Prospect Torendo – Antipsihotic

Prospect: Medicament anti psihotic

Cuprins

PROSPECT: INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR

TORENDO 1 mg comprimate filmate TORENDO 2 mg comprimate filmate TORENDO 3 mg comprimate filmate TORENDO 4 mg comprimate filmate

TORENDO Q-TAB 0,5 mg comprimate orodispersabile TORENDO Q-TAB 1 mg comprimate orodispersabile TORENDO Q-TAB 2 mg comprimate orodispersabile Risperidonă

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi acest medicament.

 • Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

 • Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 • Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

 • Dacă vreuna dintre reacţiile adverse se agravează sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

  În acest prospect găsiţi:

  1. Ce este TORENDO şi pentru ce se utilizează

  2. Înainte să utilizaţi TORENDO

  3. Cum să utilizaţi TORENDO

  4. Reacţii adverse posibile

  5. Cum se păstrează TORENDO

  6. Informaţii suplimentare

   CE ESTE TORENDO ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

   • Schizofrenia, în care este posibil să vedeţi, să auziţi sau să simţiţi lucruri care nu există, e posibil să credeţi lucruri care nu sunt adevărate sau să vă simţiţi neobişnuit de suspicios sau confuz.

   • Mania, în care vă puteţi simţi foarte exaltat, entuziasmat, agitat, entuziast sau hiperactiv.

    Mania apare într-o boală numită ,,boală bipolară”

   • Tratamentul pe termen scurt (până la 6 săptămâni) al agresivităţii de lungă durată la persoane cu demenţă Alzheimer, care se rănesc pe sine sau pe alţii. Înainte de aceasta, trebuie să se fi utilizat tratamente alternative (nemedicamentoase)

   • Tratament pe termen scurt (până la 6 săptămâni) al agresivităţii de lungă durată la copiii cu intelect redus (cu o vârstă de cel puţin 5 ani) şi la adolescenţii cu tulburări de comportament.

  7. ÎNAINTE SĂ UTILIZAŢI TORENDO Nu luaţi TORENDO:

   • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la risperidonă sau la oricare din celelalte componente ale TORENDO (enumerate la punctul 6, mai jos).

    Dacă nu sunteţi sigur că vreuna din cele de mai sus este valabilă pentru dumneavoastră, adresaţi-vă medicului sau farmacistului înainte de a folosi TORENDO.

    Aveţi grijă deosebită când utilizaţi TORENDO

    Înainte de a utiliza TORENDO, verificaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă:

    • Aveţi probleme cu inima. Exemplele includ un ritm neregulat al inimii sau dacă sunteţi predispus la o tensiune arterială scăzută sau folosiţi medicamente pentru tensiune arterială. TORENDO poate cauza scăderea tensiunii arteriale. Doza dumneavoastră poate avea nevoie de ajustări

    • Aveţi cunoştinţă de vreun factor care v-ar favoriza un accident vascular cerebral, precum tensiune arterială mare, tulburări cardiovasculare sau tulburări circulatorii la nivelul creierului

    • Aţi avut vreodată mişcări ritmice, involuntare ale limbii, gurii şi feţei

    • Aţi avut vreodată o afecţiune cu febră, rigiditate musculară, transpiraţii sau o scădere a conştienţei (o tulburare numită “sindrom neuroleptic malign”). Poate fi necesar tratament medical de urgenţă

    • Aveţi boala Parkinson sau demenţă

    • Suferiţi de diabet zaharat

    • Aveţi epilepsie

    • Sunteţi bărbat şi aţi avut la un moment dat erecţie prelungită sau dureroasă. Dacă aveţi experienţa aceasta în timp ce luaţi TORENDO, contactaţi-vă medicul imediat

    • Aveţi dificultăţi în controlul temperaturii corporale sau supraîncălzire

    • Aveţi probleme cu rinichii

    • Aveţi probleme cu ficatul

    • Aveţi un nivel anormal de mare al hormonului, prolactină, în sânge sau aveţi o tumoră care este posibil să fie dependentă de prolactină

    • Dumneavoastră sau altcineva din familia dumneavoastră aţi avut cheaguri de sânge, deoarece medicamentele de acest tip au fost asociate cu formarea de cheaguri de sânge.

    Dacă nu sunteţi sigur că vreuna din cele de mai sus este valabilă pentru dumneavoastră, adresaţi-vă medicului sau farmacistului înainte de a folosi TORENDO.

    TORENDO poate determina creşterea dumneavoastră în greutate. Creşterea semnificativă a greutăţii corporale poate influenţa negativ sănătatea dumneavoastră. Medicul dumneavoastră trebuie să vă determine regulat greutatea corporală.

    Deoarece diabetul zaharat sau agravarea unui diabet zaharat preexistent au fost observate la pacienţii care au utilizat TORENDO, medicul dumneavoastră trebuie să caute semnele creşterii zahărului în sânge. La pacienţi cu diabet zaharat preexistent trebuie monitorizată regulat glicemia.

    Vârstnici cu demenţă

    La pacienţi vârstnici cu demenţă, există un risc crescut de accident vascular cerebral. Nu trebuie să luaţi risperidonă dacă aveţi demenţă cauzată de accidentul vascular cerebral.

    În timpul tratamentului cu risperidonă trebuie să vă prezentaţi frecvent la medic.

    Dacă dumneavoastră sau persoana care vă îngrijeşte observă o schimbare bruscă în starea dumneavoastră mentală sau o slăbiciune bruscă sau amorţire a feţei, braţelor sau picioarelor, mai ales pe o parte, sau vorbire neclară, chiar şi pentru o perioadă scurtă de timp, trebuie solicitat imediat ajutor medical. Acestea pot fi semnele unui accident vascular cerebral.

    Copii şi adolescenţi

    Înainte de începerea tratamentului pentru tulburare de comportament, trebuie să fi fost eliminate alte cauze ale comportamentului agresiv.

    Dacă în timpul tratamentului cu risperidonă apare oboseală, o schimbare a momentului administrării poate îmbunătăţi/reduce dificultăţile de concentrare.

    Folosirea altor medicamente

    Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală sau medicamente pe bază de plante.

    Este în mod special important să vorbiţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă luaţi oricare medicament din următoarea listă:

    • Medicamente care acţionează asupra creierului pentru a vă ajuta să vă calmaţi (benzodiazepine) sau unele medicamente contra durerii (opioide), medicamentre pentru alergii (unele antihistaminice), deoarece risperidona măreşte efectul sedativ al tuturor acestora

    • Medicamente care pot schimba activitatea electrică a inimii, cum sunt medicamente pentru malarie, pentru probleme cu ritmul inimii (cum este chinidina), pentru alergii (antihistaminice), unele antidepresive sau alte medicamente pentru probleme mintale

    • Medicamente care determină încetinirea bătăilor inimii

    • Medicamente care determină scăderea cantităţii de potasiu din sânge (de exemplu anumite diuretice)

    • Medicamente care tratează tensiunea arterială mare. TORENDO poate scădea tensiunea arterială

    • Medicamente pentru boala Parkinson (cum este levodopa)

    • Medicamente pentru eliminarea apei (diuretice) folosite pentru problemele de inimă sau umflarea unor părţi ale corpului datorită acumulării de prea mult fluid (cum ar fi furosemid sau clorotiazidă). TORENDO luat neasociat cu alt medicament sau asociat cu furosemid are un risc crescut de accidente vasculare cerebrale sau moarte la vârstnicii cu demenţă.

     Următoarele medicamente pot reduce efectul risperidonei

    • Rifampicina (un medicament pentru tratarea unor infecţii)

    • Carbamazepina, fenitoina (medicamente pentru epilepsie)

    • Fenobarbitalul

     Dacă începeţi sau încetaţi să luaţi astfel de medicamente veţi avea nevoie de o doză diferită de risperidonă.

     Următoarele medicamente pot accentua efectul risperidonei

    • Chinidina (utilizată în tratamentul unor boli ale inimii)

    • Medicamente antidepresive cum sunt paroxetina, fluoxetina, antidepresive triciclice

    • Medicamentele denumite beta-blocante (utilizate în tratamentul tensiunii arteriale crescute)

    • Fenotiazine (de exemplu utilizate în tratamentul psihozelor sau pentru calmarea pacientului)

    • Cimetidina, ranitidina (inhibitoare ale acidităţii stomacului)

    Dacă începeţi sau întrerupeţi tratamentul cu astfel de medicamente, s-ar putea să aveţi nevoie de o doză diferită de risperidonă.

    Dacă nu sunteţi sigur că vreuna din cele de mai sus este valabilă pentru dumneavoastră, adresaţi-vă medicului sau farmacistului înainte de a folosi TORENDO.

    Utilizarea TORENDO împreună cu alimente şi băuturi

    Puteţi lua acest medicament cu sau fără alimente. Trebuie să evitaţi consumul de alcool când folosiţi TORENDO.

    Sarcina şi alăptarea

    • Adresaţi-vă medicului înainte de a folosi TORENDO dacă sunteţi gravidă, dacă încercaţi să rămâneţi gravidă sau alăptaţi. Medicul dumneavoastră va decide dacă puteţi folosi acest medicament

    • La nou-născuţi, atunci când s-a utilizat risperidonă în ultimul trimestru de sarcină, s-au observat tremurături, rigiditate musculară şi probleme de alimentare, toate fiind reversibile.

    La nou născuţii din mame care au utilizat risperidonă în ultimul trimestru de sarcină (ultimele trei luni ale sarcinii), pot apărea următoarele simptome: tremurături, rigiditate şi/sau slăbiciune musculară,

    somnolenţă, agitaţie, tulburări ale respiraţiei şi dificultăţi de alimentare. Dacă la copilul dumneavoastră apar astfel de simptome, trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră.

    Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

    Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

    În timpul tratamentului cu TORENDO pot apărea ameţeală, oboseală şi tulburări ale vederii. Nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi utilaje sau unelte fără a vă adresa mai întâi medicului.

    Informaţii importante privind unele componente ale TORENDO

    Torendo comprimate filmate conţin lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament. Torendo comprimate orodispersabile conţin aspatram, o sursă de fenilalanină, care poate fi dăunător pentru persoanele cu fenilcetonurie.

  8. CUM SĂ UTILIZAŢI TORENDO Cât trebuie să luaţi

   Pentru tratamentul schizofreniei

   Adulţi

   • Doza uzuală iniţială este de 2 mg pe zi; aceasta poate fi crescută la 4 mg pe zi în a doua zi de tratament.

   • Doza dumneavoastră poate fi ajustată de medic, în funcţie de modul în care răspundeţi la tratament.

   • Majoritatea persoanelor se simt mai bine cu doze zilnice de la 4 la 6 mg.

   • Această doză totală zilnică poate fi luată fie o dată pe zi într-o singură doză, fie în două doze pe zi. Medicul vă va spune care variantă este cea mai bună pentru dumneavoastră.

    Vârstnici

   • Doza iniţială va fi în mod normal de 0,5 mg de două ori pe zi

   • Doza dumneavoastră ar putea fi mărită de medic cu 1 mg până la 2 mg de două ori pe zi.

   • Medicul va decide varianta cea mai bună pentru dumneavoastră.

    Copii şi adolescenţi

   • Copiii şi adolescenţii cu vârsta sub 18 ani nu trebuie trataţi cu TORENDO pentru schizofrenie.

    Pentru tratamentul maniei

    Adulţi

   • Doza iniţială va fi în mod normal de 2 mg o dată pe zi

   • Doza dumneavoastră poate fi ajustată de medic, în funcţie de modul în care răspundeţi la tratament

   • Majoritatea persoanelor se simt mai bine cu doze zilnice de la 1 la 6 mg o dată pe zi.

    Vârstnici

   • Doza iniţială va fi în mod normal de 0,5 mg de două ori pe zi

   • Doza dumneavoastră poate fi ajustată de medic cu 1 mg până la 2 mg de două ori pe zi în funcţie de modul în care răspundeţi la tratament.

    Copii şi adolescenţi

   • Copiii şi adolescenţii cu vârsta sub 18 ani nu trebuie trataţi cu TORENDO pentru manie bipolară.

    Pentru tratamentul agresivităţii de lungă durată la persoanele cu demenţă Alzheimer

    Adulţi (inclusiv vârstnici)

   • Doza iniţială va fi în mod normal de 0,5 mg de două ori pe zi

   • Doza dumneavoastră poate fi ajustată de medic, în funcţie de modul în care răspundeţi la tratament

   • Majoritatea persoanelor se simt mai bine cu doze zilnice de 0,5 mg de două ori pe zi. Unii pacienţi pot avea nevoie de 1 mg de două ori pe zi.

   • Durata tratamentului agresivităţii de lungă durată la pacienţii cu demenţă Alzheimer nu trebuie să dureze mai mult de 6 săptămâni.

    P entru tratamentul tulburărilor de comportament la copii şi adolescenţi

    Doza va depinde de greutatea copilului:

    Pentru copii care cântăresc mai puţin de 50 kg

    • Doza iniţială va fi în mod normal de 0,25 mg o dată pe zi

    • Doza poate fi crescută la un interval de două zile în trepte de 0,25 mg pe zi.

    • Doza uzuală de întreţinere este de la 0,25 mg la 0,75 mg o dată pe zi.

     Pentru copii care cântăresc 50 kg sau mai mult

    • Doza iniţială va fi în mod normal de 0,5 mg o dată pe zi

    • Doza poate fi crescută la un interval de două zile în trepte de 0,5 mg pe zi.

    • Doza uzuală de întreţinere este de la 0,5 mg la 1,5 mg o dată pe zi.

    Durata tratamentului la pacienţii cu tulburări de comportament nu trebuie să fie mai mare de 6 săptămâni.

    Copiii cu vârsta sub 5 ani nu trebuie trataţi cu TORENDO pentru tulburări de comportament.

    Persoanele cu afecţiuni ale ficatului sau rinichilor

    Indiferent de boala care trebuie tratată, toate dozele de risperidonă de început ca şi cele următoare trebuie înjumătăţite. Creşterile dozei trebuie să fie mai lente la aceşti pacienţi.

    Risperidona trebuie utilizată cu precauţie la acest grup de pacienţi

    Cum să utilizaţi TORENDO

    Utilizaţi întotdeauna TORENDO exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

    Medicul vă va spune ce cantitate de medicament trebuie să luaţi şi pentru cât timp. Aceasta va depinde de starea dumneavoastră şi variază de la o persoană la alta. Cantitatea de medicament pe care trebuie să o luaţi este explicată sub titlul “Cât trebuie să iau”.

    TORENDO comprimate filmate

    • Trebuie să înghiţiţi comprimatul cu apă

     TORENDO Q-TAB comprimate orodispersabile

     Scoateţi numai un comprimat din blister în momentul în care trebuie să luaţi medicamentul.

    • Desfaceţi un blister pentru a expune comprimatul

    • Nu împingeţi comprimatul prin folie pentru că s-ar putea rupe

    • Scoateţi comprimatul din blister cu mâinile uscate

    • Plasaţi imediat comprimatul pe limbă

    • Comprimatul va începe să se dezintegreze în câteva secunde

    • Se poate înghiţi cu sau fără apă.

     Dacă aţi luat mai mult TORENDO decât trebuie

    • Prezentaţi-vă imediat la medic. Luaţi ambalajul medicamentului cu dumneavoastră.

    • În caz de supradozaj veţi avea următoarele simptome: somnolenţă, oboseală, mişcări anormale ale corpului, probleme în a sta în picioare şi de mers, ameţeală de la tensiunea scăzută, bătăi anormale ale inimii şi convulsii.

     Dacă aţi uitat să luaţi TORENDO

    • Dacă uitaţi să utilizaţi o doză, luaţi-o de îndată ce vă amintiţi. Totuşi, dacă este foarte aproape de momentul dozei următoare, nu mai luaţi doza pe care aţi uitat-o şi continuaţi ca de obicei. Dacă uitaţi două sau mai multe doze, contactaţi-l pe medicul dumneavoastră.

    • Nu luaţi o doză dublă (două doze în acelaşi timp) pentru a compensa doza uitată.

    Dacă încetaţi să utilizaţi TORENDO

    Nu trebuie să încetaţi să luaţi acest medicament decât dacă vă recomandă medicul. Simptomele pot reveni.

    Dacă medicul hotărăşte încetarea tratamentului, doza va descreşte gradat în câteva zile.

    Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

  9. REACŢII ADVERSE POSIBILE

   Ca toate medicamentele, TORENDO poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

   Spuneţi imediat medicului dumneavoastră dacă:

   • apar cheaguri de sânge în vene, în special la picioare (simptomele includ umflături, durere şi înroşirea piciorului), care pot circula prin vasele de sânge până la plămâni şi determină dificultăţi în respiraţie. Dacă observaţi apariţia oricărui simptom menţionat, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.

   • aveţi demenţă şi observaţi o modificare bruscă a stării dumneavoastre mentale sau o slăbiciune sau amorţeală a feţei, braţelor sau picioarelor, în special pe o singură parte, chiar şi pentru o perioadă scurtă de timp. Acestea pot fi semne de accident vascular cerebral.

   • aveţi febră, rigiditate musculară, transpiraţii sau scăderea nivelului de conştienţă (o tulburare numită “Sindrom neuroleptic malign”). Poate fi necesar tratament medical de urgenţă.

   • sunteţi bărbat şi aveţi o erecţie prelungită sau dureroasă. Aceasta se numeşte priapism. Poate fi necesar tratament medical de urgenţă

    Voteaza si apreciaza cum ti-a folosit !
    Foarte NemultumitNemultumitOKMultumitFoarte Multumit ( Apreciaza, sa stie si altii.)

    Loading...
Intotdeauna consultati un medic sau farmacist inainte de a lua orice fel de pastila