MONTEXAL.

  Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

  Nu este de aşteptat ca MONTEXAL să afecteze capacitatea dumneavoastră de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Cu toate acestea, răspunsurile individuale la medicaţie pot varia. Unele reacţii adverse (cum sunt ameţeli şi somnolenţă), care au fost raportate foarte rar la administrarea MONTEXAL, pot afecta capacitatea unor pacienţi de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

  Informaţii importante privind unele componente ale MONTEXAL

  MONTEXAL 10 mg comprimate filmate conţine lactoză. Dacă vi s-a spus de către medicul dumneavoastră că aveţi intoleranţă la unele zaharuri, contactaţi medicul înainte de a lua acest medicament

  1. CUM SE UTILIZEAZĂ MONTEXAL

 • Trebuie să utilizaţi doar un comprimat MONTEXAL o dată pe zi, aşa cum a fost prescris de către medicul dumneavoastră.

 • Acesta trebuie administrat chiar dacă dumneavoastră nu aveţi simptome sau dacă aveţi o criză de astm.

 • Utilizaţi întotdeauna MONTEXAL exact aşa cum v-a spus medicul. Trebuie să discutaţi cu medicul copilului dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

 • A se administra pe cale orală

  Pentru adulţi cu vârsta 15 ani şi peste:

  Se administrează un comprimat filmat 10 mg zilnic, seara. MONTEXAL 10 mg, comprimate filmate poate fi administrat cu sau fără alimente.

  Dacă dumneavostră utilizaţi MONTEXAL, asiguraţi-vă că nu utilizaţi niciun alt medicament care conţine aceeaşi substanţă activă, montelukast.

  Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din MONTEXAL

  Anunţaţi imediat medicul dumneavostră pentru a-i cere sfatul.

  În majoritatea raportărilor de supradozaj nu au existat reacţii adverse raportate. Simptomele cel mai frecvent apărute raportate în cazul supradozajului la adulţi şi copii au inclus durere abdominală, somnolenţă, sete, dureri de cap, vărsături şi hiperactivitate.

  Dacă uitaţi să luaţi MONTEXAL

  Străduiţi-vă să administraţi MONTEXAL aşa cum a fost prescris. Cu toate acestea, în cazul în care aţi omis să luaţi o doză, continuaţi schema de tratament obişnuită de un comprimat o dată pe zi.

  Nu administraţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

  Dacă încetaţi să utilizaţi MONTEXAL

  MONTEXAL poate trata astmul bronşic numai pe perioada în care este utilizat.

  Este important să se continue utilizarea MONTEXAL atâta timp cât este prescris de către medic. Aceasta va ajuta la controlul astmului bronşic.

  Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la utilizarea acestui produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

  1. REACŢII ADVERSE POSIBILE

   Ca toate medicamentele, MONTEXAL poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

   Cele mai frecvente reacţii adverse raportate în studii clinice cu MONTEXAL 10 mg, comprimate filmate (întâlnite la cel puţin 1 din 100 pacienţi trataţi şi la mai puţin de 1 din 10 pacienţi trataţi), având legătură cu administrarea MONTEXAL au fost:

 • durere abdominală

 • dureri de cap

  Acestea au fost în general uşoare şi au apărut cu frecvenţă mai mare la pacienţii trataţi cu MONTEXAL comparativ cu cei cărora li s-a administrat placebo (un comprimat care nu conţine medicament).

  În plus, în timpul punerii pe piaţă a medicamentului, au fost raportate următoarele:

 • tendinţă crescută la sângerare

 • infecţii respiratorii superioare

 • reacţii alergice incluzând erupţie trecătoare pe piele, umflarea feţei, buzelor, limbii şi/sau gâtului, care pot determina dificultate în respiraţie sau la înghiţire

 • modificări de comportament şi ale stării de dispoziţie [tulburări ale viselor inclusiv coşmaruri, halucinaţii, iritabilitate, stare de anxietate, nelinişte, agitaţie incluzând comportament agresiv, tremor, depresie, tulburări de somn, somnabulism, gânduri şi acţiuni de suicid (în cazuri foarte rare)]

 • ameţeli, somnolenţă, senzaţie de înţepături şi amorţeală, convulsii

 • palpitaţii

 • sângerări din nas

 • diaree, uscăciunea gurii, indigestie, greaţă, vărsături

 • hepatită (inflamaţii ale ficatului)

 • vânătăi, mâncărime, urticarie, umflături roşii, moi, sub piele, localizate cel mai frecvent pe gambe (eritem nodos)

 • dureri articulare sau musculare, crampe musculare

 • oboseală, stare de rău, edeme, febră

  La pacienţi astmatici trataţi cu montelukast au fost raportate cazuri foarte rare ale unei asocieri de simptome cum sunt stare asemănătoare gripei, senzaţie de înţepături sau amorţeală la nivelul braţelor şi picioarelor, agravarea simptomelor pulmonare, şi/sau erupţii trecătoare pe piele

  (sindrom Churg-Strauss). Trebuie să anunţaţi imediat medicul dacă copilul dumneavoastră prezintă unul sau mai multe dintre aceste simptome.

  Solicitaţi medicului dumneavoastră sau farmacistului mai multe informaţii despre reacţiile adverse. Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului copilului dumneavoastră sau farmacistului.

  1. CUM SE PĂSTREAZĂ MONTEXAL

   A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

   Nu utilizaţi acest medicament după data înscrisă pe blister prin cele şase cifre după EXP. Primele două cifre indică luna; ultimele patru cifre indică anul. Acest medicament expiră la sfârşitul lunii indicate.

   A se păstra la temperature sub 30º C.

   A se păstra în ambalajul original, pentru a fi protejat de lumină şi umiditate.

   Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

  2. INFORMAŢII SUPLIMENTARE Ce conţine MONTEXAL

 • Substanţa activă este montelukast. Fiecare comprimat conţine montelukast sodic care corespunde la montelukast 10 mg.

 • Celelalte componente sunt:

celuloză microcristalină, lactoză monohidrat, hipromeloză de joasă substituţie (E 463), stearat de magneziu.

Film: oxid negru de fer (E 172), hipromeloză, oxid roşu de fer (E 172), polietilen glicol, dioxid de titan (E 171), oxid galben de fer (E 171), macrogol (6000).

Cum arată MONTEXAL şi conţinutul ambalajului

Comprimate filmate pătrate, biconvexe, de culoare bej, marcat cu “MOK 10” pe o faţă şi cu PHD471 pe cealaltă faţă.

Blistere în ambalaje OPA-Al-PVC/Al în cutii de carton cu: 14, 20, 28, 30, 50, 98, 100 comprimate filmate.

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi producătorul

ICN Polfa Rzeszów S.A.

2 Przemysłowa Street, 35-959 Rzeszów, Polonia

Fabricant:

Bluepharma Industria Farmaceutica, S.A. Sao Martinho do Bispo

3045-016 Coimbra Portugalia

Acest medicament este autorizat în Statele Membre ale SEE cu următoarele denumiri:

BG: Montexal 10 mg филмирани таблетки CZ: Montexal 10 mg

PL: Montexal

RO: Montexal 10 mg comprimate filmate SK: Montexal 10 mg

HU: Montexal 10 mg filmtabletta

UK: Montelucastim Helm 10 mg film coated tablets

Acest prospect a fost aprobat în Februarie 2011.

Sharing

Prospecte.Net recomanda consultarea medicului inainte de orice tratament. Luati medicamente si suplimente numai la indicația medicului deoarece combinate sau in cantitati necontrolate sa dea efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale.

Acum esti aici: Home » Prospect Montexal 10 mg- copii adultipeste 15 ani
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!