Prospect Salbutamol Aerosol

Sharing

Salbutamol

PROSPECT INFORMATIV PENTRU PACIENŢI

Citiţi cu atenţie prospectul înainte de utilizarea medicamentului

Aerosol 100 µ/dozăSalbutamol aerosol
Salbutamol aerosol
COMPOZIŢIE

Substanţa activă;

salbutamol     20 mg

Substanţe auxiliare; trioleat de sorbitan; gaz propulsor;

triclorofluorometan şi diclorofluoromenan     pînâ la 10 ml.

O doză conţine      100 µg salbutamol.

Un flacon container conţine        200 doze.

FORMA DE PREZENTARE

Aerosol

MECANISM DE ACŢIUNE

Salbutamolul este antagonist specific pentru receptorii β2 adrenergici localizaţi în muşchii netezi ai bronhiilor. Stimularea receptorilor β2 adrenergici produce relaxarea muşchilor netezi ai bronhiilor. Receptorii β1 sunt stimulaţi numai dacă sunt administrate doze crescute de medicament. Salbutamolul este eficace in tratamentul obturaţiei reversibile a bronhiilor din cursul crizei de astm bronşic si în tratamentul bronşitelor cronice spastice şi a enfizemului pulmonar.

FARMACOCINETICA

Salbutamolul are un timp scurt de acţiune aproximativ 4 ore şi incepe sâ acţioneze curînd după administrare în aprox. 5 minute. După inhalare, 10 – 20% din doză ajunge in tractul respirator. Restul medicamentului rămîne in cavitatea bucală şi în gît de unde este înghiţit si mai tîrziu absorbit din tractul digestiv. Cantitatea de medicament rămasă care ajunge în tractul respirator este absorbită şi intră in circulaţie, dar nu este metabolizată la nivelul plămînilor. Medicamentul ajunge în ficat unde este metabolizat pînă la sulfaţi, şi este excretat în mare parte prin urină, parţial sub formă nemetabolizată. După administrarea intravenoasă, timpul de înjumătăţire variază intre 4 – 6 ore. Cea mai mare parte a medicamentului, administrat oral sau sub formă de aerosol, este excretată din organism in 72 ore. Salbutamolul se leagă de proteinele plasmatice în proporţie de 10%.

Indicatii terapeutice

Salbutamol aerosol este folosit pentru tratamentul astmului bronsic , eliminarea spasmelor bronhiilor si inlaturarea obturarii reversibile a tractului respirator. Medicamentul poate fi folosit profilactic înainte de efort la persoanele care suferă de astm indus de efortul fizic, şi înaintea unor contacte anticipate cu alergeni, care în mod obişnuit produc atacurile de dispnee. Salbutamolul este folosit în special în tratamentul astmului uşor, mediu şi sever, cu condiţia ca administrarea sa să nu întîrzie administrarea de glucocorticoizi inhalatori.

CONTRAINDICAŢII

Salbutamol aerosol nu va fi administrat la pacienţii sensibili la substanţa activă sau la celelalte componente ale aerosolului.

PRECAUŢII RECOMANDATE

Medicamentele bronhodilatatoare nu trebuie folosite ca singurul sau principalul tratament al formelor severe de astm sau caracterizate printr-un curs instabil sau al altor afecţiuni ale tractului respirator. Aceşti pacienţi necesită un tratament medical atent deoarece evoluţia severă a astmului le poate pune viaţa în pericol. Evoluţia severă a bolii este caracterizată prin simptome permanente şi exacerbări frecvente. Toleranţa la efortul fizic este limitată şi PEF este mai mic de 60% din valoarea normală, cu variaţii mai mari de 30% şi în mod obişnuit sub valorile normale după administrarea de medicamente bronhodilatatoare. In aceste cazuri se administrează doze mari de glucocorticoizi inhalatori (de ex. mai mult de 1 mg/zi de dipropionat de beclometazonă) sau glucocorticoizi orali. După administrarea tratamentului glucocorticoid adecvat, salbutamol poate fi folosit ca medicament bronhodilatator în tratarea astmului sever şi a exacerbărilor sale.

Se recomandă precauţii la pacienţii suferinzi de tireotoxicoză.

Sarcina şi lactaţia

Medicamentul poate fi administrat în timpul sarcinii numai în cazurile în care, în opinia medicului, avantajele pentru mamă depăşesc potenţialul risc pentru făt (categoria C). Este probabil ca salbutamol să treacă în laptele femeilor lăuze şi nu va fi dat acestora decît dacă potenţialul avantaj pentru mamă este mai mare decît posibilul risc pentru copil.

Efect asupra abilitaţii de a conduce autovehicule sau de a opera cu utilaje.

Nu este cunoscut.

Acum se mai citeste