Prospect Tanydon

Sharing

Cuprins

Prospect Tanydon

20 mg , 40 mg , 80 mg comprimate filmate

telmisartan

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să luaţi acest medicament.

 • Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

 • Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

  – Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

 • Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

  În acest prospect găsiţi:

  1. Ce este Tanydon şi pentru ce se utilizează

  2. Înainte să luaţi Tanydon

  3. Cum să luaţi Tanydon

  4. Reacţii adverse posibile

  5. Cum se păstrează Tanydon

  6. Informaţii suplimentare

  1. CE ESTE TANYDON ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

   Tanydon aparţine unei clase de medicamente cunoscute ca antagonişti ai receptorilor angiotensinei II. Angiotensina II este o substanţă produsă în corpul dumneavoastră, care produce îngustarea vaselor de sânge, determinându-vă astfel creşterea tensiunii arteriale. Tanydon blochează acest efect al angiotensinei II, astfel încat vasele de sânge se relaxează şi vi se micşorează tensiunea arterială.

   Tanydon este folosit pentru tratamentul hipertensiunii arteriale esenţiale (tensiune arterială mare). Termenul

   „esenţială” se referă la faptul că tensiunea arterială mare nu este cauzată de altă afecţiune.

   Dacă nu este tratată, tensiunea arterială mare poate afecta vasele de sânge în unele organe, ceea ce ar putea duce uneori la infarct miocardic, insuficienţă cardiacă sau renală, accident vascular cerebral sau orbire. De obicei, simptomele tensiunii arteriale mari nu sunt prezente înainte de apariţia deteriorării vaselor de sânge. De aceea este important să se măsoare în mod regulat tensiunea arterială, pentru a verifica dacă se încadrează în intervalul de valori normale.

   Tanydon este folosit, de asemenea, pentru reducerea evenimentelor cardiovasculare (adică infarct miocardic sau accident vascular cerebral) la pacienţi cu risc, determinat de reducerea sau blocarea circulaţiei sângelui către inimă sau către picioare sau care au avut un accident vascular cerebral sau au o formă de diabet zaharat cu risc mare. Medicul dumneavoastră vă poate informa dacă prezentaţi un risc crescut de apariţie a acestor evenimente.

  2. ÎNAINTE SĂ LUAŢI TANYDON

   Nu utilizaţi Tanydon

 • Dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la telmisartan sau la oricare dintre celelalte componente ale Tanydon (vezi pct. -Informaţii suplimentare pentru lista celorlalte componente ale Tanydon).

 • Dacă sunteţi gravidă de mai mult de trei luni. (De asemenea, este bine să evitaţi utilizarea Tanydon la începutul sarcinii – vezi secţiunea Sarcina).

 • Dacă aveţi probleme severe la nivelul ficatului cum sunt colestaza sau obstrucţia biliară (dificultăţi în eliminarea bilei din ficat şi din vezica biliară) sau alte boli severe ale ficatului.

Dacă oricare dintre situaţiile de mai sus este valabilă în cazul dumneavoastră, vă rugăm să vă informaţi medicul sau farmacistul înainte de a lua Tanydon.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Tanydon

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră dacă aveţi sau aţi avut oricare dintre afecţiunile următoare:

 • Boli renale sau transplant de rinichi.

 • Stenoză a arterei renale (îngustare a vaselor de sânge la unul sau ambii rinichi).

 • Boli ale ficatului.

 • Probleme cardiace.

 • Valori crescute ale concentraţiei de aldosteron (reţinere de apă şi de sare în corp, împreună cu dezechilibre ale diferitelor minerale din sânge).

 • Tensiune arterială mică (hipotensiune arterială), care poate să apară dacă sunteţi deshidratat (pierdere excesivă de apă din corp) sau aveţi deficit de sare din cauza unui tratament cu diuretice (“comprimate care elimină apa din corp”), dietă cu conţinut redus de sare, diaree sau vărsături.

 • Valori crescute ale concentraţiei potasiului în sânge.

 • Diabet zaharat.

 

Trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă credeţi că sunteţi (sau aţi putea rămâne) gravidă. Administrarea Tanydon nu este recomandată la începutul sarcinii, şi nu trebuie utilizat după 3 luni de sarcină, deoarece poate dăuna în mod grav dezvoltarea copilului dumneavoastră (vezi pct. sarcina).

În cazul în care vi se efectuează o intervenţie chirurgicală sau anestezie, trebuie să-i spuneţi medicului dumneavoastră că luaţi Tanydon.

Nu se recomandă utilizarea Tanydon la copii şi adolescenţi cu vârsta până la 18 ani.

Similar altor antagonişti ai angiotensinei II, Tanydon poate fi mai puţin eficace în scăderea tensiunii arteriale la pacienţii aparţinând rasei negre.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală. Medicul dumneavoastră poate considera necesar să modifice dozele acestor medicamente sau să ia alte măsuri de precauţie. În unele cazuri, ar putea să fie necesar să opriţi utilizarea unuia dintre aceste medicamente. Aceasta se aplică în special medicamentelor prezentate mai jos, atunci când sunt luate în acelaşi timp cu Tanydon:

 • Medicamente care conţin litiu, folosite pentru tratarea unor tipuri de depresie

  Medicamente care pot creşte concentraţia potasiului în sânge, cum sunt înlocuitori de sare care conţin potasiu, diuretice care economisesc potasiu (anumite „comprimate care elimină apa din corp”), inhibitori ai ECA, antagonişti ai receptorilor angiotensinei II, AINS (medicamente antiinflamatoare nesteriodiene,

  de exemplu acid acetilsalicilic sau ibuprofen), heparină, medicamente imunosupresoare (de exemplu, ciclosporină sau tacrolimus) şi antibioticul trimetoprim.

 • Diuretice (“comprimate care elimină apa din organism”), mai ales dacă sunt luate în doze mari împreună cu Tanydon, pot duce la o pierdere excesivă a apei din corp şi tensiune arterială mică (hipotensiune arterială).

  Ca şi în cazul altor medicamente antihipertensive, efectul Tanydon poate fi redus când luaţi AINS (medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, de exemplu, acid acetilsalicilic sau ibuprofen) sau corticosteroizi.

  Tanydon poate creşte efectul de scădere a tensiunii arteriale al altor medicamente utilizate pentru tratamentul tensiunii arteriale mari.

  Utilizarea Tanydon cu alimente şi băuturi

  Puteţi utiliza Tanydon cu sau fără alimente.

  Sarcina şi alăptarea

  Sarcina

   

  Trebuie să vă informaţi medicul dacă dumneavoastră credeţi că sunteţi (sau aţi putea rămâne) gravidă. În mod obişnuit, medicul dumneavoastră vă va sfătui să nu mai luaţi Tanydon înainte de a rămâne gravidă sau imediat ce aţi aflat că sunteţi gravidă şi să luaţi un alt medicament în locul Tanydon. Tanydon nu este recomandat la începutul sarcinii şi nu trebuie luat după 3 luni de sarcină, deoarece poate afecta în mod grav dezvoltarea copilului dumneavoastră.

  Alăptarea

  Trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă alăptaţi sau vă pregătiţi să alăptaţi. Tanydon nu este recomandat femeilor care alăptează iar medicul dumneavoastră poate alege un alt tratament pentru dumneavoastră dacă vreţi să alăptaţi, mai ales în cazul în care copilul dumneavoastră este nou-născut sau a fost născut prematur.

  Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

  Nu sunt disponibile informaţii despre efectul Tanydon asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Unele persoane pot avea ameţeli sau pot avea senzaţie de oboseală în cursul tratamentului tensiunii arteriale mari. Dacă vă simţiţi ameţit sau obosit, nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi utilaje.

  Informaţii importante privind unele componente ale Tanydon

  Tanydon conţine lactoză. Dacă vi s-a spus de către medicul dumeavoastră că aveţi intoleranţă la anumite categorii de glucide, trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră înainte de a lua acest medicament.

  1. CUM SĂ LUAŢI TANYDON

   Luaţi întotdeauna Tanydon exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

   Doza uzuală de Tanydon este de un comprimat pe zi. Încercaţi să luaţi comprimatul la aceeaşi oră în fiecare zi. Puteţi lua Tanydon cu sau fără alimente. Comprimatele trebuie înghiţite cu apă sau cu altă băutură fără alcool. Este important să continuaţi să luaţi Tanydon în fiecare zi până când medicul dumneavoastră vă recomandă altfel. Dacă aveţi impresia că efectul Tanydon este prea puternic sau prea slab, discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul.

   La majoritatea pacienţilor, doza uzuală de Tanydon pentru controlul tensiunii arteriale timp de 24 de ore este un comprimat de 40 mg o dată pe zi. Medicul dumneavoastră poate să vă recomande o doză mai mică, de 20 mg pe zi sau o doză mai mare, de 80 mg pe zi. Tanydon poate fi utilizat în asociere cu diuretice (“comprimate care elimină apa din corp”) cum este hidroclorotiazida, pentru care s-a demonstrat că au un efect aditiv cu Tanydon în scăderea tensiunii arteriale.

   Pentru a reduce evenimentele cardiovasculare, doza uzuală de Tanydon este de un comprimat 80 mg o dată pe zi. La începutul tratamentului de prevenţie cu Tanydon, trebuie monitorizată frecvent tensiunea arterială.

   În cazul în care ficatul dumneavoastră nu funcţionează normal, doza uzuală nu trebuie să depăşească 40 mg o dată pe zi.

   Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Tanydon

   Dacă aţi luat din greşeală prea multe comprimate, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră, farmacistului sau mergeţi la departamentul de urgenţă din cadrul celui mai apropiat spital.

   Dacă uitaţi să utilizaţi Tanydon

   Dacă aţi uitat să luaţi o doză, nu vă îngrijoraţi. Luaţi doza uitată imediat ce vă amintiţi, apoi continuaţi în modul obişnuit. Dacă într-o zi nu aţi luat un comprimat, luaţi doza normală în ziua următoare. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

   Dacă încetaţi să luaţi Tanydon

   Nu întrerupeţi tratamentul cu Tanydon fără să discutaţi în prealabil cu medicul dumneavoastră.

   Medicamentele pentru tratamentul tensiunii arteriale mari trebuie administrate pe tot parcursul vieţii dumneavoastră. Dacă întrerupeţi tratamentul cu Tanydon, tensiunea arterială va reveni în câteva zile la valorile dinaintea tratamentului.

   Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

  2. REACŢII ADVERSE POSIBILE

   Ca toate medicamentele, Tanydon poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. Aceste reacţii adverse pot apărea cu anumite frecvenţe, care sunt definite după cum urmează:

   • foarte frecvente: afectează mai mult de 1 utilizator din 10

   • frecvente: afectează 1 până la 10 utilizatori din 100

   • mai puţin frecvente: afectează 1 până la 10 utilizatori din 1000

   • rare: afectează 1 până la 10 utilizatori din 10000

   • foarte rare: afectează mai puţin de 1 utilizator din 10000

   • cu frecvenţă necunoscută: frecvenţa nu poate fi estimată din datele disponibile.

    Reacţiile adverse frecvente pot include:

    Tensiune arterială mică (hipotensiune arterială) la pacienţii trataţi pentru reducerea evenimentelor cardiovasculare.

    Reacţiile adverse mai puţin frecvente pot include:

    Infecţii ale căilor respiratorii superioare (de exemplu dureri în gât, inflamare a sinusurilor, răceală); infecţie de tract urinar, număr mic al celulelor roşii din sânge (anemie), concentraţii crescute ale potasiului în sânge, senzaţie de tristeţe (depresie), leşin (sincopă), dificultăţi la adormire, senzaţie de învârtire (vertij), scădere a ritmului bătăilor inimii (bradicardie), tensiune arterială mică (hipotensiune arterială) la pacienţii trataţi pentru

    tensiune arterială mare, ameţeală la ridicarea în picioare (hipotensiune arterială ortostatică), senzaţie de lipsă de aer, durere abdominală, diaree, disconfort abdominal, balonare, vărsături, transpiraţii în exces, mâncărime, erupţii pe piele produse de medicament, dureri muscular (mialgie), dureri de spate, crampe musculare, insuficienţă renală, inclusiv insuficienţă renală acută, dureri în piept; simptome de slăbiciune şi concentraţii crescute ale creatininei în sânge.

    Reacţiile adverse rare pot include:

    Număr mic de plachete în sânge (trombocitopenie), reacţii alergice (de exemplu erupţii trecătoare pe piele, mâncărimi, dificultăţi la respiraţie, respiraţie şuierătoare, umflare a feţei sau tensiune arterială mică), senzaţie de nelinişte, tulburări de vedere, bătăi rapide ale inimii (tahicardie), disconfort gastric, senzaţie de uscăciune a gurii, funcţie a ficatului anormală, erupţii severe pe piele produse de medicament, înroşire a pielii, inflamare rapidă a pielii şi mucoaselor (angioedem), eczemă (o afecţiune a pielii), dureri articulare (artralgie), durere la nivelul extremităţilor, afecţiuni asemănătoare gripei, concentraţii crescute ale acidului uric, enzimelor hepatice sau creatin-fosfokinazei în sânge şi scădere a concentraţiei hemoglobinei (o proteină din sânge).

    Reacţiile adverse cu frecvenţă necunoscută pot include:

    Creştere a numărului anumitor celule din sânge (eozinofilie), reacţii alergice severe (reacţii anafilactice), erupţie (urticarie), dureri ale tendoanelor şi sepsis*(deseori numit „otrăvire a sângelui”, care este o infecţie severă cu răspuns inflamator al întregului corp, care poate duce la deces).

    *În cadrul unui studiu clinic pe termen lung care a implicat mai mult de 20000 pacienţi, numărul de pacienţi trataţi cu telmisartan la care a apărut sepsis-ul a fost mai mare decât numărul de pacienţi cu sepsis care nu au luat telmisartan. Acest aspect poate fi întâmplător sau poate fi legat de un mecanism care încă nu este cunoscut.

    Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

  3. CUM SE PĂSTREAZĂ TANYDON

   A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

   Nu utilizaţi Tanydon după data de expirare înscrisă pe cutie după „EXP”. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

   Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.

   Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

  4. INFORMAŢII SUPLIMENTARE Ce conţine Tanydon

 • Substanţa activă este telmisartanul, fiecare comprimat conţine telmisartan 20 mg/ 40 mg/ 80 mg.

 • Celelalte componente sunt:

Hidroxid de sodiu Povidonă (K-25) Meglumină

Lactoză monohidrat Crospovidonă

Oxid galben de fer (E 172) Stearat de magneziu

Film: Hipromeloză

Dioxid de titan (E171) Macrogol-400

Talc

Oxid galben de fer (E172)

Cum arată Tanydon şi conţinutul ambalajului

Comprimatele Tanydon 20 mg sunt comprimate filmate rotunde, de culoare galbenă, marcate cu „20” pe una dintre feţe şi cu „T” pe cealaltă faţă.

 

Comprimatele Tanydon 40 mg sunt comprimate filmate rotunde, de culoare galbenă, marcate cu „40” pe una dintre feţe şi cu„T” pe cealaltă faţă.

 

Comprimatele Tanydon 80 mg sunt comprimate filmate rotunde, de culoare galbenă, marcate cu „80” pe una dintre feţe şi „T” pe cealaltă faţă.

Tanydon este disponibil în cutii cu blistere care conţin 14, 15, 28, 30, 56, 60, 90 sau 98 comprimate filmate. Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

Gedeon Richter România S.A Str. Cuza-Vodă, nr. 99-105, 540306 Târgu Mureş, România

Fabricanţii

Tillomed Laboratories Limited

3 Howard Road, Eaton Socon, ST Neots Cambridgeshire, PE 198ET, Marea Britanie

Glenmark Pharmaceuticals sro. City Tower, Hvezdova 1716/2B Prague 4, CZ-140 78

Republica Cehă

Gedeon Richter Plc. Gyömrői út 19-21,

1103 Budapest, Ungaria

Gedeon Richter România S.A. Str. Cuza Vodă nr. 99-105, 540306 Târgu-Mureş, România

Acest prospect a fost aprobat în Septembrie 2011.

Sharing

Prospecte.Net recomanda consultarea medicului inainte de orice tratament. Luati medicamente si suplimente numai la indicația medicului deoarece combinate sau in cantitati necontrolate sa dea efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale.

Acum esti aici: Home » Prospect Tanydon
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!