Prospect Rapamune- Transplant de Rinichi

Sharing

 In cazul unui transplant de rinichi este nevoie de Rapamune pentru ca organismul sa nu respinga rinichiul. Viata pentru viata !

Prospect : Informatii pentru utilizator

Prospect Rapamune pentru transplant de rinichi

1 mg/ml, soluţie orală.

Sirolimus

Stiati ca >>>  “Zece ani de viata in plus nu sunt de ici de colo: este efectul “miraculos” al medicamentului Rapamycin, cunoscut de medici de mai multa vreme, dar utilizat pana acum pentru a intari sistemul imunitar la pacientii cu transplanturi si a impiedica ca organismul acestora sa respinga organul inlocuit.

Extras dintr-o substanta provenita din Insula Pastelui, medicamentul este cunoscut si sub numele de Sirolimus, fiind utilizat de mai multa vreme in transplanturile de rinichi. 

Desi nu promite nici pe departe viata vesnica, daca se va confirma ca functioneaza cu adevarat in sensul banuit de echipa de cercetatori condusa de David Harrison de la Jackson Laboratory, Maine, Statele Unite, longevitatea umana ar avea cu siguranta de castigat, putand fi evitate sau tratate multe boli asociate batranetii.

Pentru moment ceea ce se stie cu certitudine este ca pilula prelungeste speranta de viata a soarecilor masculi cu 28%, iar a femelelor cu 38%. Totusi, potrivit estimarilor facute de cercetatori, va fi nevoie de cel putin 10 ani de studii pentru a testa substanta si a o putea prescrie in deplina siguranta ca medicament anti-imbatranire.”

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să luaţi acest medicament.

–  Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

–  Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

–   Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

–   Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

În acest prospect găsiti:

  1. Ce este Rapamune şi pentru ce se utilizează
  2. Înainte să luaţi Rapamune
  3. Cum să luaţi Rapamune
  4. Reacţii adverse posibile
  5. Cum se păstrează Rapamune
  6. Informaţii suplimentare
rapamune solutie
rapamune solutie

1.  CE ESTE RAPAMUNE ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

Rapamune conţine substanţa activă sirolimus, care aparţine unui grup de medicamente numite imunosupresoare. El ajută la ţinerea sub control a sistemului imunitar al organismului după primirea unui transplant de rinichi.

Este utilizat pentru a vă împiedica organismul să respingă rinichii transplantaţi şi este în mod normal utilizat împreună cu alte medicamente imunosupresoare numite corticosteroizi şi, iniţial (în primele 2­3 luni), împreună cu ciclosporina.

2.  ÎNAINTE SĂ LUAŢI RAPAMUNE

Nu luaţi Rapamune dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la sirolimus sau la oricare dintre celelalte componente ale Rapamune (pct. 6 conţine o listă a acestor componente) dacă sunteţi alergic la arahide sau soia.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Rapamune:

–          Dacă aveţi probleme de orice fel cu ficatul sau dacă aţi avut o boală care este posibil să vă fi afectat ficatul, vă rugăm să vă informaţi medicul, întrucât aceasta ar putea influenţa doza de Rapamune pe care trebuie să o luaţi şi ar putea impune să vi se efectueze analize de sânge suplimentare.

–          Rapamune, ca şi alte medicamentele imunosupresoare, poate scădea capacitatea organismului dumneavoastră de a lupta împotriva infecţiilor şi pot creşte riscul de a dezvolta cancer de ţesuturi limfoide sau de piele.

–          Dacă aveţi un indice de masă corporală (IMC) mai mare de 30 kg/m2, puteţi fi expus unui risc sporit de vindecare anormală a leziunilor.

–          Dacă se consideră că prezentaţi un risc mare de respingere a transplantului, de exemplu dacă vi s-a efectuat un transplant anterior pe care l-aţi pierdut deoarece organismul dumneavoastră l-a respins.

Medicul dumneavoastră va efectua teste pentru a monitoriza nivelurile de Rapamune din sânge. În cursul tratamentului cu Rapamune, medicul dumneavoastră va efectua, de asemenea, teste pentru a  monitoriza funcţionarea rinichilor, nivelurile de lipide (colesterol şi trigliceride) din sânge şi, posibil, funcţionarea ficatului.

Expunerea la lumina solară şi la lumina ultravioletă trebuie să fie limitată prin acoperirea pielii cu îmbrăcăminte şi prin utilizarea de fotoprotectoare cu un factor de protecţie ridicat, din cauza riscului crescut de cancer de piele.

Utilizarea la copii

Experienţa privind utilizarea Rapamune la copii şi la adolescenţii cu vârsta mai mică de 18 ani este limitată. Utilizarea Rapamune nu este recomandată la copii sub 18 ani.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Unele medicamente pot influenţa acţiunea Rapamune şi, prin urmare, poate fi necesară ajustarea dozei de Rapamune.

Trebuie să informaţi medicul dumneavoastră sau farmacistul dacă luaţi oricare din următoarele medicamente:

–    orice alte medicamente imunosupresoare

–   medicamente antibiotice sau antifungice utilizate pentru tratarea infecţiilor, ca de exemplu claritromicina, eritromicina, telitromicina, troleandomicina, rifabutina, clotrimazolul, fluconazolul, itraconazolul. Nu se recomandă utilizarea Rapamune împreună cu rifampicină, ketoconazol sau voriconazol.

–    orice medicamente împotriva tensiunii arteriale ridicate sau medicamente destinate problemelor de inimă, incluzând nicardipina, verapamilul şi diltiazemul

–    medicamente anti-epileptice, incluzând carbamazepina, fenobarbitalul şi fenitoina

–    medicamente utilizate pentru a trata ulcere sau alte tulburări gastro-intestinale, precum cisaprida, cimetidina, metoclopramida

–    bromcriptina (utilizată în tratamentul bolii Parkinson şi în diverse tulburări hormonale), danazolul (utilizat în tratamentul tulburărilor ginecologice) sau inhibitorii de protează (utilizaţi în tratamentul infecţiei cu HIV)

–  Sunătoarea (Hypericum perforatum)

Utilizarea vaccinurilor vii trebuie evitată în asociere cu utilizarea Rapamune. Înainte de vaccinări, vă rugăm să spuneţi doctorului dumneavoastră sau farmacistului că vi se administrează Rapamune.

Utilizarea Rapamune poate conduce la o creştere a nivelurilor colesterolului şi trigliceridelor (lipidelor din sângele dumneavoastră), care poate necesita tratament. Medicamentele cunoscute sub numele de „statine” şi „fibraţi”, utilizate pentru a trata nivelurile crescute de colesterol şi trigliceride, au fost asociate cu un risc crescut de ruptură musculară (rabdomioliză). Vă rugăm să vă informaţi medicul în cazul în care luaţi medicamente destinate scăderii nivelului grăsimilor din sânge.

Utilizarea asociată a Rapamune cu inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (ECA) (un tip de medicament utilizat pentru reducerea tensiunii arteriale) poate provoca reacţii alergice. Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi oricare dintre aceste medicamente.

Utilizarea Rapamune cu alimente şi băuturi

Rapamune trebuie luat, în mod consecvent, fie însoţit, fie neînsoţit de alimente. Dacă preferaţi să luaţi Rapamune cu alimente, atunci trebuie să luaţi întotdeauna acest medicament cu alimente. Dacă preferaţi să luaţi Rapamune fără alimente, atunci trebuie să luaţi întotdeauna acest medicament fără alimente. Alimentele pot afecta cantitatea de medicament care ajunge în sângele dumneavoastră, iar utilizarea medicamentului într-un mod consecvent înseamnă că nivelurile de Rapamune din sânge vor rămâne mai stabile.

Rapamune nu trebuie luat cu suc de grapefruit.

Sarcina şi alaptarea

Rapamune nu trebuie utilizat în timpul sarcinii, cu excepţia cazurilor în care este absolut necesar. Va trebui să utilizaţi o metodă de contracepţie eficientă în timpul tratamentului cu Rapamune şi timp de 12 săptămâni după ce tratamentul a fost oprit. Dacă nu sunteţi sigură sau dacă credeţi că este posibil să fi rămas însărcinată, discutaţi cu medicul dumneavoastră.

Nu se cunoaşte dacă Rapamune trece în laptele matern. Pacientele care iau Rapamune trebuie să întrerupă alăptarea.

Utilizarea Rapamune a fost asociată cu scăderea numărului de spermatozoizi în spermă; de obicei, acesta revine la normal după întreruperea tratamentului.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Cu toate că nu este de aşteptat ca tratamentul cu Rapamune să vă afecteze capacitatea de a conduce vehicule, vă rugăm să vă consultaţi medicul dacă aveţi dubii în acest sens.

Informaţii importante privind unele componente ale Rapamune

Rapamune contine etanol (alcool etilic) până la 2,5 vol.%. O doză iniţială de 6 mg conţine până la 150 mg alcool etilic, care corespunde la 3 ml de bere sau 1,25 ml de vin. Este posibil ca această cantitate de alcool etilic să fie nocivă pentru persoanele care suferă de etilism şi pentru copii şi grupe de pacienţi cu risc crescut, cum sunt cei cu hepatopatie sau epilepsie. Alcoolul etilic poate modifica sau amplifica efectul altor medicamente.

Dozele de întreţinere de 4 mg sau mai puţin conţin cantităţi mici de alcool etilic (100 mg sau mai puţin) care sunt probabil prea mici pentru a fi nocive.

3.  CUM SĂ LUAŢI RAPAMUNE

Luaţi întotdeauna Rapamune exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Medicul dumneavoastră va decide exact în ce doză şi cât de des trebuie să luaţi Rapamune. Urmaţi întocmai instrucţiunile medicului dumneavoastră şi nu schimbaţi niciodată doza din proprie iniţiativă.

Medicul vă va recomanda o doză iniţială de 6 mg cât mai curând posibil după operaţia de transplant.

În continuare, va trebui să luaţi 2 mg de Rapamune în fiecare zi, până când medicul dumneavoastră vă va indica altfel. Doza dumneavoastră va fi ajustată în funcţie de nivelul de Rapamune din sânge.

Pentru a măsura concentraţiile de Rapamune va fi nevoie ca medicul dumneavoastră să vă efectueze analize de sânge.

Dacă luaţi în plus şi ciclosporină, atunci va trebui să luaţi cele două medicamente la un interval de aproximativ 4 ore.

Se recomandă ca Rapamune să fie utilizat iniţial în asociere cu ciclosporină şi corticosteroizi. După 3 luni, medicul dumneavoastră poate întrerupe tratamentul cu Rapamune sau cel cu ciclosporină, întrucât nu se recomandă ca aceste medicamente să fie administrate împreună după această perioadă.

Rapamune este destinat numai pentru administrare orală. Informaţi medicul dacă aveţi dificultăţi privind luarea soluţiei orale.

Rapamune trebuie luat, în mod consecvent, fie însoţit, fie neînsoţit de alimente.

Instrucţiuni asupra modului cum se diluează Rapamune

  1. Îndepărtaţi capacul de siguranţă al flaconului, strângând clapetele capacului şi răsucind. Introduceţi adaptorul pentru seringă în flacon, până când acesta ajunge la acelaşi nivel cu capătul de sus al flaconului. Nu încercaţi să scoateţi adaptorul pentru seringă după ce acesta a fost introdus în flacon.
  2. Introduceţi una dintre seringile dozatoare, având pistonul apăsat la maximum, în deschizătura adaptorului.
  3. Scoateţi cantitatea exactă de Rapamune, soluţie orală, aşa cum v-a fost prescrisă de medicul

dumneavoastră, trăgând încet pistonul seringii dozatoare până când partea de jos a liniei negre a pistonului ajunge la acelaşi nivel cu semnul corespunzător de pe seringa dozatoare. Pe durata cât se extrage soluţia, flaconul trebuie să rămână în poziţie verticală.

 

În cazul în care, în timpul extragerii, în seringa dozatoare se formează bule, eliberaţi soluţia de Rapamune înapoi în flacon şi repetaţi procedura de extragere.

Este posibil să vi se fi recomandat să luaţi Rapamune, soluţie orală, la o anumită oră a zilei. Dacă este nevoie să luaţi medicamentul cu dumneavoastră, umpleţi seringa dozatoare până la semnul corespunzător şi ataşaţi-i ferm un capac, – capacul trebuie să scoată un zgomot specific atunci când se aşează în poziţie. Puneţi apoi seringa dozatoare, cu capacul ataşat, în cutia de transport, furnizată în acest scop. Aflat în seringă, medicamentul poate fi păstrat la temperatura camerei (nu mai mult de 25°C) sau la frigider şi trebuie utilizat în cel mult 24 de ore.

Eliberaţi conţinutul seringii dozatoare numai într-un recipient de sticlă sau material plastic, care conţine cel puţin 60 ml de apă sau suc de portocale. Amestecaţi bine timp de un minut şi beţi imediat. Reumpleţi paharul cu cel puţin 120 ml de apă sau suc de portocale, amestecaţi bine şi beţi imediat. Nici un alt lichid, inclusiv sucul de grapefruit, nu trebuie utilizat pentru diluţie. Seringa dozatoare şi capacul sunt pentru o unică folosinţă, după care trebuie eliminate.

Atunci când este refrigerată, soluţia din flacon poate dezvolta un abur uşor. Dacă se întâmplă acest lucru, pur şi simplu aduceţi flaconul cu Rapamune soluţie orală la temperatura camerei şi agitaţi uşor. Prezenţa aburului nu afectează calitatea Rapamune.

Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Rapamune

Dacă aţi luat mai mult medicament decât vi s-a recomandat, contactaţi-vă medicul sau mergeţi imediat la cea mai apropiată secţie de urgenţe a unui spital. Luaţi întotdeauna cu dumneavoastră flaconul de medicament cu eticheta pe el, chiar dacă este gol.

Dacă uitaţi să luaţi Rapamune

Dacă aţi uitat să luaţi Rapamune, luaţi-l deîndată ce vă aduceţi aminte, dar nu în primele 4 ore după doza următoare de ciclosporină. După aceea, continuaţi să vă luaţi medicamentele ca de obicei. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată şi întotdeauna luaţi Rapamune şi ciclosporina la aproximativ 4 ore interval. Dacă pierdeţi complet o doză de Rapamune, trebuie să vă informaţi medicul.

Dacă încetaţi să luaţi Rapamune

Nu vă opriţi din a lua medicamentul decât dacă medicul dumneavoastră vă recomandă acest lucru, întrucât riscaţi să pierdeţi transplantul.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

4. Prospect Rapamune   REACŢII ADVERSE POSIBILE

Ca toate medicamentele, Rapamune poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Reacţii alergice

În cazul în care vă confruntaţi cu simptome cum ar fi umflarea feţei, a limbii şi/sau a faringelui (partea din spate a gurii) şi/sau dificultăţi de respiraţie (angioedem) sau o boală a pielii în care pielea se descuamează (dermatită exfoliativă), trebuie să vă adresaţi imediat medicului dumneavoastră. Acestea pot fi simptomele unei reacţii alergice grave.

Afectare renală cu o scădere a numărului globulelor roşii din sânge (purpură trombocitopenică/sindrom hemolitic-uremic)

Atunci când este luat împreună cu medicamentele numite inhibitori de calcineurină (ciclosporină sau tacrolimus), Rapamune poate creşte riscul de afectare renală, cu o scădere a numărului plachetelor şi globulelor roşii din sânge, însoţită sau nu de erupţie (purpură trombocitopenică/sindrom hemolitic- uremic). Dacă prezentaţi simptome precum vânătăi sau erupţii pe piele, modificări ale urinei, modificări de comportament sau orice alte simptome grave, neobişnuite sau prelungite, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

Infecţii

Rapamune reduce mecanismele proprii de apărare ale organismului, pentru a vă împiedica să respingeţi organul transplantat. În consecinţă, este posibil ca organismul să nu mai poată lupta împotriva infecţiilor la fel de bine precum în mod normal. De aceea, dacă luaţi Rapamune, este posibil să faceţi infecţii mai frecvent decât în mod obişnuit, de exemplu infecţii la nivelul pielii, gurii, stomacului şi intestinelor, plămânilor şi tractului urinar (vezi lista de mai jos). Trebuie să îl contactaţi pe medicul dumneavoastră dacă prezentaţi simptome grave, neobişnuite sau prelungite.

Frecvenţele reacţiilor adverse

Frecvenţa reacţiilor adverse enumerate mai jos este definită folosind următoarea convenţie:

foarte frecvente (afectează mai mult de 1 din 10 utilizatori) frecvente (afectează între 1 şi 10 utilizatori din 100) mai puţin frecvente (afectează între 1 şi 10 utilizatori din 1000) rare (afectează între 1 şi 10 utilizatori din 10000)

cu frecvenţă necunoscută (care nu poate fi estimată din datele disponibile)

Foarte frecvente:

–          Colecţie de lichid în jurul rinichilor

–          Umflarea extremităţilor (adică mâini, picioare),

–          Dureri

–          Febră

–          Dureri de cap

–          Creşterea tensiunii arteriale

–          Dureri de stomac, diaree, constipaţie, greţuri

–          Număr mic de globule roşii, număr mic de trombocite

–          Nivel crescut al lipidelor din sânge (colesterol şi/sau trigliceride), nivel crescut al glicemiei, nivel scăzut al potasiului în sânge, nivel scăzut al fosforului în sânge, nivel crescut al lactat­dehidrogenazei în sânge, nivel crescut al creatininei în sânge

–          Dureri articulare

–          Acnee

–            Infecţie de tract urinar Frecvente:

–          Încetinirea procesului de vindecare (aceasta poate include separarea straturilor unei plăgi chirurgicale sau unei linii de sutură)

–          Umflare

–          Infecţii (incluzând infecţii care pot pune viaţa în pericol)

–          Ritm rapid al inimii

–          Cheaguri de sânge la nivelul picioarelor

–          Leziuni la nivelul gurii

–          Acumulare de lichid la nivelul abdomenului

–          Afectare renală cu o scădere a numărului trombocitelor şi a numărului de globule roşii din sânge, însoţite sau nu de erupţie (purpură trombocitopenică/sindrom hemolitic-uremic)

–          Număr mic de globule sanguine care luptă împotriva infecţiilor (globule albe), niveluri mici ale unui tip de globule albe denumite neutrofile

–          Diabet

–          Analize anormale ale funcţiei hepatice, niveluri crescute ale enzimelor hepatice AST şi/sau ALT

–          Deteriorarea oaselor

–          Pneumonie şi alte cauze de inflamaţie care pot conduce la afectarea plămânului, acumulare de lichid în jurul plămânului

–          Sângerări nazale

–            Cancer de piele

–            Erupţii

–            Infecţii renale; proteine în urină Mai puţin frecvente:

–          Acumulări de lichid în sacul care înveleşte inima care, în unele cazuri, pot scădea capacitatea inimii de a pompa sânge

–            Inflamaţii ale pancreasului

–            Cheaguri de sânge în plămâni

–          Cancer al ţesutului limfatic (limfom/tulburare limfo-proliferativă post-transplant), combinat cu scăderea numărului de globule roşii, globule albe şi trombocite

–             Sângerări ale plămânului

–            Proteine în urină, efect ocazional sever şi asociat cu reacţii adverse precum umflarea Rare:

–            Acumulare de proteine în alveolele plămânilor, cu posibilitatea afectării respiraţiei

–          Acumularea unei cantităţi prea mari de lichid în ţesuturi datorită funcţionării neregulate a sistemului limfatic

–            Reacţii alergice severe (vezi paragraful de mai sus cu privire la reacţiile alergice)

Cu frecvenţă necunoscută:

–          Afectarea gravă a ficatului şi cicatrizare la nivelul rinichiului, cu posibilitatea reducerii funcţiei renale

–            Există o tendinţă generală de acumulare de lichid în diverse ţesuturi.

Dacă vreuna dintre reactiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

5.  Prospect Rapamune   CUM SE PĂSTREAZĂ RAPAMUNE

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Rapamune după data de expirare înscrisă pe cutie, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A se păstra la frigider (2°C – 8°C).

Păstraţi Rapamune, soluţie orală, în flaconul său original, pentru a fi protejat de lumină.

Odată ce flaconul a fost deschis, conţinutul trebuie păstrat la frigider şi utilizat în cel mult 30 de zile. Dacă este necesar, puteţi păstra flaconul la temperatura camerei, dar nu mai mult de 25°C, pentru o scurtă perioadă de timp, dar nu mai mult de 24 de ore.

Odată ce seringa dozatoare a fost umplută cu Rapamune soluţie orală, aceasta trebuie păstrată la temperatura camerei, dar nu mai mult de 25°C, timp de maximum 24 de ore.

Odată ce conţinutul seringii dozatoare a fost diluat cu apă sau suc de portocale, preparatul trebuie băut imediat.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

6.   INFORMAŢII SUPLIMENTARE

     Ce conţine Rapamune

Substanţa activă este sirolimus. Fiecare ml de Rapamune soluţie orală conţine sirolimus 1 mg. Celelalte componente sunt:

Polisorbat 80 (E433) şi phosal 50 PG (fosfatidilcolină, propilenglicol, monodigliceride, etanol, acizi graşi din soia şi palmitat de ascorbil).

Cum arată Rapamune şi conţinutul ambalajului

Rapamune, soluţie orală, este o soluţie de culoare galben pal până la galben, furnizată în flacoane de 60 ml.

Fiecare cutie conţine: un flacon (din sticlă de culoare brună) conţinând Rapamune soluţie 60 ml, un adaptor pentru seringă, 30 de seringi dozatoare (din polipropilenă de culoare brună) şi o cutie de transport pentru seringă.

Fabricantul:

Wyeth Pharmaceuticals

New Lane

Havant

Hampshire PO9 2NG Marea Britanie

Sharing

Voteaza si comenteaza cum ti-a folosit, sa stie toti parerea ta!

Foarte NemultumitNemultumitOKMultumitFoarte Multumit ( 1 -voturi, Media: 5,00 out of 5)

Încarc...

 

Comentarii Pareri
 

Lasă un comentariu

Solve : *
28 + 23 =


Urmatorul regulament trebuie acceptat pentru a publica comentariul:

In conformitate cu GDPR va anunt ca emailul si comentariul d-voastra va fi stocat .  Pentru mai multe detalii vizitati Politica cookie. Sau scrieti-ne pe pagina de Contact.

 

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acum esti aici: Home » Prospect Rapamune- Transplant de Rinichi