Prospect Sortis 40mg – Anti-Colesterol Trigliceride

Sharing

 Prospect : Informatii pentru utilizator

Sortis, face parte din grupa medicamentelor cunoscute sub denumirea de statine, care acţionează prin reglarea lipidelor (grăsimilor) din organism.

SORTIS Prospect

40 mg comprimate filmate

Atorvastatină

 

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să luaţi acest medicament.

–   Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

–   Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

–  Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

–   Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

în acest prospect găsiţi:

–  Ce este Sortis 40 mg şi pentru ce se utilizează

–  înainte să luaţi Sortis 40 mg

–  Cum să luaţi Sortis 40 mg

–  Reacţii adverse posibile

–  Cum se păstrează Sortis 40 mg

–  Informaţii suplimentare

Sortis Pret: 40 RON

1. CE       ESTE SORTIS 40 MG Şl PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

Sortis este utilizat pentru scăderea concentraţiei de colesterol şi trigliceride din sânge, când regimul alimentar şi schimbarea modului de viaţă au eşuat. Dacă aveţi un risc crescut de boală cardiacă, Sortis poate fi utilizat pentru a reduce acest risc, chiar dacă nivelul

trebuie continuată o dietă standard de reducere a colesterolului. Colesterolul este o substanţă care apare natural în corp si este necesară pentru dezvoltarea normală. Cu toate acestea, dacă există prea mult colesterol în sânge, acesta poate fi depozitat pe pereţii vaselor de sânge, care în cele din urmă se pot bloca. Aceasta este una dintre cele mai frecvente cauze de boală cardiacă.

Este acceptat faptul că valorile crescute ale colesterolului cresc riscul de boală cardiacă. Alţi factori care pot creşte riscul de boală cardiacă includ tensiunea arterială mare, diabetul zaharat, greutatea corporală crescută, lipsa exerciţiului, fumatul sau antecedente familiale de boală cardiacă.

sortis prospect
sortis prospect

2. ÎNAINTE SĂ LUAŢI SORTIS 40 MG Nu luaţi Sortis 40 mg

–  dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la atorvastatină sau la orice medicamente similare utilizate pentru reducerea lipidelor din sânge sau la oricare dintre celelalte componente ale Sortis.

–  dacă aveţi sau aţi avut vreodată boli de ficat.

–  dacă aţi avut teste sanguine hepatice anormale inexplicabil.

–  dacă sunteţi femeie aflată la vârsta fertilă şi nu utilizaţi o metodă de contracepţie eficace.

–  dacă sunteţi gravidă sau încercaţi să deveniţi gravidă.

–  dacă alăptaţi.

–  dacă aveţi o afecţiune musculară denumită miopatie (dureri musculare repetate sau inexplicabile).

Aveţi grijă deosebită când luaţi Sortis 40 mg

Următoarele constituie motive pentru care Sortis este posibil să nu fie indicat pentru dumneavoastră:

–  dacă aveţi probleme renale

–  dacă aveţi glanda tiroidă mai puţin activă (hipotiroidism)

–  dacă aţi avut dureri musculare repetate sau inexplicabile sau antecedente personale sau familiale de tulburări musculare

–  dacă aţi avut tulburări musculare anterioare în timpul tratamentului cu alte medicamente care scad colesterolul (de exemplu, alte statine sau fibraţi)

–   dacă consumaţi regulat cantităţi mari de alcool etilic

–   dacă aveţi antecedente de boală hepatică

–   dacă aveţi vârsta peste 70 de ani.

Dacă oricare dintre cele de mai sus sunt aplicabile în cazul dumneavoastră, medicul vă va face analize ale sângelui înainte şi posibil în timpul tratamentului cu Sortis pentru a prevedea riscul de a avea reacţii adverse musculare. Riscul de apariţie a reacţiilor adverse musculare, de exemplu, rabdomioliza, este cunoscut a fi crescut când anumite medicamente sunt luate în acelaşi timp (vezi pct 2 “Folosirea altor medicamente”) Folosirea altor medicamente

Există anumite medicamente care pot modifica efectul Sortis sau efectele lor pot fi modificate de către Sortis. Acest tip de interacţiune poate face ca unul dintre medicamente sau ambele medicamente să fie mai puţin eficace. Alternativ poate creşte riscul sau severitatea reacţiilor adverse, incluzând afectarea importantă musculară denumită rabdomioliză descrisă la punctul 4:

–   medicamente utilizate pentru a schimba mcţplul în care sistemul vostru imunitar lucrează, de exemplu, ciclosporina

–   anumite antibiotice sau medicamente antifungice, de exemplu, eritromicina, claritromicina, ketoconazolul, itraconazolul, rifampicina

–   alte medicamente care reglează valorile lipidelor, de exemplu, gemfibrozilul, alţi fibraţi, derivaţii de acid nicotinic, colestipolul.

–   anumiţi blocanţi ai canalelor de calciu utilizaţi pentru angina pectorală sau tensiunea arterială mare, de exemplu, nifedipina; medicamente care reglează ritmul inimii, de exemplu, digoxina.

–   anumitelDenzodiazepine utilizate Tn anxietate şiâlte boli, de exemplu, nefazodona.

–   inhibitori de protează utilizaţi în tratamentul infecţiei cu HIV

–   alte medicamente cunoscute a interacţiona cu Sortis, incluzând warfarina (care reduce coagularea sângelui), contraceptivele orale, fenitoina (un anticonvulsivant pentru tratamentul epilepsiei) şi antacizi (medicamente pentru indigestie care conţin aluminiu sau magneziu).

Trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră întotdeauna dacă luaţi sau aţi luat recent alte medicamente, chiar şi cele care nu au fost prescrise de către medic, deoarece pot interacţiona. Folosirea Sortis 40 mg cu alimente sau lichide Sucul de grepfrut

Nu consumaţi mai muit de unul sau două pahare mici de suc de grepfrut pe zi, deoarece cantităţile mari de suc de grepfrut pot modifica efectele Sortis.

 

 Alcool etilic

Evitaţi să consumaţi prea mult alcool etilic în timp ce luaţi acest medicament. Pentru detalii, vezi pct. 2 „Aveţi grijă deosebită când luaţi Sortis 40 mg”. Sarcina şi alăptare

Nu luaţi Sortis în timpul sarcinii, dacă credeţi că sunteţi gravidă sau dacă aveţi intenţia de a rămâne gravidă. Nu'luaţi Sortis dacă vă aflaţi în perioada fertilă decât dacă utilizaţi metode de contracepţie eficace. Nu baţi Sortis în perioada de alăptare.

Nu s-a dovedit siguranţa utilizării Sortis în timpul sarcinii şi alăptării. Acteşaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament. Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor Nu conduceţi vehicule dacă acest medicament afectează capacitatea dumneavoastră dea conduce. Nu utilizaţi niciun fel de unelte sau maşini dacă abilitatea de a le folosi vă este afectată de către acest medicament.        

Informaţii importante privind unele componente ale Sortis 40 mg

Sortis 40 mg conţine lactoză monohidrat, un tip de glucid. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

 

3.CUM SĂ LUAŢI SORTIS 40 MG

Luaţi întotdeauna comprimatele exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Doza uzuală pentru început este de 10 mg atorvastatină o dată pe zi. Dacă medicul consideră necesar, doza poate fi crescută până ce se obţine rezultatul dorit. Medicul va adapta doza la intervale de 4 săptămâni sau mai mult. Doza maximă de Sortis este de 80 mg o dată pe zi. Comprimatele de Sortis trebuie înghiţite întregi cu apă, în orice moment al zilei, cu sau fără alimente. Cu toate acestea, încercaţi să luaţi comprimatele în acelaşi moment al zilei, înainte de începerea tratamentului, medicul vă va recomanda o dietă cu conţinut scăzut în colesterol, pe care trebuie, de asemenea, să o menţineţi în timpul terapiei cu Sortis 40 mg. Durata tratamentului cu Sortis 40 mg este determinată de către medicul dumneavoastră.

Va rugăm să vă adresaţi medicului dacă aveţi impresia că efectul

Sortis 40 mg este prea puternic sau prea slab.

Dacă luaţi mai mult Sortis 40 mg decât ar trebui

Dacă luaţi accidental mai multe comprimate de Sortis decât v-a fost

prescris (mai mult decât doza zilnică obişnuită), adresaţi-vă imediat

medicului sau departamentului de urgenţe al celui mai apropiat spital.

Dacă uitaţi să luaţi Sortis 40 mg

Dacă uitaţi' să luaţi o doză, luaţi următoarea doză programată la momentul corect. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată. Dacă încetaţi să luaţi Sortis 40 mg

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

4. REACŢII ADVERSE POSIBILE

Ca toate medicamentele, Sortis poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Următoarele reacţii adverse sunt importante şi vor necesita intervenţie imediată dacă apar:

–   edem ângioneurotic (umflare a feţei, a limbii şi a traheei care poate determina mari dificultăţi în respiraţie). Aceasta este o reacţie foarte rară, care poate fi gravă dacă apare. Dacă vi se întâmplă, trebuie să întrerupeţi tratamentul cu Sortis şi să vă adresaţi imediat medicului.

–   ocazional, pacienţii au dezvoltat slăbiciune sau inflamaţie musculară şt, foarte rar, aceasta a progresat către o boală gravă, – potenţial ameninţătoare de viaţă (denumită “rabdomioliză”). Dacă aveţi slăbiciune musculară, sensibilitate sau durere şi, în mod particular, dacă în acelaşi timp aveţi o stare de rău sau aveţi febră, nu mai luaţi Sortis şi spuneţi imediat medicului.

Reacţii adverse foarte rare care afectează mai puţin de 1 din 10000 pacienţi care iau Sortis

–   Dacă aveţi tulburări legate de sângerări sau vânătăi neobişnuite sau neaşteptate, acestea pot fi sugestive pentru o tulburare a ficatului. Trebuie să vă adresaţi medicului cât mai repede posbil.

Alte reacţii adverse posibile la Sortis:

Similar altor medicamente, Sortis poate câteodată determina reacţii adverse la anumite persoane.

Reacţiile adverse frecvente (care afectează mâi mult de 1 din 100, – dar mai puţin de 1 din 10 pacienţi), includ: • greaţă, durere abdominală, constipaţie, flatulenţă, indigestie, durere de cap, durere musculară, slăbiciune, diaree, insomnie, ameţeli, durere în piept, reacţii alergice, amorţeli sau furnicături la nivelul degetelor de la mâini sau picioare, reducerea sensibilităţii pielii la atingere uşoară sau durere, durere articulară, durere de

spate, umflare, în special la nivelul gleznelor (edem), fatigabilitate, erupţie trecătoare pe piele, mâncărime. Alte reacţii adverse mai puţin frecvente au fost observate la unii pacienţi care au luat Sortis sau alte medicamente de acelaşi tip. Nu toate aceste reacţii adverse au avut o legătură sigură cu aceste medicamente. Reacţiile adverse mai puţin frecvente (care afectează mai mult de 1 din 1000, dar mai puţin de 1 din 100 pacienţi), includ:

–  Anorexie (pierdere a poftei de mâncare), scăderea sensibilităţii pielii la atingere uşoară sau durere, vărsături, erupţie trecătoare pe piele, crampe musculare, sângerare sau vânătăi neaşteptate, ţiuituri în urechi şi/sau cap, creştere în greutate, pierdere a memoriei, urticarie, senzaţie de rău, impotenţă, pierdere a părului, pancreatită (inflamaţia pancreasului care determină durere la nivelul stomacului), creştere şi scădere a valorilor de zahăr din sânge (dacă aveţi diabet zaharat, trebuie să continuaţi urmărirea atentă a valorilor de zahăr din sânge).

Reacţii adverse rare (care afectează mai mult de 1 din 10000, dar mai puţin de 1 din 1000 pacienţi), includ:

–  sensibilitate musculară, hepatită (inflamaţia ficatului), icter (îngălbenire a pielii sau a albului ochilor) şi rabdomioliză (durere şi slăbiciune musculară gravă, asociată de obicei cu febră).

Reacţii adverse foarte rare (care afectează mai puţin de 1 din 10000 pacienţi), includ:

–  edem ângioneurotic (umflare a feţei, a limbii şi a traheei, care ar putea determina dificultăţi mari în respiraţie), sindrom Stevens- Johnson (afecţiune veziculară gravă a pielii, gurii, ochilor şi organelor genitale), eritem polimorf (erupţie trecătoare pe piele sub formă de pete roşii), modificări ale gustului, tulburări vizuale, insuficienţă hepatică, pierderea auzului, ginecomastie (creştere a sânilor la bărbaţi şi femei) şi rupturi ale tendoanelor.

Dacă aveţi reacţii adverse, vă rugăm spuneţi medicului dumneavoastră. El/ea va decide asupra etapelor următoare de tratament necesare.

5. CUM SE PĂSTREAZĂ SORTIS 40 MG

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor. Acest medicament nu necesită condiţii speciale pentru păstrare. Nu utilizaţi Sortis 40 mg după data de expirare (EXP) înscrisă pe flacon şi pe cutie. Data de expirare se referă la ultima zi a respectivei luni. Nu luaţi Sortis 40 mg dacă observaţi semne vizibile de deteriorare. Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. INFORMAŢII SUPLIMENTARE Ce conţine Sortis 40 mg

Substanta activă din Sortis este atorvastatina. Fiecare comprimat  conţine atorvastatîhă 40 mg sub formă atorvastatină calcicătriftidratr Celelalte componente sunt: carbonat de calciu, celuloză microcristalină, lactoză monohidrat, croscarmeloză sodică, polisorbat 80, hidroxipropilceluloză şi stearat de magneziu, pentru nucleu şi hidroxipropilmetilceluloză, macrogol 8000, dioxid de titan (E 171), talc, simeticonă, emulgator stearat, acid sorbic, pentru film. Cum arată Sortis 40 mg şi conţinutul ambalajului Comprimatele filmate de Sortis sunt rotunde, de culoare albă. Ele sunt inscripţionate cu „40″ pe o faţă şi „ATV” pe cealaltă faţă. Sortis este disponibil în cutii câte 2 şi 4 blistere a câte 7 comprimate filmate şi în cutii cu 3 blistere a câte 10 comprimate filmate. Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă Pfizer Europe MA EEIG, Ramsgate Road, Sandwich, Kent CT13 9NJ, Marea Britanie Producători

Godecke GmbH, Mooswaldallee 1, 79090 Freiburg, Germania Heinrich Mack Nachf. GmbH & Co.KG, Heinrich Mack 35, 89257 lllertissen, Germania

Acest prospect a fost aprobat în Mai 2010                                         

 

Sharing

Prospecte.Net recomanda consultarea medicului inainte de orice tratament. Luati medicamente si suplimente numai la indicația medicului.
Toate medicamentele, si chiar suplimentele alimentare care combinate sau in cantitati necontrolate sa dea efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient, el trebuie coroborat cu date reale. Unele medicamente pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. Prospecte.Net nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor. Prospecte.Net este un site de consultare si nicidecum unul de tratament.

Acum esti aici: Home » Prospect Sortis 40mg – Anti-Colesterol Trigliceride