vegis.ro

PROSPECT TEZEO 80 mg comprimate | Hipertensiune arteriala crescuta

PROSPECT TEZEO 80 mg comprimate

Telmisartan

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să luaţi acest medicament.

 • Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

 • Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 • Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

 • Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravǎ sau dacă observaţi orice reacţie adversǎ nemenţionatǎ în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

  În acest prospect găsiţi:

  1. Ce este Tezeo şi pentru ce se utilizează

  2. Înainte să luaţi Tezeo

  3. Cum să luaţi Tezeo

  4. Reacţii adverse posibile

  5. Cum se păstrează Tezeo

  6. Informaţii suplimentare

   

  1. CE ESTE TEZEO ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

   Tezeo aparţine unei clase de medicamente cunoscute sub denumirea de antagonişti ai receptorilor angiotensinei II. Angiotensina II este o substanţă produsă de corpul dumneavoastră, care determină micşorarea diametrului vaselor de sânge, determinând astfel creşterea tensiunii arteriale. Tezeo blochează acest efect al angiotensinei II, vasele de sânge se relaxează şi tensiunea arterială a dumneavoastră scade.

   Tezeo este utilizat pentru tratamentul hipertensiunii arteriale esenţiale (tensiune arterială crescută). Termenul “esenţială” înseamnă că tensiunea arterială crescută nu este cauzată de alte afecţiuni.

   Dacă nu este tratată, tensiunea arterială crescută poate afecta vasele de sânge în unele organe, ceea ce poate determina uneori apariţia infarctului miocardic, afectarea funcţiei inimii sau a rinichilor, accident vascular cerebral sau orbire. În general afecţiunile enumerate anterior apar fără să existe simptome ale tensiunii arteriale crescute. De aceea este important ca tensiunea arterială să fie măsurată periodic pentru a verifica dacă se găseşte în limitele normale.

   De asemenea, Tezeo este utilizat pentru reducerea evenimentelor cardiovasculare (adică infarct miocardic sau accident vascular cerebral) la pacienţii care prezintă risc deoarece aportul de sânge la nivelul inimii sau picioarelor este scăzut sau blocat sau au avut un accident vascular cerebral sau au diabet zaharat cu risc crescut pentru asemenea evenimente. Medicul dumneavoastră vă poate spune dacă prezentaţi un risc crescut pentru astfel de evenimente.

    

  2. ÎNAINTE SĂ LUAŢI TEZEO

   Nu luaţi Tezeo

 • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la telmisartan sau la oricare dintre celelalte componente ale Tezeo;

 • dacă sunteţi gravidă în mai mult de 3 luni de sarcină (de asemenea, este bine să evitaţi administrarea Tezeo în perioada de început a sarcinii; vezi punctul “Sarcina”);

 • dacă aveţi afecţiuni severe ale ficatului, cum sunt colestaza sau obstrucţia biliară (dificultăţi în eliminarea bilei din ficat şi din vezicula biliară) sau alte afecţiuni severe ale ficatului.

Dacă oricare dintre situaţiile de mai sus sunt valabile în cazul dumneavoastră, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului înainte de a lua Tezeo.

Aveţi grijă deosebită când luaţi Tezeo

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră dacă aveţi sau aţi avut oricare dintre afecţiunile următoare:

vegis.ro
 • Afecţiuni ale rinichiului sau transplant de rinichi;

 • Stenoza arterei renale (îngustarea vaselor de sânge ale unuia sau ambilor rinichi);

 • Afecţiuni ale ficatului;

 • Probleme cu inima;

 • Valori crescute ale concentraţiei de aldosteron (manifestată prin retenţie de apă şi sare în corp însoţită de dezechilibre ale diferitelor minerale din sânge);

 • Tensiune arterială scăzută (hipotensiune arterială) care poate să apară dacă sunteţi deshidratat (pierdere excesivă de apă din corp) sau aveţi un deficit de sare din cauza tratamentului cu diuretice (medicamente care elimină excesul de apă din corp), dietă săracă în sare, diaree sau vărsături;

 • Valori crescute ale concentraţiei de potasiu din sânge;

 • Diabet zaharat.

Administrarea Tezeo nu este recomandată la începutul sarcinii şi nu trebuie să luaţi Tezeo dacă sunteţi gravidă în mai mult de trei luni de sarcină deoarece poate afecta grav dezvoltarea fătului dacă este administrat în această perioadă a sarcinii (vezi punctul “Sarcina”).

În cazul în care sunteţi supus unei intervenţii chirurgicale sau anesteziei, trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră că luaţi Tezeo.

Nu se recomandă utilizarea Tezeo la copii şi adolescenţi cu vârste până la 18 ani.

vegis.ro

Similar altor antagonişti ai angiotensinei II, telmisartanul poate fi mai puţin eficace în scăderea tensiunii arteriale la pacienţii de culoare.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Medicul dumneavoastră ar putea fi nevoit să modifice dozele acestor medicamente sau să ia alte măsuri de precauţie. În unele cazuri este posibil să fie nevoie să opriţi utilizarea unuia dintre aceste medicamente.

Aceasta este valabilă în special pentru medicamentele enumerate mai jos dacă sunt luate în acelaşi timp cu Tezeo:

evomag.ro
 • medicamente care conţin litiu folosite în tratamentul anumitor tipuri de depresie;

 • medicamente care pot creşte concentraţia de potasiu din sânge, cum sunt înlocuitori de sare care conţin potasiu, diuretice care economisesc potasiul (anumite medicamente care elimină excesul de apă din corp), inhibitori ai ECA, antagonişti ai receptorilor angiotensinei II, AINS (antiinflamatoare

  nesteriodiene, de exemplu acid acetilsalicilic sau ibuprofen), heparină, medicamente imunosupresoare (de exemplu ciclosporină sau tacrolimus) şi antibioticul trimetoprim.

 • diuretice (medicamentele care elimină excesul de apă din corp), în special dacă sunt luate în doze mari împreună cu Tezeo, pot determina pierderea excesivă a apei din corp şi scăderea tensiunii arteriale (hipotensiune arterială).

  Similar altor medicamente care scad tensiunea arterială, efectul Tezeo poate fi redus când luaţi AINS (antiinflamatoare nesteroidiene, de exemplu acid acetilsalicilic sau ibuprofen) sau corticosteroizi.

  Tezeo poate creşte efectul de scădere a tensiunii arteriale al altor medicamente utilizate pentru tratamentul hipertensiunii arteriale.

  Utilizarea Tezeo cu alimente şi băuturi

  Puteţi lua Tezeo cu sau fără alimente.

  Sarcina şi alăptarea

  Sarcina

  Trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă sunteţi gravidă (sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă). În mod normal medicul vă va sfătui să întrerupeţi tratamentul cu Tezeo înainte de a rămâne gravidă sau cât mai curând după ce aţi aflat că aţi rămas gravidă şi, de asemenea, vă va prescrie tratament cu un alt medicament decât Tezeo. Tezeo nu este recomandat în perioada iniţială a sarcinii şi nu trebuie folosit dacă sunteţi gravidă în mai mult de 3 luni de sarcină, deoarece, după a treia lună de sarcină poate afecta grav copilul dumneavoastră dacă este administrat în această perioadă a sarcinii.

  Alăptarea

  Spuneţi medicului dumneavoastră dacă alăptaţi sau urmează să alăptaţi. Administrarea Tezeo nu este recomandată în timpul alăptării, iar medicul dumneavoastră vă va prescrie un alt medicament dacă doriţi să alăptaţi, în special în cazul în care copilul dumneavoastră este nou-născut sau s-a născut prematur.

  Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

  Nu sunt disponibile informaţii privind efectul Tezeo asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Unele persoane se pot simţi ameţite sau obosite în cursul tratamentului hipertensiunii arteriale. Dacă vă simţiţi ameţit sau obosit, nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi utilaje.

  Informaţii importante privind unele componente ale Tezeo

  Tezeo conţine sorbitol.

  Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a utiliza Tezeo.

   

  1. CUM SĂ LUAŢI TEZEO

   Luaţi întotdeauna Tezeo aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Dacă nu sunteţi sigur, discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul.

   Doza uzuală de Tezeo este de un comprimat o dată pe zi. Încercaţi să luaţi comprimatul la aceeaşi oră în fiecare zi. Puteţi lua Tezeo cu sau fără alimente. Comprimatele trebuie înghiţite cu o cantitate suficientă de apă sau cu altă băutură care nu conţine alcool etilic. Este important să continuaţi să luaţi Tezeo în fiecare

   zi până când medicul dumneavoastră vă recomandă altfel. Dacă aveţi impresia că efectul Tezeo este prea puternic sau prea slab, spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

   La majoritatea pacienţilor, doza uzuală de Tezeo pentru tratamentul tensiunii arteriale crescute este de un comprimat de 40 mg o dată pe zi, pentru a controla tensiunea arterială timp de 24 de ore. Cu toate acestea, medicul dumneavoastră poate să vă recomande o doză mai mică, de 20 mg pe zi sau o doză mai mare, 80 mg pe zi. Doza de 20 mg poate fi obţinută prin ruperea unui comprimat de 40 mg în două părţi egale de-a lungul liniei de rupere. În mod alternativ, telmisartanul poate fi utilizat în asociere cu diuretice ( medicamente care elimină excesul de apă din corp), cum este hidroclorotiazida, despre care s-a demonstrat că determină însumarea efectului cu cel al telmisartanului în ceea ce priveşte scăderea tensiunii arteriale.

   Pentru reducerea evenimentelor cardiovasculare, doza uzuală de Tezeo este de un comprimat de 80 mg administrat o dată pe zi. La începutul tratamentului de prevenţie cu Tezeo 80 mg, tensiunea arterială trebuie măsurată frecvent.

   Dacă ficatul dumneavoastră nu funcţionează normal, doza uzuală nu trebuie să depăşească 40 mg administrată o dată pe zi, zilnic.

   Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Tezeo

   Dacă, în mod accidental, aţi luat mai multe comprimate, adresaţi-vă imediatvă adresaţi medicului dumneavoastră, farmacistului sau serviciului de urgenţă al celui mai apropiat spital.

   Dacă uitaţi să luaţi Tezeo

   Dacă aţi uitat să luaţi o doză, nu vă îngrijoraţi. Luaţi doza imediat ce vă amintiţi, apoi continuaţi tratamentul conform recomandărilor. Dacă într-o zi nu aţi luat doza de medicament, atunci luaţi doza normală în ziua următoare. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

   Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

    

  2. REACŢII ADVERSE POSIBILE

   Ca toate medicamentele, Tezeo poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. Aceste reacţii adverse pot să apară cu anumite frecvenţe, care au fost definite după cum urmează:

   Foarte frecvente afectează mai mult de 1 pacienţi din 10

   Frecvente afectează 1 până la 10 pacienţi din 100 Mai puţin frecvente afectează 1 până la 10 pacienţi din 1000 Rare afectează 1 până la 10 pacienţi din 10000

   Foarte rare afectează mai puţin de 1 pacient din 10000

   Cu frecvenţă necunoscută frecvenţa nu poate fi estimată din datele disponibile

   Reacţiile adverse frecvente pot să includă:

   Tensiune arterială scăzută (hipotensiune arterială) la pacienţii trataţi pentru reducerea evenimentelor cardiovasculare.

   Reacţiile adverse mai puţin frecvente pot să includă:

   Infecţii ale căilor respiratorii superioare (de exemplu dureri în gât, inflamaţie a sinusurilor, răceală), infecţii ale tractului urinar, număr scăzut de globule roşii în sânge (anemie), concentraţii crescute de potasiu în sânge, tristeţe (depresie), leşin (sincopă), dificultăţi la adormire, senzaţie de învârtire (vertij), bătăi lente ale inimii (bradicardie), tensiune arterială scăzută (hipotensiune arterială) la pacienţii trataţi pentru tensiune arterială crescută, ameţeli la ridicarea în picioare (hipotensiune arterială ortostatică), senzaţie de lipsă de aer, durere abdominală, diaree, disconfort abdominal, balonare, vărsături, transpiraţii crescute, senzaţie de mâncărime, reacţie pe piele determinată de medicament, dureri ale muşchilor

   (mialgie), durere de spate, crampe musculare, afectarea funcţiei rinichilor incluzând insuficienţă renală acută, dureri la nivelul toracelui, senzaţie de slăbiciune şi creşterea concentraţiei de creatinină în sânge.

   Reacţii adverse rar e pot să includă:

   Număr scăzut de plachete sanguine (trombocitopenie), reacţii alergice (de exemplu erupţii trecătoare pe piele, mâncărimi, dificultăţi la respiraţie, respiraţie şuierătoare, umflarea feţei sau scăderea tensiunii arteriale), teamă fără motiv, tulburări ale vederii, bătăi rapide ale inimii (tahicardie), disconfort la nivelul stomacului, uscăciune a gurii, tulburări ale funcţiei ficatului, erupţie severă pe piele determinată de medicament, înroşirea pielii, umflarea rapidă a pielii şi mucoaselor (angioedem), eczemă (o modificare la nivelul pielii), durere la nivelul articulaţiilor (artralgie), durere la nivelul extremităţilor, simptome asemănătoare gripei, creşterea concentraţiei de acid uric, enzimelor hepatice sau creatinfosfokinazei în sânge şi scăderea concentraţiei hemoglobinei (o proteină din sânge).

   Reacţiile adverse cu frecvenţă necunoscută pot să includă:

   Creşterea numărului anumitor globule albe din sânge (eozinofilie), reacţie alergică severă (reacţie anafilactică), blânde (urticarie), durere la nivelul tendoanelor şi sepsis* (frecvent denumită şi “intoxicaţie a sângelui”, este o infecţie severă însoţită de inflamaţie la nivelul întregului organism, care poate determina deces).

   *În cadrul unui studiu clinic de lungă durată care a inclus peste 20000 de pacienţi, mai mulţi pacienţi trataţi cu telmisartan au prezentat sepsis, comparativ cu pacienţii cărora nu li s-a administrat telmisartan. Apariţia sepsisului poate fi numai întâmplătoare sau poate fi datorată unui mecanism necunoscut până în prezent.

   Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravǎ sau dacă observaţi orice reacţie adversǎ nemenţionatǎ în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

    

  3. CUM SE PĂSTREAZĂ TEZEO

   A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

   A se păstra la temperaturi sub 30°C, în ambalajul original pentru a fi protejat de umiditate.

   Nu utilizaţi Tezeo după data de expirare înscrisă pe ambalaj. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

   Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

    

  4. INFORMAŢII SUPLIMENTARE

  Ce conţine Tezeo

 • Substanţa activă este telmisartanul. Fiecare comprimat conţine telmisartan 80 mg.

 • Celelalte componente sunt meglumină, sorbitol (E 420), hidroxid de sodiu, povidonă 25, stearat de magneziu.

Cum arată Tezeo şi conţinutul ambalajului

Tezeo 80 mg se prezintă sub formă de comprimate oblongi, biconvexe, de culoare aproape albă până la gălbuie, marcate cu “80” pe una dintre feţe.

Mărimi de ambalaj: 28, 30 sau 90 comprimate.

vitamix.ro

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

Zentiva, k.s.

U kabelovny 130, 102 37 Praga 10, Dolní Měcholupy Republica Cehă

Fabricanţi

Zentiva, k.s.

vitalconcept.com

U kabelovny 130, 102 37 Praga 10, Dolní Měcholupy Republica Cehă

Zentiva, a.s.

Nitrianska 100, 920 27 Hlohovec Republica Slovacia

viataverdeviu.ro
genetx.eu

S.C. Zentiva S.A.

str. Theodor Pallady, nr. 50, 032266 Bucureşti România

Acest medicament este autorizat în Statele Membre ale Spaţiului Economic European sub următoarele denumiri comerciale:

Bulgaria:

ТЕЗEО 80 mg таблетки

Republica Cehă:

Tezeo 80 mg tablety

Ungaria:

Tezeo 80 mg tabletta

Letonia:

Tezeo 80 mg tabletes

Lituania:

Tezeo 80 mg tabletės

Polonia:

Tezeo

România:

TEZEO 80 mg comprimate

Republica Slovacia:

Tezeo 80 mg tablety

Acest prospect a fost aprobat în Decembrie 2010.

Lasati un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close