PROSPECT SPIRIVA RESPIMAT 2,5 micrograme

Sharing

Cuprins

PROSPECT SPIRIVA RESPIMAT 2,5 micrograme soluţie de inhalat

Tiotropiu

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi acest medicament.

 • Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

 • Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 • Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

 • Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

  În acest prospect găsiţi:

  1. Ce este Spiriva Respimat şi pentru ce se utilizează

  2. Înainte să utilizaţi Spiriva Respimat

  3. Cum se utilizează Spiriva Respimat

  4. Reacţii adverse posibile

  5. Cum se păstrează Spiriva Respimat

  6. Informaţii suplimentare

  1. CE ESTE SPIRIVA RESPIMAT ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

   Spiriva Respimat ajută persoanele cu bronhopneumopatie cronică obstructivă (BPCO) să respire mai uşor. BPCO este o afecţiune de lungă durată care determină scurtarea respiraţiei şi tuse. Termenul de BPCO este asociat cu manifestări ale bronşitei cronice şi emfizem pulmonar. Deoarece BPCO este o afecţiune de lungă durată trebuie să utilizaţi Spiriva Respimat în fiecare zi şi nu numai atunci cînd aveţi probleme respiratorii.

   Spiriva Respimat este un bronhodilatator cu acţiune de lungă durată care ajută la eliberarea căilor respiratorii şi ajută aerul să intre şi să iasă din plămâni. Utilizarea regulată a Spiriva Respimat vă poate ajuta, de asemenea, în momentele de scurtare a respiraţiei cauzate de afecţiunea pulmonară şi vă va ajuta să reduceţi la minimum efectele acestei afecţiuni în viaţa de zi cu zi. Administrarea zilnică a Spiriva Respimat va ajuta, de asemenea, la prevenirea agravării bruşte, pe termen scurt, a simptomelor BPCO care pot dura câteva zile.

   Pentru administrarea corectă a Spiriva Respimat vă rugăm să citiţi punctul 3. “CUM SĂ UTILIZAŢI SPIRIVA RESPIMAT” şi instrucţiunile de utilizare furnizate la sfârşitul acestui prospect.

  2. ÎNAINTE SĂ UTILIZAŢI SPIRIVA RESPIMAT

   Vă rugăm să citiţi cu atenţie următoarele întrebări. Dacă puteţi răspunde cu “da” la oricare dintre aceste întrebări, vă rugăm să discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte da a utiliza Spiriva Respimat:

 • sunteţi alergic (hipersensibil) la bromura de tiotropiu, atropină sau medicamente asemănătoare, cum este ipratropiu sau oxitropiu?

 • utilizaţi orice medicament care conţine ipratropiu sau oxitropiu?

 • sunteţi gravidă, credeţi că sunteţi gravidă sau alăptaţi?

 • aveţi vedere înceţoşată, dureri ale ochilor şi/sau ochi înroşiţi, afecţiuni ale prostatei sau aveţi dificultăţi la urinare?

 • aveţi afecţiuni ale rinichilor?

  Nu utilizaţi Spiriva Respimat

 • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la bromura de tiotropiu – substanţa activă conţinută, sau la oricare dintre celelalte componente ale Spiriva Respimat

 • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la atropină sau medicamente înrudite, de exemplu ipratropiu sau oxitropiu

 • dacă aveţi vârsta sub 18 ani

  Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Spiriva Respimat

  Atunci când utilizaţi Spiriva Respimat aveţi grijă să nu pulverizaţi medicament în ochi. Aceasta poate provoca durere sau disconfort la nivelul ochilor, vedere înceţoşată, vederea de halouri în jurul luminilor sau imaginilor colorate împreună cu înroşirea ochilor (adică glaucom de unghi îngust).

  Simptomele la nivelul ochiului pot fi însoţite de durere de cap, greaţă sau vărsături. Spălaţi ochii cu apă călduţă, întrerupeţi utilizarea bromurii de tiotropiu şi adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră pentru recomandări suplimentare.

  Dacă respiraţia s-a agravat sau dacă apar erupţie trecătoare pe piele, umflături şi mâncărimi imediat după utilizarea inhalatorului, opriţi utilizarea şi adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.

  Uscăciunea gurii, care a fost observată în cazul tratamentului cu anticolinergice, poate fi asociată în cazul tratamentului de lungă durată cu carii dentare. Din această cauză, vă rugăm vă nu uitaţi să acordaţi atenţie igienei orale.

  Spiriva Respimat este indicat pentru tratamentul de întreţinere al bolii pulmonare obstructive cronice a dumneavoastră. Nu trebuie utilizat pentru a trata o criză de lipsă de aer sau respiraţie şuierătoare apărută brusc.

  Aveţi grijă să spuneţi medicului dumneavoastră dacă aveţi afecţiuni ale inimii, în special afecţiuni care modifică ritmul de bătaie a inimii (tulburări de ritm cardiac). Tulburările de ritm cardiac pot include bătăi neregulate ale inimii, bătăi prea rare (bradicardie) sau prea dese (tahicardie) ale inimii.Acest

  lucru este foate important pentru a stabili dacă Spiriva Respimat este medicamentul potrivit pentru dumneavoastră.

  Nu utilizaţi Spiriva Respimat mai frecvent de o dată pe zi.

  De asemenea, trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră dacă simţiţi că modul în care respiraţi se agravează.

  Utilizarea altor medicamente

  Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

  În special, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi/aţi luat recent medicamente anticolinergice, de exemplu ipratropiu sau oxitropiu.

  Nu au fost raportate reacţii adverse specifice atunci când Spiriva Respimat a fost administrat împreună cu alte medicamente utilizate în tratamentul BPCO, precum medicamente administrate inhalator pentru ameliorarea simptomelor, de exemplu salbutamol, metilxantine, teofilină şi/sau corticosteroizi pe cale inhalatorie sau orală, de exemplu prednisolon.

  Sarcina şi alăptarea

  Dacă sunteţi gravidă sau credeţi că sunteţi gravidă sau dacă alăptaţi, nu trebuie să utilizaţi acest medicament, decât dacă este recomandat în mod specific de către medicul dumneavoastră.

  Adresaţi-vă medicului dumneavoastră pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

  Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

  Nu s-au efectuat studii privind efectele asupra abilităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje. În cazul în care apare ameţeală sau vedere înceţoşată, capacitatea de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje poate fi influenţată.

  1. CUM SE UTILIZEAZĂ SPIRIVA RESPIMAT

   Utilizaţi întotdeauna Spiriva Respimat exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

   Spiriva Respimat se administrează numai pe cale inhalatorie. Doza uzuală este:

   Spiriva Respimat este eficace timp de 24 ore, astfel încât va trebui să utilizaţi Spiriva Respimat numai O SINGURĂ DATĂ PE ZI, dacă este posibil la aceeaşi oră în fiecare zi. De fiecare dată administraţi CÂTE DOUĂ PUFURI.

   Deoarece BPCO este o afecţiune de lungă durată, utilizaţi Spiriva Respimat în fiecare zi, nu numai atunci când tulburări respiratorii. Nu utilizaţi mai mult decât doza recomandată.

   Spiriva Respimat nu este recomandat pentru utilizare la copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani, din cauza lipsei datelor privind siguranţa şi eficacitatea.

   Asiguraţi-vă că stiţi cum să utilizaţi corespunzător inhalatorul Spiriva Respimat. Instrucţiunile de utilizare se găsesc la sfârşitul acestui prospect.

   Dacă utilizaţi mai mult Spiriva Respimat decât trebuie

   Dacă inhalaţi mai mult de două pufuri Spiriva Respimat pe zi, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră. S-ar putea să aveţi un risc crescut de apariţie a unor reacţii adverse precum uscăciune a gurii, constipaţie, dificultăţi la urinare, ritm rapid de bătaie a inimii sau vedere înceţoşată.

   Dacă uitaţi să utilizaţi Spiriva Respimat

   Dacă aţi uitat să utilizaţi doza zilnică (DOUĂ PUFURI O DATĂ PE ZI), nu vă îngrijoraţi. Utilizaţi-o de îndată ce vă amintiţi, dar nu utilizaţi două doze odată sau în aceeaşi zi. Apoi, utilizaţi următoarea doză ca de obicei.

   Dacă încetaţi să utilizaţi Spiriva Respimat

   Înainte de a opri utilizarea Spiriva Respimat, trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul. Dacă opriţi utilizarea Spiriva Respimat, semnele şi simptomele BPCO se pot agrava.

   Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

  2. REACŢII ADVERSE POSIBILE

   Ca toate medicamentele, Spiriva Respimat poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

   Evaluarea reacţiilor adverse se bazează pe următoarea convenţie privind frecvenţa de apariţie:

   Frecvente

   afectează mai puţin de 1 din 10, dar mai mult de 1 din 100 pacienţi

   Mai puţin frecvente

   afectează mai puţin de 1 din 100, dar mai mult de 1 din 1000 pacienţi

   Rare

   afectează mai puţin de 1 din 1000, dar mai mult de 1 din 10000 pacienţi

   Cu frecvenţă necunoscută

   frecvenţa nu poate estimată din datele disponibile

   Reacţiile adverse descrise mai jos au apărut la persoane care utilizează acest medicament şi sunt enumerate în fucţie de frecvenţade apariţie ca fiind frecvente, mai puţin frecvente, rare sau cu frecvenţă necunoscută.

   Frecvente:

   • uscăciune a gurii: această reacţie adversă este, de regulă, uşoară.

    Mai puţin frecvente:

   • ameţeală

   • dureri de cap

   • bătăi neregulate ale inimii (fibrilaţie atrială, tahicardie supraventriculară)

   • perceperea bătăilor inimii (palpitaţii)

   • bătăi mai rapide ale inimii (tahicardie)

   • tuse

   • sângerare din nas (epistaxis)

   • inflamaţie în gât (faringită)

   • răguşeală (disfonie)

   • constipaţie

   • infecţii micotice ale cavităţii bucale şi gâtului (candidoză orofaringeală)

   • dificultăţi la înghiţire (disfagie)

   • erupţie trecătoare pe piele

   • mâncărime (prurit)

   • dificultate la urinare (retenţie urinară)

   • dureri la urinare (disurie)

    Rare:

   • vederea de halouri în jurul luminilor sau imaginilor colorate, însoţită de înroşirea ochilor (glaucom)

   • creşterea valorii presiunii din interiorul ochiului

   • vedere înceţoşată

   • senzaţie de presiune în piept, însoţită de tuse, respiraţie şuierătoare sau scurtarea respiraţiei imediat după inhalare (bronhospasm)

   • inflamaţie a laringelui (laringită)

   • arsuri în capul pieptului (boală de reflux gastroesofagian)

   • carii dentare

   • inflamaţie a gingiilor (gingivită)

   • inflamaţie a limbii (glosită)

   • inflamaţie a cavităţii bucale (stomatită)

   • reacţie alergică gravă care produce umflarea gurii şi feţei sau gâtului (angioedem)

   • blânde (urticarie)

   • infecţii sau ulceraţii ale pielii

   • uscăciune a pielii

   • infecţii ale tractului urinar

    Cu frecvenţă necunoscută:

   • pierderea apei din corp (deshidratare)

   • tulburări ale somnului (insomnie)

   • inflamaţie la nivelul sinusurilor (sinuzită)

   • blocaj la nivelul intestinelor sau absenţa mişcărilor intestinale (obstrucţie intestinală, incluzând ileus paralitic

   • senzaţie de rău (greaţă)

   • hipersensibilitate, inclusiv reacţii imediate

   • inflamaţie a articulaţiilor

   După administrarea Spiriva Respimat pot să apară reacţii alergice imediate, precum reacţii trecătoare pe piele, blânde (urticarie), umflarea gurii şi feţei sau dificultăţi la respiraţiei (angioedem) şi alte reacţii de hipersensibilitate. Dacă apar aceste reacţii, vă rugăm să vă adresaţi imediat medicului dumneavoastră.

   În plus, similar tuturor medicamentelor cu administrare pe cale inhalatorie , unii pacienţi pot manifesta senzaţie de apăsare neaşteptată la nivelul pieptului, tuse, respiraţie şuierătoare sau senzaţie de lipsă de aer imediat după inhalare (bronhospasm).

   Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

  3. CUM SE PĂSTREAZĂ SPIRIVA RESPIMAT

   A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

   Nu utilizaţi Spiriva Respimat după data de expirare înscrisă pe cutie şi eticheta inhalatorului. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective. Inhalatorul Spiriva Respimat trebuie aruncat după maximum 3 luni de la prima utilizare (vezi „Instrucţiunile de utilizare” de pe verso).

   A nu se congela.

   Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

  4. INFORMAŢII SUPLIMENTARE Ce conţine Spiriva Respimat

 • Substanţa activă este tiotropiu. Doza eliberată este de 2,5 micrograme tiotropiu per puf (o doză medicinală conţine 2 pufuri) şi este echivalentă cu 3,124 micrograme bromură de tiotropiu monohidrat. Doza eliberată este doza disponibilă pentru pacient la ieşirea din piesa bucală.

 • Celelalte componente sunt: clorură de bezalconiu, edeteat disodic, apă purificată şi acid clorhidric 3,6% pentru ajustarea pH-ului

Cum arată Spiriva Respimat şi conţinutul ambalajului

Spiriva Respimat 2,5 micrograme se prezintă sub formă de cartuş cu soluţie de inhalat şi un inhalator Respimat. Cartuşul trebuie introdus în inhalator înainte de prima utilizare.

Ambalaj unic: 1 inhalator Respimat şi 1 cartuş care furnizează 60 pufuri (30 doze medicinale)

Ambalaj dublu: 2 ambalaje unice, fiecare conţinând 1 inhalator Respimat şi 1 cartuş care furnizează 60 pufuri (30 doze medicinale)

Ambalaj triplu: 3 ambalaje unice, fiecare conţinând 1 inhalator Respimat şi 1 cartuş care furnizează 60 pufuri (30 doze medicinale)

Ambalaj cu 8 ambalaje unice, fiecare conţinând 1 inhalator Respimat şi 1 cartuş care furnizează 60 pufuri (30 doze medicinale)

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj pot fi comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă pentru SPIRIVA RESPIMAT este: Boehringer Ingelheim International GmbH

Binger Strasse 173, D – 55216 Ingelheim am Rhein Germania

Fabricantul pentru SPIRIVA RESPIMAT este: Boehringer Ingelheim Pharma GmbH & Co. K.G. Binger Strasse 173, D – 55216 Ingelheim am Rhein Germania

Acest medicament este autorizat în Statele Membre ale Spaţiului economic European sub următoarele denumiri comerciale:

 

Ţara

Denumire comercială

1

Austria

Spiriva Respimat 2,5 Mikrogramm – Lösung zur Inhalation

2

Belgia

Spiriva Respimat 2,5 microgrammes, solution pour inhalation

3

Bulgaria

Spiriva Respimat 2.5 microgram, solution for inhalation (ortografiat cu caractere kirilice)

4

Cipru

Spiriva Respimat

5

Republica Cehia

Spiriva Respimt 2,5 mikrogramu, roztok k inhalaci

6

Danemarca

Spiriva Respimat

Inhalationsvæske, opløsning 2,5 microgram

7

Estonia*

SPIRIVA RESPIMAT, Inhalatsioonilahus 2.5mcg 1 annust

8

Finlanda

SPIRIVA RESPIMAT 2.5 mikrog inhalaationeste

9

Franţa

Spiriva Respimat 2,5 microgrammes/dose, solution pour inhalation

10

Germania

Spiriva Respimat 2,5 Mikrogramm Lösung zur Inhalation

11

Grecia

Spiriva Respimat 2.5 microgram, solution for inhalation (spelling in Greek)

12

Ungaria

Spiriva Respimat 2,5 mikrogramm inhalációs oldat

13

Islanda

Spiriva Respimat 2.5 mikróg/skammt

14

Irlanda

Spiriva Respimat 2.5 microgram, solution for inhalation

15

Italia

Spiriva Respimat 2.5 mcg soluzione per inalazione

16

Letonia

Spiriva Respimat 2,5 mikrogrami šķīdums inhalācijām

17

Liechtenstein

Spiriva Respimat 2,5 Mikrogramm – Lösung zur Inhalation

18

Lituania

Spiriva Respimat 2,5 mikrogramo/išpurškime inhaliacinic tirpalas

19

Luxemburg

Spiriva Respimat 2.5 microgrammes, solution pour inhalation

20

Malta

Spiriva Respimat

21

Olanda

Spiriva Respimat 2,5 microgram, oplossing voor inhalatie

22

Norvegia

Spiriva inhalasjonsvæske, oppløsning 2,5 mikrog

23

Polonia

Spiriva Respimat 2,5 mikrograma/dawkę odmierzoną, roztwór do inhalacji

24

Portugalia

Spiriva Respimat 2.5 mg/dose, Solução para inhalção por nebulizaão

25

România

SPIRIVA RESPIMAT 2,5 micrograme soluţie de inhalat

26

Republica Slovacia

Spiriva Respimat sol ihl 2,5 µg/1 dávka

27

Slovenia

Spiriva Respimat 2,5 mikrogramov raztopina za inhaliranje

28

Spania

Spiriva Respimat 2,5 microgramos, solución para inhalación

29

Suedia

Spiriva Respimat 2,5 mikrogram, inhalationsvätska, lösning

30

Marea Britanie

Spiriva Respimat 2.5 microgram, solution for inhalation

Acest prospect a fost aprobat Aprilie 2012.

 

Instrucţiuni de utilizare a inhalatorului SPIRIVA RESPIMAT

Cum se utilizează inhalatorul Spiriva Respimat

În acest prospect vă este explicat cu să utilizaţi şi să întreţineţi în bună stare de funcţionare inhalatorul Spiriva Respimat. Vă rugăm să citiţi şi să urmaţi cu atenţie aceste instrucţiuni. A se vedea, de asemenea, pct. 3 Cum se utilizează Spiriva Respimat

Inhalatorul Spiriva Respimat eliberează medicamentul încet şi uşor, pentru a putea fi inhalat cu uşurinţă în plămâni.

Inhalatorul Spiriva Respimat vă permite să inhalaţi medicamentul conţinut în cartuş. Un cartuş furnizează 60 pufuri (30 doze medicinale). Trebuie să utilizaţi acest inhalator numai O SINGURĂ DATĂ PE ZI, dacă este posibil la aceeaşi oră în fiecare zi. La fiecare utilizare administraţi câte

2 pufuri. Dacă este folosit conform instrucţiunilor de utilizare, cartuşul conţine o cantitate de medicament suficientă pentru 30 zile. În cutie veţi găsi inhalatorul Spiriva Respimat şi cartuşul Spiriva Respimat. Înainte de prima utilizare a inhalatorului Spiriva Respimat, cartuşul furnizat trebuie introdus în inhalator.

 

Cap (A) = Capac (A)

Mouthpiece (B) =Piesă bucală (B)

Air vent (C) = Orificiu de aerisire (C)

Dose release button (D) =Buton de elberare a dozei (D) Safety catch (E) = Clemă de siguranţă (E)

Dose indicator (F) = Indicator de doză (F) Clear base (G) = Bază transparentă (G) Cartridge (H) =Cartuş (H)

Piercing element (I)= Element percutant (I)

Inhalatorul Spiriva Respimat şi cartuşul Spiriva Respimat

Introducerea cartuşului şi pregătirea pentru utilizare

Următorii paşi (de la 1 la 6) sunt necesari înainte de prima utilizare:

 

 1. Cu capacul verde (A) închis, apăsaţi clema de siguranţă (E) şi trageţi în exterior baza transparentă (G).

  1

   

 2. Scoateţi cartuşul (H) din cutie. Apăsaţi capătul ascuţit al cartuşului în inhalator până când cartuşul se fixează în locaşul său. Cartuşul trebuie împins uşor pe o suprafaţă tare pentru a se asigura fixarea (2b).

   

  2a

  Nu scoateţi cartuşul odată ce a fost introdus în inhalator.

  2b

   

 3. Repuneţi pe poziţie baza transparentă (G). Nu scoateţi baza transparentă din nou.

  3

  P regătirea inhalatorului Spiriva Respimat pentru prima utilizare

   

 4. Ţineţi inhalatorul Spiriva Respimat drept, cu capacul verde (A) închis. Rotiţi baza (G) în direcţia săgeţilor roşii de pe etichetă până se fixează şi auziţi un clic (jumătate de rotaţie).

  4

   

 5. Deschideţi capacul verde (A) până când orificiul este deschis complet.

  5

   

 6. Îndreptaţi inhalatorul Spiriva Respimat spre podea.

  Apăsaţi butonul de eliberare a dozei (D). Închideţi capacul verde (A).

  Repetaţi paşii 4, 5 şi 6 până la apariţia unui nor de pulbere.

  Apoi repetaţi paşii 4, 5 şi 6 încă de trei ori pentru a fi sigur că inhalatorul este gata de utilizare. Acum inhalatorul dumneavoastră Spiriva Respimat este gata pentru utilizare.

  Aceşti paşi nu vor afecta numărul de doze disponibile. După pregătire, inhalatorul dumneavoastră Spiri

  Utilizarea inhalatorului Spiriva Respimat

  Trebuie să utilizaţi acest inhalator NUMAI O DATĂ PE ZI. La fiecare utilizare administraţi DOUĂ PUFURI.

   

  1. Ţineţi inhalatorul Spiriva Respimat drept, cu capacul verde (A) închis pentru a evita eliberarea accidentală a dozei. Rotiţi baza (G) în direcţia săgeţilor roşii de pe etichetă, până aceasta se fixează şi auziţi un clic (jumătate de rotaţie)

    

  2. Deschideţi capacul verde (A) până când orificiul este deschis complet. Expiraţi încet şi complet, şi apoi strângeţi buzele în jurul capătului piesei bucale fără a acoperi orificiul de aerisire (C). Îndreptaţi inhalatorul Spiriva Respimat spre gât.

   În timp ce inspiraţi încet, adânc, pe gură, apăsaţi butonul de eliberare a dozei (D) şi continuaţi să inspiraţi încet cât mai mult posibil. Ţineţi-vă respiraţia pentru 10 secunde sau cât vă simţiţi confortabil.

  3. Repetaţi paşii I and II astfel încît să eliberaţi întreaga doză.

Trebuie să utilizaţi acest inhalator NUMAI O DATĂ PE ZI.

Închideţi capacul verde până la următoarea utilizare a inhalatorului Spiriva Respimat.

Dacă inhalatorul Spiriva Respimat nu a fost utilizat un interval de timp mai mare de 7 zile, eliberaţi un puf în aer. Dacă inhalatorul Spiriva Respimat nu a fost utilizat un interval de timp mai mare de 21 zile, repetaţi paşii de la 4 până la 6 până la apariţia unui nor de pulbere. Apoi repetaţi paşii 4 până la 6 încă de trei ori.

Când să utilizaţi un nou inhalator Spiriva Respimat

Inhalatorul Spiriva Respimat conţine 60 pufuri (30 doze medicinale). Indicatorul de doză arată aproximativ cât medicament a mai rămas în cartuş. Atunci când indicatorul pătrunde în zona roşie înseamnă că mai există medicament pentru aproximativ 7 zile (14 pufuri). În acest moment trebuie să vă procuraţi o nouă prescripţie medicală.

Odată ce indicatorul de doză a ajuns la capătul zonei roşii (adică au fost utilizate toate cele 30 doze), inhalatorul Spiriva Respimat este gol şi se blochează automat. În acest moment baza nu mai poate fi rotită.

Inhalatorul Spiriva Respimat trebuie înlocuit cel târziu la trei luni după utilizare, chiar dacă nu a fost utilizat tot medicamentul conţinut.

Cum procedăm dacă…

Dacă… Cauză Cum procedăm

Nu pot răsuci baza cu uşurinţă

 1. Inhalatorul Spiriva Respimat este deja pregătit şi este gata de utilizare

 2. Inhalatorul Spiriva Respimat este blocat după consumarea celor 60 pufuri (30 doze medicinale)

 1. Inhalatorul Spiriva Respimat poate fi utilizat ca atare

 2. Trebuie să pregătiţi şi să utilizaţi un nou inhalator Spiriva Respimat

Nu pot apăsa butonul de eliberare a dozelor

Baza transparentă nu a fost armată

Rotiţi baza transparentă până se aude un clic (o jumătate de rotaţie)

Baza transparentă se roteşte înapoi imediat

Baza transparentă nu a fost armată suficient

Pregătiţi inhalatorul Spiriva Respimat pentru utilizare prin rotirea bazei transparente până se aude un clic

Pot roti baza transparentă dincolo de punctul în care se aude un clic

Este posibil ca butonul de eliberare a dozelor să fi fost apăsat sau ca baza transparentă să fie rotită prea mult

Cu capacul verde închis rotiţi baza transparentă până se aude un clic (o jumătate de rotaţie)

Cum se curăţă inhalatorul

Curăţaţi piesa bucală, inclusiv partea metalică din interiorul piesei bucale, cu o pânză umedă sau un şerveţel, cel puţin o dată pe săptămână.

Orice modificare minoră a culorii piesei bucale nu afectează funcţionarea inhalatorului Spiriva Respimat.

Dacă este necesar, ştergeţi exteriorul inhalatorului Spiriva Respimat cu o pânză umedă.

Inf ormaţii suplim entare

Inhalatorul Spiriva Respimat nu trebuie desfăcut după introducerea cartuşului şi repunerea pe poziţie a bazei transparente.

Nu atingeţi elementul percutant din interiorul bazei.

Boehringer Ingelheim Pharma GmbH & Co. K.G. Binger Strasse 173, D – 55216 Ingelheim am Rhein Germania

Sharing

Prospecte.Net recomanda consultarea medicului inainte de orice tratament. Luati medicamente si suplimente numai la indicația medicului deoarece combinate sau in cantitati necontrolate sa dea efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale.

[wpseo_breadcrumb]
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!