Prospect Nimesulid 100 mg – Antiinflamator Analgezic Pentru Dureri Acute

Sharing

PROSPECT: INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR – Nimesulid Farmex este un medicament antiinflamator nesteroidian („AINS”), cu proprietăţi analgezice (de calmare a durerii). Este utilizat pentru tratamentul durerii acute, al simptomelor de artroză dureroasă şi al durerilor menstruale.

Nimesulid Farmex 100 mg, comprimate

Nimesulidă

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi acest medicament.

 • Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

 • Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 • Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

 • Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devin gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

  În acest prospect găsiţi:

  1. Ce este Nimesulid Farmex şi pentru ce se utilizează

  2. Înainte să utilizaţi Nimesulid Farmex

  3. Cum să utilizaţi Nimesulid Farmex

  4. Reacţii adverse posibile

  5. Cum se păstrează Nimesulid Farmex

  6. Informaţii suplimentare

  1. CE ESTE NIMESULID FARMEX ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

   Nimesulid Farmex este un medicament antiinflamator nesteroidian („AINS”), cu proprietăţi analgezice (de calmare a durerii). Este utilizat pentru tratamentul durerii acute, al simptomelor de artroză dureroasă şi al durerilor menstruale.

   Înainte de a vă prescrie Nimesulid Farmex, medicul va evalua beneficiile pe care le poate avea acest medicament pentru dumneavoastră, în comparaţie cu riscul apariţiei reacţiilor adverse.

  2. ÎNAINTE SĂ UTILIZAŢI NIMESULID FARMEX Nu utilizaţi Nimesulid Farmex dacă:

 • sunteţi hipersensibil (alergic) la nimesulidă sau la oricare dintre celelalte componente ale Nimesulid Farmex;

 • aţi prezentat reacţii alergice (de exemplu respiraţie şuierătoare, secreţii nazale sau nas înfundat, urticarie sau erupţii iritative ale pielii) după administrarea acidului acetilsalicilic sau altor medicamente antiinflamatorii nesteroidiene;

 • în trecut aţi avut o reacţie adversă la nimesulidă, care a afectat ficatul;

 • luaţi alte medicamente despre care se cunoaşte faptul că afectează ficatul, de exemplu paracetamol, orice alte medicamente care calmează durerea sau tratamente cu AINS;

 • luaţi medicamente care pot provoca dependenţă sau aţi devenit dependent de medicamente sau alte substanţe;

 • sunteţi un consumator cronic de alcool etilic;

 • aveţi boli de ficat sau valori crescute ale enzimelor hepatice;

 • aveţi sau aţi avut în trecut, ulcer peptic (ulcer gastric sau duodenal);

 • aţi prezentat sângerări la nivelul stomacului sau intestinului;

 • aţi prezentat sângerări la nivelul creierului (accident vascular cerebral);

 • aveţi orice altă problemă de sângerare sau orice probleme datorate faptului că sângele dumneavoastră nu se coagulează;

 • aveţi insuficienţă cardiacă, tulburări renale (funcţie renală scăzută) sau orice tulburări hepatice;

 • suferiţi de febră sau gripă (aveţi senzaţie de durere în tot corpul, stare de rău, frisoane sau aveţi temperatură crescută);

 • sunteţi în ultimele 3 luni de sarcină;

 • alăptaţi.

Nu administraţi Nimesulid Farmex la copii cu vârste sub 12 ani.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Nimesulid Farmex

Dacă aveţi intoleranţă la anumite zaharuri, trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastă înainte să luaţi acest medicament.

Dacă luaţi oricare dintre medicamentele enumerate mai jos, deoarece ele pot interacţiona cu Nimesulid Farmex:

 • medicamente care diluează sângele (anticoagulante, acid acetilsalicilic sau alţi salicilaţi), comprimate care elimină apa (diuretice) utilizate în tratamentul insuficienţei cardiace sau pentru probleme cu presiunea sanguină;

 • litiu, utilizat pentru tratamentul depresiei şi condiţiilor similare;

 • metotrexat;

 • ciclosporină;

Asiguraţi-vă că medicul dumneavoastră sau farmacistul cunosc faptul că dumneavoastră luaţi aceste medicamente înainte de a vi se prescrie Nimesulid Farmex.

Dacă în timpul tratamentului cu nimesulidă prezentaţi simptome care sugerează afectarea ficatului, trebuie să încetaţi administrarea nimesulidei şi să vă informaţi imediat medicul. Simptomele care sugerează afectarea ficatului includ pierderea poftei de mâncare, greaţă, vărsături, durere abdominală, senzaţie persistentă de oboseală sau culoarea închisă a urinii. Dacă aţi avut vreodată ulcer peptic (gastric sau duodenal), sângerări la nivelul stomacului sau intestinului, colită ulceroasă sau boală Crohn, trebuie să-i spuneţi medicului dumneavoastră înainte să luaţi Nimesulid Farmex.

Dacă în timpul tratamentului cu Nimesulid Farmex prezentaţi febră şi/sau simptome de tip gripal (senzaţie de durere în tot corpul, stare de rău şi frisoane) trebuie să încetaţi administrarea acestui medicament şi să vă adresaţi medicului dumneavoastră.

Dacă suferiţi de boli de inimă sau de rinichi, trebuie să-i spuneţi medicului dumneavoastră înainte de a lua Nimesulid Farmex; funcţia rinichilor dumneavoastră se poate agrava în timpul tratamentului cu Nimesulid Farmex.

Dacă sunteţi un pacient vârstnic, este posibil ca medicul dumneavoastră să vă solicite să veniţi la consult în mod periodic, pentru a se asigura că Nimesulid Farmex nu provoacă probleme de stomac, rinichi, inimă sau ficat.

Dacă vă gândiţi să rămâneţi gravidă, trebuie să vă informaţi medicul, deoarece Nimesulid Farmex poate scădea fertilitatea.

Medicamente precum Nimesulid Farmex se pot asocia cu un risc uşor crescut de apariţie a atacului de cord („infarct miocardic”) sau a accidentului vascular cerebral. Riscurile de orice tip sunt mai probabile la doze mari şi în cazul tratamentului de lungă durată. Nu depăşiţi doza şi durata recomandate pentru tratament.

Dacă aveţi probleme cardiace, accident vascular cerebral în antecedente sau consideraţi că aţi putea fi în situaţie de risc din cauza acestor afecţiuni (de exemplu, dacă aveţi hipertensiune arterială, diabet zaharat, valori crescute ale colesterolului sau sunteţi fumător) trebuie să discutaţi despre tratament cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Dacă luaţi oricare dintre medicamentele enumerate mai jos, deoarece ele pot interacţiona cu Nimesulid Farmex:

 • medicamente care scad coagulabilitatea sângelui (anticoagulante, trombolitice, heparină, ticlopidină, acid acetilsalicilic sau alţi salicilaţi);

 • medicamente utilizate pentru tratamentul inflamaţieicum sunt corticosteroizi orali;

 • inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (medicamente utilizate pentru tratamentul depresiei);

 • comprimate care elimină apa (diuretice) utilizate în tratamentul insuficienţei cardiace sau pentru tratamentul hipertensiunii arteriale;

 • pentoxifilină;

 • medicamente pentru tratamentul hipertensiunii arteriale (cum sunt: beta-blocante, inhibitori ai enzimei de conversie);

 • litiu, utilizat pentru tratamentul depresiei şi condiţiilor similare;

 • metotrexat;

 • ciclosporină;

 • dispozitive intrauterine.

Asiguraţi-vă că medicul dumneavoastră sau farmacistul cunosc faptul că dumneavoastră luaţi aceste medicamente înainte de a vi se prescrie Nimesulid Farmex.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Utilizarea nimesulidei este contraindicată în ultimul trimestru de sarcină.

Similar altor antiinflamatoare nesteroidiene, nimesulida nu este recomandată femeilor care doresc să rămână gravide. Utilizarea trebuie întreruptă la femeile care prezintă afectarea fertilităţii sau la care se efectuează investigaţii privind fertilitatea.

Până în prezent, la om, nu s-a raportat nici un efect malformativ. Totuşi, pentru a confirma absenţa riscului este necesară efectuarea unor studii epidemiologice suplimentare.

În timpul ultimului trimestru de sarcină, toate AINS pot determina:

 • toxicitate cardio-pulmonară fetală (hipertensiune arterială pulmonară cu închiderea prematură a canalului arterial) şi disfuncţie renală, mergând până la insuficienţă renală cu oligohidramnios;

 • prelungirea timpului de sângerare la mamă şi făt, la sfârşitul sarcinii.

  Ca urmare, în primele 5 luni de sarcină nimesulida se va administra numai dacă este absolut necesar. În ultimul trimestru de sarcină utilizarea nimesulidei este contraindicată.

  Nu se cunoaşte dacă nimesulida se excretă în laptele matern; ca urmare, nimesulida nu trebuie administrată în timpul alăptării.

  Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

  Datorită posibilităţii apariţiei reacţiilor adverse nervos centrale (ameţeli, vertij sau somnolenţă), medicamentul poate influenţa negativ capacitatea de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.

  Informaţii importante privind unele componente ale Nimesulid Farmex

  Nimesulid Farmex conţine lactoză monohidrat. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat ca aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

  1. CUM SĂ LUAŢI NIMESULID FARMEX

   Luaţi întotdeauna Nimesulid Farmex exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur. Doza uzuală este de un comprimat de 100 mg de două ori pe zi, după masă. Utilizaţi Nimesulid Farmex pentru o perioadă de timp cât mai scurtă posibil şi nu mai mult de 15 zile pentru orice cură de tratament.

   Comprimatele trebuie înghiţite întregi, nesfărâmate, cu un pahar cu apă, după mese.

   Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Nimesulid Farmex

   În cazul în care aţi luat mai multe comprimate decât trebuie din Nimesulid Farmex, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau farmacistului sau mergeţi la cel mai apropiat spital.

   Dacă uitaţi să utilizaţi Nimesulid Farmex

   Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa dozele uitate.

   Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

  2. REACŢII ADVERSE POSIBILE

   Ca toate medicamentele, Nimesulid Farmex poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

   Reacţiile adverse raportate în asociere cu tratamentul cu AINS au fost edemul, hipertensiunea arterială şi insuficienţa cardiacă.

   Reacţiile adverse la nimesulidă sunt rare sau foarte rare, apar de obicei la începutul tratamentului şi sunt, în general, reversibile.

   Afecţiuni cutanate şi ale ţesutului subcutanat: erupţii cutanate, urticarie, prurit, eritem şi cazuri rare de sindrom Stevens-Johnson, eritem bulos şi necroliză epidermică toxică.

   Tulburări gastro-intestinale: stomatită, greaţă, epigastralgii, dureri abdominale, diaree, constipaţie, sângerări şi ulcer gastro-duodenal, în special, dar nu exclusiv, la pacienţii cu predispoziţie.

   Tulburări hepatobiliare: creşterea valorilor serice ale enzimelor hepatice (aminotransferază, fosfatază alcalină şi γ-GT), fenomen tranzitoriu şi reversibil în majoritatea cazurilor. S-au raportat reacţii hepatice grave, inclusiv cazuri de colestază şi hepatită fulminantă, unele cu evoluţie letală.

   Medicamentul este contraindicat la bonavii cu leziuni hepatice active. Pe parcursul tratamentului cu acest medicament se recomandă monitorizarea funcţiei hepatice.

   Tulburări renale şi ale căilor urinare: oligurie, cazuri rare de hematurie şi insuficienţă renală.

   Tulburări ale sistemului nervos: somnolenţă, cefalee, confuzie, vertij şi cazuri rare de afectare vizuală.

   Tulburări hematologice şi limfatice: cazuri rare de purpură, trombocitopenie, pancitopenie şi granulocitopenie.

   Tulburări ale sistemului imunitar: edem angioneurotic, cazuri rare de reacţii anafilactice.

   Tulburări respiratorii, toracice şi mediastinale: cazuri de dispnee şi astm bronşic, în special la pacienţii alergici la acidul acetilsalicilic şi la alte antiinflamatoare nesteroidiene sau cu astm bronşic indus de acidul acetilsalicilic.

   Medicamente precum Nimesulid Farmex se pot asocia cu un risc uşor crescut de apariţie a atacului de cord („infarct miocardic”) sau a accidentului vascular cerebral.

   Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

  3. CUM SE PĂSTREAZĂ NIMESULID FARMEX

   A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

   A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.

   Nu utilizaţi Nimesulid Farmex după data de expirare înscrisă pe ambalaj, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

   Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

  4. INFORMAŢII SUPLIMENTARE Ce conţine Nimesulid Farmex

 • Substanţa activă este nimesulida. Un comprimat conţine nimesulidă 100 mg.

 • Celelalte componente sunt: lactoză monohidrat, celuloză microcristalină, amidon de porumb, povidonă K 30, talc, stearat de magneziu.

Cum arată Nimesulid Farmex şi conţinutul ambalajului

Nimesulid Farmex se prezintă sub formă de comprimate neacoperite, de culoare gălbuie, cu diametrul de 9 mm, având un şanţ median pe una din feţe.

Este ambalat în cutie cu un blister a 10 comprimate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi producătorul Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

S.C. Farmex Company SRL Str.Drumul Potcoavei nr. 30, Pipera Voluntari, Jud. Ilfov, România

Producătorii

S.C. ARENA GROUP S.A.

B-dul Dunării nr. 54, Voluntari, Jud. Ilfov, România

S.C. SLAVIA PHARM S.R.L. B-dul Theodor Pallady nr. 44C Sector 3, Bucureşti, România

Acest prospect a fost aprobat în August 2010

Sharing

Prospecte.Net recomanda consultarea medicului inainte de orice tratament. Luati medicamente si suplimente numai la indicația medicului.
Toate medicamentele, si chiar suplimentele alimentare care combinate sau in cantitati necontrolate sa dea efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient, el trebuie coroborat cu date reale. Unele medicamente pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. Prospecte.Net nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor. Prospecte.Net este un site de consultare si nicidecum unul de tratament.

Acum esti aici: Home » Prospect Nimesulid 100 mg – Antiinflamator Analgezic Pentru Dureri Acute