Prospect Rapamune- Transplant de Rinichi

 In cazul unui transplant de rinichi este nevoie de Rapamune pentru ca organismul sa nu respinga rinichiul. Viata pentru viata !

Prospect : Informatii pentru utilizator

Prospect Rapamune pentru transplant de rinichi

1 mg/ml, soluţie orală.

Sirolimus

Stiati ca >>>  “Zece ani de viata in plus nu sunt de ici de colo: este efectul “miraculos” al medicamentului Rapamycin, cunoscut de medici de mai multa vreme, dar utilizat pana acum pentru a intari sistemul imunitar la pacientii cu transplanturi si a impiedica ca organismul acestora sa respinga organul inlocuit.

Extras dintr-o substanta provenita din Insula Pastelui, medicamentul este cunoscut si sub numele de Sirolimus, fiind utilizat de mai multa vreme in transplanturile de rinichi. 

Desi nu promite nici pe departe viata vesnica, daca se va confirma ca functioneaza cu adevarat in sensul banuit de echipa de cercetatori condusa de David Harrison de la Jackson Laboratory, Maine, Statele Unite, longevitatea umana ar avea cu siguranta de castigat, putand fi evitate sau tratate multe boli asociate batranetii.

Pentru moment ceea ce se stie cu certitudine este ca pilula prelungeste speranta de viata a soarecilor masculi cu 28%, iar a femelelor cu 38%. Totusi, potrivit estimarilor facute de cercetatori, va fi nevoie de cel putin 10 ani de studii pentru a testa substanta si a o putea prescrie in deplina siguranta ca medicament anti-imbatranire.”

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să luaţi acest medicament.

–  Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

–  Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

–   Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

–   Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

În acest prospect găsiti:

  1. Ce este Rapamune şi pentru ce se utilizează
  2. Înainte să luaţi Rapamune
  3. Cum să luaţi Rapamune
  4. Reacţii adverse posibile
  5. Cum se păstrează Rapamune
  6. Informaţii suplimentare
rapamune solutie
rapamune solutie

1.  CE ESTE RAPAMUNE ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

Rapamune conţine substanţa activă sirolimus, care aparţine unui grup de medicamente numite imunosupresoare. El ajută la ţinerea sub control a sistemului imunitar al organismului după primirea unui transplant de rinichi.

Este utilizat pentru a vă împiedica organismul să respingă rinichii transplantaţi şi este în mod normal utilizat împreună cu alte medicamente imunosupresoare numite corticosteroizi şi, iniţial (în primele 2­3 luni), împreună cu ciclosporina.

2.  ÎNAINTE SĂ LUAŢI RAPAMUNE

Nu luaţi Rapamune dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la sirolimus sau la oricare dintre celelalte componente ale Rapamune (pct. 6 conţine o listă a acestor componente) dacă sunteţi alergic la arahide sau soia.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Rapamune:

–          Dacă aveţi probleme de orice fel cu ficatul sau dacă aţi avut o boală care este posibil să vă fi afectat ficatul, vă rugăm să vă informaţi medicul, întrucât aceasta ar putea influenţa doza de Rapamune pe care trebuie să o luaţi şi ar putea impune să vi se efectueze analize de sânge suplimentare.

–          Rapamune, ca şi alte medicamentele imunosupresoare, poate scădea capacitatea organismului dumneavoastră de a lupta împotriva infecţiilor şi pot creşte riscul de a dezvolta cancer de ţesuturi limfoide sau de piele.

–          Dacă aveţi un indice de masă corporală (IMC) mai mare de 30 kg/m2, puteţi fi expus unui risc sporit de vindecare anormală a leziunilor.

–          Dacă se consideră că prezentaţi un risc mare de respingere a transplantului, de exemplu dacă vi s-a efectuat un transplant anterior pe care l-aţi pierdut deoarece organismul dumneavoastră l-a respins.

Medicul dumneavoastră va efectua teste pentru a monitoriza nivelurile de Rapamune din sânge. În cursul tratamentului cu Rapamune, medicul dumneavoastră va efectua, de asemenea, teste pentru a  monitoriza funcţionarea rinichilor, nivelurile de lipide (colesterol şi trigliceride) din sânge şi, posibil, funcţionarea ficatului.

Expunerea la lumina solară şi la lumina ultravioletă trebuie să fie limitată prin acoperirea pielii cu îmbrăcăminte şi prin utilizarea de fotoprotectoare cu un factor de protecţie ridicat, din cauza riscului crescut de cancer de piele.

Utilizarea la copii

Experienţa privind utilizarea Rapamune la copii şi la adolescenţii cu vârsta mai mică de 18 ani este limitată. Utilizarea Rapamune nu este recomandată la copii sub 18 ani.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Unele medicamente pot influenţa acţiunea Rapamune şi, prin urmare, poate fi necesară ajustarea dozei de Rapamune.

Trebuie să informaţi medicul dumneavoastră sau farmacistul dacă luaţi oricare din următoarele medicamente:

–    orice alte medicamente imunosupresoare

–   medicamente antibiotice sau antifungice utilizate pentru tratarea infecţiilor, ca de exemplu claritromicina, eritromicina, telitromicina, troleandomicina, rifabutina, clotrimazolul, fluconazolul, itraconazolul. Nu se recomandă utilizarea Rapamune împreună cu rifampicină, ketoconazol sau voriconazol.

–    orice medicamente împotriva tensiunii arteriale ridicate sau medicamente destinate problemelor de inimă, incluzând nicardipina, verapamilul şi diltiazemul

–    medicamente anti-epileptice, incluzând carbamazepina, fenobarbitalul şi fenitoina

–    medicamente utilizate pentru a trata ulcere sau alte tulburări gastro-intestinale, precum cisaprida, cimetidina, metoclopramida

–    bromcriptina (utilizată în tratamentul bolii Parkinson şi în diverse tulburări hormonale), danazolul (utilizat în tratamentul tulburărilor ginecologice) sau inhibitorii de protează (utilizaţi în tratamentul infecţiei cu HIV)

–  Sunătoarea (Hypericum perforatum)

Utilizarea vaccinurilor vii trebuie evitată în asociere cu utilizarea Rapamune. Înainte de vaccinări, vă rugăm să spuneţi doctorului dumneavoastră sau farmacistului că vi se administrează Rapamune.

Utilizarea Rapamune poate conduce la o creştere a nivelurilor colesterolului şi trigliceridelor (lipidelor din sângele dumneavoastră), care poate necesita tratament. Medicamentele cunoscute sub numele de „statine” şi „fibraţi”, utilizate pentru a trata nivelurile crescute de colesterol şi trigliceride, au fost asociate cu un risc crescut de ruptură musculară (rabdomioliză). Vă rugăm să vă informaţi medicul în cazul în care luaţi medicamente destinate scăderii nivelului grăsimilor din sânge.

Utilizarea asociată a Rapamune cu inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (ECA) (un tip de medicament utilizat pentru reducerea tensiunii arteriale) poate provoca reacţii alergice. Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi oricare dintre aceste medicamente.

Utilizarea Rapamune cu alimente şi băuturi

Rapamune trebuie luat, în mod consecvent, fie însoţit, fie neînsoţit de alimente. Dacă preferaţi să luaţi Rapamune cu alimente, atunci trebuie să luaţi întotdeauna acest medicament cu alimente. Dacă preferaţi să luaţi Rapamune fără alimente, atunci trebuie să luaţi întotdeauna acest medicament fără alimente. Alimentele pot afecta cantitatea de medicament care ajunge în sângele dumneavoastră, iar utilizarea medicamentului într-un mod consecvent înseamnă că nivelurile de Rapamune din sânge vor rămâne mai stabile.

Rapamune nu trebuie luat cu suc de grapefruit.

Sarcina şi alaptarea

Rapamune nu trebuie utilizat în timpul sarcinii, cu excepţia cazurilor în care este absolut necesar. Va trebui să utilizaţi o metodă de contracepţie eficientă în timpul tratamentului cu Rapamune şi timp de 12 săptămâni după ce tratamentul a fost oprit. Dacă nu sunteţi sigură sau dacă credeţi că este posibil să fi rămas însărcinată, discutaţi cu medicul dumneavoastră.

Nu se cunoaşte dacă Rapamune trece în laptele matern. Pacientele care iau Rapamune trebuie să întrerupă alăptarea.

Utilizarea Rapamune a fost asociată cu scăderea numărului de spermatozoizi în spermă; de obicei, acesta revine la normal după întreruperea tratamentului.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Cu toate că nu este de aşteptat ca tratamentul cu Rapamune să vă afecteze capacitatea de a conduce vehicule, vă rugăm să vă consultaţi medicul dacă aveţi dubii în acest sens.

Informaţii importante privind unele componente ale Rapamune

Rapamune contine etanol (alcool etilic) până la 2,5 vol.%. O doză iniţială de 6 mg conţine până la 150 mg alcool etilic, care corespunde la 3 ml de bere sau 1,25 ml de vin. Este posibil ca această cantitate de alcool etilic să fie nocivă pentru persoanele care suferă de etilism şi pentru copii şi grupe de pacienţi cu risc crescut, cum sunt cei cu hepatopatie sau epilepsie. Alcoolul etilic poate modifica sau amplifica efectul altor medicamente.

Dozele de întreţinere de 4 mg sau mai puţin conţin cantităţi mici de alcool etilic (100 mg sau mai puţin) care sunt probabil prea mici pentru a fi nocive.

3.  CUM SĂ LUAŢI RAPAMUNE

Luaţi întotdeauna Rapamune exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Medicul dumneavoastră va decide exact în ce doză şi cât de des trebuie să luaţi Rapamune. Urmaţi întocmai instrucţiunile medicului dumneavoastră şi nu schimbaţi niciodată doza din proprie iniţiativă.

Medicul vă va recomanda o doză iniţială de 6 mg cât mai curând posibil după operaţia de transplant.

În continuare, va trebui să luaţi 2 mg de Rapamune în fiecare zi, până când medicul dumneavoastră vă va indica altfel. Doza dumneavoastră va fi ajustată în funcţie de nivelul de Rapamune din sânge.

Intotdeauna consultati un medic sau farmacist inainte de a lua orice fel de pastila