Prospect Piramil

Sharing

Prospect Piramil

1,25 mg; 2,5 mg; 5 mg; 10 mg, comprimate

Substanţa activă este ramipril.

Vă rugam să citiţi cu atenţie acest prospect înainte să începeţi să incepeti sa utilizati acest medicament.

–   Păstraţi acest prospect. Poate veţi avea nevoie să-l recitiţi.

–   Dacă aveţi întrebări, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

–   Acest medicament a fost prescris numai pentru dumneavoastră şi nu trebuie să-l daţi şi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă simptomele sunt aceleaşi cu ale dumneavoastră.

în acest prospect:

–  Ce este Piramil şi pentru ce este utilizat

–  înainte de a utiliza Piramil

–  Cum trebuie să utilizaţi Piramil

–  Reacţii adverse posibile

–  Păstrarea Piramil

 

Excipienţi:

Piramil 1,25 mg

Celuloză microcristalină, amidon pregelatinizat, dioxid de siliciu precipitat, dorhidrat de glicină, dibehenat de glicerol.

Piramil 2,5 mg

Celuloză microcristalină, amidon pregelatinizat, dioxid de siliciu precipitat, dorhidrat de glicină, dibehenat de glicerol, oxid galben de fier (E172).

Piramil 5 mg

Celuloză microcristalină, amidon pregelatinizat, dioxid de siliciu precipitat, dorhidrat de glicină, dibehenat de glicerol, oxid roşu de fer (E172).

Piramil 10 mg

Celuloză microcristalină, amidon pregelatinizat, dioxid de siliciu preapitat, dorhidrat de glicină, dibehenat de glicerol.

piramil prospect
piramil prospect

Numele şi adresa deţinătorului Autorizaţiei de Punere pe Piaţâ:

S.C. Sandoz S.R.L.

Str. Livezeni nr. 7A, Târgu Mureş, România Producător:

Sandoz Pharmaceuticals GmbH, Germania Lele S.A., Strikow Polonia Lele S.A., Varşovia Polonia

1. CE ESTE PIRAMIL SI PENTRU CE ESTE UTILIZAT

Piramil 1,25 mg: un comprimat conţine 1,25 mg ramipril Piramil 2,5 mg: un comprimat conţine 2,5 mg ramipril Piramil 5 mg: un comprimat conţine 5 mg ramipril Piramil 10 mg: un comprimat conţine 10 mg ramipril

Ambalaj:

Piramil 1,25 mg

Cutie cu o folie Al-LDPE/LDPE-Al  a 10 comprimate.

Cutie cu 2 folii Al-LDPE/LDPE-Al  a câte 10 comprimate.

Cutie cu 7 folii Al-LDPE/LDPE-Al a câte 4 comprimate.

Cutie cu 3 folii Al-LDPE/LDPE-Al a câte 10 comprimate.

Cutie cu 10 folii Al-LDPE/LDPE-Al a câte 10 comprimate.

Piramil 2,5 mg

Cutie cu o folie Al-LDPE/LDPE-Al a 10 comprimate.

Cutie cu 2 folii Al-LDPE/LDPE-Al a cote 10 comprimate.

Cutie cu 4 folii Al-LDPE/LDPE-Al a câte 7 comprimate.

Cutie cu 3 folii Al-LDPE/LDPE-Al a câte 10 comprimate.

Cutie cu 10 folii Al-LDPE/LDPE-Al a câte 10 comprimate.

Piramil 5 mg

Cutie cu o folie Al-LDPE/LDPE-Al o 10 comprimate.

Cutie cu 2 folii Al-LDPE/LDPE-Al o câte 10 comprimate.

Cutie cu 4 folii Al-LDPE/LDPE-Al a câte 7 comprimate.

Cutie cu 3 folii Al-LDPE/LDPE-Al a câte 10 comprimate.

Cutie cu 10 folii Al-LDPE/LDPE-Al a câte 10 comprimote.

Piramil 10 mg

Cutie cu o folie Al-LDPE/LDPE-Al a 10 comprimate.

Cutie cu 2 folii Al-LDPE/LDPE-Al a câte 10 comprimate.

Cutie cu 4 folii Al-LDPE/LDPE-Al a câte 7 comprimate.

Cutie cu 3 folii Al-LDPE/LDPE-Al a câte 10 comprimate.

Cutie cu 10 folii Al-LDPE/LDPE-Al o câte 10 comprimate.

Ramipril aparţine unui grup de medicamente denumite inhibitori oi enzimei de conversie a angiotensinei (inhibitori ECA), care acţionează asupra inimii şi vaselor sanguine.

Pentru ce se utilizează Piramil?

–   Pentru tratamentul hipertensiunii arteriale (tensiunii arteriale crescute);

–   Pentru reducerea mortalităţii cardiovasculare dacă aveţi insuficienţă cardiacă uşoară – moderată (slăbirea funcţiei inimii), după ce aţi avut infarct miocardic acut;

–   Pentru reducerea mortalităţii şi morbidităţii cardiovasculare dacă aveţi boli cardiovasculare sau diabet zaharat tip 2 cu factori de risc adiţionali;

–   Pentru încetinirea progresiei insuficienţei renole dacă aveţi nefropatie diabetică sau non- diabetică.

Piramil acţionează prin dilatarea vaselor sanguine, în scopul de a uşura munca inimii de a pompa sânge în tot organismul. Aceasta ajută la scăderea tensiunii arteriale crescute. La mulţi pacienţi cu insuficienţă cardiacă, Piramil va ajuta inima să funcţioneze mai bine. Tensiunea arterială crescută, dacă rămâne netratată, poate afecta organele vitale ca inima şi rinichii. Se poate ca dumneavoastră să vă simţiţi bine şi să nu prezentaţi semne de boală, dar tensiunea arterială crescută poate determina accident vascular cerebral, infarct miocardic, insuficienţă cardiacă, insuficienţă renală sau orbire. Tensiunea arterială crescută poate fi tratată şi controlată prin administrarea medicamentelor ca Piramil. Medicul dumneavoastră vă poate spune care este tensiunea arterială optimă pentru dumneavoastră. Reţineţi această valoare şi urmaţi sfatul medicului dumneavoastră, referitor la cum puteţi atinge oceastă voloare.

Insuficienţa cardiacă (slăbirea activităţii inimii) înseamnă că muşchiul cardiac nu este suficient de puternic pentru a pompa sângele şi pentru a asigura necesarul de sânge în tot organismul. Anumiţi pacienţi prezintă insuficienţă cardiacă după infarct miocardic. La pacienţii cu insuficienţă cardiacă Piramil o demonstrat că încetineşte progresia insuficienţei cardiace şi prelungeşte durata de viaţă. La mulţi pacienţi, Piramil a demonstrat, de asemenea, că scade riscul de infarct miocardic şi necesitatea spitalizării după insuficienţa cardiacă. La pacienţii cu complicaţii renale (nefropatie diabetică sau non-diabetică), Piramil scade rata eliminării albuminei.

2. ÎNAINTE DE A UTILIZA PIRAMIL Nu utilizaţi Piramil daca:

–   Aveţi hipersensibilitate la Piramil, Io oricare dintre excipienţi sau la oricare alt inhibitor ECA;

–  Aţi fost tratat anterior cu medicamente din aceeaşi grupă cu Piramil (inhibitori ECA) şi aţi prezentat reacţii alergice cu umflarea feţei, buzelor, limbii şi/sau gâtului, cu dificultăţi la înghiţire şi respiraţie. Nu ar trebui să utilizaţi Piramil dacă aţi avut aceste tipuri de reacţii fără o cauză cunoscută sau dacă aţi fost diagnosticat cu angioedem idiopatic sau ereditar.

–  Aveţi stenoză bilaterală de arteră renală semnificativă hemodinamic (îngustare ce scade aportul de sânge) sau stenoză unilaterală pe rinichi unic.

–   Sunteţi însărcinată (trimestrul doi sau trei de sarcină). Piramil nu este recomandat la copii.

Pentru orice întrebare privitoare la începerea tratamentului cu Piramil, odresaţi-vă medicului dumneavoastră.

Aveţi grija deosebita la utilizarea Piramil daca:

–  Aveţi afecţiuni cardiace (de exemplu, infarct miocardic, insuficienţă cardiacă, stenoză de valvă mitrală sau aortică);

–  Aveţi probleme cu ficatul sau rinichii (de exemplu, stenoză bilaterală de arteră renală sau stenoză arterială pe rinichi unic, transplant);

–   Lupus eritematos sau sderodermie;

–   Hiperaldosteronism primar;

–   Urmaţi şedinţe de dializă sau sunteţi sub tratament cu diuretice (medicamente ce elimină apa din corp);

–   Aţi avut vreodată vreo reacţie alergică cu umflături la nivelul feţei, buzelor, limbii, gâtului, cu dificultăţi la înghiţire sau respiraţie;

–   Urmaţi dietă cu restricţie de sare;

–   Luaţi suplimente de potasiu, medicamente economizatoare de potasiu, sare potasică sau dacă aţi avut de curând vărsături şi diaree.

în aceste cazuri medicul trebuie să ajusteze doza de Piramil.

Spuneţi medicului dacă aveţi diabet, deoarece poate fi necesară ajustarea dozei medicamentelor antidiabetice, inclusiv insulină.

Spuneţi medicului dacă aveţi tensiunea arterială mică (care s-ar putea manifesta prin stare de leşin sau ameţeală, în special când staţi în picioare).

înainte de o intervenţie chirurgicală sau anestezie (chiar la cabinetul stomatologic), spuneţi medicului că luaţi Piramil, ce poate determina scăderea bruscă a tensiunii arteriale, dacă este asociat cu anestezia.

 

Sarcina şi alăptarea

Cereţi sfatul medicului dumneavoastră înainte de a utiliza orice medicament.

 Sarcina

Utilizarea Piramil nu este recomandată la femeile însărcinate. Inhibitorii enzimei de conversie d angiotensinei (ECA), clasă din care face parte şi Piramil, pot determina leziuni sau moarte a fătului, dacă este utilizat în trimestrul doi sau trei de sarcină. Nu este cunoscut dacă utilizarea Piramil numai în primele trei luni de sarcină poate determina reacţii adverse asupra fătului.

Dacă sunteţi însărcinată sau doriţi să rămâneţi însărcinată, trebuie să anunţaţi medicul dumneavoastră înainte de începerea tratamentului cu Piramil, pentru a înlocui acest medicament.

Utilizarea Piramil nu este recomandată în timpul alăptării. Dacă alăptaţi sau intenţionaţi să alăptaţi, întrebaţi medicul dumneavoastră.

Utilizarea la copii

Siguranţa şi eficacitatea utilizării la copii nu a fost demonstrată.

Conducerea vehiculelor şi folosirea de utilaje

Răspunsul individual la medicament poate varia. Anumite reacţii adverse care au fost raportate la utilizarea Piramil, pot afecta capacitatea pacienţilor de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje (a se vedea pct. Reacţii adverse posibile).

 

Administrarea altor medicamente

în general, Piramil poate fi administrat împreună cu alte medicamente. în orice caz, trebuie să anunţaţi medicul despre medicamentele pe care le utilizaţi, inclusiv despre cele eliberate fără prescripţie medicală, deoarece îşi pot influenţa acţiunea reciproc. Pentru prescrierea dozei corecte de Piramil este foarte important co medicul să ştie dacă utilizaţi alte medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale, ca diuretice (medicamente ce elimină apa din corp), medicamente pentru boli cardiace sau diabet, anticoagulante (de exemplu heparina), medicamente ce conţin potasiu (inclusiv dieta cu înlocuitori de sore), litiu (un medicament utilizat în tratarea anumitor tipuri de depresie), antidepresive tricidice, antipsihotice, medicamente ce inhibă sistemul imun sau anumite tipuri de durere (antiinfiamatoare nesteroidiene) şi medicamente pentru artrită. Vă rugăm să informaţi medicul dumneavoastră sau farmacistul despre orice medicament pe care îl luap, chiar daco este obpnut fără prescrippe medicală.

3. CUM TREBUIE SĂ UTILIZAŢI PIRAMIL

Luaţi întotdeauna medicamentul aşa cum v-a recomandat medicul dumneavoastră. Dacă aveţi vreo nelămurire, întrebaţi medicul dumneavoastră sau farmacistul. Medicul dumneavoastră va stabili doza corespunzătoare, în funcţie de starea dumneavoastră sau de alte medicamente pe care le utilizaţi.

Comprimatele Piramil trebuie luate înainte, în timpul sau după mese, cu un pahar de apă. Comprimatele trebuie înghiţite fără a fi mestecate.

Luaţi Piramil în fiecare zi, exact cum v-a recomandat medicul dumneavoastră. Este foarte important să luaţi Piramil pe toată durata indicată de medic. Nu luaţi mai multe comprimate decât doza prescrisă.

Tratamentul hipertensiunii arteriale:

Doza iniţială recomandată este de un comprimat Piramil 2,5 mg o dată pe zi. Dacă răspunsul este nesatisfăcător, medicul poate să crească doza iniţială după 2-3 săptămâni de tratament. La cei moi mulţi pacienţi este necesară o doză de 2,5 mg sau 5 mg ramipril o dată pe zi, dar medicul poate decide dacă aveţi nevoie de o doză diferită, de până la maxim 10 mg ramipril o dată pe zi.

în funcţie de răspunsul pacientului se poate adăuga un diuretic sau un alt antihipertensiv, fără creşterea dozei de Piramil la mai mult de 5 mg ramipril zilnic

Reducerea mortalităţii cardiovasculare la pacienpi cu insuficienţă cardiacă după stadiul acut al infarctul miocardic          

Tratamentul trebuie început între ziua 3 şi ziua 10 după infarctul miocardic acut. Doza iniţială este de un comprimat de 1,25 sau 2,5 mg ramipril de două ori pe zi (dimineaţa şi seara), care poate fi crescută la 5 mg ramipril de două ori pe zi, după câteva zile. în anumite cazuri, dacă doza iniţială nu este tolerată, doza poate fi scăzută la 1,25 mg ramipril de două ori pe zi pentru o perioadă de două zile. Cei mai mulţi pacienţi necesită 2,5 mg sau 5 mg ramipril de două ori pe zi, dar medicul va decide dacă aveţi nevoie de o doză diferită, de până la maxim 10 mg ramipril zilnic.

în funcţie de toleranţa pacientului, doza poate fi administrată o dată sau de două ori pe zi.

Reducerea mortalităţii şi morbidităţii cardiovasculare la pacienţii cu boli cardiovasculare sau diabet zaharat tip 2 cu factori de risc adiţionali

Doza iniţială recomandată este de un comprimat de 2,5 mg Piramil o dată pe zi. Apoi doza dumneavoastră va fi crescută la 5 mg ramipril după o săptămână de tratament, apoi, după următoarele trei săptămâni, la 10 mg ramipril zilnic. Doza uzuală de întreţinere este de 10 mg ramipril o dată pe zi.

Tratamentul nefropatiei glomerulare non-diabetice manifeste şi nefropatiei diabetice incipiente (microolbuminurie) Io pacienţii cu diabet zaharat tip 2 şi hipertensiune arterială Doza iniţială recomandată este de un comprimat de 1,25 mg Piramil o dată pe zi. în funcţie de toleranţă, doza poate fi dublată la un interval de 2-3 săptămâni. Doza de întreţinere este de 5 mg ramipril zilnic. Doza maximă zilnică este de 10 mg ramipril. Dacă aţi utilizat anterior diuretice (medicamente ce elimină apa din organism) medicul poate decide întreruperea tratamentului diuretic cu 2-3 zile înainte de începerea tratamentului cu Piramil sau scăderea dozei de diuretice. Doza iniţială la pacienţii trataţi anterior cu diuretice este de obicei 1,25 mg ramipril zilnic.

Dacă avep impresia că efectul medicamentului este prea slab sau prea puternic, discutap cu medicul dumneavoastră sau farmacistul.

 

Dacâ aţi administrat o cantitate de medicament mai mare decât trebuia:

Cele mai probabile simptome sunt senzaţiile de confuzie sau ameţeala datorate scăderii bruşte sau excesive a tensiunii arteriale, şoc, bradicardie, tulburări ale echilibrului electrolitic şi insuficienţă renală.

Dacă ap utilizat o cantitate mai mare de medicament decât trebuia, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Dacâ aţi uitat sâ administraţi Piramil

Dacă aţi uitat să administraţi un comprimat, luaţi următorul comprimat la ora stabilită. Nu administraţi o doză dublă pentru a suplini doza omisă. Nu luaţi mai mult decât doza zilnică recomandată.

Efecte la întreruperea tratamentului cu Piramil

întreruperea bruscă a tratamentului cu Piramil nu determină o creştere bruscă a tensiunii arteriale, dar dacă întrerupeţi administrarea medicamentului, tensiunea poate creşte din nou. Chiar dacă vă simţiţi mai bine, nu întrerupeţi administrarea medicamentului fără să întrebaţi mai întâi medicul.

La fel ca alte produse medicamentoase, Piramil poote determina reacţii adverse. Următoarele reacţii adverse au fost observate în timpul tratamentului cu Piramil şi a altor IECA, cu următoarele frecvenţe: foarte frecvente (>1/10), frecvente (^1/100, <1/10), neobişnuite (>1/1000, <1/100), rare (>1/10000, <1/1000), foarte rare (<1/10000), inclusiv cazuri izolate.

Tulburări hematologice şi ale sistemului limfatic: Rare: scăderea hemoglobinei şi hematocritului.

Foarte rare: deprimarea măduvei osoase, anemie, scăderea numărului de trombocite în sânge, scăderea numărului globulelor albe din sânge, agranulocitoză, anemie hemolitică, umflarea ganglionilor limfatici, boli autoimune.

Tulburări de nutriţie şi metabolism: Foarte rare: hipoglicemia.

Tulburări psihiatrice şi ale sistemului nervos: Frecvente: ameţeală, dureri de cap.

Puţin frecvente: modificări ale dispoziţiei, furnicături, vertij, modificări ale gustului, tulburări

ale somnului.

Rare: confuzie mentală.

Tulburări cardiace şi vasculare

Frecvente: efecte ortostatice (inclusiv hipotensiune arterială).

Puţin frecvente: infarct miocardic sau accident cerebrovascular, posibil secundar hipertensiunii

excesive, la pacienţii cu risc crescut, palpitaţii, accelerarea ritmului cardiac, fenomen Raynaud.

Tulburări respiratorii, toracice şi mediastinale: Frecvente: tuse.

Puţin frecvente: respiraţie îngreunată, rinită.

Foarte rare: bronhospasm, sinuzită, alveolite alergice/pneumonie eozinofilică.

Tulburări gastrcH'ntestinole Frecvente: diaree, vărsături.

Puţin frecvente: greaţă, dureri abdominale, indigestie, scăderea poftei de mâncare. Rare: uscăciunea mucoasei bucale.

Foarte rare: pancreatită, hepatită-hepatocelulară sau colestatică, icter, angioedem intestinal.

Tulburări cutanate şi la nivel subcutanat Puţin frecvente: erupţie cutanată, prurit.

Rare: hipersensibilitate/edem angioneurotic la nivelul feţei, extremităţilor, buzelor, limbii, glotei şi/sau laringelui, urticarie, alopecie, psoriazis.

Foarte rare: transpiraţie excesivă, pemfigus, necroliză toxică epidermică, sindrom Stevens- Johnson, eritem multiform.

Tulburări renale şi urinare: Frecvente: disfuncţie renală. Rare: uremie, insuficienţă renală acută. Foarte rore: oligurie/anurie.

Tulburări la nivelul sistemului de reproducere şi sânului:

Puţin frecvente: impotenţă.

Rare: ginecomastie.

Tulburări generale:

Puţin frecvente: oboseală, astenie.

Investigapi:

Puţin frecvente: creşterea ureei şi creatininei plasmatice, creşterea enzimelor hepatice, hiperkaliemie.

Rare: creşterea bilirubinei serice, hiponatremie.

A fost raportat un simptom complex ce poate include unul sau mai multe dintre următoarele manifestări: febră, vasculită, mialgie, artralgie/artrită, anticorpi antinucleari prezenţi (ANA), creşterea vitezei de sedimentare a eritrocitelor (VSH), eozinofilie şi leucocitoză, erupţie cutanată, fotosensibilitate sau alte manifestări dermatologice. Informaţi imediat medicul dumneavoastră dacă:

–   Aveţi ameţeală după prima doză (anumiţi pacienţi reacţionează la prima doză sau la creşterea dozei şi prezintă ameţeală, slăbiciune, stare de leşin şi stare de rău. Aceasta apare în special la pacienţii trataţi cu diuretice – medicamente ce elimină apa din organism, la pacienţii dializaţi sau cei ce suferă de insuficienţă cardiacă).

Apare o serie de infecţii, ca amigdalită sau ulcere ale gurii. Prezentaţi o erupţie cutanată sau alte reacţii la nivelul pielii sau ochilor, mâncărimi, scurtarea respiraţiei sau temperatură crescută. întrebaţi medicul dacă puteţi continua tratamentul, în aceste situaţii.

OPRIŢI IMEDIAT ADMINISTRAREA COMPRIMATELOR Şl MERGEŢI LA MEDICUL DUMNEAVOASTRĂ SAU LA SPITAL DACĂ:

–   Respiraţia devine dificilă şi zgomotoasă;

–   Vi se umflă faţa, limba sau gâtul.

Dacă prezentaţi orice manifestare neobişnuită sau neaşteptată după ce aţi luat Piramil, informaţi medicul.

Toate aceste reacţii adverse severe sunt foarte grave.

Pacienţii ce fac parte din rasa neagră prezintă risc crescut de reacţii adverse la inhibitori ECA. Doza de începere a tratamentului poate determina o scădere a tensiunii arteriale mai mare decât în cazul celei obţinute după un tratament continuu. Aceasta se poate manifesta ca slăbiciune sau ameţeală şi necesită întinderea în poziţie orizontală. Dacă observaţi orice altă reacţie adversă care nu a fost menponată in acest prospect, vă rugăm să informaţi medicul dumneavoastră sau farmacistul.

5. PĂSTRAREA PIRAMIL

A nu se lăsa la îndemâna copiilor. A se păstra la temperaturi sub 25 °C, în ambalajul original. A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj.

Data ultimei revizuiri a prospectului.

Iunie 2005

 

 

 

Sharing

Prospecte.Net recomanda consultarea medicului inainte de orice tratament. Luati medicamente si suplimente numai la indicația medicului deoarece combinate sau in cantitati necontrolate sa dea efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale.

Acum esti aici: Home » Prospect Piramil
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!