Prospect Piafen Solutie – Spasme

Sharing

Prospect Piafen Solutie

Soluţie injectabilă

Indicaţii terapeutice ale Piafenului solutie

Piafen este indicat în tratamentul simptomatic al sindroamelor algice intense însoţite de spasme ale musculaturii netede: (colică renală, colică biliară, pancreatită cronică, cistalgii, colite, dismenoree).

De asemenea, este recomandat în tratamentul durerilor postoperatorii şi posttraumatice intense, în migrene.

Compoziţia Piafenului solutie

  • 5 ml soluţie injectabilă conţin metamizol sodic 2,5 g,
  • clorhidrat de pitofenonă 0,01 g,
  • bromometilat de fenpipramidă 0,0001 g şi excipienţi: apă pentru preparate injectabile.

Grupa farmacoterapeutică: Anticholinergice sintetice în combinaţii cu analgezice.

Contraindicaţiile ale Piafenului solutie

  • hipersensibilitate la oricare dintre componente, în special la metamizol şi la pirazolone în general, precum şi la acidul acetilsalicilic;

  • glaucom cu unghi închis;

  • afecţiuni uretro-prostatice cu risc de retenţie urinară;

  • boli de sânge: agranulocitoză (inclusiv în antecedente, indiferent de cauză), leucopenie, granulocitopenie, deficit de glucozo-6-fosfat dehidrogenază;

  • afecţiuni hepatice;

  • afecţiuni renale;

  • porfirie.

Precauţii in utilizarea Piafenului solutie

Metamizolul poate determina agranulocitoză indiferent de doza administrată; poate să apară intoleranţă după prima administrare sau după administrări repetate şi poate fi de tip reacţie încrucişată cu acidul acetilsalicilic.

Interacţiuni ale Piafenului solutie

Deşi nu au fost raportate interacţiuni în cazul administrării Piafen cu alte medicamente, se recomandă prudenţă atunci când se administrează concomitent cu antiparkinsoniene anticolinergice, antidepresive imipraminice, neuroleptice fenotiazinice, antihistaminice H1 şi disopiramidă.

Atenţionări speciale privind utilizarea Piafenului solutie

Datorită prezenţei pitofenonei şi fenpipramidei se va utiliza cu prudenţă în caz de hipertrofie de prostată, glaucom, insuficienţă coronariană, tulburări de ritm, hipertiroidie, bronşită cronică (cresc vâscozitatea secreţiilor bronşice), ileus paralitic, atonie intestinală şi la vârstnici.

Piafenului solutie in sarcina şi alăptare

Nu s-au efectuat studii care să excludă riscurile administrării Piafen în timpul sarcinii. De aceea, Piafen se va administra în timpul sarcinii numai după evaluarea atentă a raportului beneficiu

terapeutic matern/risc potenţial fetal. În ultimul trimestru de sarcină, datorită componentei atropinice, administrarea se va face cu prudenţă datorită riscului pentru nou născut (ileus meconial).

Deoarece atropina se excretă în laptele matern, există risc de efecte atropinice la sugar.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje sub influenta Piafenului solutie

Administrat în dozele recomandate, Piafen nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Doze şi mod de administrare ale Piafenului solutie

Doza uzuală recomandată este de 1 fiolă Piafen de 1-3 ori pe zi, în funcţie de intensitatea durerii. Se administrează intramuscular profund sau intravenos.

Reacţii adverseale Piafenului solutie

Agranulocitoza poate să apară indiferent de doză, după prima administrare sau după administrări repetate. Acest fenomen este rar dar este grav şi în cazul apariţiei sale (febră, angină ulcero-necrotică, ulceraţii bucale), se recomandă întreruperea imediată a tratamentului şi efectuarea urgentă a hemogramei.

De asemenea, rar pot să apară crize de astm bronşic la pacienţii polisensibilizaţi, în special la cei alergici la acidul acetilsalicilic.

Supradozaj cu Piafen Solutie

În caz de supradozaj semnele clinice sunt somnolenţa şi tulburările atropinice (uscăciunea mucoaselor, tahicardie, midriază, glob vezical).

Tratamentul este simptomatic şi de susţinere a funcţiilor vitale.

Păstrare Piafen

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj. A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original. A nu se lăsa la îndemâna copiilor.

Ambalaj

Cutie cu 5 fiole din sticlă brună prevăzute cu inel de rupere a câte 5 ml soluţie injectabilă Cutie cu 10 fiole din sticlă brună prevăzute cu inel de rupere a câte 5 ml soluţie injectabilă

Producător

S.C. Sicomed S.A., România

Deţinătorul Autorizaţiei de punere pe piaţă

S.C. Sicomed S.A.

Data ultimei verificări a prospectului Piafen Solutie

Septembrie, 2005

Sharing

Acum esti aici: Home » Prospect Piafen Solutie – Spasme