Prospect Singulair

PROSPECT: INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR

SINGULAIR 5 mg, comprimate masticabile

SINGULAIR 10 mg, comprimate filmate

Montelukast

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să luaţi acest medicament.

– Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

– Dacă aveţi întrebări suplimentare, vă rugăm să vă adresaţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

– Acest medicament a fost prescris numai pentru dumneavoastră sau pentru copilul dumneavoastră şi nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

în acest prospect găsiţi:

1.Ce este SINGULAIR  şi pentru ce se utilizează

2.înainte să utilizaţi SINGULAIR

3. Cum să utilizaţi SINGULAIR

4. Reacţii adverse posibile

5. Păstrarea SINGULAIR

singulair prospect
singulair prospect
SINGULAIR  5 mg, comprimate masticabile

– Substanţa activă este montelukast. Un comprimat masticabil conţine 5 mg montelukast sub formă de montelukast sodic 5,20 mg.

– Celelalte componente sunt: manitol, celuloză microcristalină, hidroxipropilceluloză, oxid roşu de fer (E 172), croscarmeloză sodică, aromă de cireşe, aspartam, stearat de magneziu.

SINGULAIR  10 mg, comprimate filmate

– Substanţa activă este montelukast. Un comprimat filmat conţine 10 mg montelukast sub formă de montelukast sodic 10,40 mg.

– Celelalte componente sunt: hidroxipropilceluloză, celuloză microcristalină, lactoză monohidrat, croscarmeloză sodică, stearat de magneziu, hipromeloză, dioxid de titan (E 171), oxid roşu de fer (E 172), oxid galben de fer (E 172), ceară Carnauba.

SINGULAIR  se găseşte sub formă de comprimate masticabile de 5 mg sau comprimate filmate de 10 mg.

SINGULAIR  este disponibil în:

SINGULAIR  5 mg, comprimate masticabile

Cutie cu 1 blister a câte 14 comprimate masticabile

Cutie cu 2 blistere a câte 14 comprimate masticabile

SINGULAIR  10 mg, comprimate filmate

Cutie cu 1 blister a câte 14 comprimate filmate

Cutie cu 2 blistere a câte 14 comprimate filmate

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

SINGULAIR  5 mg, comprimate masticabile SINGULAIR  10 mg, comprimate filmate Merck Sharp & Dohme Romania S.R.L.

Bucharest Bussiness Park, Şos. Bucureşti-Ploieşti Nr. 1 A,Clădirea CI, Et. 3, Sector 1, Bucureşti, România Producător

MERCK SHARP & DOHME B.V.,

Waarderweg 39, P.O. Box 581,2031 BN, 2003 PC Haarlem, Olanda

1. CE ESTE SINGULAIR  Şl PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

SINGULAIR  este un antagonist al receptorilor pentru leucotriene blocând efectul substanţelor numite leucotriene. Leucotrienele determină îngustarea şi inflamarea căilor aeriene din plămânii dumneavoastră. Blocarea leucotrienelor ameliorează simptomele de astm bronşic şi ajută la prevenirea crizelor astmatice. De asemenea leucotrienele generează simptomele de tip alergic Inhibarea leucotrienelor ameliorează simptomele alergiei sezoniere (aşa numita febră sezonieră sau rinita alergică sezonieră).

De ce mi-a prescris medicul SINGULAIR ?

Medicul dumneavoastră v-a prescris SINGULAIR  pentru tratarea:

– astmului bronşic, inclusiv pentru prevenirea simptomelor de astm din timpul zilei sau nopţii. SINGULAIR  previne, de asemenea, îngustarea căilor aeriene indusă de exerciţiu fizic.

– simptomelor diurne şi nocturne ale alergiei sezoniere, inclusiv: congestie nazală, rinoree, usturimi nazale şi strănut; congestie nazală la trezire, dificultăţi la adormire şi treziri nocturne, lăcrimare, prurit ocular, ochi roşii şi umflaţi.

Ce este astmul bronsic?

Astmul bronsic este o boală cronică a plămânilor. Nu poate fi vindecat dar poate fi controlat.

Caracteristicile astmului bronşic includ:

– Căi aeriene îngustate care duc la dificultăţi ale respiraţiei. Această îngustare se agravează sau se ameliorează ca răspuns la condiţii diferite.

– Căi aeriene inflamate, inflamaţia mucoasei care căptuşeşte căile aeriene.

– Căi aeriene sensibile, care reacţionează la numeroşi stimuli cum ar fi fum de ţigară, polen sau aer rece. Simptomele astmului bronşic includ: tuse, respiraţie zgomotoasă (wheezing) şi senzaţie de constricţie toracică. Nu toţi pacienţii cu astm prezintă respiraţie zgomotoasă (wheezing). Pentru unii tuşea poate fi unicul simptom al astmului. Frecvent simptomele apar în timpul nopţii sau după exerciţiu fizic.

Cum vă daţi seama dacă aveţi astm?

Medicul dumneavoastră va stabili dacă aveţi astm bronşic bazându-se pe simptomele dumneavoastră şi/sau după cât de bine puteţi efectua inspirul şi expirul. Pentru aceasta, medicul dumneavoastră poate utiliza un aparat numit peakflow meter sau un spirometru pentru a testa funcţia plămânilor dumneavoastră. Tratamentul poate controla astmul. Este important sa trataţi chiar şi simptomele uşoare, pentru ca astfel sa puteţi preveni agravarea.

Cum trebuie tratat astmul bronsic?

Pentru a veni în sprijinul prevenirii simptomelor astmului şi pentru ameliorarea respiraţiei dumneavoastră trebuie să colaboraţi strâns cu medicul dumneavoastră pentru:

– Stabilirea de metode pentru evitarea contactului cu condiţiile care vă pot induce un episod de astm (de exemplu fumatul, inclusiv fumatul pasiv, acarienii din praful de casă, gândacii de bucătărie, moliile, polenul, mirosul de animal, schimbările vremii şi ale temperaturii şi infecţiile căilor aeriene superioare cum ar fi răceala).

– Stabilirea unui plan de tratament care să controleze cel mai bine astmul dumneavoastră.

 Cum tratează SINGULAIR  astmul bronşic?

SINGULAIR  blochează efectul substanţelor numite leucotriene din plămânii dumneavoastră care determină îngustarea şi inflamaţia căilor aeriene.              

De ce este importantă complianţa (să luaţi medicamentele conform prescripţiei)?

Dumneavoastră puteţi ajuta la reducerea severităţii astmului pe care îl aveţi şi a frecvenţei crizelor luând

medicamentele aşa cum v-a prescris medicul dumneavoastră.

Ce sunt alergiile sezoniere?

Alergiile sezoniere (cunoscute şi ca febră sezonieră sau rinită alergică sezonieră) sunt un răspuns alergic adeseori cauzat de polenuri provenite de la copaci, iarbă şi plante. Simptomele diurne şi nocturne ale alergiilor sezoniere tipice includ:

– nas înfundat, rinoree, prurit nazal

– strănut

– ochi înlăcrimaţi, umflaţi, roşii, prurit ocular.

2. ÎNAINTE SĂ UTILIZAŢI SINGULAIR

Este important ca dumneavoastră sau copilul dumneavoastră să continuaţi să luaţi SINGULAIR  zilnic, aşa cum v-a fost prescris de către medicul dumneavoastră, chiar şi atunci când dumneavoastră sau copilul dumneavoastră nu aveţi simptome sau o criză de astm bronşic.

în cazul în care simptomele de astm bronşic ale dumneavoastră sau ale copilului dumneavoastră se agravează trebuie să-l anunţaţi imediat pe medicul dumneavoastră. SINGULAIR  nu este destinat tratamentului crizelor de astm bronşic.

în cazul în care apare o criză, dumneavoastră sau copilul dumneavoastră trebuie să urmaţi instrucţiunile date de medicul dumneavoastră pentru astfel de situaţii.

Nu luaţi SINGULAIR  dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră – sunteţi alergici la oricare dintre componentele sale.

Ce trebuie să-i spun medicului înainte de a lua SINGULAIR ?

Spuneţi medicului dumneavoastră despre toate problemele medicale sau alergiile pe care le-aţi avut sau le aveţi dumneavoastră sau copilul dumneavoastră.

Sarcina

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Gravidele sau femeile care intenţionează să rămână gravide trebuie să se adreseze medicului înainte de a utiliza SINGULAIR .

Alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Nu se ştie dacă SINGULAIR  se elimină în lapte. Dacă alăptaţi sau intenţionaţi să alăptaţi trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră.

 

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Nu există date care sa sugereze faptul că SINGULAIR  ar putea afecta capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Totuşi, în cazuri foarte rare pacienţii aflaţi în tratament cu montelukast au acuzat somnolenţă.

Informaţii importante privind unele componente ale SINGULAIR :

SINGULAIR  5 mg, comprimate masticabile conţine aspartam. Aspartam este o sursă de fenilalanină şi poate fi dăunător pentru persoanele cu fenilcetonurie.

SINGULAIR  10 mg, comprimate filmate conţine lactoză. Dacă vi s-a spus de către medicul dumneavoastră că aveţi intoleranţă la anumite zaharuri, contactaţi medicul dumneavoastră înainte de a lua acest medicament.

Folosirea altor medicamente:

în general, SINGULAIR  nu interferă cu alte medicamente pe care dumneavoastră sau copilul dumneavoastră s-ar putea să le luaţi.

Totuşi, unele medicamente pot afecta modul în care acţionează SINGULAIR ; de asemenea, SINGULAIR  poate afecta modul în care acţionează alte medicamente.

Este important să-l informaţi pe medicul dumneavoastră despre toate medicamentele pe care dumneavoastră sau copilul dumneavoastră le luaţi sau intenţionaţi să le luaţi, inclusiv cele fără prescripţie medicală.

3. CUM SĂ UTILIZAŢI SINGULAIR

Luaţi SINGULAIR  o dată pe zi cu sau fără alimente, aşa cum v-a prescris medicul dumneavoastră.

Doza zilnică recomandată pentru adulţi şi adolescenţii cu vârsta de peste 15 ani pentru tratamentul astmului bronşic şi/sau a alergiei nazale (rinitei alergice) sezoniere este de un comprimat de 10 mg. Doza zilnică recomandată pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 6 şi 14 ani pentru tratamentul astmului bronşic şi/sau a alergiei nazale (rinitei alergice) sezoniere este de un comprimat masticabil de 5 mg.

Pentru pacienţii cu astm bronşic, luaţi SINGULAIR  o dată pe zi seara la culcare.

Pentru pacienţii cu alergii sezoniere, luaţi SINGULAIR  o dată pe zi aşa cum v-a prescris medicul dumneavoastră. Pentru a menţine controlul astmului dumneavoastră sau a copilului dumneavoastră, este important să luaţi SINGULAIR  atât timp cât v-a prescris medicul dumneavoastră.

SINGULAIR  poate trata astmul dumneavoastră sau al copilului dumneavoastră doar atât timp cât continuaţi să-l luaţi.

Studiile au arătat că SINGULAIR  nu afectează rata de creştere la copii.

Intotdeauna consultati un medic sau farmacist inainte de a lua orice fel de pastila