Prospect Nebivolol

Nebivolol Actavis

5 mg, comprimate

 Nebivolol

 Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi acest medicament.

–  Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

–  Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

– Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

–  Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

în acest prospect găsiţi:

–   Ce este Nebivolol Actavis şi pentru ce se utilizează

–   înainte să utilizaţi Nebivolol Actavis

–   Cum să utilizaţi Nebivolol Actavis

–    Reacţii adverse posibile

–   Cum se păstrează Nebivolol Actavis

–   Informaţii suplimentare

1. CE ESTE NEBIVOLOL ACTAVIS Şl PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

Nebivolol Actavis 5 mg este un beta-blocant competitiv şi selectiv al beta-receptorilor cardiaci. Aceasta înseamnă că medicamentul acţionează în principal asupra funcţiei inimii. Tratamentul cu Nebivolol Actavis 5 mg face ca inima să bată mai încet (pulsul este scăzut) şi ca inima să pompeze o cantitate mai mică de sânge pe minut rezultând o scădere a tensiunii arteriale.

Nebivolol Actavis 5 mg este utilizat pentru tratamentul tensiunii arteriale crescute (hipertensiune arterială) şi ca adjuvant în tratamentul insuficienţei cardiace cronice stabile uşoare şi moderate la pacienţii vârstnici (peste 70 de ani).

2. ÎNAINTE SĂ UTILIZAŢI NEBIVOLOL ACTAVIS

Nu utilizaţi Nebivolol Actavis

[expand title="Click aici pentru a citi mai multe"]

–  dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la nebivolol sau la oricare dintre celelalte componente ale medicamentului;

– dacă aveţi insuficienţă hepatică sau o disfuncţie a ficatului;

–  dacă aveţi tensiune arterială scăzută (tensiunea arteriala sistolică sub 90 mm Hg);

– dacă aveţi insuficienţă cardiacă acută, şoc cardiogen, sau episoade de decompensare ale insuficienţei cardiace ce necesită tratament inotrop pozitiv i.v.;

–  dacă aveţi tulburări severe ale circulaţiei sângelui la mâini şi picioare;

–  dacă aveţi un puls foarte scăzut (mai mic decât 50 bătăi pe minut);

–  dacă aveţi sindrom de nod sinusal bolnav (inclusiv bloc sino-atrial) sau bloc atrioventricular de gradul II sau III (fără pacemaker);

–  dacă aveţi bronhospasm şi astm bronşicîn antecedente;

–  dacă aveţi feocromocitom şi nu îl trataţi;

–  dacă aveţi o tulburare metabolică caracterizată printr-un pH prea scăzut în organism (şi în sânge);

–  dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi.

Nebivolol Prospect
Nebivolol Prospect

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Nebivolol Actavis

–  dacă aveţi o boala renală;

–  dacă aveţi diabet zaharat. Nebivolol Actavis 5 mg nu afectează glicemia din sânge, dar poate masca semnele unei glicemii scăzute (nervozitate, tremurături, puls rapid); transpiraţia ca simptom nu este mascată de Nebivolol 5 Actavis mg;

–  dacă aveţi bronhopneumopatie cronică obstructiva;

–  dacă aveţi:

–  insuficienţă cardiacă congestivă necontrolată terapeutic, cu excepţia cazului în care starea dumneavoastră a fost stabilizată;

–  boală cardiacă ischemică; angină Prinzmetal;

– tulburări circulatorii periferice (boală sau sindrom Raynaud, claudicaţie intermitentă) deoarece pot determina agravarea acestor afecţiuni;

–  bloc atrioventricular de gradul I;

–  dacă aveţi o alergie. Nebivolol Actavis 5 mg poate intensifica reacţia la polen sau alte substanţe la care sunteţi alergic;

–  dacă aveţi psoriazis.

Copii şi adolescenţi

Nu există experienţă privind utilizarea la copii şi adolescenţi. De aceea, utilizarea la copii şi adolescenţi nu este recomandată.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Aceasta este valabilă în special pentru:

–           anumite medicamente pentru tratamentul aritmiilor (de exemplu chinidină şi lidocaină) sau al hipertensiunii arteriale şi spasmelor vaselor de sânge ale inimii (cunoscute sub denumirea de blocante ale canalelor de calciu (de exemplu verapamil si diltiazem), deoarece efectul acestora se poate suma cu efectul Nebivolol Actavis 5 mg;

–  anumite medicamente pentru tratamentul depresiei, care pot creşte efectul Nebivolol Actavis 5 mg;

–  anumite medicamente pentru tratamentul astmului bronşic, nasului înfundat sau anumitor boli de ochi (cunoscute sub denumirea de simpatomimetice) care pot reduce efectul Nebivolol Actavis 5 mg (de exemplu izoprenalină, efedrina);

–  medicamente pentru tratamentul diabetului zaharat (insulina şi medicamente pentru diabet zaharat administrate oral). Vezi de asemeni „Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Nebivolol Actavis 5 mg”;

–  anestezice: întotdeauna informaţi anestezistul că luaţi Nebivolol Actavis 5 mg înainte de anestezie;

–  anumite antipsihotice pot creşte efectul Nebivolol Actavis 5 mg (de exemplu tioridazina şi paroxetina).

Dacă luaţi concomitent cu Nebivolol Actavis 5 mg un medicament împotriva excesului de acid din stomac (antiacid), trebuie să luaţi Nebivolol Actavis 5 mg împreună cu alimente şi antacidul între mese.

Utilizarea Nebivolol Actavis cu alimente şi băuturi

Puteţi să luaţi Nebivolol Actavis 5 mg cu alimente şi băuturi.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Sarcina

Există un risc ca fătul să fie afectat. De aceea, nu luaţi Nebivolol Actavis 5 mg în timpul sarcinii. Alăptare

Nu se ştie dacă Nebivolol Actavis 5 mg este excretat în laptele matern. De aceea, nu luaţi Nebivolol Actavis 5 mg în timpul alăptării.

 

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Ameţeala sau oboseala pot să apară ocazional ca o reacţie adversă la Nebivolol Actavis 5 mg. Luaţi în considerare acest lucru când conduceţi un vehicul sau folosiţi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Nebivolol Actavis

Nebivolol Actavis 5 mg conţine lactoză monohidrat. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

3. CUM SĂ UTILIZAŢI NEBIVOLOL ACTAVIS

Utilizaţi întotdeauna Nebivolol Actavis exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Hipertensiunea arterială esenţială Doza recomandată este de 5 mg nebivolol (un comprimat Nebivolol Actavis 5 mg) pe zi, administrată de preferinţă, în acelaşi moment al zilei. Comprimatele pot fi administrate

concomitent cu ingestia de alimente.

Efectul de scădere a tensiunii arteriale se instalează după 1- 2 săptămâni de tratament. In unele cazuri, efectul optim se obţine numai după 4 săptămâni.

Tratamentul asociat cu alte antihipertensive Beta-blocantele pot fi utilizate în monoterapie sau în asociere cu alte antihipertensive. Până în prezent, un efect antihipertensiv suplimentar s-a observat doar în cazurile în care nebivololul în doză de 5 mg a fost utilizat concomitent cu hidroclorotiazida în doze de 12,5 – 25 mg.

Utilizarea la pacienţii cu insuficienţă renala La pacienţii cu insuficienţă renală, doza iniţială recomandată este de 2,5 mg nebivolol pe zi. Dacă este necesar, doza zilnică poate fi crescută la 5 mg nebivolol.

Utilizarea la pacienţii cu insuficienţa hepatică Datele cu privire la pacienţii cu insuficienţă hepatică sau cu disfuncţie hepatică sunt limitate. De aceea, utilizarea Nebivolol Actavis 5 mg la aceşti pacienţi este contraindicată.

Vârstnici

La pacienţii cu vârsta peste 65 ani, doza iniţială recomandată este de 2,5 mg nebivolol pe zi. Dacă este necesar, doza zilnică poate fi crescută la 5 mg nebivolol. Cu toate acestea, având în vedere experienţa limitată la pacienţii peste 75 ani, este necesară prudenţă, iar aceşti pacienţi trebuie monitorizaţi cu atenţie.

Copii şi adolescenţi

La copii şi adolescenţi, nu s-au efectuat studii. De aceea, utilizarea la copii şi adolescenţi nu este recomandată.

Insuficienţă cardiacă cronică stabilă

Tratamentul cu nebivolol trebuie iniţiat gradat, cu doze crescute progresiv la interval de 1-2 săptămâni, în funcţie de răspunsul terapeutic individual până la obţinerea dozei optime de întreţinere. Tratamentul se iniţiază cu doza de 1,25 mg nebivolol care poate fi crescută în funcţie de toleranţă la 2,5 mg nebivolol o dată pe zi, apoi la 5 mg nebivolol o dată pe zi, până la o doză de 10 mg nebivolol, administrată o dată pe zi.

Doza maximă recomandată este de 10 mg nebivolol o dată pe zi.

în cazul tratamentului cu doze mari de diuretice precum şi în cazul creşterii dozelor, scaderea tensiunii arteriale poate fi intensificată după administrarea primei doze de nebivolol. La iniţierea terapiei şi la fiecare creştere a dozei pacientul trebuie să rămână sub supravegherea unui medic cu experienţă pentru aproximativ 2 ore după administrarea primei doze’pentru a se asigura că statusul clinic rămâne stabil (se urmăresc în special tensiunea arterială, frecvenţa cardiacă, apariţia tulburărilor de conducere sau a semnelor de agravare a insuficienţei cardiace). Apariţia reacţiilor adverse poate împiedica atingerea dozei maxime recomandate la unii pacienţi. Dacă este necesar o doză odată atinsă poate fi scăzută pas cu pas şi apoi reintrodusă dacă starea clinică o permite.

 

In timpul perioadei de stabilire a dozei, în caz de agravare a insuficienţei cardiace sau de intoleranţă, este recomandată într-o primă etapă reducerea dozei de nebivolol sau oprirea tratamentului imediat dacă este necesar (în caz de hipotensiune arteriala severă, agravarea insuficienţei cardiace cu edem pulmonar acut, şoc cardiogen, brahicardie simptomatică sau bloc AV).

Tratamentul insuficienţei cardiace cronice stabile cu nebivolol este în general pe termen lung.

Tratamentul cu nebivolol nu trebuie întrerupt brusc deoarece poate să conducă la o agravare temporară a insuficienţei cardiace. Dacă tratamentul trebuie întrerupt, doza trebuie scăzută la jumătate săptămânal. Comprimatele pot fi administrate în timpul meselor.

Pacienţii cu insuficienţa renală

Nu este necesară ajustarea dozelor la pacienţii cu insuficienţă renală uşoară până la moderată deoarece creşterea dozelor până la doza maximă tolerată se face gradat. Nu există experienţă la pacienţii cu insuficienţă renală severă (creatinina serică > 250 |jmol/l). De aceea utilizarea nebivolului la aceşti pacienţi nu este recomandată.

Pacienţii cu insuficienţă hepatică Datele cu privire la pacienţii cu insuficienţă hepatică sau cu disfuncţie hepatică sunt limitate. De aceea, utilizarea nebivololului la aceşti pacienţi este contraindicată.

Vârstnici nu este necesară ajustarea dozelor deoarece creşterea dozelor la doza maximă tolerată se face gradat şi individualizat.

 

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Nebivolol Actavis

Adresaţi-vă medicului sau la camera de gardă din cel mai apropiat spital dacă aţi luat mai mult decât trebuie din Nebivolol Actavis 5 mg.

Dacă uitaţi să utilizaţi Nebivolol Actavis

Dacă uitaţi să luaţi medicamentul într-o zi, continuaţi tratamentul în ziua următoare la aceeaşi oră. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

–    REACŢII ADVERSE POSIBILE

Ca toate medicamentele, Nebivolol Actavis poate determina reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Următoarele reacţii adverse pot să apară: Frecvente (apar la unul sau mai mulţi din 100 de pacienţi): dureri de cap, ameţeală, oboseală,„furnicături” în anumite zone ale corpului, diaree, constipaţie, greaţă, dificultăţi în respiraţie si umflarea mâinilor si picioarelor.

Mai puţin frecvente (apar la mai puţin de 1 din 100 şi mai mult de 1 din 1000pacienţi) puls scăzut sau alte probleme cu inima, tensiune arterială scăzută, inclusiv ameţeli când staţi în picioare, dificultăţi în mers datorită fluxului redus de sânge din picioare, vedere înceţoşată, impotenţă, depresie, indigestie, flatulenţă, vărsături, erupţii cutanate tranzitorii, o senzaţie de sufocare datorată spasmelor bronşice, sau coşmaruri.

Rare (apar la mai puţin de 1 din 1000 şi mai mult de 1 din 10000 pacienţi): halucinaţii, psihoză, confuzie, mâini si picioare reci, senzaţia de frig la nivelul degetelor de la mâini şi picioare combinată cu o paloare pronunţată a degetelor de la mâini şi picioare (fenomene Raynaud) şi uscăciune a ochilor.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să comunicaţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

–    CUM SE PĂSTREAZĂ NEBIVOLOL ACTAVIS

Nu utilizaţi Nebivolol Actavis după data de expirare înscrisă pe ambalaj după EXP.. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Acest măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

 

 INFORMAŢII SUPLIMENTARE

Ce conţine Nebivolol Actavis

-Substanţa activă este nebivolol 5 mg sub formă de clorhidrat de nebivolol 5,45 mg.

-Celelalte componente sunt: dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu, croscarmeloză sodică, macrogol 6000, lactoză monohidrat.

Cum arată Nebivolol Actavis şi conţinutul ambalajului

 

Nebivolol Actavis se prezintă sub forma de comprimate convexe de formă rotundă, culoare albă, cu diametrul 9 mm, cu linie de divizare în sferturi pe una din feţe, marcate cu N5 pe cealaltă faţă.

Cutie cu 1 blister din PVDC/AI cu 7 comprimate Cutie cu 2 blistere din PVDC/AI a câte 7 comprimate Cutie cu 4 blistere din PVDC/AI a câte 7 comprimate Cutie cu 8 blisteredin PVDC/AI a câte 7 comprimate Cutie cu 3 blistere din PVDC/AI a câte 10 comprimate Cutie cu 5 blistere din PVDC/AI a câte 10 comprimate Cutie cu 9 blistere din PVDC/AI a câte 10 comprimate Cutie cu 10 blistere din PVDC/AI a câte 10 comprimate Cutie cu 50 blistere din PVDC/AI a câte 10 comprimate Cutie cu 1 flacon din PEÎD cu 7 comprimate Cutie cu 1 flacon din PEÎD cu 14 comprimate Cutie cu 1 flacon din PEÎD cu 28 comprimate Cutie cu 1 flacon din PEÎD cu 30 comprimate Cutie cu 1 flacon din PEÎD cu 50 comprimate Cutie cu 1 flacon din PEÎD cu 56 comprimate Cutie cu 1 flacon din PEÎD cu 90 comprimate Cutie cu 1 flacon din PEÎD cu 100 comprimate Cutie cu 1 flacon din PEÎD cu 500 comprimate

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

Actavis S.R.L.,

B-dul Ion Mihalache, nr. 11,

sector 1, Bucureşti, România

Producătorii

Actavis HF,

Reykjavikurvegur 78,1S-220 Hafnarfprdur, Islanda Actavis LTD,

B 16, Bulebel Industrial Estate, Zejtun ZTN 08, Malta

Acest prospect a fost aprobat în Decembrie 2007

 

[/expand]