Prospect Sertraline – Anxietate Depresie

PROSPECT: INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR ;

 1. Cuprins

  CE ESTE SERTRALINE TORRENT ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

  Sertraline Torrent face parte din grupa medicamentelor antidepresive (numite şi inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei, ISRS).

  Sertraline Torrent este utilizat în tratamentul:

  • Depresiei şi prevenirii recurenţei depresiei (la adulţi).

  • Tulburării de anxietate socială (la adulţi).

  • Stresului post-traumatic (SPT) (la adulţi).

  • Tulburării de panică (la adulţi).

  • Tulburării obsesiv-compulsive (TOC) (la adulţi şi adolescenţi cu vârsta cuprinsă între 6 şi 17 ani).

   Depresia este o boală clinică cu simptome cum sunt: vă simţiţi trist, nu aveţi un somn odihnitor, nu vă mai bucuraţi de viaţă ca înainte.

   Tulburarea obsesiv-compulsivă (TOC) şi tulburările de panică sunt boli legate de anxietate, cu simptome cum sunt: perioade de idei persistente (obsesii) care v-au condus la manifestări repetitive (compulsii).

   Stresul post-traumatic (SPT) este o stare care poate apărea după o experienţă emoţională puternic traumatică şi poate avea simptome similare cu depresia şi anxietatea. Tulburarea de anxietate socială (fobia socială) este o boală asociată cu anxietatea. Este caracterizată prin sentimente de anxietate intensă sau teamă în faţa anumitor situaţii de natură socială (cum sunt: teama de a vorbi cu persoane necunoscute, de a vorbi în faţa unor grupuri de oameni, de a mânca sau de a bea în faţa celorlalţi de teama de a nu fi pus în situaţii jenante faţă de alte persoane).

   Medicul dumneavoastră vă poate recomanda acest medicament pentru tratarea bolii dumneavoastră.

   Întrebaţi medicul dumneavoastră dacă nu sunteţi sigur de ce v-a fost recomandat Sertraline Torrent.

Sertraline Torrent 50 mg comprimate filmate 

Sertraline Torrent 100 mg comprimate filmate

Sertralină

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi acest medicament.

 • Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

 • Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 • Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

 • Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devin gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

  În acest prospect găsiţi:

  1. Ce este Sertraline Torrent şi pentru ce se utilizează

  2. Înainte să utilizaţi Sertraline Torrent

  3. Cum să utilizaţi Sertraline Torrent

  4. Reacţii adverse posibile

  5. Cum se păstrează Sertraline Torrent

  6. Informaţii suplimentare 

   1. ÎNAINTE SĂ LUAŢI SERTRALINE TORRENT Nu utilizaţi Sertraline Torrent

 • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la sertralină sau la oricare dintre celelalte componente ale Sertraline Torrent;

 • dacă sunteţi în tratament sau aţi fost în tratament cu medicamente numite inhibitori de monoaminooxidază (IMAO) (cum sunt selegina, moclobemida) sau cu medicamente asemănătoare cu IMAO (cum este linezolid). Dacă opriţi tratamentul cu sertralină, trebuie să aşteptaţi cel puţin o săptămână înainte de a începe tratamentul cu IMAO. După oprirea tratamentului cu IMAO, trebuie să aşteptaţi cel puţin 2 săptămâni înainte să puteţi începe

  tratamentul cu sertralină.

 • dacă luaţi medicamente care conţin pimozidă (un medicament antipsihotic);

 • dacă suferiţi de afectare hepatică severă.

  Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Sertraline Torrent

  Nu orice medicament este potrivit oricărei persoane. Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră, înainte de a utiliza Sertraline Torrent, dacă suferiţi sau aţi suferit recent de una din următoarele stări:

 • Sindrom serotoninergic. În cazuri rare, acest sindrom poate apărea când utilizaţi unele medicamente în acelaşi cu sertralina. (Pentru simptome, vezi punctul 4. Reacţii adverse posibile). Medicul dumneavoastră v-a informat dacă aţi suferit de acest sindrom în trecut.

 • Nivel scăzut de sodiu în sânge, deoarece această stare poate apărea ca urmare a tratamentului cu Sertraline Torrent. De asemenea, trebuie să îi spuneţi medicului dumneavoastră dacă utilizaţi anumite medicamente pentru tratamentul hipertensiunii arteriale, întrucât aceste medicamente pot modifica concentraţia de sodiu din sânge.

 • Aveţi grijă dacă sunteţi vârstnic, deoarece puteţi prezenta un risc mai mare de a avea un nivel scăzut de sodiu în sânge (vezi paragraful anterior).

 • Afecţiuni hepatice; medicul dumneavoastră poate decide dacă este necesară reducerea dozei de Sertraline Torrent.

 • Diabet zaharat; nivelul glicemiei poate fi modificat de către Sertraline Torrent iar medicaţia pentru diabet va trebui ajustată.

 • Epilepsie sau aţi suferit de crize epileptice. Dacă aveţi un episod (criză epileptică), adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.

 • Dacă aţi suferit de boli maniaco-depresive (tulburare bipolară) sau de schizofrenie. Dacă aveţi un episod maniacal, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.

 • Dacă aveţi sau aţi avut anterior gânduri de sinucidere (vezi mai jos – gânduri de sinucidere sau agravarea stării dumneavoastră de depresie sau de anxietate).

 • Dacă aţi suferit de tulburări de sângerare sau dacă luaţi medicamente care diluează sângele (cum ar fi acidul acetilsalicilic sau warfarina).

 • Dacă sunteţi copil sau adolescent cu vârsta sub 18 ani. Sertraline Torrent trebuie utilizat numai pentru a trata copii şi adolescenţii cu vârste cuprinse între 6 şi 17 ani, suferind de tulburări obsesiv compulsive. Dacă sunteţi tratat pentru această afecţiune, medicul dumneavoastră va dori să vă supravegheze cu atenţie (vezi mai jos Utilizarea la copii şi adolescenţi)

 • Dacă sunteţi sub tratament cu terapie electroconvulsivantă (TEC)

Agitaţie/acatisie

Utilizarea sertralinei a fost asociată cu apariţia acatisiei (o agitaţie subiectivă neplăcută şi necesitatea de mişcare deseori însoţită de incapacitatea de a sta jos sau de a sta nemişcat). Această stare apare de cele mai multe ori chiar în primele săptămâni de tratament. Creşterea dozei poate fi dăunătoare la pacienţii la care apar aceste simptome.

Simptome de întrerupere

La oprirea tratamentului apar frecvent simptome de întrerupere, mai ales dacă întreruperea se face brusc (vezi pct. 4 Reacţii adverse posibile). Riscul apariţiei simptomelor de întrerupere depinde de durata şi doza tratamentului, precum şi paşii urmaţi în reducerea dozei. În general, aceste simptome

sunt uşoare până la moderate. Totuşi, la unii pacienţi pot fi grave. Ele apar obişnuit în primele zile după oprirea tratamentului. În general, aceste simptome dispar singure până în 2 săptămâni. Totuşi, la unii pacienţi pot dura mai mult (2 – 3 luni sau mai mult). De aceea, este recomandabil ca doza de sertralină, la întreruperea tratamentului, să fie redusă treptat pe o perioadă de câteva săptămâni sau luni, în funcţie de necesităţile pacientului.

Gânduri de sinucidere şi agravarea stării dumneavoastră de depresie sau de anxietate

Depresia şi/sau tulburările de anxietate de care suferiţi vă pot provoca uneori idei de auto-vătămare sau sinucidere. Acestea se pot accentua la începerea tratamentului cu medicamente antidepresive, deoarece acţiunea tuturor acestor medicamente se produce în timp, de obicei în aproximativ două săptămâni şi câteodată şi mai mult.

Sunteţi mai înclinat spre astfel de idei:

 • Dacă aţi avut anterior gânduri de sinucidere sau auto-vătămare.

 • Dacă sunteţi de vârstă adultă tânără. Informaţia rezultată din studiile clinice arată existenţa unui risc crescut de comportament suicidar la adulţii în vârstă de mai puţin de 25 de ani, care suferă de o afecţiune psihică şi au urmat un tratament cu un antidepresiv.

  În cazul în care aveţi gânduri de auto-vătămare sau sinucidere, indiferent de moment, contactaţi-vă imediat medicul sau adresaţi-vă fără întârziere unui spital.

  Poate fi util să vă adresaţi unei rude sau unui prieten apropiat, căruia să-i spuneţi că vă simţiţi deprimat sau că suferiţi de o tulburare de anxietate şi pe care să-l rugaţi să citească acest prospect. În acelaşi timp, puteţi ruga persoana respectivă să vă spună dacă nu consideră că starea dumneavoastră de depresie sau anxietate s-a agravat sau dacă o îngrijorează vreo modificare apărută în comportamentul dumneavoastră.

  Utilizarea la copii şi adolescenţi

  Sertralina nu trebuie utilizată în tratamentul copiilor şi adolescenţilor cu vârsta sub 18 ani, exceptând pacienţii suferind de tulburări obsesiv compulsive. Pacienţii cu vârsta sub 18 ani au un risc crescut de apariţie a unor reacţii adverse, cum sunt tentativa de sinucidere, gânduri de sinucidere sau ostilitate (predominant agresivitate, comportament opozant şi furie) atunci când sunt trataţi cu această clasă de medicamente. Cu toate acestea, este posibil ca medicul dumneavoastră să decidă să prescrie Sertraline Torrent la un pacient cu vârsta sub 18 ani, dacă este în interesul pacientului. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră, dacă acesta a prescris Sertraline Torrent la un pacient cu vârsta sub 18 ani şi aţi vrea să discutaţi despre acest lucru. Mai mult, trebuie să îl informaţi pe medicul dumneavoastră dacă vreunul din simptomele enumerate mai sus apar sau se agravează când un pacient cu vârsta sub 18 ani utilizează Sertraline Torrent. Nu a fost demonstrat încă gradul de siguranţă al utilizării Sertraline Torrent pe termen lung la pacienţii din acest grup de vârstă cu privire la creştere, maturizare şi dezvoltarea comportamentală şi cognitivă.

  Utilizarea altor medicamente

  Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

  Unele medicamente pot afecta modul de acţiune al Sertraline Torrent sau Sertraline Torrent poate reduce eficacitatea altor medicamente utilizate în acelaşi timp.

  Folosirea Sertraline Torrent împreună cu următoarele medicamente poate duce la reacţii adverse grave:

  • Medicamente numite inhibitori de monoaminooxidază (IMAO), cum sunt moclobemida (pentru tratamentul depresiei) şi selegina (pentru tratamentul bolii Parkinson) şi antibioticul linezolid.

   Nu utilizaţi Sertraline Torrent împreună cu alte IMAO.

  • Medicamente utilizate pentru tratamentul tulburărilor mentale (pimozidă). Nu utilizaţi Sertraline Torrent împreună cu pimozidă.

   Spuneţi medicului dumneavoastră dacă utilizaţi următoarele medicamente:

  • Medicamente din plante medicinale conţinând sunătoare (Hypericum perforatum). Efectul

   sunătoarei poate dura până la 1 – 2 săptămâni. Spuneţi medicului dumneavoastră.

  • Medicamente conţinând aminoacidul triptofan.

  • Medicamente pentru tratamentul durerii severe (de exemplu tramadol).

  • Medicamente pentru tratamentul migrenei (de exemplu sumatriptan)

  • Medicamente care împiedică coagularea normală a sângelui (warfarină).

  • Medicamente pentru tratamentul durerii/artritei (antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) cum sunt ibuprofen, acid acetilsalicilic).

  • Sedative (diazepam).

  • Diuretice.

  • Medicamente pentru tratamentul epilepsiei (fenitoină).

  • Medicamente pentru tratamentul diabetului zaharat (tolbutamidă).

  • Medicamente pentru tratamentul ulcerului şi reducerii acidităţii excesive a stomacului (cimetidină)

  • Medicamente pentru tratamentul maniei şi depresiei (litiu).

  • Alte medicamente pentru tratamentul depresiei (cum sunt amitriptilina, nortriptilina).

  • Medicamente pentru tratamentul schizofreniei şi al altor tulburări mentale (cum sunt perfenazina, levomepromazina şi olanzapina).

  Utilizarea Sertraline Torrent cu alimente şi băuturi

  Comprimatele de Sertraline Torrent pot fi administrate cu sau fără alimente.

  Nu trebuie să consumaţi băuturi alcoolice în timpul tratamentului cu Sertraline Torrent.

  Sarcina şi alăptarea

  Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

  Siguranţa utilizării sertralinei la femeile gravide nu a fost stabilită pe deplin. Sertralina nu trebuie utilizată în timpul sarcinii cu excepţia cazului în care medicul consideră că beneficiile tratamentului pentru mamă depăşesc orice riscuri posibile pentru făt. Femeilor care pot rămâne gravide şi utilizează sertralina li se recomandă utilizarea unei metode corespunzătoare de contracepţie.

  S-a demonstrat că medicamentul este excretat în laptele matern. Sertralina nu trebuie utilizată în timpul alăptării, cu excepţia cazului în care medicul consideră că beneficiile tratamentului pentru mamă depăşesc orice riscuri posibile pentru sugar.

  Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

  Medicamentele psihotrope, cum este sertralina, pot influenţa capacitatea dumneavoastră de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Ca urmare, nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi utilaje înainte de a ştii dacă acest medicament vă modifică capacitatea de desfăşura aceste activităţi.

  1. CUM SĂ LUAŢI SERTRALINE TORRENT

   Luaţi întotdeauna Sertraline Torrent exact aşa cum v-a recomandat medicul dumneavoastră. Comprimatele Sertraline Torrent pot fi administrate cu sau fără alimente.

   Medicamentul dumneavoastră trebuie administrat o dată pe zi, dimineaţa sau seara. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

   Doza uzuală este: Adulţi:

   Depresie şi tulburări obsesiv compulsive:

   Pentru tratamentul depresiei şi tulburării obsesiv-compulsive (TOC), doza eficace uzuală este

   de 50 mg pe zi. Doza zilnică poate fi crescută cu câte 50 mg şi la intervale de minim o săptămână pe parcursul câtorva săptămâni. Doza maximă recomandată este de 200 mg pe zi.

   Tulburări de panică, tulburări de anxietate socială şi stresului post traumatic:

   Doza iniţială în tratamentul tulburării de panică, tulburării de anxietate socială şi al stresului

   post-traumatic este de 25 mg pe zi, pe care medicul o va creşte la 50 mg pe zi după o săptămână. Apoi, doza zilnică poate fi crescută cu câte 50 mg pe parcursul câtorva săptămâni.

   Doza maximă recomandată este de 200 mg pe zi.

   Copii şi adolescenţi:

   Sertraline Torrent trebuie utilizat numai pentru tratamentul copiilor şi adolescenţilor suferind de TOC cu vârste cuprinse între 6 şi 17 ani.

   Tulburări obsesiv compulsive:

   Copii cu vârste cuprinse între 6 şi 12 ani: doza iniţială recomandată este de 25 mg pe zi.

   După o săptămână, medicul dumneavoastră poate creşte doza la 50 mg pe zi. Doza maximă recomandată este de 200 mg pe zi.

   Adolescenţi cu vârste cuprinse între 13 şi 17 ani: doza iniţială recomandată este de 50 mg pe zi. Doza maximă recomandată este de 200 mg pe zi.

   În cazul în care aveţi probleme hepatice sau renale, spuneţi medicului dumneavoastră şi urmaţi-i instrucţiunile.

   Medicul dumneavoastră vă va spune cât timp veţi urma acest tratament. Durata acestuia depinde de tipul afecţiunii dumneavoastră şi de modul în care răspundeţi la tratament. Este posibil să dureze câteva săptămâni până când simptomele dumneavoastră să se îmbunătăţească.

   Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Sertraline Torrent

   Dacă aţi luat din greşeală mai mult Sertraline Torrent decât vi s-a recomandat, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau îndreptaţi-vă către cea mai apropiată unitate medicală. Luaţi întotdeauna cu dumneavoastră cutia medicamentului, indiferent dacă mai aveţi medicaţie rămasă sau nu.

   Simptomele de supradozaj pot include: somnolenţă, greaţă şi vărsături, bătăi rapide ale inimii, tremor, ameţeală, agitaţie, şi, în cazuri rare, inconştienţă..

   Dacă apar aceste simptome, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau mergeţi la departamentul de urgenţă al celui mai apropiat spital.

   Dacă uitaţi să utilizaţi Sertraline Torrent

   Dacă aţi uitat să luaţi o doză, nu luaţi doza pe care aţi uitat-o. Luaţi următoarea doză la orele obişnuite.

   Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

   Dacă încetaţi să utilizaţi Sertraline Torrent

   Nu încetaţi să luaţi Sertraline Torrent decât dacă medicul dumneavoastră vă spune aceasta. Medicul dumneavoastră vă poate spune să reduceţi doza de Sertraline Torrent timp de câteva săptămâni, înainte de a întrerupe definitiv tratamentul. La întreruperea bruscă a tratamentului, pot să apară ameţeli, amorţeli, tulburări de somn, agitaţie sau anxietate, dureri de cap, stare generală de rău, vărsături şi tremurături.

   Dacă observaţi oricare dintre aceste reacţii adverse sau orice altă reacţie adversă după ce aţi oprit utilizarea Sertraline Torrent, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră.

   Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

  2. REACŢII ADVERSE POSIBILE

   Ca toate medicamentele, Sertraline Torrent poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

   Cea mai frecventă reacţie adversă este greaţa. Reacţiile adverse depind de doză şi deseori dispar odată cu continuarea tratamentului.

   Spuneţi imediat medicului dumneavoastră:

   Dacă observaţi oricare dintre următoarele simptome după utilizarea medicamentului, aceste simptome pot fi grave.

   • Dacă dezvoltaţi erupţii cutanate severe care produc vezicule (eritem polimorf) (care poate afecta gura şi limba). Acestea pot fi semnele unei afecţiuni cunoscute ca sindromul Stevens Johnson sau necroliză epidermică toxică (NET). Medicul dumneavoastră va opri imediat tratamentul în acestă situaţie.

    Voteaza si apreciaza cum ti-a folosit !
    Foarte NemultumitNemultumitOKMultumitFoarte Multumit ( Apreciaza, sa stie si altii.)

    Loading...
Intotdeauna consultati un medic sau farmacist inainte de a lua orice fel de pastila