Prospect Tanyz

Sharing

Prospect Tanyz, capsule cu eliberare prelungită, 0,4 mg

Clorhidrat de tamsulosin

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi acest medicament.

 • Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

 • Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 • Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

 • Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravǎ sau dacă observaţi orice reacţie adversǎ nemenţionatǎ în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

  În acest prospect găsiţi:

  1. Ce este TANYZ şi pentru ce se utilizează

  2. Înainte să utilizaţi TANYZ

  3. Cum să utilizaţi TANYZ

  4. Reacţii adverse posibile

  5. Cum se păstrează TANYZ

  6. Informaţii suplimentare

  1. CE ESTE TANYZ ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

   TANYZ conţine substanţa activă clorhidrat de tamsulosin. Tamsulosinul aparţine unui grup de medicamente denumit blocanţi selectivi ai receptorilor α –1. Blocanţii selectivi ai receptorilor α –1 sunt utilizaţi pentru a trata hipertrofia benignă de prostată (BPH). BPH este termenul folosit pentru a descrie prostata mărită (nu este cancer), care poate apărea la majoritatea bărbaţilor în vârstă. În timp, prostata mărită poate presa uretra, lucru care face dificilă golirea vezicii în timpul urinării. Simptomele BPH includ trezitul în timpul nopţii pentru a urina, senzaţia de urinare mai frecventă, imposibilitatea de a urina sau de a întrerupe urinarea, scurgeri după urinare sau flux redus de urină. Simptomele BPH pot fi tratate cu diverse medicamente sau unii pacienţi pot necesita îndepărtarea chirurgicală a prostatei.

   TANYZ capsule este indicat în tratamentul simptomelor tractului urinar inferior (STUI) asociate hiperplaziei benigne de prostată (HBP). TANYZeste indicat doar bărbaţilor.

  2. ÎNAINTE SĂ UTILIZAŢI TANYZ

   Nu utilizaţi TANYZ dacă:

   • sunteţi hipersensibil (alergic) la clorhidratul de tamsulosin sau la oricare dintre excipienţii medicamentului. Hipersensibilitatea sau alergia la clorhidratul de tamsulosin se poate exprima sub forma apariţiei bruşte a edemelor mâinilor sau picioarelor, dificultăţi în respiraţie şi/sau prurit şi erupţii cutanate (angio-edem).

   • aţi avut ameţeli sau leşinuri în cazul hipotensiunii arteriale (de ex. la aşezarea sau la ridicarea

    bruscă în picioare).

   • aţi fost diagnosticat cu afecţiuni hepatice severe.

   Aveţi grijă deosebită când utilizaţi TANYZ

   În cazul folosirii acestui produs pe termen lung, este necesară efectuarea de examinări medicale periodice. Rar, au fost raportate ameţeli în timpul folosirii medicamentului TANYZ. La primul semn de ameţeală, trebuie să vă aşezaţi sau să vă întindeţi până la dispariţia acestor semne. Acestea sunt

   simptome datorate presiunii sanguine scăzute, care pot apărea şi în cazul altor afecţiuni (de exemplu diabet zaharat, boala Parkinson, diaree gravă care determină pierderi mari de lichide din organism) sau datorită administrării altor medicamente (de exemplu antihipertensive incluzând beta-blocante cum ar fi propanolol, atenolol; diuretice precum furosemid, diuretice tiazidice; inhibitori ACE cum ar fi captopril, enalapril; medicamete pentru afecţiuni cardiace cum ar fi nitroglicerină, amlodipină, nifedipin; antidepresive triciclice cum ar fi amitriptilina ).

   Dacă trebuie să suferiţi o intervenţie chirurgicală sau stomatologică, informaţi medicul dumneavoastră despre medicmentul pe care îl luaţi.

   Dacă trebuie să faceţi analize de sânge sau urină informaţi medicul despre medicamentul pe care îl luaţi.

   Utilizarea altor medicamente

   Până acum, nu au fost obţinute date referitoare la interacţiunile dintre TANYZ şi alte medicamente administrate concomitent. Totuşi, astfel de interacţiuni nu pot fi pe deplin excluse. Prin urmare, trebuie să informaţi medicul dumneavoastră cu privire la medicamentele pe care le luaţi în acel moment sau pe care le-aţi luat recent, chiar dacă respectivele medicamente sunt eliberate fără reţetă. Astfel trebuie să informaţi medicul dumneavoastră dacă luaţi: diclofenac, warfarina, alţi blocanţi selectivi ai receptorilor α –1 (de exemplu prazosin, alfuzosin), cimetidina.

   Sarcina şi alăptarea

   TANYZ se administrează exclusiv bărbaţilor

   Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

   TANYZ nu influenţează negativ capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Totuşi, este necesar să luaţi în considerare că în timpul tratamentului poate apare ameţeală sau leşin. Activităţile care necesită atenţie sporită pot fi efectuate numai după consultarea prealabilă a medicului.

   Informaţii importante privind unele componente ale TANYZ

   Nu este cazul.

  3. CUM SĂ UTILIZAŢI TANYZ

   Luaţi întotdeauna medicamentul aşa cum v-a indicat medicul. Să nu luaţi mai mult decât v-a prescris medicul. Farmacistul sau medicul dumneavoastră poate să vă ajute dacă nu sunteţi sigur.

   Tratamentul trebuie început cu 1 capsulă de TANYZ o dată pe zi.

   Înghiţiţi capsula întreagă, cu un pahar cu apă. Nu spargeţi sau nu mestecaţi capsula. Pentru rezultate bune luaţi TANYZ capsule după micul dejun sau prima masă a zilei, aflându-vă în poziţie şezând sau în picioare (nu în poziţie culcată pe spate).

   Pentru a vă ajuta să vă reamintiţi să luaţi medicamentul, încercaţi să vă obişnuiţi să luaţi medicamentul la aceeaşi oră în fiecare zi.

   Luaţi medicamentul aşa cum a fost prescris şi cât timp a fost prescris, nu opriţi administrarea chiar dacă vă simţiţi mai bine deaorece simptomele pot reveni.

   Dacă aveţi impresia că efectul TANYZ este prea puternic sau prea slab vorbiţi cu medicul dumneavoastră sau farmacistul.

   Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din TANYZ

   Dacă aţi luat mai multe capsule decât trebuia adresaţi-vă medicul dumneavoastră sau mergeţi la cel mai apropiat spital imediat. Luaţi acest prospect sau câteva capsule cu dumneavoastră ca medicul să ştie ce medicament aţi luat.

   Dacă uitaţi să utilizaţi TANYZ

   Dacă uitaţi să luaţi tamsulosin la timp, luaţi imediat ce va amintiţi. Dacă este timpul pentru doza următoare, săriţi peste doza uitată şi reveniţi la schema de administrare obişnuită. Să nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

   Dacă încetaţi să utilizaţi TANYZ

   Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

  4. REACŢII ADVERSE POSIBILE

   Ca şi alte medicamente TANYZ poate avea reacţii adverse.

   Dacă apar următoarele reacţii adverse opriţi administrarea de tamsulosin şi adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau mergeţi la cel mai apropiat spital.

 • Erupţii cutanate, urticarie, măncărimi, senzaţia de constricţie la nivelul pieptului, dificultăţi de respiraţie sau umflarea feţei, buzelor, mâinilor/picioarelor, leşin, temperatură ridicată.

  Acestea sunt reacţii adverse foarte grave. Dacă le aveţi puteţi avea o reacţie alergică gravă la tamsulosin. Aveţi nevoie de îngrijire medicală urgentă sau spitalizare.

  Informaţi medicul dumneavoastră imediat sau mergeţi la cel mai apropiat spital dacă observaţi următoarele:

  Frecvente (peste 1 la 100 pacienţi, dar sub 1 la 10 pacienţi): ameţeli.

  Mai puţin frecvente (peste 1 la 1000 pacienţi, dar sub 1 la 100 pacienţi): durere de cap, creşterea frecvenţei bătăilor inimii sau bătăi anormale, ameţeli în special la aşezare sau ridicare în picioare, răceli obişnuite, constipaţie, diaree, greaţă, vărsături, erupţii cutanate, senzaţie de mâncărime, ejaculări anormale, senzaţie de slăbiciune.

  Rare (peste 1 la 10000 pacienţi, dar sub 1 la 1000 pacienţi): leşin, umflarea mâinilor sau picioarelor, dificultăţi în respiraţie şi/sau senzaţie de mâncărime şi erupţii cutanate (angioedem)

  Foarte rare (sub 1 la 10000 cazuri):erecţii dureroase, prelungite şi nedorite (priapism).

  La unii pacienţi pot apărea şi alte reacţii adverse decât cele de mai sus. Dacă observaţi alte reacţii adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

  Adresaţi-vă medicului la apariţia oricăreia dintre reacţiile adverse menţionate mai sus sau a oricărei alte reacţii.

  1. CUM SE PĂSTREAZĂ TANYZ

   A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

   Nu utilizaţi TANYZ după data expirare înscrisă pe ambalaj.

   TANYZ nu necesită condiţii speciale de păstrare.

   Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

  2. INFORMAŢII SUPLIMENTARE Ce conţine TANYZ

 • Substanţa activă este clorhidratul de tamsulosin 0,4 mg.

 • Celelalte componente sunt:

Corpul capsulei

Nucleu pelete: celuloză microcristalină, copolimer de acid metacrilic-etilacrilatl (1:1) (ce conţine polisorbat 80 şi laurilsulfat de sodiu), trietilcitrat, talc, apă purificată, hidroxid de sodiu, acid clorhidric (1 N).

Strat de acoperire pelete: copolimer de acid metacrilic-etilacrilatl (1:1) (ce conţine polisorbat 80 şi laurilsulfat de sodiu), talc, trietilcitrat, apă purificată.

Extrapelete: oxid roşu de fer (E172), dioxid de titan (E171), oxid galben de fer (E172), gelatină.

Capacul capsulei

Indigotină (E132), oxid negru de fer (E172), dioxid de titan (E171), gelatină.

Cerneala pentru inscripţionarea capsulelor

Shellac glaze soluţie 47,5% în Industrial methylate spirit 74 OP, oxid negru de fer (E172), alcool n- butilic1, Industrial methylate spirit 74 OP, lecitină din soia, antispumant DC 1510.

Cum arată TANYZ şi conţinutul ambalajului

TANYZ se prezintă sub formă de capsule de culoare portocalie/verde, inscripţionate cu culoare neagră

„TLS 0,4” şi dungi negre la ambele capete.

TANYZ este ambalat după cum urmează:

Cutie cu 3 blistere din PVC-PE-PVdC/Al a câte 10 capsule cu eliberare prelungită. Cutie cu 6 blistere din PVC-PE-PVdC/Al a câte 10 capsule cu eliberare prelungită. Cutie cu 9 blistere din PVC-PE-PVdC/Al a câte 10 capsule cu eliberare prelungită.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi producătorul

Detinator APP

KRKA, d.d., NOVO MESTO,

Smarjeska cesta 6, 8501 Novo Mesto, Slovenia

Producatori responsabili cu eliberarea seriilor:

SYNTHON BV,

Microweg 22, 6545 CM Nijmegen, Olanda

SYNTHON HISPANIA S.L.,

Castello, 1, Poligono Las Salinas, 08830 Sant Boi de Llobregat, Spania

QUINTA-ANALYTICA s.r.o.,

Hviezdoslavova 1600/13, 149 00 Praha 4, Republica Cehă

KRKA, d.d., NOVO MESTO,

Smarjeska cesta 6, 8501 Novo Mesto, Slovenia

Data ultimei verificări a prospectului

Iunie 2006

Sharing

Prospecte.Net recomanda consultarea medicului inainte de orice tratament. Luati medicamente si suplimente numai la indicația medicului deoarece combinate sau in cantitati necontrolate sa dea efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale.

Acum esti aici: Home » Prospect Tanyz
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!