Prospect THYMOGLOBULINE 5 mg/ml – Imunosupresoare

Prospect 

 1. CE ESTE THYMOGLOBULINE ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

  Thymoglobuline este o imunoglobulină anti-timocite umane obţinută din sângele iepurilor injectaţi cu celule din glanda timică umană. Aparţine unui grup de medicamente denumite imunosupresoare (medicamente anti- rejet). Aceste medicamente sunt utile în prevenirea rejetului transplantului de organe. Ele pot fi utilizate pentru tratamentul altor reacţii imunitare nedorite.

PROSPECT: INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR

THYMOGLOBULINE 5 mg/ml pulbere pentru soluţie perfuzabilă

Imunoglobulină de iepure anti-timocite umane

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi acest medicament

 • Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

 • Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 • Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane.

  Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

 • Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

În acest prospect găsiţi:

 1. Ce este Thymoglobuline şi pentru ce se utilizează

 2. Înainte să utilizaţi Thymoglobuline

 3. Cum să utilizaţi Thymoglobuline

 4. Reacţii adverse posibile

 5. Cum se păstrează Thymoglobuline

 6. Informaţii suplimentare

  Imunosupresia în transplant

  Thymoglobuline este utilizat pentru prevenirea şi tratarea rejetului de transplant. Thymoglobuline este un tip de medicament denumit imunosupresor (medicament anti-rejet). Atunci când un pacient primeşte un organ, sistemul natural de apărare al organismului va încerca să îl respingă (fenomen de rejet). Thymoglobuline modifică mecanismul de apărare al organismului şi ajută la acceptarea organului transplantat.

  Prevenirea bolii acute şi cronice grefă împotriva bolii gazdă

  Thymoglobuline este utilizată pentru evitarea bolii acute şi cronice grefă contra gazdă (o boală în care celulele imunitare funcţionale din măduva osoasă transplantată recunoaşte primitorul drept “străin” şi declanşează un atac imunologic), după transplant de celule stem hematopoietice (transplant al celulelor care pot forma celule sanguine).

  Tratamentul bolii acute grefă împotriva bolii gazdă rezistente la corticosteroizi

  Thymoglobuline este utilizat pentru tratarea bolii acute grefă contra gazdă atunci când alte medicamente (cunoscute drept corticosteroizi) nu au efect.

  Tulburări hematologice

  Thymoglobuline este utilizat pentru tratarea pacienţilor cu anemie aplastică. Anemia aplastică este un tip rar de tulburare hematologică în care organismul nu mai produce destule celule sanguine. Acest lucru poate produce oboseală şi paloare. De asemenea, pot apărea mai uşor infecţii, vânătăi, ori sângerări dese nazale.

 1. ÎNAINTE SĂ UTILIZAŢI THYMOGLOBULINE Nu utilizaţi Thymoglobuline

  • Dacă aveţi o infecţie acută sau cronică activă, care necesită evitarea imunosupresiei suplimentare (deoarece Thymoglobuline scade capacitatea organismului de a lupta împotriva infecţiilor).

  • Dacă aveţi o alergie cunoscută la proteine de iepure sau la orice al component din Thymoglobuline (vezi pct. 6).

  Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Thymoglobuline

  Thymoglobuline trebuie utilizat întotdeauna sub strictă supraveghere, în spital.

  Spuneţi medicului dumneavoastră dacă aţi avut vreodată reacţii alergice la animale sau la alte medicamente. Medicul dumneavostră vă va monitoriza îndeaproape şi va opri tratamentul dacă apar semne de reacţie alergică la Thymoglobuline.

  Unele reacţii adverse severe pot fi corelate cu timpul de perfuzie. Pacienţii trebuie atent monitorizaţi în timpul perfuziei.

  În cazul apariţiei unei reacţii adverse, timpul de perfuzie poate fi redus sau perfuzia poate fi oprită până la dispariţia simptomelor.

  Administrarea trebuie întreruptă imediat şi definitiv dacă apare reacţia alergică generalizată. Dacă se instalează şocul (stare de rău apărută brusc şi scăderea tensiunii arteriale), se va institui tratamentul simptomatic al şocului.

  Spuneţi medicului dumneavostră dacă aveţi orice boală hematologică, cum ar fi trombocitopenia (număr mai mic decât normal al plachetelor sanguine) sau leucopenia (număr mai mic decât normal al celulelor albe sanguine). Doza va depinde de numărul de celule albe sau de trombocite din sânge, care vă va fi controlat înainte, în timpul şi după tratament.

  Thymoglobuline este utilizat adesea în combinaţie cu alte preparate imunosupresoare. După utilizarea acestor combinaţii au fost raportate infecţii, reactivare a unor infecţii şi septicepie (infecţie severă prezentă în sânge şi răspândită în tot organismul.

  În anemia aplastică, tratamentul imunosupresiv contribuie la riscul de infecţii (în special al celor fungice) asociat cu anemia aplastică însăşi.

  Utilizarea preparatelor imunosupresoare, inclusiv Thymoglobuline, poate creşte riscul dezvoltării cancerului, cum ar fi limfomul sau boala limfoproliferativă post-transplant (BLPT, care implică o creştere anormală a numărului de celule albe).

  Siguranţa imunizării cu vaccinuri vii atenuate (mai slabe) după terapia cu Thymoglobuline nu a fost studiată; aşadar, imunizarea cu vaccinuri vii atenuate nu este recomandată pentru pacienţii care au primit recent Thymoglobuline (vezi şi “Folosirea altor medicamente”).

  Utilizarea altor medicamente

  Atunci când sunt utilizate imunosupresoare (ciclosporină, tacrolimus sau micofenolat mofetil), există un risc de supraimunosupresie care poate duce la limfoproliferare (creştere anormală a numărului de celule albe). Din acest motiv medicul dumneavostră trebuie să ştie că utilizaţi aceste medicamente.

  Nu faceţi nici un vaccin în timpul sau la scurt timp după tratamentul cu Thymoglobuline fără a discuta mai întâi cu medicul dumneavoastră, deoarece pot apărea reacţii adverse (dacă este un vaccin viu) sau pot să nu aibă efect deoarece sistemul dumneavoastră imunitar nu poate răspunde la vaccin.

  Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

  Utilizarea Thymoglobuline cu alimente şi băuturi

  Este improbabil ca alimentele şi băuturile să influenţeze efectul medicamentului.

  Sarcina şi alăptarea

  Sarcina

  Datorită lipsei informaţiilor, Thymoglobuline nu trebuie administrat femeilor gravide decât dacă este absolut necesar.

  Alăptarea

  Nu alăptaţi dacă vi se administrează Thymoglobuline deoarece acesta poate trece prin lapte şi poate afecta copilul.

  Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

  Nu conduceţi şi nu folosiţi utilaje deoarece Thymoglobuline vă produce stare de rău, oboseală sau ameţeli.

 2. CUM SĂ UTILIZAŢI THYMOGLOBULINE

  Medicamentul vă va fi administrat de un medic sau o asistentă medicală, în spital. Thymoglobuline este administrat printr-un tub de plastic (cateter) direct în sânge (perfuzie intravenoasă) într-o perioadă de cel puţin 4 ore. Prima doză poate fi administrată într-o perioadă mai lungă de timp.

  Doza administrată este variabilă şi depinde de greutate, de problemele medicale tratate şi de administrarea altor medicamente în acelaşi timp.

  Prevenirea rejetului de transplant

  • Între 1 şi 1,5 mg pentru fiecare kilogram de greutate în fiecare zi, timp de 2-9 zile pentru transplant de rinichi, pancreas sau ficat, corespunzător unei doze totale de 2-13,5 mg/kg

  • Între 1 şi 1,5 mg pentru fiecare kilogram de greutate în fiecare zi, timp de 2-5 zile pentru transplant cardiac, corespunzător unei doze totale de 2-7,5 mg/kg

  Tratamentul rejetului de transplant

  1,5 mg pentru fiecare kilogram de greutate corporală în fiecare zi, timp de 3-14 zile, corespunzător unei doze totale de 4,5-21 mg/kg.

  Evitarea bolii acute sau cronice grefă împotriva bolii gazdă (GvHD=Graft-Versus-Host Disease)

  În transplantul de grefe (măduvă osoasă sau celule stem hematopoetice din sângele periferic) de la membri familiei care au proteine diferite pe celule (donori non-HLA-identici) sau de la persoane din afara familiei care au aceleaşi proteine pe celule (donori HLA-identici), se recomandă la pacienţii adulţi ca Thymoglobuline să fie administrat ca terapie preliminară, în doză de 2,5 mg/kg corp, zilnic, începând de la 4 zile înainte de transplant, până la 1-2 zile înainte de transplant, corespunzător unei doze cumulative de 7,5- 10 mg/kg.

  Tratamentului anemiei aplastice

  Între 2,5 şi 3,5 mg pentru fiecare kilogram de greutate corporală timp de 5 zile consecutive, corespunzător unei doze totale de 12,5-17,5 mg/kg.

  Medicul dumneavostră sau asistenta vă vor controla regulat în timpul administrării primei doze, deoarece în această perioadă pot apărea cel mai frecvent reacţii adverse. Ei vor controla apariţia de erupţii, pulsul, tensiunea arterială şi respiraţiile. Din timp în timp medicul dumneavostră poate să solicite teste sanguine pentru monitorizarea hemogramei. Dacă celulele albe scad, medicul poate administra şi alte medicamente pentru prevenirea sau tratarea infecţiilor; dacă numărul de trombocite este scăzut, medicul dumneavostră poate să vă recomande o transfuzie cu plachete.

  Doza de Thymoglobuline poate fi modificată de către medicul dumneavostră dacă apar reacţii adverse.

  Alte medicamente pe care medicul vi le poate recomanda

  Medicul dumneavostră vă poate recomanda alte medicamente înainte sau în acelaşi timp cu Thymoglobuline. Aceste medicamente sunt utilizate pentru prevenirea reacţiilor adverse posibile şi pot include:

  • Antipiretice (ca paracetamol) pentru reducerea febrei

  • Corticosteroizi (de exemplu hidrocortizon) pentru prevenirea rejetului de organ şi a reacţiilor adverse

  • Antihistaminice (de exemplu cetirizina) pentru prevenirea răspunsului alergic

  • Heparina pentru reducerea riscului de tromboze (cheaguri sanguine)

  Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Thymoglobuline

  Este improbabil să primiţi mai mult Thymoglobuline decât necesar, deoarece veţi fi atent monitorizat de către medicul dumneavostră sau asistentă pe durata tratamentului. Dacă totuşi acest lucru se întâmplă, puteţi face trombocitopenie (număr de trombocite scăzut sub normal) sau leucopenie (număr de celule albe scăzut sub normal). Aceasta înseamnă că puteţi avea febră, frisoane, inflamaţie în gât, ulceraţii bucale şi sângerări sau învineţiri mai uşor decât în mod normal. De regulă, aceste reacţii adverse sunt temporare şi dispar după scăderea dozei sau oprirea tratamentului cu Thymoglobuline

  Dacă uitaţi să utilizaţi Thymoglobuline

  Medicul dumneavostră vă va administra doza următoare la momentul obişnuit şi nu vă va dubla doza pentru a recupera doza omisă.

Intotdeauna consultati un medic sau farmacist inainte de a lua orice fel de pastila