Prospect Quinaran – Hipertensiune Arteriala + Insuficienta Cardiaca

Sharing

Prospect

Quinaran aparţine unui grup de medicamente numite inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (IECA). IECA acţionează asupra inimii şi vaselor.

PROSPECT: INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR

Quinaran 5 mg, comprimate filmate

Quinapril

Quinaran 10 mg, comprimate filmate

Quinapril

Quinaran 20 mg, comprimate filmate

Quinapril

Quinaran 40 mg, comprimate filmate

Quinapril

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să luaţi acest medicament.

 • Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

 • Dacă aveţi întrebări suplimentare, vă rugăm să vă adresaţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 • Acest medicament a fost prescris numai pentru dumneavoastră şi nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

  În acest prospect găsiţi:

  1. Ce este Quinaran şi pentru ce se utilizează

  2. Înainte să luaţi Quinaran

  3. Cum să luaţi Quinaran

  4. Reacţii adverse posibile

  5. Păstrarea Quinaran

  Quinaran 5 mg, comprimate filmate Quinaran 10 mg, comprimate filmate Quinaran 20 mg, comprimate filmate Quinaran 40 mg, comprimate filmate

 • Substanţa activă este quinaprilul sub formă de clorhidrat de quinapril.

 • Celelalte componente sunt carbonat de magneziu, celuloză microcristalină (Avicel PH 101), crospovidonă, povidonă, stearat de magneziu, opadry AMB OY-B-28920 White, alcool polivinil parţial hidrolizat, dioxid de titan (E 171), talc, lecitină (E 322), gumă Xantan (E 415).

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

RANBAXY (U.K.) LIMITED

Building 4, Chiswick Park, 566 Chiswick High Road Londra W4 5YE, Marea Britanie

Producător

S.C. Terapia S.A.

Str. Fabricii Nr.124, Cluj-Napoca, România

 1. CE ESTE QUINARAN ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

  Quinaran aparţine unui grup de medicamente numite inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (IECA). IECA acţionează asupra inimii şi vaselor.

  Quinaran 5 mg

  Un comprimat filmat conţine clorhidrat de quinapril echivalent cu quinapril 5 mg. Se prezintă sub formă de comprimate filmate eliptice, de culoare albă care prezintă pe una din feţe o linie de rupere mediană iar de o parte şi de alta a acesteia sunt inscripţionate specificaţiile “Q” şi “5”, iar pe cealaltă faţă prezintă numai linia de rupere mediană.

  Quinaran 10 mg

  Un comprimat filmat conţine clorhidrat de quinapril echivalent cu quinapril 10 mg. Se prezintă sub formă de comprimate filmate eliptice, de culoare albă care prezintă pe una din feţe o linie de rupere mediană iar de o parte şi de alta a acesteia sunt inscripţionate specificaţiile “Q” şi “10”, iar pe cealaltă faţă prezintă numai linia de rupere mediană.

  Quinaran 20 mg

  Un comprimat filmat conţine clorhidrat de quinapril echivalent cu quinapril 20 mg. Se prezintă sub formă de comprimate filmate eliptice, de culoare albă care prezintă pe una din feţe o linie de rupere mediană iar de o parte şi de alta a acesteia sunt inscripţionate specificaţiile “Q” şi “20”, iar pe cealaltă faţă prezintă numai linia de rupere mediană.

  Quinaran 40 mg

  Un comprimat filmat conţine clorhidrat de quinapril echivalent cu quinapril 40 mg. Se prezintă sub formă de comprimate filmate eliptice, de culoare albă care prezintă pe una din feţe o linie de rupere mediană iar de o parte şi de alta a acesteia sunt inscripţionate specificaţiile “Q” şi “40”, iar pe cealaltă faţă prezintă numai linia de rupere mediană.

  Comprimatele de Quinaran sunt ambalate în cutie cu 3 blistere din PA-Al-PVC/Al a câte 10 comprimate filmate.

  Quinapril este utilizat pentru:

  • a vă scădea tensiunea arterială dacă este crescută (hipertensiune arterială);

  • a vă ajuta inima să pompeze sângele în întregul organism dacă prezentaţi insuficienţă cardiacă.

 2. ÎNAINTE SĂ LUAŢI QUINARAN Nu luaţi Quinaran dacă:

  • sunteţi hipersensibil (alergic) la quinapril, la alţi IECA (de exemplu, ramipril, enalapril, benazepril, lisinopril) sau la oricare dintre celelalte componente ale Quinaran (o reacţie alergică poate include erupţii cutanate, mâncărimi, umflarea feţei, buzelor, limbii, gâtului sau mâinilor/picioarelor sau dificultăţi în respiraţie).

  • aveţi o afecţiune numită edem angioneurotic ereditar sau idiopatic (puteţi prezenta predispoziţie pentru reacţii alergice grave).

  • în cazul în care aveţi mai mult de trei luni de sarcină. (Este bine să evitaţi Quinaran şi în perioada de început a sarcinii – vezi pct. „Sarcina”).

   Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Quinaran dacă:

  • aveţi afecţiuni renale;

  • aveţi o afecţiune numită stenoză aortică sau obstrucţie la nivelul căii de ejecţie ventriculare (îngustarea principalelor vase de sânge ale inimii);

  • aveţi afecţiuni cardiace;

  • suferiţi de o afecţiune numită insuficienţă cardiacă (inima nu poate pompa sângele destul de puternic astfel încât să asigure perfuzarea adecvată a întregului organism);

  • sunteţi supuşi dializei;

  • urmaţi o dietă cu restricţie de sare sau aţi prezentat recent diaree severă sau vărsături;

  • aveţi vârsta peste 65 ani;

  • suferiţi de o afecţiune numită stenoză de arteră renală;

  • sunteţi supuşi tratamentului de desensibilizare pentru înţepătură de albină sau de viespe (aceste situaţii pot determina reacţii alergice grave);

  • urmaţi tratament pentru scăderea concentraţiei plasmatice de colesterol cum este LDL afereza;

  • sunteţi persoană de culoare;

  • aţi fost diagnosticat cu boală vasculară în cadrul colagenozelor (de exemplu lupus eritematos sistemic);

  • sunteţi supuşi unei intervenţii chirurgicale care necesită anestezice;

  • aţi fost diagnosticat cu deficit al unei enzime numită glucozo-6-fosfat dehidrogenază (acest deficit determină liza celulelor roşii);

  • consumaţi cantităţi mari de alcool etilic.

  Trebuie să anunţaţi medicul în cazul în care credeţi că sunteţi gravidă (sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă). Quinaran nu este recomandat la începutul sarcinii şi nu trebuie utilizat dacă aveţi mai mult de trei luni de sarcină, deoarece poate produce grave prejudicii copilului dumneavoastră dacă este utilizat în această etapă (vezi pct. „Sarcina”).

  Nu se recomandă administrarea comprimatelor de Quinaran la copii.

  Înaintea tratamentului şi în timpul acestuia, medicul dumneavoastră vă va efectua teste de sânge pentru a verifica numărul de celule roşii din sânge şi funcţia renală.

  Utilizarea Quinaran cu alimente şi băuturi:

  Quinaran se poate administra cu sau fără alimente.

  Sarcina

  Trebuie să anunţaţi medicul în cazul în care credeţi că sunteţi gravidă (sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă). În mod normal, medicul dumneavoastră vă va sfătui să nu mai utilizaţi Quinaran înainte de a rămâne gravidă sau de îndată ce aţi aflat că sunteţi gravidă şi vă va recomanda un alt medicament în loc de Quinaran. Quinaranul nu este recomandat la începutul sarcinii şi nu trebuie utilizat în sarcina mai mare de trei luni, deoarece acesta poate produce grave prejudicii copilului dumneavoastră dacă este utilizat după cea de a treia lună de sarcină.

  Alăptarea

  Informaţi-vă medicul dacă alăptaţi sau intenţionaţi să începeţi alăptarea. Alăptarea nou-născuţilor (primele săptămâni după naştere) şi în mod special alăptarea prematurilor nu este recomandată în timp ce luaţi Quinaran.

  În cazul unui sugar mai mare medicul dumneavoastră trebuie să vă sfătuiască cu privire la beneficiile şi riscurile utilizării Quinaranului în timp ce alăptaţi, comparativ cu alte tratamente.

  Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor:

  La iniţierea tratamentului puteţi prezenta senzaţie de slăbiciune sau de confuzie. De asemenea, Quinaran poate determina ameţeli şi oboseală. Acestea pot afecta capacitatea de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje. Asiguraţi-vă că ştiţi cum reacţionaţi la medicament înainte de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje sau de a vă angaja în alte activităţi care necesită atenţie.

  Utilizarea altor medicamente:

  Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

  Sunt necesare precauţii speciale dacă luaţi oricare dintre următoarele medicamente:

  • Litiu sau alte medicamente antipsihotice utilizate pentru a trata unele afecţiuni psihice;

  • Tetracicline (medicamente antibacteriene utilizate pentru tratarea unor infecţii);

  • Medicamente utilizate pentru eliminarea apei din organism (diuretice), în special cele care previn pierderea potasiului prin urină (de exemplu spironolactonă, amilorid, triamteren);

  • Alte medicamente utilizate pentru tratamentul hipertensiunii arteriale;

  • Narcotice (de exemplu heroină, morfină, fentanil utilizate pentru durerile severe);

  • Barbiturice (de exemplu, fenobarbital) folosit pentru tratamentul epilepsiei, ca sedativ sau hipnotic;

  • Hipnotice (medicamente care vă ajută să dormiţi de exemplu, diazepam, clonazepam, alprazolam);

  • Suplimente cu potasiu sau substituenţi de sare care conţin potasiu;

  • Medicamente utilizate pentru tratamentul diabetului zaharat (de exemplu insulină, metformină, glibenclamidă, gliburidă);

  • Alopurinol (utilizat pentru tratamentul gutei);

  • Medicamente utilizate pentru supresia sistemului imunitar (corticosteroizi, ciclosporină);

  • Procainamidă (utilizată pentru tratamentul bătăilor cardiace neregulate);

  • Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) de exemplu, acid acetilsalicilic, ibuprofen;

  • Antiacide (medicamente utilizate pentru unele afecţiuni digestive).

 3. CUM SĂ LUAŢI QUINARAN

  Luaţi întotdeauna Quinaran exact aşa cum v-a recomandat medicul dumneavoastră. Nu luaţi mai multe comprimate decât v-a recomandat medicul. Citiţi cu atenţie prospectul pentru a şti cât de multe comprimate trebuie să luaţi şi cât de des. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

  Medicul dumneavoastră vă poate recomanda iniţierea tratamentului cu doze mici în cazul în care consideră că există riscul de scădere bruscă a tensiunii arteriale.

  Hipertensiune arterială

  Comprimatele de Quinaran se pot administra în monoterapie sau în asociere cu alte medicamente (cum sunt diureticele).

  Quinaran administrat în monoterapie

  Doza uzuală iniţială este de un comprimat Quinaran 10 mg administrat o dată pe zi. Medicul dumneavoastră vă poate creşte doza treptat în funcţie de răspunsul la tratament. Doza zilnică de 20-40 mg quinapril administrată în priză unică sau în două prize poate să nu fie suficientă pentru a menţine controlul tensiunii arteriale. Doza maximă recomandată este de 80 mg quinapril pe zi.

  Quinaran administrat în asociere cu diuretice

  Dacă luaţi diuretice, trebuie să începeţi tratamentul cu 2,5 mg quinapril administrat o dată pe zi. Medicul dumneavoastră poate să vă crească doza în funcţie de răspunsul la tratament.

  Insuficienţ ă cardiacă congestivă

  Quinaran poate fi administrat în asociere cu alte medicamente.

  Medicul dumneavoastră vă poate recomanda să începeţi tratamentul în spital. Doza uzuală iniţială este de 2,5 mg quinapril o dată pe zi. Medicul dumneavoastră vă poate creşte doza treptat în funcţie de răspunsul la tratament. În cazul administrării concomitente cu diuretice sau cu medicamente pentru inimă, doza uzuală este de 10-20 mg quinapril pe zi, administrată în priză unică sau în două prize.

  Doza maximă zilnică nu trebuie să depăşească 40 mg quinapril/zi.

  Dacă aveţi insuficienţă cardiacă severă sau luaţi diuretice sau sunteţi o persoană în vârstă (peste 70 ani) sau prezentaţi alte afecţiuni care cresc riscul de scădere a tensiunii arteriale (hipotensiune arterială) după prima doză de quinapril, medicul dumneavoastră vă iniţiază tratamentul în spital.

  Doza zilnică poate fi diferită dacă sunteţi vârstnic, aveţi afecţiuni renale sau sunteţi supus dializei.

  Comprimatul de Quinaran se înghite întreg cu un pahar cu apă. Comprimatele se pot administra cu sau fără alimente.

  Pentru a nu uita să luaţi medicamentul este bine să-l luaţi în fiecare zi la aceeaşi oră.

  Luaţi medicamentul atâta timp cât v-a recomandat medicul, nu întrerupeţi administrarea chiar dacă vă simţiţi mai bine, altfel simptomele de boală pot reveni.

  Dacă aveţi impresia că efectul Quinaran este prea puternic sau prea slab, spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

  Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Quinaran

  Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau mergeţi la camera de gardă a celui mai apropiat spital. Luaţi cu dumneavoastră comprimatele rămase sau ambalajul pentru a şti medicul ce medicament aţi luat.

  Dacă uitaţi să luaţi Quinaran

  Dacă uitaţi să luaţi comprimatul de Quinaran la timp, luaţi-l imediat ce v-aţi amintit. Dacă este timpul pentru administrarea următoarei doze, nu mai luaţi doza omisă şi urmaţi schema obişnuită de adminstrare. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa dozele uitate.

 4. REACŢII ADVERSE POSIBILE

  Ca toate medicamentele, Quinaran poate avea reacţii adverse.

  Dacă oricare dintre situaţiile următoare se aplică în cazul dumneavoastră, întrerupeţi administrarea de Quinaran şi adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau mergeţi la camera de gardă a celui mai apropiat spital.

  • Erupţii cutanate, urticarie, mâncărimi, senzaţie de constricţie toracică, dificultăţi în respiraţie sau umflarea feţei, buzelor, mâinilor/picioarelor, leşin, febră.

  • Reacţii cutanate severe cu vezicule, leziuni sau ulceraţii.

   Acestea sunt reacţii adverse foarte grave. Dacă prezentaţi oricare dintre acestea, puteţi să aveţi o reacţie alergică gravă sau alte tipuri de reacţie la Quinaran. S-ar putea să aveţi nevoie urgentă de îngrijire medicală sau de spitalizare.

   Informaţi-vă imediat medicul sau mergeţi la cel mai apropiat spital dacă observaţi oricare dintre următoarele situaţii:

  • Dureri severe în piept (mai severe şi cu durată mai lungă decât durerile anginoase) asociate cu greaţă (stare generală de rău), vărsături şi transpiraţii excesive; aceste simptome indică un infarct miocardic. Acesta apare la blocarea completă a unui vas sau a mai multor vase de sânge care perfuzează muşchii inimii şi nu se mai eliberează oxigenul necesar funcţionării normale a inimii.

  • Dureri de cap severe cu debut brusc, ameţeală, amorţeli/slăbiciune la nivelul feţei, mâinilor sau picioarelor, în special pe o parte a corpului, afectarea vorbirii şi a capacităţii de a înţelege, tulburări de vedere care afectează un ochi sau ambii ochi şi pierderea echilibrului sau a coordonării. Aceste simptome pot fi de scurtă durată şi reversibile (accident ischemic tranzitor) sau pot fi persistente (accident vascular cerebral).

  • Stări de leşin sau de confuzie la aşezarea sau ridicarea de pe scaun (în special după prima doză sau după creşterea dozei).

  • Dureri în piept, încetinirea sau accelerarea bătăilor inimii.

  • Umflarea feţei, gleznelor sau ale altor părţi ale corpului, cu creşterea sau scăderea bruscă a cantităţii de urină eliminată.

  • Îngălbenirea pielii şi a albului ochilor cu scăderea apetitului, dureri abdominale cu creşterea dimensiunilor ficatului, mâncărimi, urini închise la culoare, scaune decolorate.

  • Dureri abdominale severe asociate cu stare generală de rău (greaţă) şi vărsături (manifestări de pancreatită, inflamaţia pancreasului).

   Spuneţi medicului dumneavoastră dacă observaţi oricare dintre următoarele:

  • senzaţie de rău general (greaţă), vărsături, diaree, indigestie, dureri abdominale, senzaţie de uscăciune a mucoasei bucale, alterarea gustului, flatulenţă;

  • senzaţie generală de rău, febră, crampe musculare;

  • tuse, dificultăţi în respiraţie, infecţii toracice, dureri în gât, respiraţie şuierătoare, curgerea nasului şi senzaţie de mâncărime la nivelul nasului;

  • agravarea psoriazisului preexistent (o boală autoimună care se manifestă al nivelul pielii prin îngroşarea acesteaia şi prin mâncărimi);

  • căderea părului;

  • dureri articulare şi osoase;

  • dureri de cap, ameţeală, oboseală, confuzie, tulburări de somn, depresii, ţiuituri în urechi, nervozitate;

  • senzaţie de amorţeli şi înţepături;

  • dureri de spate;

  • disfuncţii sexuale la bărbat;

  • vedere înceţoşată;

  • tulburări de vedere.

   Pot să apară modificări ale rezultatelor unor teste de laborator:

  • alterarea concentraţiei plasmatice de electroliţi;

  • alterarea valorilor glicemiei;

  • teste funcţionale hepatice anormale;

  • teste funcţionale renale anormale;

  • alterarea numărului celulelor sanguine.

  La unii pacienţi pot să apară şi alte reacţii adverse decât cele prezentate.

  Dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-l informaţi pe medicul dumneavoastră sau pe farmacist.

 5. PĂSTRAREA QUINARAN

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

A se păstra la temperaturi sub 25ºC, în ambalajul original.

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj (dupa EXP.). Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere.

Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Acest prospect a fost aprobat în

Aprilie, 2012

Sharing

Leave a comment

Urmatorul regulament trebuie acceptat pentru a publica comentariul:

In conformitate cu GDPR va anunt ca emailul si comentariul d-voastra va fi stocat .  Pentru mai multe detalii vizitati Politica cookie. Sau scrieti-ne pe pagina de Contact.

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.