Prospect Propanolol

Sharing

Prospect: Informatii pentru utilizator

Propranolol Prospect

Arena 40 mg, comprimate

Clorhidrat de propranolol

Prospect Propanolol pentru utilizator

Compoziţie     

Un comprimat conţine clorhidrat de propranolol 40 mg şi excipient: lactoză monohidiat Super-Tab, amidon de porumb, povidonă K 30, talc, stearat de magneziu.

Grupa farmacoterapeutică: agenţi betablocanţi, betablocanţi neselectivi.

Indicatii terapeutice

Propranolol ARENA 40 mg este indicat în:

 • hipertensiune arterială;
 • profilaxia crizelor de angină pectorală;
 • tratament de lungă durată după infarct miocardic acut
 • tratamentul unor tulburări de ritm cardiac: tahicardie sinusală- tahiaritmii supraventriculară (tahicardie paroxistică, flutter şi fibrilaţie atrială tahicardia joncţională), aritmii ventriculare (extrasistole, tahicardie ventriculară); este de ales în aritmiile de patogenie simpatoadrenergică;
 • feocromocitom (în asociere cu alfa-blocante);
 • tulburări cardiovasculare la pacienţii hipertiroidieni;
 • cardiomiopatie hipertrofică;
 • migrenă;
 • tremor esenţial;
 • stări de anxietate datorate hiperactivităţii simpatoadrenergice, însoţite de tahicardie, palpitaţii, oscilaţii tensionale şi tremor.

 

propranolol prospect
propranolol prospect

 

 Contraindicaţii ?  Cititi prospect Propanolol

 • hipersensibilitate la clorhidrat de propranolol sau la oricare dintre excipient;
 • reacţii de tip anafilactic în antecedente;
 • astm bronşic şi bronhopneumopatii cronice obstructive;
 • insuficienţă cardiacă necontrolată terapeutic;
 • şoc cardiogen, hipotensiune arterială marcată;
 • bradicardie sinusală (< 50 bătăi/min);
 • boala nodului sinusal (inclusiv bloc sino-atrial);
 • bloc atrioventricular de grad II şi III;
 • fenomene de tip Raynaud şi alte tulburări vasculospastice periferice;
 • copii cu vârsta sub 6 ani datorită formei farmaceutice.

Precauţii                                

în cazul apariţiei bradicardiei simptomatice (<55 bătăi/min), doza de clorhidrat de propranolol trebuie redusă.

Deşi tratamentul cu beta-blocante scade riscul aritmiilor, ischemiei miocardice şi al salturilor hipertensive, în timpul anesteziei generale, împiedicarea reacţiilor simpatoadrenergice compensatorii favorizează accidentele hipotensive din cursul anesteziei. Atunci când tratamentul beta-blocant nu poate fi întrerupt (de exemplu la bolnavii coronarieni), se recomandă protejarea faţă de predominenţa vagală prin administrarea de atropină; se vor evita anestezicele generale care deprimă inima. Se recomandă informarea medicului anestezist dacă pacientul se află sub tratament cu beta-blocante. Dacă se impune întreruperea acestui tratament, o pauză de 48 ore este suficientă pentru reapariţia răspunsului la calecolamine. Trebuie să se aibă în vedere riscul reacţiilor anafilactice, în caz de tireotoxicoză, beta-blocantele pot masca semnele cardiovasculare la hipertiroidieni.

Sportivii trebuie atenţionaţi că dorhidratul de propranolol şi alte blocante beta-adrenergice sunt cuprinse în lista substanţelor dopante.

Interacţiuni ?  Cititi prospect Propanolol

Asocierea cu antiaritmice (amiodaronă, propafenonă, chinidină disopiramidă), poate determina tulburări de contractilitate, automatism şi conductibilitate prin inhibarea mecanismelor simpatice compensatorii.

Beta-blocantele reduc reacţiile compensatorii simpatice cardiovasculare în cazul asocierii cu anestezice halogenate.

Administrarea concomitentă cu blocante ale canalelor de calciu (diltiazem, verapamil) creşte riscul deprimării miocardice; asemenea asociere obligă la multă prudenţă şi este contraindicată la bolnavii cu risc cardiac.

Clorhidratul de propranolol creşte efectul medicamentelor antihipertensive; pentru antihipertensivele cu acţiune centrală (metildopă, clonidină, rezerpină) creşte efectul bradicardizant şi de încetinire a conducerii.

Antidepresivele triciclice, neurolepticele şi baclofenul administrate concomitent cu clorhidratul de propranolol, cresc riscul hipotensiunii arteriale ortostatice. Antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS) şi glucocorticoizii scad efectul antihipertensiv al clorhidratului de propranolol prin favorizarea retenţiei hidrosaline.

Asocierea cu insulina sau antidiabetice orale impune monitorizarea glicemiei (reacţiile hipoglicemice sunt crescute şi prelungite; simptomele vegetative ale hipoglicemiei sunt mascate).

Prospect Propanolol pentru utilizator

Tratamentul cu beta-blocante trebuie întrerupt, dacă este posibil, înaintea investigaţiilor radiologice cu substanţe de contrast iodate datorită riscului de reacţii adverse severe. Cimetidină creşte concentraţia plasmatică a clorhidratului de propranolol prin inhibarea metabolizării hepatice a acestuia, crescând riscul reacţiilor adverse (de exemplu bradi­cardie marcată).

Clorhidratul de propranolol creşte concentraţia plasmatică a lidocainei prin diminuarea metabolizării hepatice a acesteia, crescând riscul reacţiilor adverse cardiace şi neurologice ale lidocainei.

Inductoarele enzimatice (de exemplu fenobarbital, rifampicină) scad concentrata plasmatică a clorhidratului de propranolol prin accelerarea metabolizării hepatice, dimi­nuând efectele sale terapeutice.

Compuşii de magneziu, aluminiu şi calciu scad absorbţia digestivă a clorhidratului de propranolol. Se recomandă un interval de 2-3 ore între administrarea acestor preparate şi clorhidratul de propranolol.

Atenţionări speciale  ?  Cititi prospect Propanolol

Tratamentul cu dorhidratul de propranolol nu trebuie întrerupt brusc la pacienţii cu cardiopatie ischemică, deoarece poate antrena tulburări de ritm cardiac grave, infarct mio­cardic acut sau moarte subită; dozele se reduc treptat. Dacă este necesar, în această perioadă se introduce un alt antianginos, pentru a evita agravarea anginei pectorale. La bolnavii cu angină vasculospastică (Prinzmetal), clorhidratul de propranolol, ca şi alte beta-blocante nu reprezintă medicaţia de ales. Se poate adăuga altor medicamente antianginoase când acestea nu sunt suficient de eficace.

La pacienţii cu insuficienţă cardiacă controlată terapeutic, tratamentul trebuie iniţiat cu doze mici care pot fi crescute treptat sub supraveghere medicală.

Datorită efectului dromotrop negativ, beta-blocantele se vor administra cu prudenţă la bolnavii cu bloc atrioventricular de gradul I.

La pacienţii cu feocromocitom, înaintea administrării beta-blocantelor trebuie instituit tratament alfa-blocant, pentru a preveni riscul creşterii tensiunii arteriale.

La vârstnici, tratamentul trebuie iniţiat cu doze mici şi sub supraveghere medicală atentă.

Se recomandă prudenţă în stabilirea dozelor la pacienţii cu insuficienţă hepatică şi renală.

La diabetici se recomandă monitorizarea glicemiei; anumite semne şi simptome care pot anunţa o reacţie hipoglicemică pot fi mascate (de exemplu tahicardie, palpitaţii, transpiraţii).

Utilizarea clorhidratului de propranolol la bolnavii cu diabet zaharat inadecvat controlat terapeutic obligă la prudenţă.

Administrarea îndelungată de clorhidrat de propranolol poate determina creşterea trigliceridelor şi, în măsură mai mică, creşterea colesterolului plasmatic; semnificaţia cli­nică a creşterii lipidelor plasmatice nu este precizată.

La iniţierea tratamentului cu beta-blocante la pacienţii cu psoriazis, s-au observat cazuri de agravare a bolii în timpul tratamentului.

La pacienţii cu antecedente de reacţii anafilactice severe, în special la substanţe de contrast iodate, precum şi la cei aflaţi sub tratament de desensibilizare, administrarea beta-blocantelor poate constitui un factor agravant şi are efect de antagonist faţă de adrenalină.

Dacă se administrează beta-blocante la pacienţii cu ciroză hepatică şi hemoragii digestive trebuie verificate periodic hemograma, hematocritul şi hemoglobinemia.

Sarcina şi alăptarea

Clorhidratul de propranolol traversează bariera placentară. Studiile la animale nu au evidenţiat efecte teratogene.

Experienţa clinică nu a evidenţiat efecte teratogene sau malformative în cazul femeilor gravide aflate sub tratament cu clorhidrat de propranolol.

Nou-născuţii ai căror mame au fost tratate antepartum cu clorhidrat de propranolol, pot prezenta hipotensiune arterială, bradicardie, depresie respiratorie şi hipoglicemie. Beta-blocantele pot fi administrate în perioada sarcinii. Tratamentul în apropierea datei naşterii impune supravegherea atentă a nou-născutului (controlare frecvenţei cardiace şi a glicemiei) în primele 3-5 zile de viaţă.

Beta-blocantele se excretă în laptele matern. Deoarece riscul bradicardiei şi hipoglicemiei la sugar nu a fost evaluat, se vor lua în considerare fie întreruperea tratamentu­lui, fie întreruperea alăptării.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje ?  Cititi prospect Propanolol

Propranolol ARENA 40 mg nu are nici o influenţă asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Doze şi mod de administrare

Adulţi

Hipertensiune arterială şi profilaxia crizelor de angjnă pectorală: iniţial 2 comprimate Propranolol ARENA 40 mg (80 mg clorhidrat de propranolol) pe zi, fracţionat în două prize, apoi doza se creşte treptat până la obţinerea efectului dorit. Dozele uzuale sunt de 4 comprimate Propranolol ARENA 40 mg (160 mg clorhidrat de propranolol) pe zi în 2 prize în perioada postinfarct miocardic acut: iniţial un comprimat Propranolol ARENA 40 mg (40 mg clorhidrat de propranolol) de 4 ori pe zi. Doza uzuală de întreţinere este de 4 comprimate Propranolol ARENA 40 mg (160 mg clorhidrat de propranolol) pe zi, fracţionat în 2 prize, timp îndelungat (1-2 ani).

Tulburări de ritm cardiac: 1 -2 comprimate Propranolol ARENA 40 mg (40-80 mg clorhidrat de propranolol) pe zi, fracţionat. Feocromocitom: preoperator 11/2 comprimat Propranolol ARENA 40 mg (60 mg clorhidrat de propranolol) pe zi, fractionat timp de 3 zile; pentru tumorile inoperabile 30 mg clorhidrat de propranolol zilnic, fracţionat; se asociază obligatoriu cu un alfa-blocant.

Prospect Propanolol pentru utilizator

Stări de anxietate datorate hiperactivităţii simpatoadrenergice: un comprimat Propranolol ARENA 40 mg (40 mg clorhidrat de propranolol), administrate cu 1-11/2 oră înain­tea expunerii la situaţia stresantă.

Tulburări cardiovasculare datorate hipertiroidiei: 1 -2 comprimate Propranolol ARENA 40 mg (40-80 mg clorhidrat de propranolol) pe zi, în mai multe prize.

Migrenă şi tremor esenţial: 1/2 comprimat Propranolol ARENA 40 mg (20 mg clorhidrat de propranolol) de 4 ori pe zi; la nevoie se creşte treptat până la 6 comprimate Propranolol ARENA 40 mg (240 mg clorhidrat de propranolol) pe zi.

Copii

Hipertensiune arterială: iniţial 1 mg clorhidrat de propranolol/kg şi zi în 2-4 prize; doza uzuală este de 2-4 mg clorhidrat de propranolol/kg şi zi în 2 prize.

Aritmii, feocromocitom, hipertiroidism: 0,75-2 mg clorhidrat de propranolol/kg şi zi în 2-3 prize.

Propranolol ARENA 40 mg este contraindicat la copii cu vârsta sub 6 ani.

Reacţii adverse ?  Cititi prospect Propanolol

Frecvent pot să apară: astenie, extremităţi reci, bradicardie (uneori severă), tulburări digestive (gastralgii, greaţă, vărsături, diaree), insomnie, coşmaruri. Rar pot să apară: întârzierea conducerii atrioventriculare sau agravarea blocului atrioventricular preexistent, insuficienţă cardiacă, hipotensiune arterială marcată, bronhospasm, hipoglicemie, sindrom Raynaud, agravarea claudicaţiei intermitente preexistente, diverse manifestări cutanate (inclusiv erupţii psoriaziforme); apariţia anticorpilor antinucleari (excepţional un sindrom lupoid); asemenea fenomene sunt reversibile după întreruperea tratamentului.

Supradozaj

Supradozajul cu clorhidrat de propranolol provoacă bradicardie, ameţeli, hipotensiune arterială, dispnee, cianoza extremităţilor, lipotimie, convulsii, în cazul ingestiei recente se fac spălaturi gastrice şi se administrează cărbune medicinal.

Pentru combaterea bradicardiei marcate, deficitului de pompă cardiacă şi hipotensiunii arteriale severe se pot administra: atropină (1-2 mg intravenos), glucagon (10 mg intravenos lent, apoi perfuzie cu 1-10mg/oră), izoprenalină (15-85 µg intravenos lent, eventual repetat fără a depăşi 300 µg) sau dobutamină (2,5-10 µg/kg şi min în perfuzie intravenoasă); simptomele pot fi refractare la medicaţia adrenergică din cauza blocării receptorilor specifici de către dorhidratul de propranolol. Hemodializa nu este utilă.

Păstrare ?  Cititi prospect Propanolol

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj.

A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Ambalaj

Cutie cu 5 blistere din PVC/Al a câte 10 comprimate.

-Cutie cu 100 blistere din PVC/Al a câte 10 comprimate.

Producătorul

S. C. Arena Group S. A.

Data ultimei verificări a prospectului Noiembrie 2008

 AUTORIZAŢIE DE PUNERE PE PIAŢĂ NR. 6691/2006/01-02

 

Sharing

Prospecte.Net recomanda consultarea medicului inainte de orice tratament. Luati medicamente si suplimente numai la indicația medicului.
Toate medicamentele, si chiar suplimentele alimentare care combinate sau in cantitati necontrolate sa dea efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient, el trebuie coroborat cu date reale. Unele medicamente pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. Prospecte.Net nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor. Prospecte.Net este un site de consultare si nicidecum unul de tratament.

Acum esti aici: Home » Prospect Propanolol