Prospect Singulair

Dacă aveţi impresia că efectul SINGULAIR  este prea slab sau prea puternic, adresaţi-vă mediculului dumneavoastră sau farmacistului.

Dacă luaţi mai mult decât trebuie SINGULAIR

Dacă luaţi din greşeală prea multe comprimate sau i-aţi administrat din greşeală copilului mai multe comprimate sau mai multe plicuri, luaţi imediat legătura cu medicul dumneavoastră.

Dacă uitaţi să luaţi SINGULAIR

în cazul în care dumneavoastră sau copilul dumneavoastră uitaţi să luaţi o doză, continuaţi schema de tratament obişnuită – un comprimat sau un plic, zilnic, o dată pe zi. Străduiţi-vă să luaţi SINGULAIR  aşa cum v-a fost prescris. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa dozele uitate.

4. REACŢII ADVERSE POSIBILE

La fel ca alte medicamente, SINGULAIR  poate avea reacţii adverse.

Cele mai frecvente reacţii adverse raportate în studii au fost dureri abdominale şi dureri de cap. Acestea au fost în general de intensitate mică şi au apărut la fel de frecvent la pacienţii trataţi cu SINGULAIR  ca şi la cei trataţi cu placebo (un comprimat care nu conţine medicament).

în plus, au fost raportate următoarele:

– tendinţă crescută la sângerare

– reacţii alergice [incluzând erupţie trecătoare pe piele, umflarea feţei, buzelor, limbii şi/sau gâtului (care pot determina dificultate în respiraţie sau la înghiţire)]

– modificări de comportament şi ale stării de dispoziţie [tulburări ale viselor inclusiv coşmaruri, halucinaţii, iritabilitate, stare de anxietate, nelinişte, agitaţie incluzând comportament agresiv, tremor, depresie, tulburări de somn, gânduri şi acţiuni de suicid (în cazuri foarte rare)]

– ameţeli, somnolenţă, senzaţie de înţepături şi amorţeală, convulsii

– palpitaţii

sângerări nazale

– diaree, uscăciunea gurii, indigestie, greaţă, vărsături

– hepatită

– vânătăi, mâncărime, urticarie, umflături roşii, moi, sub piele, localizate cel mai frecvent pe gambe (eritem nodos)

– dureri articulare sau musculare, crampe musculare

– oboseală, stare de rău, edeme, febră

La pacienţi astmatici trataţi cu montelukast au fost raportate cazuri foarte rare ale unei asocieri de simptome cum sunt stare asemănătoare gripei, senzaţie de înţepături sau amorţeală la nivelul braţelor şi picioarelor, agravarea simptomelor pulmonare şi/sau erupţii trecătoare pe piele (sindrom Churg-Strauss). Trebuie să anunţaţi imediat medicul dacă prezentaţi unul sau mai multe dintre aceste simptome.

Spuneţi medicului dumneavoastră daca dumneavoastră sau copilul dumneavoastră prezintă orice simptom neobişnuit, sau dacă orice simptom cunoscut persistă sau se agravează.

Dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-l informaţi pe medicul dumneavoastră sau pe farmacist.

  5. PĂSTRAREA SINGULAIR

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu luaţi SINGULAIR  după data de expirare înscrisă pe ambalaj (după EXP.). Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

SINGULAIR  5 mg, comprimate masticabile

SINGULAIR  10 mg, comprimate filmate

A se păstra la temperaturi sub 30°C, în ambalajul original.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere.

întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta

la protejarea mediului.

Acest prospect a fost aprobat în Septembrie 2009.

Intotdeauna consultati un medic sau farmacist inainte de a lua orice fel de pastila