Prospect Piroxsal Gel 0,5%

Sharing

Prospect Piroxsal Gel 0,5%

Compoziţie

100 g gel contin piroxicam 0,5 g şi excipienţi: Carbomer 980, hidroxipropilmetilceluloză K 15M, propilenglicol, trietanolamină, alcool etilic 96%, p-hidroxibenzoat de metil, apă purificată.

Grupă farmacoterapeutică: produse topice pentru dureri articulare şi musculare, antiinflamatoare nesteroidiene de uz topic

Indicaţii terapeutice

Piroxsal gel 5% este indicat în tratamentul:

  • afecţiunilor inflamatorii extraarticulare (mialgii, tendinite, tenosinovite, lombalgii acute fără compresie medulară, epicondilite);

  • osteoartritelor, periartritelor, poliartritei reumatoide.

Piroxsal gel 5% se poate utiliza şi în tratamentul simptomatic al afecţiunilor musculo-articulare traumatice (întinderi, contuzii, entorse, luxaţii).

Contraindicaţii

Piroxsal gel 5% este contraindicat în următoarele cazuri:

-hipersensibilitate la piroxicam, acid acetilsalicilc, alte antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) sau la oricare dintre excipienţii produsului;

-antecedente de astm bronşic, polipi nazali, edem angioneurotic, urticarie, declanşate de administrarea de piroxicam sau alte AINS;

  • leziuni cutanate cum sunt dermatoze acute, eczeme, leziuni cutanate infectate, arsuri, plăgi;

  • copii sub 15 ani (nu au fost stabilite siguranţa şi eficacitatea utilizării);

  • Sarcină (peste 5 luni);

  • perioada de alăptare.

Precauţii

Piroxsal gel 5% nu trebuie aplicat la nivelul mucoaselor şi ochilor. În caz de aplicare accidentală se recomandă spălarea cu apă din abundenţă.

Se recomandă evitarea administrării sub pansament ocluziv.

Dacă apar reacţii la locul administrării, tratamentul trebuie întrerupt imediat.

În caz de utilizare frecventă, de către personalul medical, se recomandă purtarea de mănuşi.

Interacţiuni

În cazul în care Piroxsal gel 5% este utilizat conform recomandărilor, absorbţia sistemică fiind mică, interacţiunile medicamentoase semnalate pentru forma orală sunt puţin probabile.

Atenţionări speciale

Piroxsal gel 5% se administrează cu prudenţă la pacienţii:

  • cu afecţiuni gastro-intestinale, cum sunt iritaţii şi hemoragii digestive;

  • cu afecţiuni cardiace, renale, hepatice şi tulburări de coagulare;

  • deshidrataţi, hipovolemici sau hipotensivi, datorită riscului potenţial de creştere a toxicităţii renale.

Sarcina şi alăptarea:

La om nu s-au semnalat efecte malformative. Cu toate acestea, sunt necesare studii epidemiologice suplimentare pentru a confirma absenţa oricărui risc.

Administrarea antiinflamatoarelor nesteroidiene (inhibitoare de ciclooxigenază) dupa luna a 5 – a de sarcină poate întârzia travaliul; de asemenea, prezintă risc potenţial de toxicitate cardiopulmonară la făt (hipertensiune pulmonară cu închiderea prematură a canalului arterial) şi disfuncţie renală, mergând până la insuficienţă renală cu oligohidramnios.

În trimestrele I şi II de sarcină folosirea piroxicamului, ca şi a altor antiinflamatoare nesteroidiene, trebuie făcută cu prudenţă şi numai după evaluarea raportului risc potenţial fetal/beneficiu terapeutic matern. În ultimul trimestru de sarcină piroxicamul este contraindicat.

Antiinflamatoarele nesteroidiene se excretă în lapte, de aceea este contraindicată administrarea

Piroxsal gel 5% la femeile care alăptează.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Piroxsal gel 5% nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Doze şi mod de administrare

La nivelul suprafeţei dureroase se aplică 1 g gel (corespunzător la 5 mg piroxicam) de 2-4 ori pe zi

şi se masează uşor până la absorbţia completă.

Nu se recomandă aplicarea unui pansament ocluziv.

După fiecare aplicare a gelului mâinile trebuie spălate bine cu apă.

Durata tratamentului depinde de tipul afecţiunii şi de evoluţia clinică. Dacă după 2 săptămâni de la începerea terapiei simptomatologia nu se ameliorează, pacientul trebuie să se adreseze medicului care va reevalua tratamentul.

Reacţii adverse

Piroxsal gel 5% poate determina reacţii adverse tipice antiinflamatoarelor nesteroidiene. În timpul tratamentului cu Piroxsal gel 5% pot să apară reacţii cutanate:

-alergice – erupţii cutanate, prurit, eritem, reacţii de fotosensibilizare;

-hiperpigmentare.

Aplicarea Piroxsal gel 5% pe suprafeţe întinse, timp îndelungat, sub pansament ocluziv sau pe leziuni cutanate poate produce reacţii adverse sistemice, în funcţie de cantitatea de piroxicam absorbită: dureri epigastrice, hematurie (accentuată de administrarea concomitentă a unui anticoagulant oral), ameţeli, vedere înceţoşată. În plus, poate să apară retenţie hidrosalină manifestată prin edeme.

În cazul apariţiei reacţiilor adverse, tratamentul trebuie întrerupt, şi, cât mai curând posibil, zona pe care a fost aplicat gelul va fi spălată din abundenţă cu săpun şi apă.

Supradozaj

În caz de supradozaj se recomandă întreruperea administrării şi internarea de urgenţă într-o unitate de terapie intensivă pentru instituirea tratamentului adecvat: lavaj gastric, administrarea de cărbune activat pentru scăderea absorbţiei piroxicamului şi tratament simptomatic.

Păstrare

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj. A se păstra la temperaturi sub 25ºC, în ambalajul original. A nu se lăsa la îndemâna copiilor.

Ambalaj

Cutie cu un tub din Al a câte 40 g gel

Producător

S.C. Hyperion S.A.,

Şos. Nicolina 169A, cod 700669, Iaşi, România

Deţinătorul Autorizaţiei de punere pe piaţă

S.C. Slavia Pharm SRL,

Str. Ştirbei Vodă, Nr. 53 -55, Bucureşti, România

Data ultimei verificări a prospectului

August, 2006

Sharing

Prospecte.Net recomanda consultarea medicului inainte de orice tratament. Luati medicamente si suplimente numai la indicația medicului deoarece combinate sau in cantitati necontrolate sa dea efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale.

Acum esti aici: Home » Prospect Piroxsal Gel 0,5%
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!