Prospect Torendo – Antipsihotic

Prospect: Medicament anti psihotic

PROSPECT: INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR

TORENDO 1 mg comprimate filmate TORENDO 2 mg comprimate filmate TORENDO 3 mg comprimate filmate TORENDO 4 mg comprimate filmate

TORENDO Q-TAB 0,5 mg comprimate orodispersabile TORENDO Q-TAB 1 mg comprimate orodispersabile TORENDO Q-TAB 2 mg comprimate orodispersabile Risperidonă

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi acest medicament.

 • Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

 • Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 • Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

 • Dacă vreuna dintre reacţiile adverse se agravează sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

  În acest prospect găsiţi:

  1. Ce este TORENDO şi pentru ce se utilizează

  2. Înainte să utilizaţi TORENDO

  3. Cum să utilizaţi TORENDO

  4. Reacţii adverse posibile

  5. Cum se păstrează TORENDO

  6. Informaţii suplimentare

   CE ESTE TORENDO ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

   • Schizofrenia, în care este posibil să vedeţi, să auziţi sau să simţiţi lucruri care nu există, e posibil să credeţi lucruri care nu sunt adevărate sau să vă simţiţi neobişnuit de suspicios sau confuz.

   • Mania, în care vă puteţi simţi foarte exaltat, entuziasmat, agitat, entuziast sau hiperactiv.

    Mania apare într-o boală numită ,,boală bipolară”

   • Tratamentul pe termen scurt (până la 6 săptămâni) al agresivităţii de lungă durată la persoane cu demenţă Alzheimer, care se rănesc pe sine sau pe alţii. Înainte de aceasta, trebuie să se fi utilizat tratamente alternative (nemedicamentoase)

   • Tratament pe termen scurt (până la 6 săptămâni) al agresivităţii de lungă durată la copiii cu intelect redus (cu o vârstă de cel puţin 5 ani) şi la adolescenţii cu tulburări de comportament.

  7. ÎNAINTE SĂ UTILIZAŢI TORENDO Nu luaţi TORENDO:

   • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la risperidonă sau la oricare din celelalte componente ale TORENDO (enumerate la punctul 6, mai jos).

    Dacă nu sunteţi sigur că vreuna din cele de mai sus este valabilă pentru dumneavoastră, adresaţi-vă medicului sau farmacistului înainte de a folosi TORENDO.

    Aveţi grijă deosebită când utilizaţi TORENDO

    Înainte de a utiliza TORENDO, verificaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă:

    • Aveţi probleme cu inima. Exemplele includ un ritm neregulat al inimii sau dacă sunteţi predispus la o tensiune arterială scăzută sau folosiţi medicamente pentru tensiune arterială. TORENDO poate cauza scăderea tensiunii arteriale. Doza dumneavoastră poate avea nevoie de ajustări

    • Aveţi cunoştinţă de vreun factor care v-ar favoriza un accident vascular cerebral, precum tensiune arterială mare, tulburări cardiovasculare sau tulburări circulatorii la nivelul creierului

    • Aţi avut vreodată mişcări ritmice, involuntare ale limbii, gurii şi feţei

    • Aţi avut vreodată o afecţiune cu febră, rigiditate musculară, transpiraţii sau o scădere a conştienţei (o tulburare numită “sindrom neuroleptic malign”). Poate fi necesar tratament medical de urgenţă

    • Aveţi boala Parkinson sau demenţă

    • Suferiţi de diabet zaharat

    • Aveţi epilepsie

    • Sunteţi bărbat şi aţi avut la un moment dat erecţie prelungită sau dureroasă. Dacă aveţi experienţa aceasta în timp ce luaţi TORENDO, contactaţi-vă medicul imediat

    • Aveţi dificultăţi în controlul temperaturii corporale sau supraîncălzire

    • Aveţi probleme cu rinichii

    • Aveţi probleme cu ficatul

    • Aveţi un nivel anormal de mare al hormonului, prolactină, în sânge sau aveţi o tumoră care este posibil să fie dependentă de prolactină

    • Dumneavoastră sau altcineva din familia dumneavoastră aţi avut cheaguri de sânge, deoarece medicamentele de acest tip au fost asociate cu formarea de cheaguri de sânge.

    Dacă nu sunteţi sigur că vreuna din cele de mai sus este valabilă pentru dumneavoastră, adresaţi-vă medicului sau farmacistului înainte de a folosi TORENDO.

    TORENDO poate determina creşterea dumneavoastră în greutate. Creşterea semnificativă a greutăţii corporale poate influenţa negativ sănătatea dumneavoastră. Medicul dumneavoastră trebuie să vă determine regulat greutatea corporală.

    Deoarece diabetul zaharat sau agravarea unui diabet zaharat preexistent au fost observate la pacienţii care au utilizat TORENDO, medicul dumneavoastră trebuie să caute semnele creşterii zahărului în sânge. La pacienţi cu diabet zaharat preexistent trebuie monitorizată regulat glicemia.

    Vârstnici cu demenţă

    La pacienţi vârstnici cu demenţă, există un risc crescut de accident vascular cerebral. Nu trebuie să luaţi risperidonă dacă aveţi demenţă cauzată de accidentul vascular cerebral.

    În timpul tratamentului cu risperidonă trebuie să vă prezentaţi frecvent la medic.

    Dacă dumneavoastră sau persoana care vă îngrijeşte observă o schimbare bruscă în starea dumneavoastră mentală sau o slăbiciune bruscă sau amorţire a feţei, braţelor sau picioarelor, mai ales pe o parte, sau vorbire neclară, chiar şi pentru o perioadă scurtă de timp, trebuie solicitat imediat ajutor medical. Acestea pot fi semnele unui accident vascular cerebral.

    Copii şi adolescenţi

    Înainte de începerea tratamentului pentru tulburare de comportament, trebuie să fi fost eliminate alte cauze ale comportamentului agresiv.

    Dacă în timpul tratamentului cu risperidonă apare oboseală, o schimbare a momentului administrării poate îmbunătăţi/reduce dificultăţile de concentrare.

    Folosirea altor medicamente

    Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală sau medicamente pe bază de plante.

    Este în mod special important să vorbiţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă luaţi oricare medicament din următoarea listă:

    • Medicamente care acţionează asupra creierului pentru a vă ajuta să vă calmaţi (benzodiazepine) sau unele medicamente contra durerii (opioide), medicamentre pentru alergii (unele antihistaminice), deoarece risperidona măreşte efectul sedativ al tuturor acestora

    • Medicamente care pot schimba activitatea electrică a inimii, cum sunt medicamente pentru malarie, pentru probleme cu ritmul inimii (cum este chinidina), pentru alergii (antihistaminice), unele antidepresive sau alte medicamente pentru probleme mintale

    • Medicamente care determină încetinirea bătăilor inimii

    • Medicamente care determină scăderea cantităţii de potasiu din sânge (de exemplu anumite diuretice)

    • Medicamente care tratează tensiunea arterială mare. TORENDO poate scădea tensiunea arterială

    • Medicamente pentru boala Parkinson (cum este levodopa)

    • Medicamente pentru eliminarea apei (diuretice) folosite pentru problemele de inimă sau umflarea unor părţi ale corpului datorită acumulării de prea mult fluid (cum ar fi furosemid sau clorotiazidă). TORENDO luat neasociat cu alt medicament sau asociat cu furosemid are un risc crescut de accidente vasculare cerebrale sau moarte la vârstnicii cu demenţă.

     Următoarele medicamente pot reduce efectul risperidonei

    • Rifampicina (un medicament pentru tratarea unor infecţii)

    • Carbamazepina, fenitoina (medicamente pentru epilepsie)

    • Fenobarbitalul

     Dacă începeţi sau încetaţi să luaţi astfel de medicamente veţi avea nevoie de o doză diferită de risperidonă.

     Următoarele medicamente pot accentua efectul risperidonei

    • Chinidina (utilizată în tratamentul unor boli ale inimii)

    • Medicamente antidepresive cum sunt paroxetina, fluoxetina, antidepresive triciclice

    • Medicamentele denumite beta-blocante (utilizate în tratamentul tensiunii arteriale crescute)

    • Fenotiazine (de exemplu utilizate în tratamentul psihozelor sau pentru calmarea pacientului)

    • Cimetidina, ranitidina (inhibitoare ale acidităţii stomacului)

    Dacă începeţi sau întrerupeţi tratamentul cu astfel de medicamente, s-ar putea să aveţi nevoie de o doză diferită de risperidonă.

    Dacă nu sunteţi sigur că vreuna din cele de mai sus este valabilă pentru dumneavoastră, adresaţi-vă medicului sau farmacistului înainte de a folosi TORENDO.

    Utilizarea TORENDO împreună cu alimente şi băuturi

    Puteţi lua acest medicament cu sau fără alimente. Trebuie să evitaţi consumul de alcool când folosiţi TORENDO.

    Sarcina şi alăptarea

    • Adresaţi-vă medicului înainte de a folosi TORENDO dacă sunteţi gravidă, dacă încercaţi să rămâneţi gravidă sau alăptaţi. Medicul dumneavoastră va decide dacă puteţi folosi acest medicament

    • La nou-născuţi, atunci când s-a utilizat risperidonă în ultimul trimestru de sarcină, s-au observat tremurături, rigiditate musculară şi probleme de alimentare, toate fiind reversibile.

    La nou născuţii din mame care au utilizat risperidonă în ultimul trimestru de sarcină (ultimele trei luni ale sarcinii), pot apărea următoarele simptome: tremurături, rigiditate şi/sau slăbiciune musculară,

    somnolenţă, agitaţie, tulburări ale respiraţiei şi dificultăţi de alimentare. Dacă la copilul dumneavoastră apar astfel de simptome, trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră.

    Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

    Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

    În timpul tratamentului cu TORENDO pot apărea ameţeală, oboseală şi tulburări ale vederii. Nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi utilaje sau unelte fără a vă adresa mai întâi medicului.

    Informaţii importante privind unele componente ale TORENDO

    Torendo comprimate filmate conţin lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament. Torendo comprimate orodispersabile conţin aspatram, o sursă de fenilalanină, care poate fi dăunător pentru persoanele cu fenilcetonurie.

  8. CUM SĂ UTILIZAŢI TORENDO Cât trebuie să luaţi

   Pentru tratamentul schizofreniei

   Adulţi

   • Doza uzuală iniţială este de 2 mg pe zi; aceasta poate fi crescută la 4 mg pe zi în a doua zi de tratament.

   • Doza dumneavoastră poate fi ajustată de medic, în funcţie de modul în care răspundeţi la tratament.

   • Majoritatea persoanelor se simt mai bine cu doze zilnice de la 4 la 6 mg.

   • Această doză totală zilnică poate fi luată fie o dată pe zi într-o singură doză, fie în două doze pe zi. Medicul vă va spune care variantă este cea mai bună pentru dumneavoastră.

Intotdeauna consultati un medic sau farmacist inainte de a lua orice fel de pastila