Prospect Ranvor – Scaderea Colesterolului

Prospect: 

 1. Ranvor este utilizat dacă aveţi:

  • o concentraţie crescută de colesterol în sânge (hipercolesterolemie primară) sau concentraţii crescute ale grăsimilor în sânge (hiperlipidemie mixtă);

  • o boală ereditară (hipercolesterolemie familială homozigotă) care determină creşterea concentraţiei colesterolului în sânge. De asemenea, vi se pot administra şi alte tratamente.

  • o boală cardiacă coronariană (BCC) sau prezentaţi un risc mare de apariţie a BCC (dacă aveţi diabet zaharat, aţi avut în trecut accident vascular cerebral sau o altă afecţiune a vaselor de sânge).

  • Ranvor vă poate prelungi durata vieţii prin reducerea riscului de boli cardiace, indiferent de concentraţia colesterolului în sângele dumneavoastră.

  Majoritatea oamenilor nu prezintă simptome imediate determinate de concentraţia crescută a colesterolului. Medicul dumneavoastră vă poate măsura concentraţia colesterolului printr-un test simplu de sânge.

 2. Prezentaţi-vă la medicului dumneavoastră în mod regulat, urmăriţi-vă concentraţia colesterolului şi discutaţi despre obiectivele tratamentului dumneavoastră cu medicul.

PROSPECT: INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR

RANVOR 5 mg comprimate filmate RANVOR 10 mg comprimate filmate RANVOR 20 mg comprimate filmate RANVOR 40 mg comprimate filmate

Simvastatină

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi acest medicament.

 • Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

 • Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 • Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

 • Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

În acest prospect găsiţi:

 1. Ce este Ranvor şi pentru ce se utilizează

 2. Înainte să utilizaţi Ranvor

 3. Cum să utilizaţi Ranvor

 4. Reacţii adverse posibile

 5. Cum se păstrează Ranvor

 6. Informaţii suplimentare

 1. CE ESTE RANVOR ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

  Ranvor conţine simvastatină o substanţă care face parte dintr-un grup de medicamente numite inhibitori ai HMG – CoA reductazei (un tip de medicamente cunoscute sub denumirea de “statine”care determină scăderea lipidelor). Ranvor este un medicament folosit pentru scăderea concentraţiei de colesterol, a colesterolului „rău” (LDL-colesterol) şi a substanţelor grase denumite trigliceride din sânge.

  Pe lângă aceste utilizări, Ranvor creşte concentraţia de colesterol „bun” (HDL-colesterol).

  În timp ce luaţi acest medicament, trebuie să ţineţi un regim alimentar care să vă scadă concentraţia colesterolului.

 2. ÎNAINTE SĂ UTILIZAŢI RANVOR Nu utilizaţi Ranvor:

  • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la simvastatină sau la oricare dintre celelalte componente ale Ranvor,

  • dacă sunteţi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă,

  • dacă alăptaţi,

  • dacă aveţi probleme hepatice,

  • dacă sunteţi în tratament concomitent cu:

   • itraconazol, ketoconazol, fluconazol, posaconazol (medicamente antifungice),

   • medicamente pentru tratamentul infecţiei cu HIV (de exemplu, nelfinavir, indinavir, ritonavir, saquinavir),

   • eritromicină, claritromicină, telitromicină (utilizate în prevenirea/combaterea anumitor infecţii),

   • nefazodonă (pentru tratarea depresiei)

    Dacă oricare dintre situaţiile menţionate mai sus se aplică în cazul dumneavoastră, opriţi tratamentul cu Ranvor, consultaţi medicul şi urmaţi indicaţiile acestuia.

    Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Ranvor:

    Datorită riscului de apariţie a reacţiilor adverse la nivelul ficatului şi muşchilor, trebuie să spuneţi medicului:

    • despre orice afecţiuni medicale pe care le aveţi sau le-aţi avut în trecut şi despre orice fel de alergii,

    • dacă consumaţi cantităţi mari de alcool etilic,

    • dacă aţi avut boli ale ficatului.

     Medicul dumneavoastră vă poate solicita să faceţi teste de sânge înainte de a începe tratamentul, pentru a verifica dacă ficatul dumneavoastră funcţionează normal şi de asemenea, după începerea tratamentului, pentru a verifica felul în care ficatul dumneavoastră tolerează tratamentul.

     Dacă urmează să efectuaţi o intervenţie chirurgicală, trebuie să anunţaţi medicul sau personalul medical că luaţi simvastatină.

     Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau farmacistul înainte de a lua statine dacă:

     -aveţi insuficienţă respiratorie severă.

     Dacă prezentaţi dureri musculare inexplicabile, hipersensibilitate musculară, slăbiciune musculară sau crampe musculare, contactaţi-l imediat pe medicul dumneavoastră. Rareori, în timpul utilizării simvastatinei, apar distrugeri ale ţesutului muscular (rabdomioliză), însoţite de dureri, sensibilitate, slăbiciune sau crampe la nivelul muşchilor, febră şi urină de culoare brun roşcat ducând la leziuni renale; şi foarte rar, au survenit decese. (vezi „Reacţii adverse posibile”). Riscul apariţiei problemelor musculare poate fi amplificat de utilizarea concomitentă a anumitor medicamente (vezi

     „Utilizarea altor medicamente”).

     Riscul de distrugeri ale ţesutului muscular este mai mare la doze mai mari de Ranvor şi este mai mare la anumiţi pacienţi.

     Discutaţi cu medicul dumneavoastră dacă:

     • consumaţi cantităţi mari de alcool etilic,

     • aveţi boli ale rinichilor,

     • glanda tiroidă nu funcţionează corespunzător,

     • aveţi 65 ani sau sunteţi mai în vârstă,

     • sunteţi femeie,

     • aţi avut vreodată probleme musculare în timpul tratamentului cu medicamente hipocolesterolemiante numite „statine” sau „fibraţi”,

     • dumneavoastră sau un membru de familie apropiat aveţi o afecţiune musculară ereditară.

     Copii şi adolescenţi (10-17 ani)

     Siguranţa şi eficacitatea au fost studiate la băieţi de 10-17 ani şi la fete care au început perioada menstruală cu cel puţin un an înainte (vezi CUM SĂ LUAŢI Ranvor). Simvastatina nu a fost studiată la copii cu vârsta sub 10 ani. Pentru mai multe informaţii, discutaţi cu medicul dumneavoastră.

     Utilizarea altor medicamente

     Este deosebit de important să-i spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi vreunul dintre următoarele medicamente. Administrarea Ranvor cu oricare dintre aceste medicamente poate creşte riscul de afecţiuni musculare (unele dintre acestea au fost deja enumerate la punctul de mai sus „Nu luaţi Ranvor”).

     • ciclosporină (un medicament utilizat deseori la pacienţii la care s-a efectuat transplant de organe)

     • danazol (un medicament antihormonal, care este utilizat în tratamentul unei boli care presupune dezvoltarea mucoasei uterine în exteriorul uterului – endometrioză şi în tratamentul durerilor sau sensibilităţii sânilor)

     • medicamente asemănătoare itraconazolului, fluconazolului, posaconazolului şi ketoconazolului (medicamente împotriva infecţiilor fungice)

     • fibraţi cum sunt gemfibrozil şi bezafibrat (medicamente pentru scăderea valorilor colesterolului)

     • eritromicină, claritromicină, telitromicină sau acid fusidic (medicamente împotriva infecţiilor bacteriene)

     • inhibitori ai proteazei HIV cum sunt indinavir, nelfinavir, ritonavir şi saquinavir (medicamente împotriva SIDA)

     • nefazodonă (un medicament antidepresiv)

     • amiodaronă (un medicament utilizat pentru bătăile neregulate ale inimii)

     • verapamil, diltiazem sau amlodipină (medicamente pentru tensiunea arterială mare, dureri în piept asociate cu o boală a inimii sau alte afecţiuni ale inimii)

      În afară de medicamentele enumerate mai sus, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

      În special, anunţaţi-vă medicul dacă luaţi oricare din următoarele medicamente:

     • medicamente pentru prevenirea formării cheagurilor de sânge cum sunt warfarină, fenprocumon sau acenocumarol (anticoagulante).

     • fenofibrat (alt medicament utilizat pentru scăderea nivelului colesterolului).

     • cantităţi mari (cel puţin 1 g pe zi) de niacină sau acid nicotinic (medicamente pentru scăderea concentraţiei colesterolului).

      De asemenea, spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi niacină (acid nicotinic) sau a unui produs care conţine niacină şi sunteţi chinez.

      Utilizarea Ranvor cu alimente şi băuturi

      Sucul de grepfrut conţine una sau mai multe componente care influenţează transformarea unor medicamente, cum este Ranvor. Ca urmare, consumul de suc de grepfrut trebuie evitat.

      Sarcina şi alăptarea

      Nu luaţi Ranvor dacă sunteţi gravidă, dacă încercaţi să rămâneţi gravidă sau dacă credeţi că aţi putea fi gravidă. Dacă rămâneţi gravidă în timpul tratamentului cu Ranvor, opriţi imediat tratamentul şi adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

      Nu luaţi Ranvor dacă alăptaţi, deoarece nu se ştie dacă medicamentul este excretat în lapte. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

      Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

      Ranvor nu determină în mod obişnuit afectarea capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Totuşi, în cazuri rare, au fost raportate ameţeli în timpul tratamentului cu simvastatină. Asiguraţi-vă că ştiţi cum reacţionează organismul dumneavoastră la acest medicament înainte de a conduce vehicule, de a folosi utilaje, sau a vă angaja în altă activitate care poate fi periculoasă dacă nu sunteţi pregătit.

      Informaţii importante privind unele componente ale Ranvor

      Ranvor conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

 3. CUM SĂ UTILIZAŢI RANVOR

  Utilizaţi întotdeauna Ranvor exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur. Nu modificaţi doza de medicament administrată decât dacă medicul dumneavoastră vă recomandă acest lucru.

  Nu uitaţi să continuaţi regimul alimentar, exerciţiile fizice şi schimbarea modului de viaţă în timpul tratamentului cu Ranvor.

  Înghiţiţi comprimatele întregi cu o cantitate suficientă de apă. Comprimatele pot fi administrate înainte, în timpul sau după masă.

  Luaţi comprimatele în doza prescrisă şi pe perioada de timp recomandată; nu opriţi tratamentul chiar dacă vă simţiţi mai bine deoarece simptomele pot reveni.

  Dacă aveţi impresia că efectul Ranvor este prea puternic sau prea slab, adresaţi-vă medicului sau farmacistului.

  Medicul dumneavoastră va stabili concentraţia de simvastatină pe comprimat potrivită pentru dumneavoastră în funcţie de starea dumneavoastră, tratamentul şi starea curentă de risc personal.

  Doze

  Doza uzuală recomandată este de 5-80 mg simvastatină o dată pe zi, seara. Medicul dumneavoastră vă poate modifica doza până la maxim 80 mg pe zi, administrată în doză unică seara, timp de cel puţin 4 săptămâni.

Intotdeauna consultati un medic sau farmacist inainte de a lua orice fel de pastila