Prospect Paclitaxel – Tratamentul Cancerului Ovarian San Plamani

Prospect:  Paclitaxel Kabi poate fi utilizat în tratamentul:

  • cancerului ovarian avansat sau tumorilor reziduale

  • cancerului de sân avansat, în cazurile în care alte tratamente sunt necorespunzătoare (ca tratament de de primă linie).

  • cancerului pulmonar altul decât cel cu celule mici avansat în asociere cu cisplatina, în cazurile în care intervenţia chirurgicală curativă şi/sau radioterapia nu sunt posibile.
  • sarcomului Kaposi la pacienţii cu SIDA, în cazurile în care anumite alte tratamente (antracicline înglobate în lipozomi) au fost încercate, dar nu au avut rezultatul dorit.

PROSPECT: INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR

Paclitaxel Kabi 6 mg/ml, concentrat pentru soluţie perfuzabilă

Paclitaxel

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi acest medicament.

 • Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie nevoie să-l recitiţi.

 • Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, vă rugăm să vă adresaţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 • Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

 • Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistulului

  În acest prospect găsiţi:

  1. Ce este Paclitaxel Kabi şi pentru ce se utilizează.

  2. Înainte să utilizaţi Paclitaxel Kabi

  3. Cum să utilizaţi Paclitaxel Kabi

  4. Reacţii adverse posibile

  5. Cum se păstrează Paclitaxel Kabi

  6. Informaţii suplimentare

  1. CE ESTE PACLITAXEL KABI ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

   Paclitaxel Kabi aparţine unui grup de medicamente denumite citotoxice, utilizate în tratamentul cancerului.

  2. Paclitaxel Kabi poate fi utilizat în tratamentul:

   • cancerului ovarian avansat sau tumorilor reziduale (> 1 cm) după intervenţia chirurgicală iniţială, în asociere cu cisplatina ca tratament de primă linie.

   • cancerului ovarian avansat, în cazurile în care anumite alte tratamente (terapie asociată cu compuşi de platină, fără taxani) au fost încercate, dar nu s-a obţinut rezultatul dorit (ca tratament de linia a doua).

   • cancerului de sân avansat, în cazurile în care alte tratamente sunt necorespunzătoare (ca tratament de de primă linie).

   • cancerului de sân avansat, în cazurile în care anumite alte tratamente (terapie standard cu antraciclină) au fost încercate, dar nu s-a obţinut rezultatul dorit (ca tratament de linia a doua).

   • cancerului pulmonar altul decât cel cu celule mici avansat în asociere cu cisplatina, în cazurile în care intervenţia chirurgicală curativă şi/sau radioterapia nu sunt posibile.

   • sarcomului Kaposi la pacienţii cu SIDA, în cazurile în care anumite alte tratamente (antracicline înglobate în lipozomi) au fost încercate, dar nu au avut rezultatul dorit. Acesta este o tumoare care ia naştere din vasele sanguine ale pielii sau organelor interne şi apare, în mod tipic, sub forma unor pete netede sau reliefate pe piele, de culoare purpurie sau brun închis. Informaţiile privind tratamentul în această afecţiune sunt limitate.

    Paclitaxel Kabi este un medicament care va fi administrat de către un medic sau de către personalul medical.

  3. ÎNAINTE SĂ UTILIZAŢI PACLITAXEL KABI

   Nu utilizaţi Paclitaxel Kabi

 • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la paclitaxel, macrogolglicerol de ricinoleat sau la oricare dintre celelalte componente ale Paclitaxel Kabi.

 • dacă aveţi numărul anumitor globule albe din sânge foarte mic

 • dacă aveţi o infecţie gravă

 • dacă alăptaţi.

  Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Paclitaxel Kabi

 • dacă aveţi probleme cu ficatul

 • dacă efectuaţi şi radioterapie

 • dacă luaţi alte medicamente care ar putea interacţiona cu Paclitaxel Kabi (vezi pct. “Utilizarea altor medicamente”)

 • dacă apare diaree severă sau prelungită sau care conţine sânge, în timpul tratamentului cu Paclitaxel Kabi sau după tratament

 • dacă apare neuropatie periferică (amorţeli sau senzaţii neobişnuite la nivelul mâinilor sau picioarelor)

  Pentru anumite tipuri de tratament, poate fi necesară monitorizarea activităţii inimii dumneavoastră înaintea, în timpul tratamentului cu paclitaxel şi după tratament. De asemenea, medicul dumneavoastră vă va face analize de sânge înaintea, în timpul şi după fiecare tratament cu paclitaxel. Dacă rezultatele anumitor analizelor sunt anormale, tratamentul va fi reluat numai după normalizarea valorilor analizelor.

  Femeile şi bărbaţii aflaţi la o vârstă fertilă şi/sau partenerii acestora trebuie să utilizeze metode contraceptive timp de cel puţin 6 luni de la încetarea tratamentului cu paclitaxel.

  Utilizarea altor medicamente

  Paclitaxel Kabi este adesea utilizat în asociere cu un alt medicament, denumit cisplatină. Este important ca Paclitaxel Kabi să fie administrat înaintea cisplatinei.

  Dacă aveţi cancer de sân, este posibil să fiţi tratată cu un alt medicament, denumit doxorubicină. Este important ca doxorubicina să fie administrată cu 24 de ore înaintea tratamentului cu Paclitaxel Kabi.

  Este necesară o atenţie deosebită, dacă Paclitaxel Kabi este administrat în acelaşi timp cu anumite medicamente care pot afecta funcţia ficatului, incluzând:

  • anumite medicamente utilizate în tratarea infecţiilor virale (de exemplu nelfinavir, ritonavir),

  • eritromicină şi rifampicină (medicamente utilizate în tratarea infecţiilor),

  • fluoxetină (medicament utilizat în tratarea depresiei),

  • gemfibrozil (medicament utilizat în tratarea afecţiunilor inimii),

  • carbamazepină, fenitoină şi fenobarbital, utilizate în tratarea epilepsiei,

  • efavirenz şi nevirapină (medicamente utilizate în tratarea HIV)

   Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

   Sarcina şi alăptarea Sarcina

   Spuneţi medicului dumneavoastră dacă sunteţi gravidă sau credeţi că aţi putea fi gravidă, înainte de a începe tratamentul cu Paclitaxel Kabi. Dacă există posibilitatea să rămâneţi gravidă, utilizaţi o metodă contraceptivă eficace şi sigură în timpul tratamentului. Paclitaxel Kabi nu trebuie utilizat în timpul sarcinii, decât dacă este absolut necesar. Femeile şi bărbaţii aflaţi la o vârstă fertilă şi/sau partenerii lor trebuie să utilizeze măsuri contraceptive timp de cel puţin 6 luni de la încetarea tratamentului cu paclitaxel.

   Bărbaţii trebuie să solicite consultanţă referitoare la crioconservarea spermei înaintea tratamentului cu paclitaxel, datorită riscului de infertilitate.

   Alăptarea

   Paclitaxel Kabi nu trebuie utilizat pe timpul alăptării, deoarece poate trece în laptele matern şi afecta copilul.

   Copii

   Paclitaxel Kabi nu este recomandat pentru utilizarea la copii şi adolescenţi (cu vârsta sub 18 ani).

   Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

   Paclitaxel Kabi conţine alcool etilic. Fiecare doză este echivalentă cu consumul unui pahar de vin (de 250 ml) sau a 3 pahare de bere (de 200 ml). Cantitatea de alcool din acest medicament poate afecta negativ capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

   Informaţii importante privind unele componente ale Paclitaxel Kabi

   Acest medicament conţine 49,7% alcool (etanol), adică până la 23 grame pe doză, echivalent cu aproximativ 600 ml bere sau 250 ml vin pe doză.

   Poate fi dăunător persoanelor cu etilism.

   Acest lucru trebuie avut în vedere la grupele cu risc crescut, cum sunt pacienţi cu boli hepatice sau epilepsie.

   Acest medicament conţine macrogolglicerol de ricinoleat care poate provoca reacţii alergice severe. Dacă ştiţi că sunteţi alergic la acest component, trebuie să spuneţi aceasta medicului dumneavoastră.

   1. CUM SĂ UTILIZAŢI PACLITAXEL KABI

    Paclitaxel Kabi va fi utilizat doar sub supravegherea unui medic specializat în acest tip de tratament.

    Pentru a ajuta la prevenirea apariţiei reacţiilor alergice în timpul administrării perfuziei, medicul dumneavoastră vă va trata înaintea începerii tratamentului cu Paclitaxel Kabi cu alte medicamente numite corticosteroizi (cum este dexametazona), antihistaminice (cum este difenhidramina) şi antagonişti ai receptorilor H2 (cum este cimetidina).

    Doza de Paclitaxel Kabi depinde de afecţiunea pentru care sunteţi tratat, de răspunsul la terapie şi de celelalte medicamente pe care le luaţi. De asemenea, doza depinde de suprafaţa corporală, care la adulţi este în medie de 1,6 -1,9 m².

    Când se administrează Paclitaxel Kabi ca primă linie de tratament a cancerului ovarian

    Doza uzuală de paclitaxel este de 175 mg/m² suprafaţă corporală, administrată în decursul a 3 ore sau

    135 mg/m² suprafaţă corporală, administrată în decursul a 24 de ore, urmată de tratamentul cu cisplatină 75 mg/m² suprafaţă corporală. Între curele de tratament există o pauză de 3 săptămâni.

    Când se administrează Paclitaxel Kabi ca a doua linie de tratament a cancerului ovarian

    Doza uzuală de paclitaxel este de 175 mg/m² suprafaţă corporală, administrată în decursul a 3 ore, la fiecare 3 săptămâni.

    Când se administrează Paclitaxel Kabi ca primă linie de tratament a cancerului de sân

    Doza uzuală de paclitaxel este de 175 mg/m² suprafaţă corporală, administrată în decursul a 3 ore. De obicei, se administrează în asociere cu un alt medicament, trastuzumab. Între curele de tratament există o pauză de 3 săptămâni.

    Paclitaxel Kabi poate fi, de asemenea, utilizat în asociere cu doxorubicină. Doza uzuală de paclitaxel este de 220 mg/m² suprafaţă corporală, administrată în decursul a 3 ore, cu o pauză de 3 săptămâni între curele de tratament.

    Când se administrează Paclitaxel Kabi ca a doua linie de tratament a cancerului de sân (de asemenea, ca tratament adjuvant)

    Doza uzuală de paclitaxel este de 175 mg/m² suprafaţă corporală, administrată în decursul a 3 ore. Între curele de tratament există o pauză de 3 săptămâni. Ca tratament adjuvant, de obicei se administrează în asociere cu un alt medicament, trastuzumab.

    Când se administrează Paclitaxel Kabi în tratarea cancerului pulmonar altul decât cel cu celule mici Doza uzuală de paclitaxel este de 175 mg/m² suprafaţă corporală, administrată în decursul a 3 ore urmată de tratament cu cisplatină 80 mg/m² suprafaţă corporală. Între curele de tratament există o pauză de 3 săptămâni.

    Când se administrează Paclitaxel Kabi în tratarea sarcomului Kaposi la pacienţii cu SIDA

    Doza uzuală de paclitaxel este de 100 mg/m² suprafaţă corporală, administrată în decursul a 3 ore, la fiecare 2 săptămâni.

Intotdeauna consultati un medic sau farmacist inainte de a lua orice fel de pastila