Prospect Netildex picaturi oftalmice- Infectii Oculare

Dă Share să știe și altii!!
Shares

PROSPECT: INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR

Netildex 4,55 mg/1,32 mg/ml picături oftalmice, soluţie

Sulfat de netilmicină / Fosfat sodic de dexametazonă

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi acest medicament.

 • Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

 • Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 • Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

 • Dacă vreuna dintre reacţiile adverse se agraveazǎ sau dacă observaţi orice reacţie adversǎ nemenţionatǎ în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

  În acest prospect găsiţi:

  1. Ce este Netildex şi pentru ce se utilizează

  2. Înainte să utilizaţi Netildex

  3. Cum să utilizaţi Netildex

  4. Reacţii adverse posibile

  5. Cum se păstrează Netildex

  6. Informaţii suplimentare

  1. CE ESTE NETILDEX ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

   Netildex este un medicament cu aplicare la nivelul ochilor. Netildex conţine ca substanţe active o combinaţie dintre un antibiotic aminoglicozidic semisintetic, cu spectru larg numit netilmicină şi un corticosteroid cu o activitate remarcabilă de scădere a inflamaţiei numit dexametazonă.

   Este utilizat în tratamentul afecţiunilor inflamatorii ale polului anterior al globului ocular, inclusiv postoperatorii, în prezenţa sau când există riscul unei infecţii bacteriene la nivelul ochilor.

   Acest medicament este indicat la adulţi. Produsul trebuie folosit la copii şi adolescenţi numai dacă este absolut necesar şi sub supraveghere medicală atentă.

  2. ÎNAINTE SĂ UTILIZAŢI NETILDEX Nu utilizaţi Netildex

 • Dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la netilmicină, dexamentazonă sau la oricare dintre celelalte componente ale Netildex.

 • Dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la alte medicamente antibiotice aminoglicozidice.

 • Dacă suferiţi de presiune crescută la nivelul ochilor.

 • Dacă aveţi antecedente personale sau familiale de glaucom (afecţiune la nivelul ochilor caracterizată prin creşterea presiunii intraoculare).

 • Dacă suferiţi de infecţii ale ochiului cauzate de un virus numit herpes simplex (precum cheratită herpetică).

 • Dacă aveţi afecţiuni cauzate de virusuri la nivelul corneei şi conjunctivei.

 • Dacă suferiţi de boli ale ochiului cauzate de fungi.

 • Dacă aveţi infecţii ale ochiului cauzate de anumite bacterii (precum infecţii tuberculoase sau alte infecţii micobacteriene).

 • În timpul alăptării.

  Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Netildex

 • dacă utilizaţi medicamentul pe o perioadă mai lungă de 15 zile. În acest caz medicul dumneavoastră vă va monitoriza în mod constant presiunea de la nivelul ochilor.

 • dacă utilizaţi medicamentul pe perioade lungi de timp poate să apară o afecţiune la nivelul ochilor cu scăderea vederii numită cataractă subcapsulară posterioară.

 • administrarea prelungită poate determina întârzierea vindecării leziunilor şi afectarea unor componente anatomice ale ochiului (corneei sau a sclerei).

 • administrarea prelungită poate favoriza dezvoltarea şi agravarea altor infecţii la nivelul ochiului, în special infecţii cu fungi şi virusuri.

 • dacă aveţi infecţii purulente la nivelul ochilor (administrarea corticosteroizilor poate masca infecţia purulentă). – dacă observaţi că boala dumneavoastră nu se ameliorează după un timp relativ scurt sau dacă apar fenomene alergice la componentele medicamentului, tratamentul trebuie întrerupt şi se va consulta imediat medicul pentru prescrierea unei terapii adecvate.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre medicamentele eliberate fără prescripţie medicală.

În special spuneţi medicului dumneavoastră dacă utilizaţi:- alte antibiotice din clasa aminoglicozidelor (nu se recomandă administrarea concomitentă cu alte antibiotice aminoglicozide);

 • alte antibiotice precum polimixine, cefaoltină;

 • medicamente care elimină apa din organism precum furosemid şi acid etacrinic;

 • medicamente împotriva ciupercilor precum amfotericina B;

 • medicamente care scad imunitatea precum ciclosporină;

 • medicamente pentru cancere precum cisplatină;

 • alte medicamente care afectează rinichii şi apartul auditiv;

 • antibiotice din clasa beta-lactamice (deoarece antibioticele aminoglicozidice şi antibioticele beta-lactamice se inactivează reciproc).

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Administrarea Netildex în timpul sarcinii se va face numai dacă este absolut necesar şi după evaluarea raportului beneficiu matern/risc potenţial fetal.Siguranţa Netildex în timpul alăptării nu a fost studiată, astfel că utilizarea sa nu este recomandată în acest caz.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Nu s-au efectuat studii privind efectele asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Netildex

Flaconul multidoză Netildex conţine clorură de benzalconiu. Poate provoca iritaţie oculară.

Evitaţi contactul cu lentilele de contact moi. Îndepărtaţi lentilele de contact înainte de administrare şi aşteptaţi cel puţin 15 minute până când le puteţi pune la loc. Se ştie că poate produce decolorarea lentilelor de contact moi.

În cazul în care este necesară purtarea lentilelor de contact pe durata tratamentului, se recomandă utilizarea Netildex sub formă de unidoze, care nu conţine clorură de benzalconiu.

Mai mult, clorura de benzalconiu poate provoca iritaţie oculară, astfel că pacienţii care au suferit în trecut de alte afecţiuni ale corneei ar trebui controlaţi regulat în timpul administrării Netildex soluţie oftalmică multidoză sau, alternativ, este de preferat utilizarea Netildex soluţie oftalmică unidoză.

Vă rugăm să întrebaţi medicul dumneavoastră dacă vă îngrijorează vreunul din componentele acestui medicament.

 1. CUM SĂ UTILIZAŢI NETILDEX

  Utilizaţi întotdeauna Netildex exact cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul, dacă nu sunteţi sigur.

  Netildex se administrează local în ochi. Netildex nu este o soluţie injectabilă, deci nu trebuie injectată subconjunctival sau introdusă în camera anterioară.

  Adulţi

  Doza uzuală este de o picătură instilată în sacul conjunctival de 4 ori pe zi, sau conform recomandării medicului.

  Nu mai utilizaţi soluţia rămasă mai mult de 28 zile de la prima deschidere a flaconului.

  Dacă se administrează mai mult de un medicament cu administrare locală la nivelul ochilor, celelalte medicamente trebuie administrate separat la un interval de cinci până la zece minute.

  Utilizarea la copii

  Siguranţa şi eficacitatea Netildex la copii şi adolescenţi nu au fost încă stabilite. Produsul trebuie folosit numai dacă este absolut necesar şi sub supraveghere medicală atentă.

   

  Mod de utilizare al flaconului

  • Închideţi flaconul prin înşurubarea atentă a capacului cu aripioare.

  • Înşurubaţi până la refuz pentru a perfora vârful flaconului (figura alăturată).

  • Deşurubaţi capacul cu aripioare, răsturnaţi flaconul şi instilaţi prin exercitarea unei presiuni uşoare asupra sa.

  • Închideţi flaconul prin înşurubarea completă a capacului cu aripioare.

  Reguli de administrare

  Lăsaţi capul pe spate, trageţi uşor de pleoapa inferioară, uitaţi-vă în sus şi administraţi picăturile în sacul conjunctival (spaţiul dintre ochi şi pleoapă). Închideţi ochii uşor şi rămâneţi cu ei închişi pentru câteva secunde.

  Recomandări pentru utilizarea picăturilor

  • Nu se administrează medicamentul din acelaşi flacon mai multor persoane.

  • Medicamentul va fi administrat în condiţii de igienă maximă: spălaţi mâinile şi nu atingeţi vârful picurătorului de alte obiecte sau suprafeţe (inclusiv ochiul).

  • Flaconul trebuie închis după fiecare administrare.

   Dacă aţi utilizat mai mult Netildex decât trebuie

   Dacă v-aţi administrat prea mult din acest medicament în ochi, clătiţi-vă cu apă călduţă. Nu vă mai administraţi picăturile până la ora la care trebuie să vă administraţi următoarea doză.

   Dacă aţi uitat să utilizaţi Netildex

   Dacă aţi uitat să vă administraţi Netildex, puneţi în ochi picăturile imediat ce v-aţi amintit, apoi continuaţi administrarea conform recomandării medicului. Nu utilizaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

   Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 2. REACŢII ADVERSE POSIBILE

  Ca toate medicamentele, Netildex poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. Foarte frecvente care afectează mai mult de 1 pacient din 10

  Frecvente care afectează mai puţin de 1 din 10 pacienţi

  Mai puţin frecvente care afectează mai puţin de 1 din 100 pacienţi

  Rare care afectează mai puţin de 1 din 1000 pacienţi

  Foarte rare care afectează mai puţin de 1 din 10000 pacienţi Cu frecvenţă necunoscută care nu poate fi estimată din datele disponibile.

  Vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră dacă aveţi oricare dintre următoarele:

  Reacţii adverse mai puţin frecvente: fenomene de intoleranţă şi sensibilizare precum roşeaţă locală senzaţie de arsură şi mâncărime.

  Reacţii adverse cu frecvenţă necunoscută: creştere a presiunii intraoculare după 15–20 de zile de administrare la pacienţii susceptibili şi la cei cu glaucom, apariţia cataractei subcapsulare posterioare în urma tratamentului prelungit, agravarea infecţiilor cu virusul herpes simplex sau a celor fungice, întârzierea vindecării.

  În toate cazurile de mai sus se recomandă întreruperea tratamentului şi instituirea altuia corespunzător.

  Dacă vreuna dintre reacţiile adverse se agraveazǎ sau dacă observaţi orice reacţie adversǎ nemenţionatǎ în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 3. CUM SE PĂSTREAZĂ NETILDEX

  A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

  Nu utilizaţi Netildex după data de expirare înscrisă pe ambalaj după „EXP”. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

  A se păstra la temperaturi sub 30ºC, în ambalajul original.

  A se utiliza în maxim 28 zile de la prima deschidere a flaconului.

  Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

 4. INFORMAŢII SUPLIMENTARE Ce conţine Netildex

 • Substanţele active sunt sulfat de netilmicină, fosfat sodic de dexametazonă. Un mililitru soluţie conţine sulfat de netilmicină 4,55 mg şi fosfat sodic de dexametazonă 1,32 mg. Un flacon multidoză conţine 5 ml picături oftalmice, soluţie.

 • Celelalte componente sunt: citrat de sodiu, dihidrogenofosfat sodic, hidrogenofosfat disodic, clorură de benzalconiu, apă purificată.

Cum arată Netildex şi conţinutul ambalajului

Netildex se prezintă sub formă de soluţie limpede.

Medicamentul este disponibil în cutie cu un flacon picurător din PEJD ce conţine 5 ml picături oftalmice, soluţie.Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul

SIFI S.p.A.

Via Ercole Patti, 36-95020

ACI SA, Antonio Catania, Italia

Pentru orice informaţii despre acest medicament, vă rugăm să contactaţi reprezentanţa locală a deţinătorului autorizaţiei de punere pe piaţă:OFTAFARMA ROMANIA SRL, str. Carol Davila nr. 105-107, et.2, ap. 5, sector 5, Bucureşti, România Telefon: 021.314.28.95

Fax: 021.314.28.94

E-mail: [email protected]

Acest prospect a fost aprobat în Iunie 2012.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close