Prospect Risporan

Sharing

Prospect Risporan

1 mg, 2 mg, 3 mg, comprimate filmate

Risperidonă

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să luaţi acest medicament.

 • Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

 • Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 • Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumnevoastră.

 • Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră.

  În acest prospect găsiţi:

  1. Ce este Risporan şi pentru ce se utilizează

  2. Înainte să luaţi Risporan

  3. Cum să luaţi Risporan

  4. Reacţii adverse posibile

  5. Cum se păstrează Risporan

  6. Informaţii suplimentare

  1. CE ESTE RISPORAN ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

   Risporan aparţine clasei de medicamente denumită antipsihotice (indicate în tratamentul anumitor afecţiuni mentale).

   Risporan este utilizat în tratamentul aşa numitelor psihoze. Acestea sunt tulburări cerebrale privitoare la modul în care gândiţi, simţiţi şi/sau acţionaţi, cum sunt confuzia, percepţia alterată (auzirea vocii cuiva care nu este prezent), suspiciunea neobişnuită, îndepărtarea de societate şi introvertirea excesivă, ca şi starea mentală afectată, anxietatea şi tensiunea.

   Risporan poate fi utilizat atât pentru tulburările acute, cât şi pentru cele cronice (de lungă durată). În plus, după ce simptomele au dispărut, Risporan este administrat pentru a menţine tulburarea sub control şi pentru a preveni recăderile.

  2. ÎNAINTE SĂ LUAŢI RISPORAN Nu luaţi Risporan

 • dacă sunteţi hipersensibil (aţi avut reacţii alergice în trecut) la substanţa activă sau la oricare dintre celelalte componente ale medicamentului. O reacţie alergică include erupţie trecătoare la nivelul pielii, mâncărimi, umflarea feţei, buzelor, limbii sau mâinilor/picioarelor sau dificultăţi de respiraţie;

  Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Risporan

 • dacă suferiţi de boli de inimă;

 • dacă aveţi probleme cu ficatul sau rinichii;

 • dacă aţi fost diagnosticat cu boala Parkinson (tulburare progresivă de mişcare datorată pierderii treptate a celulelor care produc dopamină din creier. Simptomele obişnuite includ tremurături necontrolate, musculatura rigidă şi mişcări dificile);

 • dacă suferiţi de diabet zaharat (simptomele obişnuite sunt sete, poftă de mâncare excesivă eliminare crescută de urină);

 • dacă în trecut aţi avut convulsii;

 • dacă aveţi vârsta peste 65 ani;

 • dacă sunteţi gravidă sau planificaţi să deveniţi gravidă sau dacă alăptaţi;

Încercaţi să mâncaţi cu moderaţie, pentru că Risporan poate produce creştere în greutate.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Trebuie să aveţi grijă dacă luaţi:

 • Medicamente care cauzează o tulburare a ritmului cardiac (prelungirea intervalului QT pe EKG) cum ar fi terfenadina, astemizol (pentru tratamentul alergiilor), cisaprida (pentru tratamentul problemelor digestive), pimozida (pentru tratamentul afecţiunilor mentale);

 • Carbamazepina ( pentru tratamentul convulsiilor);

 • Fenotiazine (clorpromazina, trifluperazina) indicate pentru tratamentul afecţiunilor mentale;

 • Antidepresive triciclice (imipramina, amitriptilina, clomipramina, desipramina), fluoxetină, paroxetină utilizate pentru tratamentul depresiilor;

 • Levodopa, pergolida, carbergolina, bromcriptina (medicamente folosite în tratamentul bolii Parkinson);

 • Beta blocante (propanolol, atenolol, metoprolol, carvedilol) utilizate în tratamentul hipertensiunii arteriale, unor boli de inimă, migrenei şi în alte afecţiuni;

  Folosirea Risporan cu alimente şi băuturi

  Comprimatele Risporan pot fi administrate indiferent de momentul zilei, cu sau fără alimente. Alcoolul etilic agravează efectul sedativ al neurolepticelor; trebuie evitată administrarea concomitentă a Risporan şi a băuturilor alcoolice sau a medicamentelor ce conţin etanol.

  Sarcina şi alăptarea

  Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

  Dacă sunteţi gravidă sau vă propuneţi să rămâneţi gravidă, trebuie să informaţi medicul, care va decide dacă puteţi urma tratamentul cu Risporan.

  În timpul tratamentului cu Risporan nu trebuie să alăptaţi.

  Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

  Risporan poate interfera cu activităţile care necesită concentrare. Ca urmare, pacienţii trebuie sfătuiţi să nu conducă vehicule sau să folosească utilaje, până când nu se stabileşte sensibilitatea individuală.

  Informaţii importante privind unele componente ale Risporan

  Risporan conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

  1. CUM SĂ LUAŢI RISPORAN

   Luaţi întotdeauna Risporan exact aşa cum v-a spus medicul curant. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

   Risporan poate fi administrat odată sau de două ori pe zi. Medicul dumneavoastră vă va recomanda să începeţi tratamentul cu un comprimat filmat de Risporan 2 mg (2 mg risperidonă). A doua zi, doza vă poate fi crescută la 4 mg risperidonă pe zi. După aceea, medicul curant poate decide dacă vă va creşte sau vă va scade doza zilnică în funcţie de răspunsul la tratament.

   Cei mai mulţi pacienţi necesită o doză zilnică de risperidonă de 4-6 mg. Anumiţi pacienţi pot necesita până la 10 mg risperidonă zilnic. Nu luaţi mai mult de 16 mg risperidonă zilnic.

   Dacă sunteţi în vârstă sau suferiţi de boli de ficat sau rinichi, medicul dumneavoastră vă va recomanda să începeţi tratamentul cu 0,5 mg risperidonă de două ori pe zi. Doza dumneavoastră zilnică poate fi crescută la 1 sau 2 mg risperidonă de două ori pe zi în funcţie de răspunsul la tratament.

   Risporan nu este recomandat pentru tratamentul copiilor sub 15 ani.

   Înghiţiţi comprimatul cu o cantitate suficientă de lichid( de exemplu un pahar cu apă). Comprimatele pot fi luate înainte sau după masă.

   Pentru a vă ajuta să vă reamintiţi să luaţi medicamentul, încercaţi să vă obişnuiţi să luaţi Risporan la aceeaşi oră în fiecare zi.

   Luaţi medicamentul aşa cum a fost prescris şi cât timp a fost prescris; nu opriţi administrarea chiar dacă vă simţiţi mai bine, deoarece simptomele pot reveni.

   Dacă aveţi impresia că efectul Risporan este prea puternic sau prea slab vorbiţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul.

   Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Risporan

   Dacă aţi luat mai multe comprimate Risporan decât trebuia sau în cazul în care copiii înghit medicamentul din greşeală, anunţaţi imediat medicul dumneavoastră sau mergeţi la cel mai apropiat spital. Luaţi acest prospect sau câteva comprimate cu dumneavoastră pentru ca medicul să ştie ce aţi luat.

   Dacă uitaţi să luaţi Risporan

   Dacă uitaţi să luaţi o doză, luaţi-o imediat ce vă amintiţi. Dacă este timpul pentru doza următoare, săriţi peste doza uitată şi reveniţi la schema de administrare obişnuită. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

   Dacă încetaţi să luaţi Risporan

   Ca şi în cazul altor medicamente antipsihotice, întreruperea bruscă a tratamentului cu Risporan poate produce greaţă, vărsături, transpiraţie sau probleme cu somnul. De asemenea, afecţiunea dumneavoastră se poate înrăutăţi sau poate reveni, pot apărea mişcări necontrolate ale corpului. Dacă medicul decide întreruperea tratamentului, aceasta trebuie făcută gradat.

   Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului..

  2. REACŢII ADVERSE POSIBILE

   Ca toate medicamentele, Risporan poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

   Dacă apare oricare din următoarele reacţii, opriţi administrarea Risporan şi anunţaţi-l imediat pe medicul dumneavoastră sau mergeţi la cel mai apropiat spital.

 • Erupţie trecătoare la nivelul pielii, urticarie, mâncărimi, senzaţie de constricţie la nivelul pieptului, dificultăţi de respiraţie sau umflarea feţei, buzelor, limbii, mâinilor/picioarelor, leşin, temperatură ridicată.

  Acestea sunt reacţii adverse foarte grave. Dacă acestea apar, înseamnă că puteţi avea o reacţie alergică gravă la risperidonă. Aveţi nevoie de îngrijire medicală urgentă sau spitalizare.

  Informaţi medicul cât mai curând posibil dacă remarcaţi următoarele:

 • Bătăi rapide ale inimii;

 • Modificări comportamentale cum ar fi confuzie, nelinişte sau agitaţie excesivă, mişcări anormale ale corpului, rigiditatea corpului (incapacitate de mişcare sau mers), temperatură ridicată sau transpiraţii abundente;

 • Dureri de cap severe, ameţeală, amorţeală/slăbiciune a feţei, braţelor sau picioarelor, în special pe o parte a corpului sau alterarea vorbirii şi abilităţii de înţelegere mentală, tulburări de vedere la un ochi sau amândoi, pierderea echilibrului;

  Deşi, în general, următoarele reacţii adverse sunt lipsite de pericol, contactaţi medicul dacă vă deranjază foarte mult:

 • Tremurături, contracturi musculare uşoare şi “senzaţie de picioare neliniştite”. De regulă, aceste simptome nu sunt periculoase şi vor dispare după ce medicul va reduce doza de Risporan sau vă va administra şi un alt medicament.

 • Anxietate, nelinişte şi agitaţie;

 • Ameţeli sau vertij în special la ridicări şi aşezări bruşte;

 • Presiune sanguină ridicată;

 • Ameţeli, dureri de cap, somnolenţă sau insomnie, oboseală, dificultăţi de concentrare;

 • Tulburări de vedere;

 • Greaţă, vărsături, salivare excesivă, indigestie, dureri abdominale, constipaţie;

 • Pierderi involuntare de urină;

 • Vă curge nasul sau aveţi nasul înfundat;

 • Erecţii prelungite, scăderea performanţelor sexuale, ejaculare precoce şi lipsa orgasmului;

 • După utilizarea prelungită, rareori pot apărea mărirea sânilor, secreţie lactată sau tulburări menstruale;

 • Creştere în greutate;

 • Deşi rare şi, în general, nepericuloase, pot să apară umflături ale gleznelor;

 • Agravarea diabetul zaharat preexistent;

 • Delir sau comportament dezorientat asociat cu sete excesivă;

 • În cursul unui tratament de durată pot să apară mişcări involuntare ale limbii, feţei, gurii sau obrajilor;

 • Modificări ale temperaturii corpului;

 • Convulsii;

  Pot apărea modificări în rezultatele anumitor analize:

 • Teste anormale ale funcţiei hepatice;

 • Creşterea concentraţiei zahărului în sânge;

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 1. CUM SE PĂSTREAZĂ RISPORAN

  A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

  A nu se administra după data de expirare înscrisă pe ambalaj. A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.

 2. INFORMAŢII SUPLIMENTARE Ce conţine Risporan

Risporan 1 mg, comprimate filmate

Substanţa activă este risperidona. Fiecare comprimat filmat conţine risperidonă 1 mg. Celelalte componente sunt:

Nucleu: lactoză monohidrat, amidon pregelatinizat, celuloză microcristalină tip pH 102, laurilsulfat de sodiu, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu.

Film de acoperire: hipromeloză, dioxid de titan (E 171), propilenglicol, hidroxipropilceluloză, talc.

Risporan 2 mg, comprimate filmate

Substanţa activă este risperidona. Fiecare comprimat filmat conţine risperidonă 2 mg. Celelalte componente sunt:

Nucleu: lactoză monohidrat, amidon pregelatinizat, celuloză microcristalină tip PH 102, laurilsulfat de sodiu , dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu.

Film de acoperire: hipromeloză, lactoză monohidrat, dioxid de titan (E 171), macrogol 4000, macrogol 400, FD&C Yellow #/Sunset yellow FCF Lake (E 110).

Risporan 3 mg, comprimate filmate

Substanţa activă este risperidona. Fiecare comprimat filmat conţine risperidonă 3 mg. Celelalte componente sunt:

Nucleu: lactoză monohidrat, amidon pregelatinizat, celuloză microcristalină tip pH 102, laurilsulfat de sodiu, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu.

Film de acoperire: hipromeloză, lactoză monohidrat, dioxid de titan (E 171), polietilenglicol 4000, polietilenglicol 400, galben de chinolină, talc.

Cum arată Risporan şi conţinutul ambalajului

Risporan 1 mg, comprimate filmate

Comprimatele filmate sunt în formă de capsule, de culoare albă, cu o linie mediană pe ambele feţe; pe una din feţe, de o parte şi de alta a liniei mediane sunt ştanţate simbolurile “RSN’’ şi “1”.

Risporan 1 mg este disponibil în blistere, ambalate în cutii ce conţin câte 30 comprimate.

Risporan 2 mg, comprimate filmate

Comprimatele filmate sunt în formă de capsule, de culoarea piersicii, cu o linie mediană pe ambele feţe; pe una din feţe, de o parte şi de alta a liniei mediane sunt ştanţate simbolurile “RSN’’ şi “2”. Risporan 2 mg este disponibil în blistere, ambalate în cutii ce conţin câte 30 comprimate.

Risporan 3 mg, comprimate filmate

Comprimatele filmate sunt în formă de capsule, de culoare galbenă, cu o linie mediană pe ambele feţe; pe una din feţe, de o parte şi de alta a liniei mediane sunt ştanţate simbolurile “RSN’’ şi “3”.

Risporan 3 mg este disponibil în blistere, ambalate în cutii ce conţin câte 30 comprimate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi producătorul

Ranbaxy UK Limited,

20 Balderton Street, Londra W1K 6TL, Marea Britanie

Ranbaxy Laboratoires Limited,

Industrial Area nr.3, A.B. Road, Dewas 455001, India

Acest prospect a fost aprobat în: Iunie 2006; Octombrie 2006

Sharing

Prospecte.Net recomanda consultarea medicului inainte de orice tratament. Luati medicamente si suplimente numai la indicația medicului deoarece combinate sau in cantitati necontrolate sa dea efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale.

Acum esti aici: Home » Prospect Risporan
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!