Prospect Salbutamol Aerosol

Salbutamol

PROSPECT INFORMATIV PENTRU PACIENŢI

Citiţi cu atenţie prospectul înainte de utilizarea medicamentului

Aerosol 100 µ/dozăSalbutamol aerosol
Salbutamol aerosol
COMPOZIŢIE

Substanţa activă;

salbutamol     20 mg

Substanţe auxiliare; trioleat de sorbitan; gaz propulsor;

triclorofluorometan şi diclorofluoromenan     pînâ la 10 ml.

O doză conţine      100 µg salbutamol.

Un flacon container conţine        200 doze.

FORMA DE PREZENTARE

Aerosol

MECANISM DE ACŢIUNE

Salbutamolul este antagonist specific pentru receptorii β2 adrenergici localizaţi în muşchii netezi ai bronhiilor. Stimularea receptorilor β2 adrenergici produce relaxarea muşchilor netezi ai bronhiilor. Receptorii β1 sunt stimulaţi numai dacă sunt administrate doze crescute de medicament. Salbutamolul este eficace in tratamentul obturaţiei reversibile a bronhiilor din cursul crizei de astm bronşic si în tratamentul bronşitelor cronice spastice şi a enfizemului pulmonar.

FARMACOCINETICA

Salbutamolul are un timp scurt de acţiune aproximativ 4 ore şi incepe sâ acţioneze curînd după administrare în aprox. 5 minute. După inhalare, 10 – 20% din doză ajunge in tractul respirator. Restul medicamentului rămîne in cavitatea bucală şi în gît de unde este înghiţit si mai tîrziu absorbit din tractul digestiv. Cantitatea de medicament rămasă care ajunge în tractul respirator este absorbită şi intră in circulaţie, dar nu este metabolizată la nivelul plămînilor. Medicamentul ajunge în ficat unde este metabolizat pînă la sulfaţi, şi este excretat în mare parte prin urină, parţial sub formă nemetabolizată. După administrarea intravenoasă, timpul de înjumătăţire variază intre 4 – 6 ore. Cea mai mare parte a medicamentului, administrat oral sau sub formă de aerosol, este excretată din organism in 72 ore. Salbutamolul se leagă de proteinele plasmatice în proporţie de 10%.

Indicatii terapeutice

Salbutamol aerosol este folosit pentru tratamentul astmului bronsic , eliminarea spasmelor bronhiilor si inlaturarea obturarii reversibile a tractului respirator. Medicamentul poate fi folosit profilactic înainte de efort la persoanele care suferă de astm indus de efortul fizic, şi înaintea unor contacte anticipate cu alergeni, care în mod obişnuit produc atacurile de dispnee. Salbutamolul este folosit în special în tratamentul astmului uşor, mediu şi sever, cu condiţia ca administrarea sa să nu întîrzie administrarea de glucocorticoizi inhalatori.

CONTRAINDICAŢII

Salbutamol aerosol nu va fi administrat la pacienţii sensibili la substanţa activă sau la celelalte componente ale aerosolului.

PRECAUŢII RECOMANDATE

Medicamentele bronhodilatatoare nu trebuie folosite ca singurul sau principalul tratament al formelor severe de astm sau caracterizate printr-un curs instabil sau al altor afecţiuni ale tractului respirator. Aceşti pacienţi necesită un tratament medical atent deoarece evoluţia severă a astmului le poate pune viaţa în pericol. Evoluţia severă a bolii este caracterizată prin simptome permanente şi exacerbări frecvente. Toleranţa la efortul fizic este limitată şi PEF este mai mic de 60% din valoarea normală, cu variaţii mai mari de 30% şi în mod obişnuit sub valorile normale după administrarea de medicamente bronhodilatatoare. In aceste cazuri se administrează doze mari de glucocorticoizi inhalatori (de ex. mai mult de 1 mg/zi de dipropionat de beclometazonă) sau glucocorticoizi orali. După administrarea tratamentului glucocorticoid adecvat, salbutamol poate fi folosit ca medicament bronhodilatator în tratarea astmului sever şi a exacerbărilor sale.

Se recomandă precauţii la pacienţii suferinzi de tireotoxicoză.

Sarcina şi lactaţia

Medicamentul poate fi administrat în timpul sarcinii numai în cazurile în care, în opinia medicului, avantajele pentru mamă depăşesc potenţialul risc pentru făt (categoria C). Este probabil ca salbutamol să treacă în laptele femeilor lăuze şi nu va fi dat acestora decît dacă potenţialul avantaj pentru mamă este mai mare decît posibilul risc pentru copil.

Efect asupra abilitaţii de a conduce autovehicule sau de a opera cu utilaje.

Nu este cunoscut.

Interactiuni


Nu se recomanda folosirea concomitenta a salbutamol şi a altor

medicamente care blochează neselectiv receptorii β, cum este propranololul. Administrarea inhibitorilor de MAO nu este o contraindicaţie pentru administrarea de salbutamol.

AVERTISMENTE SPECIALE

Creşterea dozelor de agonişti ai receptorilor β2 cu acţiune scurtă, este un semn al agravării bolii. Exacerbarea bruscă şi progresivă a astmului poate pune în pericol viaţa bolnavului. In aceste cazuri se va considera iniţierea unei terapii cu glucocorticoizi sau se vor creşte dozele de glucocorticoizi administrate, în cazul în care doza de salbutamol recomandată aduce o îmbunătăţire a simptomelor cu durata mai mică de 3 ore, se recomandă consultarea medicului. Administrarea de agonişti β2, în special parenteral sau prin nebulizare, poate provoca hipokaliemie potenţial periculoasă. Sunt necesare precauţii speciale în cazul astmului acut şi sever, deoarece poate fi agravat de hipoxie şi tratamentul simultan cu derivaţi ai xantinei, steroizi şi diuretice. In aceste cazuri concentraţia de potasiu din sînge trebuie monitorizată.

DOZARE

Salbutamolul sub formă de aerosol este folosit numai pentru inhalare. Durata de acţiune a salbutamolului la majoritatea pacienţilor este de 4-6 ore.

Persoanele care au dificultăţi în coordonarea inhalării cu eliberarea medicamentului din inhalator, pot folosi dispozitivul Aeropoz pentru aerosoli.

Dacă apar efecte nedorite după administrarea medicamentului, creşterea dozei sau modificarea frecvenţei administrării se va face după consultarea medicului.

Adulţi: pentru tratamentul bronhospasmului se foloseste salbutamol în doză de 100 µg-200 µg (1-2 inhalaţii). Profilactic, cu 10-15 min înainte de efort sau înaintea unui contact previzibil cu alergeni, vor fi administrate 2 inhalaţii (de două ori 100 µg salbutamol).

Copii: atît în cazul tratamentului bronhospasmului brusc cît şi în cazul astmului indus de exerciţii, se foloseşte o doză de 100 µg. Dacă este necesar, doza poate fi crescută la 200 µg (2 x 100 µg).

Doza zilnică nu trebuie să depăşească 800 µg salbutamol – 8 inhalaţii. Copiii sub 4 ani pot folosi salbutamol aerosol folosind dispozitivul Aeropoz pentru inhalaţii.

Şupradozare:

In caz de şupradozare a salbutamolului este recomandat să se

administreze un medicament care sâ blocheze selectiv receptorii |3 adrenergici din inimă, dar asemenea medicamente trebuie sâ fie folosite cu grija la persoanele cu predispoziţie la bronhospasme. Supradozarea medicamentului poate provoca o hipokaliemie care sâ ameninţe viaţa bolnavului, deci este necesarâ monitorizarea concentraţiei potasiului din sînge.

EFECTE ADVERSE

Medicamentul poate provoca tremor muscular, în special la nivelul mîinilor. Acest simptom este dependent de dozâ şi este adesea observat în timpul administrării agoniştilor receptorilor |3. Durerile de cap pot apare sporadic.

Medicamentul produce dilatarea vaselor periferice, care poate duce la o uşoarâ accelerare compensatorie a bătăilor cardiace. Simptomele de hipersensibilitate apar foarte rar (ex. edem vasomotor, urticarie, spasm al bronhiilor, hipotensiune însoţită de leşin). Foarte rar pot apare spasme musculare. Bronhospasmul paradoxal poate apare ca în cazul tuturor medicamentelor sub formă de aerosoli. In acest caz este necesară oprirea administrării de salbutamol şi administrarea unui alt bronhodilatator cu durată scurtă de acţiune. Utilizarea medicamentelor care stimulează receptorii β2 adrenergici poate determina hipokaliemie semnificativă. La copii pot apare sporadic simptome de hiperexcitabilitate. Inhalaţiile pot cauza iritarea mucoasei orale şi faringiene. Aritmia (inclusiv fibrilaţia atrială, tahicardia supraventriculară şi spasmele adiţionale) poate apare la anumiţi pacienţi.

CONDIŢII DE DEPOZITARE

Păstraţi la temperatura camerei. Se vor evita temperaturile sub 0°C şi lumina solară directă. Eficienţa medicamentului poate scădea dacă flaconul este rece. Containerul nu trebuie să fie înţepat, distrus sau ars, chiar dacă este gol. Verificaţi data de expirare înainte de folosire. Nu folosiţi medicamentul după data de expirare. Nu lăsaţi produsul la îndemîna copiilor.

AMBALAJ

Flacon presurizat.

Inhalerul conţine 200 doze de salbutamol de 100 pg fiecare.

PRODUCĂTOR

GLAXO WELCOME S.A. Grunwaldzka Street 189 60-322 Poznan


Intotdeauna consultati un medic sau farmacist inainte de a lua orice fel de pastila