Prospect Pegintron

 Prospect : Informatii pentru utilizator

PegIntron prospect

peginterferon alfa-2b

PROSPECT: INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR

 PegIntron 50 micrograme pulbere şi solvent pentru soluţie injectabilă

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect PegInton înainte de a începe să utilizaţi acest medicament deoarece conţine informaţii importante pentru dumneavoastră.

–         Păstraţi acest prospect PegInton. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

–         Dacă aveţi întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

–          Acest medicament a fost prescris numai pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi semne de boală ca dumneavoastră.

–          Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice posibile reacţii adverse nemenţionate în acest prospect.

Ce găsiţi în acest prospect PegInton:

 1. Ce este PegIntron şi pentru ce se utilizează
 2. Ce trebuie să stiţi înainte să utilizaţi PegIntron
 3. Cum să utilizaţi PegIntron
 4. Reacţii adverse posibile
 5. Cum se păstrează PegIntron
 6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii
 7. Ce este PegIntron şi pentru ce se utilizează
pegintron prospect
pegintron prospect

Substanţa activă din acest medicament este o proteină numită peginterferon alfa-2b, care aparţine clasei de medicamente denumite interferoni. Interferonii sunt produşi de către sistemul imunitar al organismului dumneavoastră pentru a vă ajuta la combaterea infecţiilor şi a bolilor severe. Acest medicament este injectat în corpul dumneavoastră pentru a lucra împreună cu sistemul dumneavoastră imunitar. Acest medicament este utilizat pentru tratamentul hepatitei cronice C, o infecţie virală hepatică.

Adulţi:

Asocierea dintre acest medicament, ribavirină şi boceprevir este recomandată pentru utilizarea la adulţi cu vârsta de 18 ani şi peste pentru câteva tipuri de infecţie cronică cu virus hepatitic C. Poate fi utilizată la adulţi care sunt netrataţi anterior pentru infecţia cu VHC sau care anterior au utilizat medicamente numite interferoni şi interferoni pegilaţi.

Asocierea dintre acest medicament şi ribavirină este recomandată la adulţii cu vârsta de 18 ani şi peste care nu au fost trataţi anterior cu aceste medicamente. Sunt incluşi şi adulţii infectaţi cu HIV (virusul imunodeficienţei umane) cu stare clinică stabilă. Asocierea poate fi, de asemenea, utilizată pentru tratamentul adulţilor la care s-a înregistrat eşecul tratamentului cu un interferon alfa sau peginterferon alfa în asociere cu ribavirină sau numai cu interferon alfa.

Dacă aveţi o afecţiune medicală care face utilizarea ribavirinei să fie periculoasă sau dacă aţi avut o problemă când aţi luat acest medicament, este posibil ca medicul dumneavoastră să vă recomande numai acest medicament.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Copii şi adolescenţi:

Acest medicament este utilizat în asociere cu ribavirină la copii cu vârsta de minim 3 ani şi adolescenţi cu hepatită cronică C netratată anterior.

 1. Ce trebuie să ştiţi înainte să utilizaţi PegIntron – prospect PegInton

Nu utilizaţi PegIntron

Trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă dumneavoastră sau copilul de care aveţi grijă:

–          sunteţi alergic la peginterferon alfa-2b sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6).

–          sunteţi alergic la orice interferon.

–          în trecut aţi avut afecţiuni cardiace severe.

–          aveţi o afecţiune cardiacă care în cursul ultimelor 6 luni nu a fost bine controlată.

–          aveţi afecţiuni medicale severe care vă fac să vă simţiţi foarte slăbit.

–          aveţi hepatită autoimună sau orice altă afecţiune la nivelul sistemului imunitar.

–          utilizaţi medicamente care suprimă (slăbesc) sistemul dumneavoastră imunitar.

–          aveţi o afecţiune hepatică în stadiu avansat, necontrolată (în afară de hepatita C).

–          aveţi o afecţiune tiroidiană care nu este bine controlată prin medicamente.

–          aveţi epilepsie, o afecţiune care provoacă convulsii (accese sau „crize”).

–          vă aflaţi sub tratament cu telbivudină (vezi punctul „Utilizarea altor medicamente”).

Copiii şi adolescenţii nu trebuie să utilizeze acest medicament dacă au avut afecţiuni nervoase sau

mintale grave, cum sunt depresie severă sau gânduri de sinucidere.

Atenţionare: Vă rugăm să citiţi şi punctul „Nu luaţi” din prospectul pentru ribavirină şi boceprevir înainte de utilizarea lor în asociere cu acest medicament.

Atenţionări şi precauţii

Solicitaţi imediat asistenţă medicală dacă apar simptome de reacţie alergică severă (cum sunt

dificultate în respiraţie, respiraţie şuierătoare sau urticarie).

Înainte să utilizaţi acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră dacă dumneavoastră

sau copilul de care aveţi grijă:

–          aţi avut tulburări nervoase sau mintale severe, sau aveţi istoric de abuz de o substanţă (de

exemplu alcool etilic sau droguri).Nu este permisă utilizarea acestui medicament la copii şi adolescenţi care prezintă sau au avut istoric de afecţiuni psihiatrice severe (vezi punctul „Nu utilizaţi PegIntron”).

–          aţi avut vreodată depresie sau prezentaţi simptome asociate cu depresia (de exemplu stare de tristeţe, respingere, etc.) în timpul tratamentului cu acest medicament (vezi punctul 4 „Reacţii adverse posibile”).

–          aţi fost tratat pentru depresie sau orice altă tulburare nervoasă sau mintală.

–          aţi avut infarct miocardic sau o problemă cu inima.

–          aveţi o boală renală, medicul dumneavoastră vă poate prescrie o doză mai mică decât în mod obişnuit şi vă va urmări valorile sanguine ale testelor renale pe durata tratamentului. Dacă utilizaţi acest medicament în asociere cu ribavirină, medicul dumneavoastră trebuie să vă urmărească pe dumneavoastră sau pe copilul de care aveţi grijă cu mai multă atenţie pentru a observa o eventuală scădere a numărului de globule roşii din sânge.

–          aţi avut probleme hepatice (altele decât hepatita C).

–          prezentaţi simptome de răceală sau alte infecţii respiratorii, cum sunt febră, tuse sau orice dificultate în respiraţie.

–          aveţi diabet zaharat sau tensiune arterială mare, medicul vă poate solicita dumneavoastră sau copilului de care aveţi grijă, să efectuaţi un examen oftalmologic.

–          aţi avut vreo boală severă care afectează respiraţia sau sângele.

–          aveţi psoriazis, acesta se poate agrava în cursul tratamentului cu acest medicament.

–          intenţionaţi să rămâneţi gravidă, discutaţi acest aspect cu medicul dumneavoastră înainte de a începe să utilizaţi acest medicament.

–          aţi primit un transplant de organ, fie de rinichi sau de ficat, tratamentul cu Interferon poate creşte riscul de respingere a organului transplantat. Nu uitaţi să discutaţi despre acest lucru cu medicul dumneavoastră.

–          urmaţi un tratament pentru HIV (vezi punctul „PegIntron împreună cu alte medicamente”).

Atenţionare: Vă rugăm să citiţi şi punctul „Atenţionări şi precauţii” din prospectul pentru ribavirină înainte de utilizarea în asociere cu acest medicament.

Tulburările dentare şi ale gurii

Acestea au fost raportate la pacienţi la care s-a administrat acest medicament în asociere cu ribavirină. Puteţi să prezentaţi afecţiuni ale gingiilor care pot determina pierderea danturii. Puteţi să prezentaţi uscăciunea gurii sau vărsături, ambele afecţiuni putând să vă afecteze dinţii. Este important să vă periaţi bine dinţii de două ori pe zi, să vă clătiţi gura dacă prezentaţi vărsături şi să efectuaţi periodic controale stomatologice.

Tulburări oculare

În timpul tratamentului, unii pacienţi pot prezenta tulburări oculare sau în situaţii rare, orbire. Medicul dumneavoastră trebuie să efectueze un examen oftalmologic înainte de începerea tratamentului dumneavoastră. În cazul oricărei tulburări de vedere, trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră şi să efectuaţi imediat un examen oftalmologic complet. Dacă aveţi o afecţiune medicală care poate determina pe viitor probleme oculare (de exemplu diabet zaharat sau hipertensiune arterială), pe parcursul tratamentului trebuie să efectuaţi examinări oftalmologice periodice. Dacă tulburările oculare se agravează sau dacă prezentaţi tulburări oculare noi, tratamentul trebuie întrerupt.

În timpul tratamentului cu PegIntron

Medicul dumneavoastră vă poate recomanda să beţi mai multe lichide pentru a preveni hipotensiunea arterială.

Medicul dumneavoastră vă va măsura tensiunea arterială înainte să începeţi tratamentul şi pe parcursul tratamentului, pentru a se asigura că tratamentul pe care îl luaţi este eficace şi sigur.

Copii şi adolescenţi

Acest medicament nu este recomandat să fie utilizat la pacienţi cu vârsta sub 3 ani.

PegIntron împreună cu alte medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă dumneavoastră sau copilul de care aveţi grijă:

–          luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente sau vitamine/suplimente nutritive, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

–          sunteţi infectat atât cu virusul imunodeficienţei umane (HIV-pozitivi) cât şi cu virusul hepatitei C (VHC) şi sunteţi tratat cu unul sau mai multe medicamente anti-HIV [inhibitori de revers transcriptază nucleozidică (NRTI), şi/sau Terapia Antiretrovirală cu Activitate Intensă (HAART)]. Medicul dumneavoastră vă va monitoriza semnele şi simptomele acestor boli.

o Utilizarea acestui medicament în asociere cu ribavirină şi cu unul sau mai multe medicamente anti-HIV poate creşte riscul de acidoză lactică, insuficienţă hepatică şi de anomalii sanguine: reducerea numărului de globule roşii, globule albe şi a celulelor pentru coagularea sanguină, denumite trombocite. Pacienţii cu boală hepatică avansată care urmează tratament cu HAART pot avea un risc crescut de înrăutăţire a funcţiei hepatice, motiv pentru care adăugarea tratamentului cu acest medicament singur sau în asociere cu ribavirină poate creşte riscul lor.

o    Nu este sigur dacă ribavirina va modifica modul de acţiune a zidovudinei sau

stavudinei. De aceea, vi se vor efectua periodic teste ale sângelui pentru a se asigura că infecţia dumneavoastră cu HIV nu se agravează. Dacă se agravează, medicul dumneavoastră va decide dacă tratamentul cu ribavirină trebuie sau nu modificat. În plus, pacienţii trataţi cu acest medicament şi ribavirină în asociere cu zidovudină, pot prezenta risc crescut de a dezvolta anemie (număr scăzut de globule roşii în sânge). Prin urmare, nu este recomandată utilizarea de zidovudină şi tratamentul asociat cu acest medicament şi ribavirină .

Atenţionare: Vă rugăm să citiţi punctul „Rebetol împreună cu alte medicamente” din prospectul pentru ribavirină înainte de utilizarea în asociere cu acest medicament

–          utilizaţi telbivudină. Dacă dumneavoastră utilizaţi telbivudină împreună cu interferon pegilat alfa-2a sau orice medicament de tip interferon injectabil, prezentaţi un risc mai mare de apariţie a neuropatiei periferice (senzaţii de amorţeală, furnicături/sau arsură la nivelul mâinilor şi/sau picioarelor). Aceste evenimente pot fi de asemenea mai severe. Prin urmare, asocierea dintre acest medicament şi telbivudină este contraindicată.

Sarcina şi alăptarea

Sarcină

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Studiile la animale gestante au evidenţiat că interferonii au provocat uneori avort. Efectul acestui medicament asupra sarcinii la om este necunoscut. În timpul tratamentului cu acest medicament, fetele sau femeile la vârstă fertilă trebuie să utilizeze metode contraceptive eficace.

Ribavirina poate fi foarte dăunătoare pentru făt. De aceea, atât dumneavoastră cât şi partenerul dumneavoastră trebuie să fiţi deosebit de precauţi în activitatea sexuală, dacă există vreo probabilitate să rămâneţi gravidă:

–                dacă sunteţi fată sau femeie la vârstă fertilă şi luaţi ribavirină:

trebuie să aveţi un test de sarcină negativ înainte de începerea tratamentului, în fiecare lună din cursul tratamentului şi 4 luni după oprirea acestuia. În timpul tratamentului cu ribavirină şi 4 luni după terminarea acestuia, dumneavoastră trebuie să utilizaţi o metodă contraceptivă eficace. Trebuie să discutaţi acest aspect cu medicul dumneavoastră.

–                dacă sunteţi bărbat şi luaţi ribavirină:

nu trebuie să aveţi raporturi sexuale cu o gravidă, decât dacă folosiţi prezervativ. Dacă partenera dumneavoastră nu este gravidă, dar este la vârstă fertilă, trebuie să-şi facă teste de sarcină în fiecare lună în cursul tratamentului dumneavoastră şi timp de 7 luni după oprirea acestuia. dumneavoastrăsau partenera dumneavoastră trebuie să utilizaţi o metodă contraceptivă eficace în timpul tratamentului cu ribavirină şi 7 luni după terminarea acestuia. Acest aspect trebuie discutat cu medicul dumneavoastră.

Alăptarea

Nu se ştie dacă acest medicament se excretă în laptele uman. De aceea, nu alăptaţi în timpul tratamentului cu acest medicament.

Atenţionare: Vă rugăm să citiţi punctul „Sarcina şi alăptarea” din prospectul pentru ribavirină înainte de utilizarea în asociere cu acest medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Nu conduceţi vehicule sau nu folosiţi utilaje dacă în timp ce utilizaţi acest medicament vă simţiţi obosit, somnolent sau confuz.

Informaţii importante privind unele componente ale PegIntron

Acest medicament conţine zahăr. Dacă aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să întrebaţi medicul dumneavoastră înainte de a utiliza acest medicament.

Acest medicament conţine mai puţin de 1 mmol sodiu (23 mg)/0,7 ml, adică practic „nu conţine sodiu”.

 1. Cum să utilizaţi PegIntron -prospect PegInton

Utilizaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră sau farmacistul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Informaţii generale despre modul de administrare al acestui medicament:

Medicul dumneavoastră v-a stabilit exact doza corectă din acest medicament în funcţie de greutatea dumneavoastră sau a copilului de care aveţi grijă. Dacă este necesar, doza poate fi modificată în timpul tratamentului.

Acest medicament este indicat pentru administrare subcutanată. Aceasta înseamnă că se administrează în stratul de grăsime de sub piele cu ajutorul unei seringi cu ac scurt. Dacă vă injectaţi singur acest medicament, veţi fi instruit cum să pregătiţi şi administraţi injecţia. Instrucţiuni detaliate privind modul de administrare subcutanată sunt prezentate la sfârşitul acestui prospect (vezi punctul „Cum să vă injectaţi singur PegIntron”).

Apa pentru injectare şi pulberea PegIntron sunt furnizate în flacoane separate. Preparaţi doza prin adăugarea apei pentru preparate injectabile peste pulberea PegIntron numai înainte de momentul când doriţi să faceţi injecţia şi folosiţi imediat soluţia preparată. Examinaţi cu atenţie soluţia preparată, înainte de utilizare. Soluţia trebuie să fie clară şi incoloră. Nu folosiţi soluţia dacă aceasta prezintă modificări de culoare (şi-a schimbat culoarea faţă de cum era la început) sau dacă sunt prezente particule mici în soluţie. Aruncaţi orice soluţie rămasă în flacon după ce v-aţi făcut singur injecţia. Pentru instrucţiuni privind eliminarea, vezi punctul 5 „Cum se păstrează PegIntron”.

Injectaţi acest medicament o dată pe săptămână, în aceeaşi zi a săptămânii. Injectarea în acelaşi moment al zilei în fiecare săptămână vă va ajuta să nu uitaţi să vă utilizaţi medicamentul.

Utilizaţi acest medicament exact cum v-a recomandat medicul dumneavoastră. Nu depăşiţi doza recomandată, şi urmaţi tratamentul atât timp cât v-a fost recomandat.

Tratamentul asociat – prospect PegInton

–     Adulţi:

În asociere cu ribavirină capsule, acest medicament se administrează de obicei în doză de

1,5      micrograme/pe kilogram corp, o dată pe săptămână. Dacă aveţi o afecţiune a rinichilor, doza dumneavoastră poate fi mai mică, în funcţie de starea de funcţionare a acestora.

Capsulele de ribavirină se administrează zilnic, dimineaţa şi seara, cu alimente. Doza uzuală de ribavirină calculată în funcţie de greutatea dumneavoastră, este prezentată în tabelul de mai jos:

 1. Uitaţi-vă după linia care indică greutatea pe care o aveţi.
 2. Citiţi pe aceeaşi linie pentru a vedea câte capsule trebuie să luaţi.

Atenţionare: Dacă instrucţiunile primite de la medicul dumneavoastră sunt diferite de numărul indicat în tabelul de mai jos, urmaţi instrucţiunile primite de la medicul dumneavoastră.

 1. Dacă aveţi întrebări cu privire la doza dumneavoastră, întrebaţi-l pe medicul dumneavoastră.

Ribavirină capsule pentru administrare orală – doză calculată la greutatea corporală

Dacă adultul cântăresşte (kg)

Doza uzuală zilnică de ribavirină

Număr de capsule de 200 mg

< 65

800 mg

2 capsule dimineaţa şi 2 capsule seara

65 – 80

1000 mg

2 capsule dimineaţa şi 3 capsule seara

81 – 105

1200 mg

3 capsule dimineaţa şi 3 capsule seara

> 105

1400 mg

3 capsule dimineaţa şi 4 capsule seara

Dacă medicul dumneavoastră vă prescrie acest medicament împreună cu ribavirină sau cu ribavirină şi boceprevir, vă rugăm să citiţi prospectele pentru ribavirină şi boceprevir înainte de începerea tratamentului asociat.

Monoterapia cu PegIntron – Adulţi

În monoterapie, acest medicament se administrează, de obicei, în doză de 0,5 sau 1,0 micrograme pe kilogram corp, o dată pe săptămână, timp de 6 luni până la 1 an. Dacă suferiţi de o boală de rinichi, doza dumneavoastră poate să fie mai mică, în funcţie de starea acestora.

Acest medicament în monoterapie nu a fost studiat în cazul pacienţilor cu infecţie concomitentă VHC/HIV.

Utilizarea la copii cu vârsta de 3 ani şi peste şi adolescenţi (acest medicament cu ribavirină)

Doza este determinată prin calcularea în funcţie de înălţime cât şi de greutate corporală pentru acest medicament şi în funcţie de greutatea corporală pentru ribavirină. Ribavirina trebuie administrată dimineaţa şi seara, împreună cu alimente. Durata tratamentului este de până la 1 an, în funcţie de aprecierea doctorului pentru dumneavoastră sau copilul de care aveţi grijă.

Pentru toţi pacienţii

În cazul în care vă administraţi singur injecţia de acest medicament, verificaţi dacă doza prescrisă pentru dumneavoastră este cea prevăzută în prospectul medicamentului.

În cazul în care aveţi impresia că efectul acestui medicament este prea puternic sau prea slab, adresaţi- vă medicului dumneavoastră sau celui al copilului de care aveţi grijă sau farmacistului.

Dacă utilizaţi mai mult PegIntron decât trebuie

Spuneţi cât mai curând posibil medicului dumneavoastră sau al copilului de care aveţi grijă sau oricărui profesionist din domeniul sănătăţii.

Dacă uitaţi să utilizaţi PegIntron

Utilizaţi/administraţi doza de acest medicament în asociere cu ribavirină de îndată ce vă amintiţi, cu condiţia să nu fie aproape momentul următoarei injecţii. Dacă este foarte aproape de următoarea injecţie, nu trebuie să administraţi o doză mai mare pentru a compensa doza uitată, şi continuaţi apoi tratamentul obişnuit.

Dacă este nevoie, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau al copilului de care aveţi grijă sau farmacistului.

4. Reacţii adverse posibile – prospect PegInton

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. Deşi este posibil ca nu toate reacţiile adverse să apară, dacă acestea apar, pot necesita îngrijire medicală. Când acest medicament este utilizat în monoterapie, este puţin probabil ca unele dintre aceste reacţii adverse să apară, iar unele nu au apărut deloc.

Tulburări psihice şi ale sistemului nervos central:

Unele persoane pot prezenta depresie atunci când utilizează acest medicament în monoterapie sau în asociere cu ribavirină şi, în unele cazuri, au avut gânduri de a pune în pericol viaţa altor persoane, de sinucidere sau comportament agresiv (uneori dirijat împotriva altora). Unii pacienţi chiar s-au sinucis. În cazul în care simţiţi că aţi devenit depresiv sau aveţi gânduri de sinucidere sau modificări de comportament, apelaţi de urgenţă la medic. Rugaţi un membru al familiei sau un prieten apropiat să vă ajute să fiţi vigilent în observarea semnelor de depresie sau a modificărilor de comportament.

Copiii şi adolescenţii au o predispoziţie specială de a dezvolta depresie în timpul tratamentului cu acest medicament şi ribavirină. Contactaţi imediat medicul sau solicitaţi tratament de urgenţă în cazul în care copilul prezintă simptome de comportament neobişnuit, se simte deprimat sau doreşte să-şi facă singur rău sau altora.

Creşterea şi dezvoltarea (copii şi adolescenţi):

Pe parcursul unui an de tratament cu acest medicament administrat în asociere cu ribavirină, unii copii şi adolescenţi nu au crescut sau nu au câştigat în greutate atât cât era aşteptat. Câţiva copii nu au atins înălţimea aşteptată pe o perioadă de 1-5 ani de la terminarea tratamentului.

Luaţi imediat legătura cu medicul dumneavoastră dacă în cursul tratamentului apare vreuna dintre următoarele reacţii adverse:

–                 durere în piept; modificări ale bătăilor inimii,

–                 dificultate în respiraţie (inclusiv scurtarea respiraţiei),

–          stare de confuzie; stare de depresie, dorinţă de a vă face rău sau de a face rău altor persoane; halucinaţii; convulsii („crize”),

–          tulburări de somn, de gândire sau concentrare; dificultate în a rămâne atent, senzaţie de amorţeală sau furnicături, ameţeli,

–          durere de stomac severă sau crampe; sânge sau cheaguri în scaun (sau scaun negru, cu aspect de păcură),

–          dureri lombare sau laterale; dificultate sau imposibilitatea de a elimina urina,

–          febră sau frisoane care apar după câteva săptămâni de tratament,

–          inflamaţie sau durere musculară (uneori severă),

–          probleme cu ochii sau vederea sau auzul,

–          înroşire severă sau dureroasă a pielii sau mucoaselor,

–          sângerare severă de la nivelul nasului, gingiilor sau a oricărei alte părţi a corpului.

Reacţiile adverse posibile, prezentate mai jos sunt grupate în funcţie de frecvenţa de apariţie:

Foarte frecvente      (poate afecta mai mult de 1 din 10 persoane)

Frecvente                (poate afecta până la 1 din 10 persoane)

Mai puţin                (poate afecta până la 1 din 100 de persoane) frecvente

Rare                       (poate afecta până la 1 din 1000 de persoane)

Foarte rare              (poate afecta până la 1 din 10000 de persoane)

Cu frecvenţă           (frecvenţa nu poate fi estimată din datele disponibile) necunoscută

Reacţiile adverse care au fost raportate la adulţi trataţi cu acest medicament în monoterapie sau cu asocierea dintre acest medicament şi ribavirină capsule, includ:

Reacţii adverse raportate foarte frecvent:

–          senzaţie de depresie, iritabilitate, dificultăţi în a adormi sau în a rămâne adormit, teamă fără motiv sau nervozitate, dificultate de concentrare, modificări ale dispoziţiei,

–          durere de cap, ameţeală, senzaţie de oboseală, frisoane, febră, simptome asemănătoare gripei, infecţii virale, slăbiciune,

–          dificultăţi la respiraţie, faringită (durere în gât), tuse,

–          durere de stomac, vărsături, greaţă, diaree, lipsa poftei de mâncare, scădere în greutate, uscăciunea gurii,

–          căderea părului, mâncărime, uscăciune a pielii, erupţie trecătoare pe piele, iritaţie sau roşeaţă (şi rar, leziuni la nivelul pielii) la locul de injectare,

–          scăderea numărului de globule roşii din sânge (care poate cauza oboseală, senzaţie de lipsă de aer, ameţeală), scăderea numărului anumitor globule albe din sânge (care vă predispune la diferite infecţii),

–          durere la nivelul articulaţiilor şi muşchilor, durere musculară şi osoasă.

Reacţii adverse raportate frecvent:

–          scăderea numărului celulelor care realizează coagularea sângelui, numite trombocite, care poate determina apariţia cu uşurinţă a vânătăilor şi sângerărilor spontane, exces de acid uric (ca în gută) la nivelul sângelui, valori scăzute ale concentraţiei de calciu în sânge,

–          scăderea activităţii glandei tiroide (care vă poate face să vă simţiţi obosit, deprimat, creşte sensibilitatea dumneavoastră la frig şi alte simptome), creşterea activităţii glandei tiroide (care poate cauza nervozitate, intoleranţă la căldură şi transpiraţii excesive, pierdere în greutate, palpitaţii, tremurături), ganglioni măriţi de volum (mărirea nodulilor limfatici), sete,

–          modificări de comportament sau comportament agresiv (uneori împotriva altor persoane), stare de agitaţie, nervozitate, somnolenţă, dificultate la adormire, vise neobişnuite, scăderea interesului pentru activităţi, lipsa interesului pentru sex, probleme de erecţie, creşterea poftei de mâncare, confuzie, tremurături ale mâinilor, coordonare deficitară, vertij (senzaţie de învârtire), senzaţie de amorţeală, durere sau înţepături, creşterea sau scăderea senzaţiei tactile, tensiune musculară, durere la nivelul extremităţilor, artroză, migrenă, transpiraţii accentuate,

–          durere sau infecţie la nivelul ochilor, vedere dublă, ochi uscaţi sau înlăcrimaţi, modificări ale auzului/surditate, ţiuituri în urechi,

–          sinuzită, infecţii respiratorii, nas înfundat sau cu secreţii nazale abundente, dificultate de vorbire, sângerări din nas, vezicule (herpes simplex), infecţii fungice sau bacteriene, infecţii/durere la nivelul urechii,

–          indigestie (disconfort la nivelul stomacului), arsuri în capul pieptului, roşeaţă sau inflamaţie la nivelul gurii sau afte, senzaţie de arsură la nivelul limbii, înroşire sau sângerare la nivelul gingiilor, constipaţie, gaze intestinale (flatulenţă), balonare, hemoroizi, inflamaţie a limbii, modificări ale gustului, probleme dentare, pierdere excesivă a apei din corp, ficat mărit,

–          psoriazis, sensibilitate la lumina solară, erupţie pe piele cu leziuni punctiforme, proeminente, roşeaţă a pielii sau modificări la nivelul pielii, umflare a feţei, mâini sau picioare umflate, eczemă (inflamaţie, roşeaţă, mâncărime şi uscăciune a pielii posibil însoţită de leziuni zemuinde), acnee, urticarie, textură anormală a părului, modificări ale unghiilor, durere la locul de injectare,

–          menstruaţie dureroasă, neregulată sau lipsa menstruaţiei, menstruaţie anormal de abundentă şi prelungită, probleme ale ovarelor şi vaginului, durere la nivelul sânilor, probleme sexuale, iritaţie a prostatei, necesitate de urinare mai frecvent,

–          durere în piept, durere pe marginea dreaptă în jurul coastelor, stare de rău, tensiune arterială scăzută sau crescută, senzaţie de leşin, înroşire trecătoare a feţei, palpitaţii (perceperea bătăilor inimii), ritm rapid al inimii.

Reacţii adverse raportate mai puţin frecvent:

–          sinucidere, tentativă de sinucidere, gânduri de vătămare, atac de panică, deziluzie, halucinaţii,

–          reacţii de hipersensibilitate la medicament, infarct miocardic, inflamaţie a pancreasului, durere la nivelul oaselor, diabet zaharat,

–          „pete de vată” (depozite albe la nivelul retinei).

Reacţii adverse raportate rar:

–          cetoacidoză diabetică (urgenţă medicală cauzată de acumularea de corpi cetonici în corp, ca rezultat al scăpării de sub control a diabetului zaharat),

–          convulsii şi tulburare bipolară (tulburări ale dispoziţiei caracterizate prin alternarea stărilor de tristeţe cu cele de exaltare),

–          probleme oculare incluzând tulburări de vedere, leziuni la nivelul retinei, obstrucţie a arterei retiniene, inflamaţie a nervului optic, umflare la nivelul ochilor,

–          insuficienţă cardiacă congestivă, tulburări ale ritmului inimii, pericardită (inflamaţie a membranei care înveleşte inima), inflamaţie şi degenerarea ţesutului muscular şi a nervilor periferici, probleme cu rinichii,

–          sarcoidoză (o boală caracterizată prin febră persistentă, scădere în greutate, durere şi inflamaţie a articulaţiilor, leziuni la nivelul pielii şi ganglioni umflaţi).

Reacţii adverse raportate foarte rar:

–          anemie aplastică, accident vascular cerebral, necroliză epidermică toxică/sindrom Stevens Johnson/eritem multiform (o serie de erupţii pe piele cu diferite grade de severitate incluzând deces, care se poate asocia cu prezenţa de afte la nivelul gurii, nasului, ochilor şi altor mucoase şi descuamarea zonei afectate a pielii).

–          Pierderea stării de conştienţă a apărut foarte rar în cazul utilizării de alfa interferoni, în majoritatea cazurilor la pacienţi vârstnici trataţi cu doze mari.

Următoarele reacţii adverse au apărut la folosirea acestui medicament în monoterapie sau în asociere cu

Voteaza si comenteaza cum ti-a folosit, sa stie toti parerea ta!

Foarte NemultumitNemultumitOKMultumitFoarte Multumit ( 1 -voturi, Media: 4.00 out of 5)

Loading...
Intotdeauna consultati un medic sau farmacist inainte de a lua orice fel de pastila