Prospect Seretide Diskus – pulbere de inhalat – Astm Bronsic

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Prospect Seretide Diskus

50/100;  50/250 ; 50/500  pulbere de inhalat

Salmeterol/Propionat de fluticazonă

Seretide s-a inlocuit cu AirFlusal, vezi prospectul

 –      CE ESTE SERETIDE DISKUS Şl PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

Seretide Diskus conţine două medicamente salmeterol şi propionat de fluticazonă.

 • Salmeterol face parte din grupa medicamentelor numite bronhodilatatoare cu durată lungă de acţiune. Bronhodilatatoarele ajută la menţinerea deschisă a căilor aeriene din plămâni. Acest lucru facilitează pătrunderea şi ieşirea mai uşoară a aerului din plămâni. Efectul durează cel puţin 12 ore.
 • Propionatul de fluticazonă face parte din grupa medicamentelor numite Corticosteroizi care scad inflamaţia şi iritaţia la nivel pulmonar.

Medicul dumneavoastră v-a prescris acest medicament pentru a vă ajuta în prevenirea problemelor respiratorii, cum sunt:

 
 • Astmul bronşic
  • Bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC). Seretide Diskus 50/500 micrograme reduce numărul cazurilor de acutizare a simptomelor în BPOC.

Trebuie să utilizaţi Seretide Diskus în fiecare zi, aşa cum v-a recomandat medicul. Astfel veţi fi siguri că funcţionează corespunzător în ce priveşte controlul asupra bolii dumneavoastră (astm bronşic sau BPOC).

Seretide Diskus ajută în prevenirea apariţiei senzaţiei de lipsă de aer sau în prevenirea apariţiei respiraţiei şuierătoare (wheezing-uiui). Nu ajută în cazul lipsei de aer şi wheezing-ului deja prezente. în acest caz, trebuie să utilizaţi un medicament cu acţiune rapidă, cum ar fi salbutamolul.

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi acest medicament.

Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Acest medicament a fost prescris numai pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate

face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 

 

 1.       ÎNAINTE SĂ UTILIZAŢI SERETIDE DISKUS

Nu utilizaţi Seretide Diskus

dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la xinafoat de salmeterol, propionat de fluticazonă sau la celălalt component al Seretide Diskus, lactoză monohidrat.

 

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Seretide Diskus

Medicul dumneavoastră vă va supraveghea îndeaproape tratamentul dacă aveţi afecţiuni medicale cum sunt:

 • boli de inimă, incluzând bătăi neregulate sau rapide ale inimii
 • glandă tiroidă cu activitate crescută
 • tensiune arterială crescută
 • diabet zaharat (Seretide Diskus poate să vă crească cantitatea de zahăr din sânge)
 • valoare scăzută a potasiului sanguin
 • în cazul în care aveţi sau aţi avut tuberculoză pulmonară (TBC).

Dacă aţi fost vreodată în vreuna dintre situaţiile de mai sus, spuneţi medicului dumneavoastră înainte de a utiliza Seretide.

 

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală. Aceasta include medicamentele utilizate pentru tratarea astmului bronşic sau orice alte medicamente eliberate fără prescripţie medicală.

Utilizarea Seretide Diskus cu alte medicamente, poate să nu fie adecvată.

Spuneţi medicului dumneavoastră dacă utilizaţi unul dintre următoarele medicamente, înainte de a începe să utilizaţi Seretide Diskus:

 • beta-blocante (cum sunt: ateftdtofuî, propranolotul, sotalolul). Beta-blocantele sunt cel mâi frecvent utilizate pentru tratamentul tensiunii arteriale crescute sau a altor afecţiuni ale inimii.
 • medicamente antivirale şi antifungice (cum sunt: ritonavir, ketoconazol şi itraconazol). Unele dintre aceste medicamente pot să crească cantitatea de propionat de fluticazonă din corpul dumneavoastră. Astfel poate să crească riscul de apariţie a reacţiilor adverse.
 • corticosteroizi (pe cale orală sau injectabilă). Dacă aţi fost tratat recent cu corticosteroizi, există un risc crescut ca aceste medicamente să vă afecteze glanda suprarenală.

 

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament Medicul dumneavoastră va evalua dacă puteţi să utilizaţi Seretide Diskus în această perioadă.

 Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Este puţin probabil ca Seretide Diskus să vă afecteze capacitatea de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.

 

 Informaţii importante privind unele componente ale Seretide Diskus

Seretide Diskus conţine lactoză până la 12,5 miligrame/doză. Această cantitate nu determină, de obicei, probleme la persoanele cu intoleranţă la lactoză.

 

CUM SĂ UTILIZAŢI SERETIDE DISKUS

 • Utilizaţi Seretide Diskus în fiecare zi, până când medicul dumneavoastră vă sfătuieşte să întrerupeţi tratamentul.
 • Utilizaţi întotdeauna Seretide Diskus exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră.

 

Astm bronşic

Adulţi şi adolescenţi cu vârsta de 12 ani şi peste

 • Seretide Diskus 50/100 – o inhalare de două ori pe zi.
 • Seretide Diskus 50/250 – o inhalare de două ori pe zi.
 • Seretide Diskus 50/500 – o inhalare de două ori pe zi

 

Copii cu vârsta cuprinsă între 4 şi 12 ani

 • Seretide Diskus 50/100 – o inhalare de două ori pe zi.
 • Seretide Diskus nu este recomandat pentru utilizare la copii cu vârsta sub 4 ani.

 

Adulţi cu bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC)

 • Seretide Diskus 50/500 micrograme – o inhalare de două ori pe zi.

Dacă se obţine controlul asupra simptomelor dumneavoastră în schema de utilizare a Seretide Diskus de două ori pe zi, medicul dumneavoastră s-ar putea să decidă scăderea dozei la o singură administrare zilnică. Doza poate fi administrată:

 • o dată seara, în cazul în care aveţi simptome nocturne
 • o dată dimineaţa, în cazul în care aveţi simptome în timpul zilei.

Este foarte important să urmaţi instrucţiunile medicului dumneavoastră referitor la câte pufuri să inhalaţi sau cât de des să utilizaţi medicamentul.

Dacă utilizaţi Seretide Diskus pentru tratamentul astmului bronşic, medicul dumneavoastră va dori să vă monitorizeze regulat starea clinică.

 

Dacă astmul bronşic sau respiraţia dumneavoastră se agravează, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră. Este posibil să simţiţi că respiraţi mai zgomotos, mai dificil sau aveţi nevoie să utilizaţi mai des medicamente de ameliorare a simptomelor, cu acţiune rapidă şi de scurtă durată. în aceste cazuri trebuie să continuaţi utilizarea Seretide Diskus, dar nu trebuie să creşteţi numărul de pufuri inhalate. Afecţiunea dumneavoastră respiratorie se poate agrava şi vă puteţi îmbolnăvi grav. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră, deoarece aţi putea avea nevoie de tratament suplimentar.

 

Instrucţiuni de utilizare

 • Medicul dumneavoastră, asistenta medicală sau farmacistul vă vor sfătui cu privire la utilizarea corectă a dispozitivului pentru inhalare. Ei trebuie să verifice, din timp în timp, dacă utilizaţi corect dispozitivul. Neutilizarea corespunzătoare sau conform recomandărilor a Seretide Diskus, poate să conducă la un control ineficient al bolii dumneavoastră (astm bronşic sau BPOC).
 • Dispozitivul Diskus are blistere care conţin Seretide sub formă de pulbere.
 • Există un indicator pe partea de sus a dispozitivului Diskus care vă spune câte doze au mai rămas. El numără dozele înapoi^până la 0 şi numerele de la 5 la 0 vor apare în roşu pentru a vă avertiza că mai sunt disponibile doar câteva doze. în momentul în care indicatorul arată 0, dispozitivul dumneavoastră este gol.

 

Cum funcţionează Seretide Diskus

1. Pentru a deschide Seretide Diskus ţineţi carcasa într-o mână şi apăsaţi cu degetul mare al celeilalte mâini pe locul special pentru deget. Rotiţi piesa cu degetul atât cât este posibil. Veţi auzi un clic. Acest lucru va deschide un mic orificiu în piesa bucală.

2. Ţineţi Seretide Diskus cu piesa bucală spre dumneavoastră. Puteţi să îl ţineţi fie în mâna dreaptă, fie în mâna stângă. Culisaţi pârghia (cursorul) spre în afară până se aude un clic. Acest lucru plasează o doză din medicamentul dumneavoastră în piesa bucală.De fiecare dată când pârghia este împinsă înapoi, un blister se deschide în interior şi se pregăteşte o doză pentru inhalare. Nu vă jucaţi cu pârghia, deoarece acest lucru deschide blisterele şi se pierd doze.

3. Ţineţi Seretide Diskus departe de gură. Expiraţi cât de mult puteţi. Nu uitaţi, nu expiraţi niciodată în Seretide Diskus.

4.Puneţi piesa bucală între buze; inspiraţi adânc prin Seretide Diskus, nu prin nas.

 Indepărtaţi Seretide Diskus de gură.

Ţineţi-vă respiraţia timp de aproximativ 10 secunde sau atât timp cât puteţi. Expiraţi încet.

5.Clatiti gura cu apa si scuipati, deoarece aceasta manevra ar putea ajuta la prevenirea aparitiei aftelor si raguselii.

6. Pentru a deschide Seretide Diskus puneti degetul mare in locul special pentru deget si rotiti catre dvs atat cat este posibil, pana veti auzi un click. Parghia va reveni la pozitia initiala.

Seretide Diskus este acum gata de reutilizare.

 Curăţarea dispozitivului pentru inhalare

Ştergeţi piesa bucală a dispozitivului Diskus cu un şerveţel uscat pentru a o curăţa.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Seretide Diskus

Este important să utilizaţi Seretide Diskus conform instrucţiunilor medicului dumneavoastră. Dacă aţi utilizat accidental o doză mai mare decât cea recomandată, spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului. Puteţi simţi că inima dumneavoastră bate mai repede decât în mod normal şi puteţi simţi tremurături. Puteţi, de asemenea, avea dureri de cap, slăbiciune musculară şi dureri articulare.

Dacă aţi utilizat timp îndelungat doze mai mari decât cele recomandate, trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări. Aceasta deoarece doze foarte mari de Seretide Diskus pot determina o scădere a secreţiei de hormoni Steroizi de către corticosuprarenale.

 

Dacă uitaţi să utilizaţi Seretide Diskus

Dacă uitaţi” să luaţi o doză, luaţi următoarea doză la ora stabilită. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

 

Dacă încetaţi să utilizaţi Seretide Diskus

Este important să utilizaţi Seretide Diskus în fiecare zi conform instrucţiunilor, până când medicul dumneavoastră vă sfătuieşte să întrerupeţi tratamentul. Nu întrerupeţi brusc utilizarea Seretide Diskus. Acest lucru vă poate agrava simptomele respiratorii şi pot să apară, foarte rar, reacţii adverse. Acestea includ:

–      dureri de stomac

–      oboseală sau lipsa poftei de mâncare

–      slăbiciune şi diaree

–      pierdere în greutate

–      dureri de cap sau somnolenţă

–      valori scăzute de potasiu în sânge

–      tensiune arterială scăzută şi convulsii.

Foarte rar, reacţii adverse similare pot să apară dacă aveţi o infecţie sau în condiţii de stres extrem (de exemplu după un accident grav sau dacă sunteţi supus unei intervenţii chirurgicale).

Pentru prevenirea apariţiei acestor simptome, medicul dumneavoastră vă poate prescrie tratament suplimentar cu glucocorticoizi (cum este prednisolonul).

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 

4. REACŢII ADVERSE POSIBILE

Ca toate medicamentele, Seretide Diskus poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. Pentru a preveni apariţia reacţiilor adverse, medicul dumneavoastră trebuie să se asigure că utilizaţi cea mai mică doză de Seretide Diskus care are efect terapeutic pentru dumneavoastră în astmul bronşic sau BPOC.

Reacţii alergice: puteţi simţi că respiraţia dumneavoastră se înrăutăţeşte brusc după utilizarea Seretide

Diskus. Puteţi avea respiraţie foarte zgomotoasă şi să apară tuse. Puteţi, de

asemenea, prezenta mâncărime şi edem (de obicei la nivelul feţei, buzelor,

limbii sau gâtului).

Dacă prezentaţi oricare dintre aceste simptome sau dacă

acestea apar imediat după ce folosiţi Seretide Diskus, anunţaţi imediat

medicul. Reacţiile adverse alergice la Seretide sunt foarte rare (apar la mai

puţin de un pacient din 10000).

Alte reacţii adverse:Reacţii adverse foarte frecvente (apar la mai mult de 1 pacient din 10)

–      dureri de cap-această reacţie adversă diminuă dacă tratamentul este continuat.

–      un număr crescut de răceli a fost raportat la pacienţii cu BPOC.

Reacţii adverse frecvente (apar la mai puţin de 1 pacient din 10)

–      candidoză (papule galben-crem, dureroase) la nivelul gurii şi faringelui. De asemenea, dureri la nivelul limbii, gâtului şi răguşeală. Clătirea gurii cu apă şi scuiparea conţinutului după administrarea fiecărei doze poate fi utilă. Medicul dumneavoastră s-ar putea să vă prescrie tratament suplimentar cu medicamente antifungice pentru tratamentul candidozei.

–      tremurături şi bătăi rapide sau neregulate ale inimii (palpitaţii). Aceste reacţii adverse sunt în general uşoare şi diminuă dacă tratamentul este continuat

–      crampe musculare.

Următoarele reacţii adverse au fost raportate la pacienţii cu bronhopneumonie cronică obstructivă (BPOC):

–      pneumonie şi bronşită (infecţii pulmonare). Spuneţi medicului dumneavoastră dacă aveţi oricare dintre următoarele simptome: o creştere a cantităţii de spută, o schimbare în culoarea sputei, febră, frisoane, agravarea tusei sau problemelor respiratorii!

–      vânătăi şi fracturi

–      inflamarea sinusurilor (o senzaţie de tensiune sau plin la nivelul nasului, obrajilor şi în spatele ochilor, uneori însoţită de o durere ritmică)

–      o scădere a valorilor potasiului în sânge (puteţi avea bătăi neregulate ale inimii, slăbiciune musculară, crampe).

Reacţii adverse mai puţin frecvente (apar la mai puţin de 1 pacient din 100)

–      erupţii trecătoare pe piele.

–      bătăi foarte rapide ale inimii (tahicardie).

 • Clătiţi-vă gura cu apă şi scuipaţi, deoarece această manevră ar putea ajuta la prevenirea apariţiei aftelor şi răguşelii.
 • Pentru a închide Seretide Diskus puneţi degetul mare în locul special pentru deget şi rotiţi către dumneavoastră atât cât este posibil. Veţi auzi un clic.

Pârghia revine automat la poziţia iniţială.

Reacţii adverse foarte rare (apar la mai puţin de 1 pacient din 10000)

–      dificultate în respiraţie sau respiraţie şuierătoare care se agravează imediat după ce folosiţi Seretide Diskus. Dacă se întâmplă acest lucru opriţi administrarea Seretide Diskus. Utilizaţi un medicament inhalator cu acţiune rapidă pentru a vă ajuta să respiraţi şi adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.

–      Seretide poate afecta secreţia naturală de hormoni steroizi produşi de către corpul dumneavoastră, în special dacă utilizaţi doze mari, timp îndelungat. Aceste reacţii adverse includ:

încetinirea creşterii la copii şi adolescenţi subţierea oaselor cataractă şi glaucom creştere în greutate

faţă rotunjită (în formă de lună plină)-sindrom Cushing.

–      Medicul dumneavoastră vă va verifica periodic pentru apariţia oricăror dintre aceste reacţii adverse şi pentru a se asigura că utilizaţi doza cea mai mică din Seretide Diskus care vă controlează simptomele de astm bronşic.

–      Bătăi neregulate ale inimii sau extrasistole (aritmii). Informaţi-I pe medicul dumneavoastră, dar nu întrerupeţi utilizarea Seretide Diskus decât dacă medicul dumneavoastră vă recomandă acest lucru.

–      Creşterea cantităţii de zahăr (glucoza) din sânge (hiperglicemie). Dacă aveţi diabet zaharat, s-ar putea să fie necesar să vă verificaţi mai des glicemia şi să fie necesară ajustarea tratamentului antidiabetic.

–      senzaţie de anxietate, tulburări ale somnului şi modificări de comportament, cum sunt: activitate şi iritabilitate neobişnuită (în special la copii).

–      articulaţii dureroase şi umflate şi dureri musculare.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

–      CUM SE PĂSTREAZĂ SERETIDE DISKUS–      A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

–      A se păstra la temperaturi sub 30°C.

–      Nu utilizaţi Seretide după data de expirare înscrisă pe dispozitivul de inhalat şi cutie, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

 • INFORMAŢII SUPLIMENTARE Ce conţine Seretide Diskus

–      Substanţele active sunt xinafoat de salmeterol şi propionat de fluticazonă.

Fiecare doză conţine xinafoat de salmeterol 50 micrograme şi propionat de fluticazonă 100, 250 sau 500 micrograme.

–      Cealaltă componentă este: lactoză monohidrat.

Cum arată Seretide Diskus şi conţinutul ambalajului

Medicamentul din Seretide Diskus este o pulbere de inhalat de culoare albă.

Seretide Diskus este disponibil într-o cutie cu un dispozitiv de inhalat din plastic care conţine 60 doze pulbere

de inhalat.

Detinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

GLÂXO WELLCOME UK LIMITED,

Glaxo Wellcome House, Berkeley Avenue, Greenford, Middlesex UB6 ONN, Marea Britanie Producători

GLAXO WELLCOME PRODUCTION

Zone Industrielle nr. 2, 23 rue Lavoisier, 27000 Evreux, Franţa

GLAXO WELLCOME GmbH a Co

Industriestrasse 32-36, 23843 Bad Oldesloe, Germania

GLAXO OPERATIONS UK LIMITED

Priory Street Ware, Hertfordsbke, SG12 0DJ, Marea Britanie

Acest prospect a fost aprobat în Mai 2009

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close