Prospect Toradol

 Prospect: Informatii pentru utilizator

Toradol, comprimate

 Indicatii: Toradol este indicat in tratamentul de scurta durata al durerii acute moderate (durere acuta) sau severe care necesita analgezie de nivel opioid. Nu este indicat in afectiuni dureroase cronice.

Analgezic

Compozitie:

Ingredient activ: ketorolac trometamina.

Toradol solutie injectabila.

Ampule continand:

-10 mg ketorolac trometamina in 1 ml solutie sterila (1%),

– 15 mg ketorolac trometamina in 1 ml solutie sterila (1,5%),

– 30 mg ketorolac trometamina in 1 ml solutie sterila (3%).

Toradol
Toradol

Seringi preumplute continand: 15 mg ketorolac trometamina in 1 ml solutie sterila (1,5%), 30 mg ketorolac trometamina in 1 ml solutie sterila (3%), 60 mg ketorolac trometamina in 2 ml solutie sterila (3%). Toradol comprimate: Comprimate continand 10 mg ketorolac trometamina.

Proprietati si efecte: Toradol este un analgezic potent din clasa antiinflamatoarelor nesteroidiene (AINS), cu proprietati analgezice, antiinflamatoare si antipiretice. Toradol inhiba sistemul enzimatic al ciclooxigenazei si, prin aceasta, sinteza de prostaglandine. Toradol este un amestec racemic de enantiomeri (-)S si (+)R, forma S avand activitate analgezica. Toradol nu are efecte semnificative asupra SNC la animale si nu are proprietati sedative sau anxiolitice. Nu este un opioid si nu i se cunosc efecte asupra receptorilor opioizi centrali. Nu are efecte intrinseci asupra respiratiei si nu exacerbeaza depresia respiratorie sau sedarea determinate de opioizi.

Toradol

Farmacocinetica: Absorbtie: Administrarea i.m.: Ketorolacul trometamina se absoarbe rapid si complet dupa administrarea i.m. la voluntari adulti tineri sanatosi, concentratia plasmatica maxima de 2,2-3,0 mcg/ml aparand in medie la 50 minute dupa o doza unica de 30 mcg. Administrarea i.v. in bolus: Administrarea i.v. a unei singure doze de 10 mg de ketorolac trometamina la voluntari adulti tineri sanatosi a determinat o concentratie plasmatica maxima de 2,4 mcg/ml aparand in medie la 5,4 minute dupa administrare. Perfuzii i.v.: La voluntari adulti tineri sanatosi concentratia plasmatica maxima se realizeaza la circa 5 minute dupa completarea unei doze initiale de incarcare de 30 mg i.v., iar perfuzarea continua ulterioara cu 5 mg/ora mentine concentratiile plasmatice in acelasi interval ca si cele realizate prin administrarea i.m. a unor doze unice de 30 mg la fiecare 6 ore.

 

Administrarea orala:Ketorolacul trometamina se absoarbe rapid si complet dupa administrare orala la voluntari adulti tineri sanatosi, cu o medie a concentratiei plasmatice de 0,7-1,1 mcg/ml aparand in medie la 44 minute dupa o doza unica de 10 mg la subiectii à jeun.

 

Distributie: Farmacocinetica ketorolacului trometamina la voluntari adulti tineri sanatosi, dupa injectii i.m. sau i.v. unice sau multiple sau dupa dozele orale de Toradol recomandate, este liniara. La voluntari adulti tineri sanatosi, concentratia plasmatica de stare stationara se realizeaza dupa a 4-a doza, la administrarea Toradol in bolus i.v. la fiecare 6 ore. Peste 99% din ketorolacul plasmatic se leaga de proteine, cu un volum mediu de distributie de 0,15 l/kg corp dupa administrarea i.v. si i.m. a unor doze unice de 10 mg la voluntari adulti tineri sanatosi. Legarea de proteinele plasmatice este independenta de concentratie.

 

Deoarece ketorolacul trometamina este un medicament foarte potent si care realizeaza concentratii scazute in plasma, este de asteptat sa nu deplaseze semnificativ alte medicamente legate de proteine. Aproape tot materialul derivat din medicament care circula in plasma este ketorolac (96%) sau p-hidroxi-ketorolac farmaceutic inactiv. Ketorolacul traverseaza placenta in proportie de 10%. Ketorolacul a fost detectat in laptele uman la concentratii reduse (vezi “Precautii”).

Metabolizare: Ketorolacul se metabolizeaza in cea mai mare masura hepatic. Calea metabolica majora a ketorolacului la om este conjugarea cu acidul glucuronic. P-hidroxilarea este o cale aditionala minora. Eliminare: Calea principala de eliminare a ketorolacului si a metabolitilor sai este renala. Circa 92% dintr-o doza data se regaseste in urina, aproximativ 40% sub forma de metaboliti si 60% ca si ketorolac nemodificat.

Circa 6% dintr-o doza se excreta prin fecale. Timpul de injumatatire plasmatic in faza terminala este in medie de 5,3 ore, fiind cuprins intre 2,4 si 9,2 ore, iar clearance-ul total plasmatic este in medie de 0,023 l/kg corp/ora la subiectii tineri sanatosi.

 

Acum se mai citeste