Prospect TEVETEN 600 comprimate filmate

Sharing

 

PROSPECT: INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR

TEVETEN 600 comprimate filmate, 600mg

Eprosartan

 1. CE ESTE TEVETEN ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

  TEVETEN este un medicament pentru tratamentul tensiunii arteriale crescute (hipertensiunii arteriale). Medicamentul conţine ca substanţă activă, eprosartan.

  Eprosartanul scade tensiunea arterială crescută. Acesta face parte din clasa medicamentelor denumite “antagonişti ai receptorilor angiotensinei II”.

  Angiotensina II este o substanţă sintetizată în organismul dumneavoastră şi care determină contracţia vasele de sânge. Acest lucru face mai dificilă circulaţia sângelui prin vasele de sânge şi determină creşterea tensiunii arteriale. Eprosartan inhibă acţiunea angiotensinei II şi, astfel, vasele de sânge se relaxează şi tensiunea arterială scade.

  TEVETEN se utilizează pentru tratamentul tensiunii arteriale esenţiale crescute (hipertensiunii arteriale esenţiale).

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi acest medicament.

 • Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

 • Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 • Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

 • Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devin gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

  În acest prospect găsiţi:

  1. Ce este TEVETEN şi pentru ce se utilizează

  2. Înainte să utilizaţi TEVETEN

  3. Cum să utilizaţi TEVETEN

  4. Reacţii adverse posibile

  5. Cum se păstrează TEVETEN

  6. Informaţii suplimentare

  1.  

  2. ÎNAINTE SĂ UTILIZAŢI TEVETEN Nu utilizaţi TEVETEN

   • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la eprosartan sau la oricare dintre celelalte componente ale TEVETEN.

   • dacă sunteţi gravidă în trimestrele doi şi trei sau alăptaţi

   • dacă aveţi o boală severă a ficatului

   • dacă prezentaţi o boală bilaterală care afectează fluxul de sânge în vasele renale sau o îngustare severă a vaselor unui rinichi unic funcţional

    Întrebaţi-vă medicul în cazul în care nu sunteţi sigur dacă oricare dintre cele mai sus este valabilă în cazul dumneavoastră.

    Aveţi grijă deosebită când utilizaţi TEVETEN

    • dacă suferiţi de boli ale ficatului

    • dacă suferiţi de afecţiuni severe ale rinichilor sau îngustare la nivelul arterelor rinichilor

    • dacă luaţi medicamente care cresc valoarea potasiului în sânge

    • dacă aveţi producţie excesivă de aldosteron

    • dacă suferiţi de afecţiuni ale arterelor coronare

    • dacă suferiţi de defecte la nivelul inimii, de exemplu îngustări ale valvelor inimii sau modificări ale muşchiului inimii

     Dacă urmaţi o dietă săracă în sare, luaţi doze mari de diretice sau prezentaţi vărsături sau diaree, volumul sanguin sau valoarea de sare din sângele dumneavoastră pot să scadă. Acestea trebuie corectate înainte de începerea tratamentului cu TEVETEN.

     Utilizarea altor medicamente

     Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

     Se impun măsuri de precauţie (de exemplu teste sanguine) la administrarea de suplimente de potasiu, săruri care conţin potasiu sau medicamente care economisesc potasiu care determină creşteri ale valorilor potasiului din sânge (de exemplu heparină, inhibitori ai ECA).

     Efectul de scădere al tensiunii arteriale al TEVETEN poate fi potenţat de alte medicamente care, de asemenea, au efect de scădere a tensiunii arteriale.

     Medicamentele care conţin litiu nu trebuie administrate cu TEVETEN decât dacă medicul dumneavoastră consideră că este necesar şi vă supraveghează cu atenţie valorile litiului din sânge.

     Utilizarea TEVETEN cu alimente şi băuturi

     Puteţi lua comprimatele cu sau fără alimente. Consumul de alcool poate scădea presiunea sanguină şi vă poate face să vă simţiţi obosit sau ameţit.

     Sarcina şi alăptarea

     Trebuie să anunţaţi medicul în cazul în care credeţi că sunteţi gravidă (sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă). În mod normal, medicul dumneavoastră vă va sfătui să nu mai utilizaţi eprosartan înainte de a rămâne gravidă sau de îndată ce aţi aflat că sunteţi gravidă şi vă va recomanda un alt medicament în loc de eprosartan. Eprosartan nu este recomandat la începutul sarcinii şi nu trebuie utilizat în sarcina mai mare de trei luni, deoarece acesta poate produce grave prejudicii copilului dumneavoastră dacă este utilizat după cea de a treia lună de sarcină.

     Informaţi-vă medicul dacă alăptaţi sau intenţionaţi să începeţi alăptarea. Eprosartan nu este recomandat mamelor care alăptează, iar medicul dumneavoastră trebuie să vă aleagă un alt tratament în cazul în care doriţi să alăptaţi, mai ales dacă este vorba despre un copil nou-născut sau născut prematur.

     Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

     Este puţin probabil ca TEVETEN să afecteze capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Totuşi, ocazional, poate apărea ameţeală sau oboseală, în timpul tratamentului antihipertensiv. Dacă prezentaţi aceste manifestări, spuneţi-i medicului înainte să desfăşuraţi astfel de activităţi.

     Informaţii importante privind unele componente ale TEVETEN

     Acest medicament conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

  3. CUM SĂ UTILIZAŢI TEVETEN

   Luaţi întotdeauna TEVETEN exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

   Doza uzuală recomandată este un comprimat o dată pe zi, pe care trebuie să îl luaţi dimineaţa. Înghiţiţi comprimatul cu un pahar cu apă. Încercaţi să luaţi comprimatul de TEVETEN la aceeaşi oră în fiecare zi. Este important să luaţi comprimatele până când medicul vă va spune să întrerupeţi tratamentul.

   Dacă este cazul, medicul vă poate creşte doza la 2 comprimate TEVETEN 400 mg. TEVETEN nu trebuie administrat la copii şi adolescenţi.

   Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din TEVETEN

   Dacă accidental aţi luat prea multe comprimate sau dacă un copil a înghiţit din greşeală acest medicament, spuneţi medicului dumneavoastră şi prezentaţi-vă la cel mai apropiat spital.

   Dacă uitaţi să utilizaţi TEVETEN

   Dacă aţi uitat să luaţi o doză, luaţi-o de îndată ce v-aţi amintit şi continuaţi tratamentul în mod obişnuit. Dacă uitaţi să luaţi comprimatul o zi întreagă, luaţi doza obişnuită în ziua următoare. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa comprimatul uitat.

   Dacă încetaţi să utilizaţi TEVETEN

   Nu întrerupeţi dumneavoastră tratamentul cu TEVETEN. Continuaţi tratamentul atât timp cât v-a recomandat medicul dumneavoastră.

   Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

  4. REACŢII ADVERSE POSIBILE

   Ca toate medicamentele, TEVETEN poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

   Următoarele reacţii adverse au fost raportate în studiile clinice. Frecvenţa lor de apariţie a fost clasificată după cum urmează:

   Foarte frecvente: mai mult de 1 din 10 pacienţi pot prezenta aceste reacţii adverse

   Frecvente: mai puţin de 1 din 10 pacienţi dar mai mult de 1 din 100 pacienţi pot prezenta aceste reacţii adverse

   Mai puţin frecvente: mai puţin de 1 din 100 pacienţi dar mai mult de 1 din 1000 pacienţi pot prezenta aceste reacţii adverse

   Rare: mai puţin de 1 din 1000 pacienţi dar mai mult de 1 din 10000 pacienţi pot prezenta aceste reacţii adverse

   Foarte rare: mai puţin de 1 din 10000 pacienţi pot prezenta aceste reacţii adverse Cu frecvenţă necunoscută (care nu poate fi estimată pe baza datelor disponibile)

   Frecvente:

   -infecţii cu virusuri

   -creşteri ale valorilor grăsimilor (trigliceridelor) din sânge

   -durere de cap, ameţeli, epuizare, depresie

   -dureri în piept, bătăi rapide ale inimii

   -senzaţie de discomfort la nivelul nasului, inflamaţia gâtului, dificultăţi în respiraţie, infecţii ale tractului respirator superior, tuse

   -dureri de spate, dureri ale articulaţiilor,

   -infecţii ale tractului urinar

   -greaţă, vărsături, diaree, dureri abdominale, tulburări gastro-intestinale nespecifice, indigestie

   -slăbiciune, răniri, dureri

   Mai puţin frecvente

   -creşteri ale valorilor potasiului din sânge

   Rare

   -valori scăzute ale hemoglobinei, valori crescute ale ureei din sânge

   Cu frecvenţă necunoscută

   -presiune arterială scăzută, incluzând presiune arterială scăzută la ridicarea în picioare

   -reacţii alergice ale pielii (de exemplu eczemă, erupţii trecătoare pe piele), umflare a feţei, umflare la nivelul pielii şi al mucoaselor.

   Următoarele reacţii adverse au fost raportate după punerea pe piaţă: afectarea funcţiei rinichilor, incluzând insuficienţă renală la pacienţii cu risc.

   Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

  5. CUM SE PĂSTREAZĂ TEVETEN

   A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

   Nu utilizaţi TEVETEN după data de expirare înscrisă pe cutie şi blister după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

   A se păstra la temperaturi sub 250C, în ambalajul original.

   Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

  6. INFORMAŢII SUPLIMENTARE Ce conţine TEVETEN

 • Substanţa activă este mesilat de eprosartan. Un comprimat filmat conţine eprosartan 600 mg sub formă de mesilat de eprosartan.

 • Celelalte componente sunt: nucleu-lactoză monohidrat, celuloză microcristalină, amidon pregelatinizat, crospovidonă, stearat de magneziu; film-hipromeloză (E 464), macrogol 400, polisorbat 80 (E 433), dioxid de titan (E 171),

Cum arată TEVETEN şi conţinutul ambalajului

Comprimate filmate de culoare albă, alungite, marcate cu “5046” pe una dintre feţe şi cu “SOLVAY” pe cealaltă faţă.

Cutie cu un blister din PVC-Aclar/Al a 14 comprimate filmate. Cutie cu 2 blistere din PVC-Aclar /Al a câte 14 comprimate filmate. Cutie cu un blister din PVC-PVdC/Al a 14 comprimate filmate.

Cutie cu 2 blistere din PVC-PVdC/Al a câte 14 comprimate filmate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi producătorii Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

SOLVAY PHARMACEUTICALS B.V.

C.J. van Houtenlaan 36 NL-1381 CP Weesp Olanda

Producătorii

Solvay Pharmaceuticals B.V. Veerweg 12

8121 AA Olst Olanda

Solvay Pharmaceuticals GmbH Justus-von-Liebig-Straβe 33 31535 Neustadt am Rubenberge

Solvay Pharmaceuticals Route de Belleville Lieu dit Maillard

01400 Chatillon-sur-Chalaronne Franţa

Pentru orice informaţii despre acest medicament, vă rugăm să contactaţi reprezentanţa locală a deţinătorului autorizaţiei de punere pe piaţă:

Solvay Pharma S.R.L. Str. Tudor Arghezi nr. 8

Sector 2, Bucureşti, România

Acest prospect a fost aprobat în Iunie 2011

Sharing

Prospecte.Net recomanda consultarea medicului inainte de orice tratament. Luati medicamente si suplimente numai la indicația medicului deoarece combinate sau in cantitati necontrolate sa dea efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale.

Lasă un comentariu

Solve : *
28 + 27 =


Urmatorul regulament trebuie acceptat pentru a publica comentariul:

In conformitate cu GDPR va anunt ca emailul si comentariul d-voastra va fi stocat .  Pentru mai multe detalii vizitati Politica cookie. Sau scrieti-ne pe pagina de Contact.

 

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acum sunteti aici: Home » Prospect TEVETEN 600 comprimate filmate