Prospect Ultop – Ulcer Acid Reflux Gastro-Esofaringian

Sharing

 Prospect : Informatii pentru utilizator

Cititi cu atentie acest prospect inainte de a incepe sa utilizati acest medicament Pastrati acest prospect. S-ar putea sa aveti nevoie sa-l recititi.

Daca aveti intrebari ulterioare, va rugam sa intrebati medicul dumneavoastra sau farmacistul.

Acest medicament v-a fost prescris dumneavoastra personal si nu trebuie sa-l dati altora. S-ar putea sa le faca rau chiar daca simptomele lor sunt asemanatoare cu cele ale dumneavoastra.

ULTOP  Prospect 20mg

capsule gastrorezistente Compozitie

Continutul capsulei

O capsula gastrorezistenta contine omeprazol 20 mg.

Excipienti: sfere de zahar, hidroxipropilceluloza, carbonat de magneziu greu, zaharoza, amidon de porumb, laurilsulfat de sodiu, copolimer de acid metacrilic-acrilat de etil (1:1), talc, macrogol 6000, dioxid de titan (E 171), hidroxid de sodiu.

Compozitia capsulei:

Capul capsulei: dioxid de titan (E 171), oxid rosu de fer (E 172), gelatina.

Corpul capsulei: dioxid de titan (E 171), oxid rosu de fer (E 172), gelatina.

ultop prospect
ultop prospect

Cum actioneaza Ultop?

Medicamentul inhiba secretia de acid gastric si scade aciditatea sucului gastric. Acesta contribuie la vindecarea ulcerului gastric sau ulcer duodenal si la disparitia durerii asociate acestuia, in caz de reflux al acidului gastric in esofag (boala de reflux gastro-esofagian), acesta previne actiunea daunatoare a acidului gastric asupra mucoasei esofagiene, ajuta la vindecarea inflamatiei, duce la disparitia pirozisului si previne reaparitia bolii. Actiunea sa incepe in prima zi de administrare iar efectele sale se intensifica in zilele urmatoare.

Pentru ce este utilizat Ultop?

Ultop este destinat pentru tratamentul bolilor ce necesita o scadere a aciditatii sucului gastric.

Medicul dumneavoastra v-a prescris acest medicament deoarece aveti una din urmatoarele boli: ulcer duodenal, ulcer gastric, ulcer asociat utilizarii tie medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, infectie cu bacteria Helicobacter pylori, boala de reflyx gastroesofagian, sindrom Zollinger-Ellison sau o alta afectiune cu secretie crescuta de acid gastric.

Tratamentul indelungat de intretinere cu Ultop reduce pe%solul reaparitiei bolii deja vindecate.

Capsulele Ultop previn reaparitia inflamatiei esofagiene grave (esofagita eroziva), ulcerului gastric sau a durerii asociate utilizarii medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene.

Medicamentul poate fi, de asemenea, administrat copiilor peste 2 ani cu inflamatie esofagiana grava (esofagita ulcerativa).

Ce nu trebuie sa utilizeze Ultop?

Nu trebuie sa utilizati acest medicament daca ati avut vreodata o reactie de hipersensibilitate la omeprazol sau la oricare dintre excipientii produsului.

Precautii si atentionari speciale

Spuneti medicului dumneavoastra daca aveti vreo boala cronica, tulburare metabolica, daca aveti hipersensibilitate sau daca utilizati alte medicamente.

Ameliorarea durerii in perioada de tratament nu elimina posibilitatea ca boala gastrica sau esofagiana pe care o aveti sa fie maligna.

Daca aveti sau ati avut boala hepatica, s-ar putea sa fie nevoie sa utilizati acest medicament in doze mai mici. Nu este necesara ajustarea dozelor la pacientii cu afectare renala.

Experienta referitoare la profilul de siguranta si eficacitate al administrarii de omeprazol la copii este limitata. Ultop este recomandat copiilor peste 2 ani cu inflamatie esofagiana grava (esofagita ulcerativa).

La varstnici nu este necesara ajustarea dozelor de omeprazol.

Utilizarea Ultop impreuna cu alimente sau bauturi

Administrati medicamentul inainte de mese.

Sarcina si alaptarea

Cereti sfatul medicului dumneavoastra inainte de a utiliza orice medicament.

Profilul de siguranta al administrarii acestui medicament in perioada de sarcina nu a fost stabilit si, de aceea, acesta poate fi utilizat doar daca este neaparat necesar.

Nu este recomandata alaptarea in perioada de tratament cu Ultop.

Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

In urma adminstrarii Ultop nu au fost raportate efecte ce pot afecta capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Ce alte medicamente pot interactiona cu Ultop?

Inainte de a incepe sa utilizati Ultop, spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca utilizati orice alt medicament, chiar dintre cele ce pot fi obtinute fara prescriptie medicala. Ultop poate intarzia eliminarea unor anumite medicamente ce sunt metabolizate la nivel hepatic. El scade aciditatea sucului gastric, de aceea, absorbtia unor anumite medicamente poate fi modificata. Daca utilizati diazepam, fenitoina, nifedipina, warfarina, aminopirina, antipirina, disulfiram, claritromicina, ampicilina, ketoconazol, prednison, ciclosporina, ampicilina sau produse ce contin fer, pot fi necesare ajustari ale dozelor acestora sau trebuie luate alte masuri.

Doze si mod de administrare

Urmati cu strictete indicatiile medicului dumneavoastra. Nu trebuie sa modificati dozele sau sa intreruperi administrarea medicamentului fara a fi discutat in prealabil cu medicul dumneavoastra.

Adulti

Doza zilnica recomandata este de 20 mg omeprazol (1 capsula gastrorezistenta Ultop).

La recomandarea medicului dumneavoastra, puteti, de asemenea, utiliza 40 mg omeprazol (2 capsule gastrorezistente Ultop). Pentru eradicarea bacteriei Helicobacter pylori trebuie sa utilizati 20 mg omeprazol (1 capsula gastrorezistenta Ultop) de 2 ori pe zi in asociere cu antibioticele adecvate (de obicei 2 antibiotice).

La pacientii cu sindrom Zollinger-Ellison, dozele utilizate pot fi mult mai mari.

Oaca aveti insuficienta hepatica grava, puteti utiliza o doza zilnica maxima de 20 mg omeprazol (1 capsula gastrorezistenta Ultop).

Medicul dumneavoastra va stabili durata efectuarii tratamentului. De obicei tratamentul este efectuat timp de 4-8 saptamani; de asemenea, aceasta poate fi prelungita.

Administrati acest medicament dimineata, inainte de micul dejun. Capsula trebuie inghitita intreaga.

Daca nu puteti sa o inghititi, deschideti capsula si amestecati continului acesteia cu o cantitate mica (aproximativ o lingura plina) de lichid (suc de mere, etc.) sau iaurt. inghititi acest amestec imediat fara a mesteca.

Copii peste 2 ani

Pentru copii, dozele si durata tratamentului trebuie stabilite de catre medicul specialist. Doza zilnica recomandata de omeprazol este de 0,7-1,4 mg/kg. Doza zilnica nu trebuie sa fie mai mare de 40 mg omeprazol (2 capsule gastrorezistente Ultop). Medicamentul trebuie adminstrat dimineata inainte de micul dejun. Pentru administrare la copiii mici (intre 2-6 ani), trebuie sa deschideti capsula si sa amestecati continutul acesteia cu o cantitate mica (aproximativ o lingura plina) de lichid (suc de mere, etc.) sau iaurt. Copilul nu trebuie sa mestece amestecul administrat si trebuie sa-l inghita imediat. Tratamentul dureaza, de obicei, 4-8 saptamani.

Daca vi se pare ca efectul medicamentului este prea puternic sau prea slab, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Daca utilizati mai mult Ultop decat ar fi trebuit?

Daca ati utilizat o doza prea mare, adresati-va imediat medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Supradozajul poate cauza somnolenta, ameteli, cefalee, durere abdominala, transpiratii, uscaciunea gurii, accelerarea ritmului cardiac si vedere incetosata.

Daca uitati sa utilizati Ultop?

Daca nu ati administrat o doza la intervalul de timp stabilit, administrati-o imediat ce v-ati amintit.

Chiar daca nu mai simtiti durere, nu inseamna ca ulcerul sau inflamatia este vindecata.

Reactii adverse

Ca toate medicamentele, Ultop poate avea, de asemenea, reactii adverse.

Ultop provoaca foarte rar reactii adverse grave ce necesita ajustarea dozelor sau intreruperea tratamentului. Daca observati aparitia oricareia dintre urmatoarele reactii adverse, adresati-va imediat medicului dumneavoastra: reactii alergice (de exemplu: eruptii cutanate, prurit, respiratie ingreunata sau umflarea buzelor, faringelui sau fetei), sangerari sau echimoze aparute fara o cauza precisa, colorarea in galben a pielii sau a conjunctivei, fatigabilitate marcata sau modificari afective.

Majoritatea reactiilor adverse sunt usoare si tranzitorii si, de obicei, nu necesita intreruperea tratamentului. Pot sa apara cefalee, vertij, fotosensibilitate, greata, durere abdominala, diaree, constipatie si meteorism abdominal.

Daca observati aparitia oricarei reactii adverse, chiar daca nu este mentionata in acest prospect, va rugam sa informati medicul dumneavoastra sau farmacistul.

Pastrare

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.

A se pastra la temperaturi sub 25°C, in ambalajul original.

A nu se lasa la indemana copiilor.

Ambalaj

Cutie cu un flacon din polietilena a 14 capsule gastrorezistente.

Cutie cu un flacon din polietilena a 28 caspule gastrorezistente.

Producator

KRKA, d.d., Novo mesto, Slovenia Detinatorul Autorizatiei de punere pe piata

KRKA, d.d., Novo mesto Smarjeska cesta 6, 8501 Novo mesto, Slovenia

Data ultimei verificari a prospectului

Mai 2005

Sharing

Acum esti aici: Home » Prospect Ultop – Ulcer Acid Reflux Gastro-Esofaringian