Prospect Urinal – infectii urinare

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Urinal este eficient în terapia inflamaţiilor tractului urinar şi pre­vine reapariţia infecţiilor urinare. Astfel, el reprezintă un important aliat în lupta împotriva acestor disconfortante afecţiuni.

Urinal Prospect

 Indicatii pentru inflamaţiile si infectiile tractului urinar

Prospect pentru utilizator

Supliment alimentar

In­fecţiile tractului urinar sunt foarte frecvent întâlnite în populaţia generală, în special la femei (una din cinci femei prezintă pe durata vieţii cel puţin un episod de infecţie urinară).

Infecţiile netratate sau insuficient tratate duc adesea la apariţia de inflamaţii cronice şi pot cauza afecţiuni renale severe. Utilizarea regulată a produsului Urinal ajută la diminuarea riscului de apariţie a infecţiilor urinare (uretrite, cistite, nefrite, prostatite etc.)

Simptomatologia infecţiilor urinare poate include:

–   creşterea frecvenţei urinărilor,

–   disconfort şi usturimi locale,

–   durere în abdomenul inferior sau în regiunea lombară.

Urinal



Urinal

Vezi pretul aici



 

Capsulele de Urinal conţin un ingredient activ important numit NutriCran (concentrat uscat din suc de merişor – Vaccinium ma- crocarpon), care are o influenţă benefică asupra funcţionării trac­tului urinar. NutriCran conţinut în Urinal reprezintă o sursă bogată de bioflavonoide, complecşi fenolici şi alte substanţe natu­rale, cu efecte pozitive asupra sănătăţii umane.

Studiile au arătat că substanţele active conţinute în Urinal ajută la scăderea aderenţei bacteriilor de pereţii uretrei şi ai vezicii urinare (este vorba în special de Escherichia coli, responsabilă de peste 85% din totalul infecţiilor urinare).

Prospect indrumari  – Urinal este recomandat a se administra pe perioade mai lungi, poate fi administrat în asociere cu tratamentele antibiotice, iar ad­ministrarea sa regulată scade riscul unor eventuale recidive ale inflamaţiilor tractului urinar.

Marele avantaj al produsului Urinal este că poate fi folosit şi pe du- ata sarcinii şi a alăptării. El conţine numai substanţe naturale, complet lipsite de efecte negative.

Calitatea ridicată şi eficacitatea produsului sunt asigurate prin: forma unică de procesare a substanţelor active (concentrat jscat din suc de merişor), furnizori de prestigiu pentru ingredien­te de bază, certificat GRAS – garantează siguranţa administrării produsului, Non-GMO – nemodificat genetic, calitate similară produselor farmaceutice (fabricate în condiţiile impuse de stan­dardele GMP – good manufacturing practice – pentru producţia ie medicamente).

Atenţionare cititi mai departe acest prospect Urinal: în infecţiile acute persistente asociate cu febră înaltă este necesară consultarea medicului curant dacă simptoma­tologia nu se remite în maxim 48 ore. Urinal nu este un înlocuitor al tratamentului cu antibiotice în situaţia infecţiilor urinare acute, dar poate fi folosit în paralel cu acestea.

Mod de administrare in acest prospect Urinal: Ca supliment alimentar, câte 1-2 capsule pe zi, luate cu apă; în caz de inflamaţie a tractului urinar, se recomandă administrarea a 2-6 capsule pe zi.

Recomandări: Se recomandă administrarea produsului Urinal împreună cu vitamina C. Aceasta creşte aciditatea urinară, inhi­bând dezvoltarea bacteriilor patogene.

Infectiile urinare

Infectia urinara este cauzata preponderent de bacterii si poate afecta orice parte a sistemului urinar, de la rinichi, la uretra sau vezica. De cele mai multe ori, aceste bacterii daunatoare organismului patrund, prin diferite cai, in sistemul imunitar, insa organismul le elimina rapid. Atunci cand agentii patogeni reusesc sa invinga sistemul natural de aparare al organismului, se inmultesc si provoaca infectii. In 90% dintre cazurile de infectii urinare, cea responsabila de declansarea bolii este bacteria Escheria coli (E.coli)

In mod comun, infectia urinara apare la nivelul uretrei sau al vezicii urinare. Daca simptomele sunt ignorate sau organismul afectat este foarte slabit, infectia poate evolua pana la afectarea rinichilor. Odata ajunse la rinichi, bacteriile vor provoca pielonefrite, adica infectii ale tractului urinar superior.

Chiar daca acest tip de infectii pot aparea si in cazul barbatilor, cel mai des afectate sunt femeile. Potrivit Serviciului National de Sanatate din Marea Britanie, aproximativ jumatate dintre femei vor avea o astfel de problema cel putin o data in viata. Asta in timp ce doar 1 din 2.000 de barbati dezvolta boala, anual. Explicatia pare a fi legata strict de anatomia aparatului urinar. Acesta este aproape identic la ambele sexe, diferenta fiind facuta de uretra – canalul care face legatura dintre vezica urinara si exterior si prin care este eliminata urina din organism. In cazul femeilor, uretra este mai mica, acest lucru favorizand aparitia si inmultirea bacteriilor. In plus, proximitatea anatomica a anusului de aparatul urinar predispune femeile mai des la infectii de acest tip, pentru ca uretra se poate contamina cu microorganisme din zona anala.



Desi infectiile urinare pot aparea oricand, acestea sunt mai frecvente pe timpul verii, arata un studiu recent. Din cauza caldurii, organismul se deshidrateaza, creandu-se un mediu ideal pentru multiplicarea agentilor patogeni in vezica urinara.

Sistemul urinar – statia de epurare fara cusur

Sistemul urinar poate fi usor denumit si statia de epurare a organismului, numarandu-se, alaturi de sistemul limfatic, colon, piele si plamani, printre principalele elemente care indeplinesc functia de excretie si purificare a organismului. Sistemul urinar este si aparatul care mentine un echilibru la nivelul lichidelor care se afla in organismul nostru. De asemenea, influenteaza procese esentiale, precum tensiunea arteriala.

Imagineaza-ti ca organismul tau este o masinarie, care produce reziduuri atunci cand functioneaza. Aceste reziduuri trebuie eliminate cumva, iar de asta se ocupa sistemul renal, care curata sangele, astfel incat toate organele sa functioneze in conditii optime. Reziduurile, dar si apa sumplimentara din sange, ajung in vezica prin doua uretere, de forma unor tuburi. De aici, urina este eliminata din organism prin uretra.

De asemenea, sistemul urinar dispune si de un mecanism de control si reglare a volumului si componentei lichidelor din organism. In plus, secreta si distruge anumiti hormoni.

Sistemul urinar (sau renal) este compus din:

  • Rinichi – similari unor filtre, sunt formati din trei straturi: cortex renal, medulara renala si pelvis renal. Rinichiul are aproximativ 1-4 milioane de nefroni, considerati unitati morfo-functionale ale rinichiului;
  • Uretere – doua la numar, au un aspect tubular si o lungime de aproximativ 10-12 centrimetri. Urina trece dinspre rinichi spre vezica prin uretere in jeturi intermitente provocate de unde de contractie;
  • Vezica urinara – un organ muscular, situat in centrul pelvisului. Alcatuita din corp si col, are rol de a depozita urina pana la eliminare. Cand este goala arata ca un balon desumflat, pe masura ce se umple devenind sferica. Cu conditia sa fie sanatoasa, poate stoca pana la 500 de mililitri de urina, pana la cinci ore;
  • Uretra – ultima parte a sistemului urinar, prin uretra este eliminata urina din organism. La femei aceasta are lungimea de 4 centimetri, iar la barbati de 20. In cazul barbatilor, uretra traverseaza prostata, avand un rol distinct si in sistemul reproducator. Aceasta transporta, pe rand, si sperma, nu doar urina.

Cand acest sistem complex de epurare a organismului da gres, apar afectiuni. La primele simptome ca ceva nu functioneaza la nivel optim, trebuie sa te prezinti la medic, pentru a evita complicatii greu de reparat.

Factorii care pot determina „erori” ale sistemului urinar sunt infectiile, substantele toxice, medicamentele, anumite defecte care tin de morfologie, anumite probleme genetice etc. Printre afectiunile aparatului urinar se numara: infectiile urinare, litiaza renala (urolitiaza sau „pietrele la rinichi”), boala chistica renala si insuficienta renala.

Cauzele aparitiei infectiilor urinare

Infectia urinara nu este o boala cu transmitere sexuala. Cu toate acestea se poate declansa dupa un contact sexual neprotejat. Tocmai de aceea este foarte important sa speli foarte bine la exterior aparatul genial atat inainte, dar mai ales dupa fiecare contact sexual.

Anumite metode contraceptive pot creste si ele riscul infectiilor urinare. De exemplu, diafragma apasa pe vezica urinara si nu ii permite sa se goleasca suficient.

Si un sistem imunitar slabit poate contribui la declansarea unei infectii urinare, igiena locala fiind extrem de importanta in evitarea unor astfel de probleme. Asadar, este foarte important ca stergerea dupa urinare sa se faca din fata spre spate. Astfel nu vei transfera germeni din regiunea anala spre vagin sau uretra.

Splalaturile vaginale trebuie evitate, pentru ca vor distruge flora bacteriana si vor favoriza aparitia unor infectii.

Lenjeria intima din materiale sintetice, pantalonii foarte mulati sau costumele de baie care se usuca greu se numara si ele printre cauzele aparitiei infectiilor urinare la femei. Evita-le asadar, mai ales pe timpul verii. Lenjeria intima din bumbac si hainele cat mai lejere sunt cele care te apara cel mai bine in fata unor astfel de probleme ale tractului urinar.

Foarte important este si sa speli costumul de baie dupa fiecare vizita la piscina sau baie in mare, pentru ca nisipul, apa sarata sau clorul favorizeaza si ele instalarea unor infectii la nivelul tractului urinar.

Pe timpul verii, creste probabilitatea instalarii unei infectii urinare, care iti poate ruina complet vacanta. Tocmai de aceea, fa dus si inainte si dupa folosirea bazinului de inot sau a piscinelor. Infectia urinara este una dintre principalele boli care pot aparea in urma contactului cu apa infectata din bazin sau cu substantele foarte puternice folosite in procesul de igienizare al piscinelor.

Mare atentie si atunci cand folosesti toalete publice. Bacterii periculoase precum Streptococcus, Staphylococcus aureus sau E. coli (Escherichia coli) se afla pe vasele murdare de toaleta. Patrunse in organism, acestea pot declansa infectii ale aparatului urinar.

La persoanele spitalizate pentru perioade lungi de timp, cateterele – mici tuburi flexibile introduse in vezica pentru eliminarea urinei – sunt o sursa comuna care duce la aparitia unor infectii bacteriene de acest tip.

Si litiaza renala – pietre la rinichi – sau unele anomalii in structura tractului urinar cresc riscul aparitiei unor infectii, pentru ca limiteaza capacitatea organismului de a elimina urina.

Lipsa estrogenilor, la femeile care se afla la premenopauza sau menopauza, poate duce la aparitia unor infectii urinare, pentru ca permite dezvoltarea bacteriilor specifice acestui tip de infectie. Insa numai un medic poate recomanda un tratament potrivit cu estrogeni in aceasta etapa a vietii.

In afara de cauzele care duc la aparitia infectiilor urinare, mentionate mai sus, exista si cauze care favorizeaza aparitia unor infectii urinare recurente, printre acestea numarandu-se:

  • Abuzul de antibiotice – organismul nostru are un sistem natural de aparare – sistemul imunitar, format din piele, saliva, lacrimi si microflora intestinala. Centrul apararii organismului uman se afla insa in sistemul digestiv, unde exista aproximativ 100 de miliarde de bacterii benefice, care formeaza impreuna flora intestinala. Mentinerea unui echilibru la nivelul florei este esential in sanatatea sistemului imunitar si impiedica dezvoltarea unor bacterii nocive organismului. Tratamentul indelungat cu antibiotice – luate de obicei „dupa ureche“, si nu la sfatul direct al medicului, in urma unui consult de specialitate, recomandat in absolut orice situatie care tine de sanatate – poate distruge microflora intestinala, slabind astfel scutul natural de aparare al organismului. In plus, duce la formarea de rezistenta la antibiotice. Bolile pot deveni astfel netratabile, pentru ca medicamentele existente pe piata nu sunt suficient de agresive pentru a lupta impotriva bacteriilor care devin rezistente. Astfel, bolile provocate de acesti agenti patogeni – precum infectiile urinare – revin in forme mai grave si mai greu de vindecat;
  • Bolile cronice – in special cele severe, precum cancerul, dar si alergiile sau afectiunile autoimune afecteaza sistemul imunitar. In astfel de cazuri, persoanele afectate se pot confrunta cu complicatii ale infectiilor. Se impune in aceste cazuri un consult la medic, care va stabili un tratament pentru sustinere imunitara;
  • Alimentatia necorespunzatoare – deficienta de vitamina A, C sau E, dar si un nivel scazut al magneziului, seleniului, fierului sau zincului duc la slabirea sistemului imunitar. In urma efectuarii analizelor de sange si a unui consult, medicul va stabili daca poti sau nu sa asimilezi acesti nutrienti din alimentatie – in special legume si fructe. Daca va constata o problema, doctorul iti poate recomanda cure periodice de suplimente alimentare.

Cauzele specifice barbatilor, care pot duce la aparitia unor infectii urinare:

  • Afectiuni ale prostatei;
  • Necircumcizia penisului;
  • Sexul anal neprotejat;
  • Sexul vaginal neprotejat, cu o femeie care sufera de o infectie vaginala;
  • Infectia cu HIV, care afecteaza direct sistemul imunitar.

Tipuri de infectii urinare

Infectiile tractului urinar (ITU) pot fi de trei feluri, in functie de localizarea acestora:

  • Cistita – este o inflamatie a vezicii urinare care afecteaza aproape in totalitate numai femei. Este in acelasi timp cea mai raspandita forma de infectie urinara. De obicei, este cauzata de bacterii de tip E.coli, care migreaza din zona anusului. Cistita este deseori insotita si de inflamatia uretrei – uretrita;
  • Uretrita – asa cum spuneam si mai sus, uretrita reprezinta inflamatia uretrei. Este cauzata de bacterii, contactate, de obicei, prin boli cu transmitere sexuala. Uretrita este prezenta mai ales la barbati, dar poate aparea si in cazul femeilor. Cei mai comuni agenti patogeni care duc la aparitia uretritei sunt chlamydia si gonococul;
  • Pielonefrita – o inflamatie a bazinetului si a rinichiului, in urma unei infectii bacteriene. Pielonefrita poate fi o complicatie a unei cistite netratate. In acest caz, bacteriile migreaza din vezica urinara spre rinichi. Are o mare prevalenta si la barbati, fiind principala forma de infectie urinara la copilul mai mic de 1 an, in special la baietei.

Infectiile urinare – cea mai des intalnita afectiune la femei

Peste 50% dintre femei au facut o infectie urinara cel putin o data in viata. Aproximativ 25% dintre aceste femei experimenteaza o recidiva a bolii. In plus, peste 10% dintre femeile gravide sufera de infectii urinare. Aceste statistici releva o realitate grava, si anume ca infectia aparatului urinar este una dintre cele mai intalnite afectiuni la femei.

Cele mai multe dintre aceste cazuri de infectii urinare sunt usoare si pot fi vindecate simplu. Infectiile urinare netratate pot afecta grav rinichii, prin distrugerea tesutului sanatos si inlocuirea acestuia cu tesut nefunctional. Se poate ajunge astfel, in timp, la insuficienta renala, cu repercusiuni dezastruoase la nivelul organismului.

 

Infectiile urinare sunt provocate de microorganismele care actioneaza asupra mucoasei aparatului renal. Pot fi localizate in:

  • Tractul urinar inferior – uretrite si cistite;
  • Tractului urinar superior (infectii la rinichi) – pielite (inflamatie la nivelul mucoasei bazinetului renal), pielonefrite, glomerulonefrite.

E.Coli (Escherichia Coli) este bacteria care provoaca peste 60% dintre infectiile urinare in cazul femeilor. Alte bacterii care pot duce la aparitia unor probleme la nivelul aparatului urinar sunt: Proteus, Klebsiela, Piocianic, Streptococus, Stafilococus.

Igiena deficitara sau facuta incorect, folosirea diafragmei ca metoda contraceptiva si menopauza – cand nivelul de estrogen scade – sunt principalele situatii riscante care cresc posibilitatea instalarii acestei afectiuni.

Infectiile urinare la copii

Si in cazul copiilor, infectiile urinare pot afecta vezica, rinichii, uretra sau ureterele. Infectiile urinare netratate la copii duc la lezarea permanenta a functiilor rinichilor si, automat, la probleme grave precum hipertensiune sau insuficienta renala. Tocmai de aceea este foarte important sa ceri un consult la medic imediat ce copilul manifesta primele simptome ale bolii.

Infectiile urinare apar mai des la copiii foarte mici, in special la fete. Aproximativ 2% dintre baietii mai mici de 5 ani vor prezenta aceasta afectiune cel putin o data. Procentul depaseste 8% in cazul fetelor de aceeasi varsta.





In copilarie, infectiile urinare sunt cauzate mai ales de contaminarea uretrei cu bacterii de la nivelul pielii, mai ales din zonele apropiate acesteia. O igiena corecta si completa este esentiala, asadar, in evitarea acestor probleme. Si produsele cosmetice alese de parinti joaca un rol important – cu cat gelurile de dus sau sapunurile sunt mai puternice, cu atat mai mult creste riscul de iritare a uretrei, fapt care duce la aparitia infectiilor urinare.

O alta sursa ar fi patrunderea bacteriilor din sange sau din sistemul limfatic in aparatul urinar. Si anomaliile sistemului urinar sau problemele de functionare ale acestuia pot cauza boala. Constipatia sau golirea incompleta a vezicii favorizeaza inmultirea bacteriilor si, automat, aparitia infectiilor.

Infectiile urinare la copii se manifesta mai ales prin febra. In aproximativ 50% dintre cazurile in care cei mici au manifestat acest simptom, a fost vorba despre o afectiune a tractului urinar.

In timp ce febra poate fi singurul simptom, aceasta mai poate fi insotita in cazul copiilor si de iritabilitate, lipsa poftei de mancare si incetinirea ritmului de luare in greutate. Apoi, copiii pot plange in timpul urinarii din cauza senzatiei neplacute, iar urina lor poate avea un miros alterat. Senzatia de vezica plina nu va disparea odata cu mictiunea, problemele putand evolua pana la stadiul de incontinenta urinara sau chiar sangerari in timpul urinarii.

O infectie urinara poate avea in cazul copiilor si simptome la nivelul aparatului digestiv, ca varsaturile, diareea sau durerile la nivelul abdomenului inferior.

Chiar daca infectiile urinare nu sunt contagioase, acestea trebuie tratate cu un maximum de seriozitate. Prezentarea la medic este cruciala in cazul celor mici, mai ales ca potentialul de recurenta este foarte ridicat.

Pentru ca factorii de risc sunt mai multi in cazul celor mici, este foarte important sa stii cum sa iti feresti copilul de infectiile urinare. Daca ai un copil care inca poarta scutec, igiena locala trebuie sa fie impecabila. Bebelusul trebuie schimbat de fiecare data cand situatia o cere, iar pielea acestuia trebuie spalata. Nu folosi servetele pentru bebelusi decat in cazul in care nu ai acces la o sursa de apa. Acestea nu curata perfect si pot contine substante care irita uretra sau dezechilibreaza flora tractului urinar, favorizand inmultirea unor bacteriilor nocive.

De asemenea, copiii trebuie sa bea suficiente lichide, care ajuta la purificarea tractului urinar. O imunitate scazuta reprezinta si ea un factor de risc. Tocmai de aceea, mai ales in copilarie, vizitele la medic pentru controale periodice sunt esentiale.

Simptomele infectiilor urinare

Simptomele infectiilor urinare difera in functie de localizarea acestora. In cazul unei infectii urinare joase sau ITU inferioara (uretrite si cistite) printre simptome se pot numara:

  • Durere sau o senzatie de arsura la urinare – disurie;
  • Resimtirea unei senzatii de greutate sau sensibilitate in partea de jos a abdomenului;
  • Eliminarea unor cantitati mici de urina si nevoia continua de a urina;
  • Urina tulbure si care prezinta un miros urat, alterat;
  • Resimtirea unei dureri in spate, chiar sub cutia toracica, pe laturi;
  • Febra si frisoane;
  • O senzatie de greata si varsaturi frecvente.

In cazul infectiilor urinare superioare (pielonefrite) sau ITU superioare, printre simptome se numara:

  • Febra mare, de peste 38 de grade Celsius;
  • Frisoane, insotite de stari de greata si de voma;
  • Dureri la nivelul taliei, de obicei laterale sau dureri puternice de spate.

Transmiterea infectiilor urinare

Infectiile urinare nu sunt contagioase, insa femeile active din punct de vedere sexual prezinta un risc mai ridicat al acestor afectiuni, potrivit Mayo Clinic. Si asta pentru ca, in timpul actului sexual, un numar ridicat de bacterii patrund in uretra. De asemenea, un partener sexual nou creste riscul de a dezvolta o infectie.

Si in cazul barbatilor, sexul anal sau vaginal neprotejat s-a dovedit a fi un factor de risc.

Foarte importanta in preventia infectiilor urinare este igiena locala. Femeile trebuie sa aiba grija ca, atunci cand se sterg dupa urinare, sa efectueze miscarea din fata spre spate. Astfel, nu risca sa introduca bacterii periculoase din zona anusului in vagin sau uretra.

De asemenea, urinatul cat mai curand dupa un act sexual pare sa scada riscul aparitiei infectiilor urinare, mentioneaza tot Mayo Clinic.



Complicatiile infectiilor urinare

Atunci cand sunt tratate cu promptitudine, infectiile urinare inferioare duc rareori la complicatii. Este, asadar, foarte important sa te prezinti la medic, daca manifesti simptome specifice acestora.

Potrivit Mayo Clinic, daca se ajunge pana acolo, complicatiile infectiilor urinare pot fi severe. Printre acestea se numara:

  • Infectii urinare recurente;
  • Afectarea permanenta a rinichilor – o infectie urinara netratata poate duce la pielonefrita (o boala inflamatorie a rinichiului);
  • In cazul femeilor gravide, o infectie urinara netratata poate duce la nastere prematura sau la o greutate sub medie a fatului;
  • Ingustarea uretrei in cazul barbatilor care sufera de uretrite recurente;
  • Sepsisul – o complicatie a infectiilor urinare care iti poate pune viata in pericol, in special daca infectia se raspandeste la nivelul rinichilor.

Diagnosticul si tratamentul infectiilor urinare

Pentru ca in cazul infectiilor urinare nu exista o shema clasica de tratament, programarea la medic este obligatorie inca de la primele simptome – usturime, urinari dese, falsa senzatie de a urina, atat in cazul adultilor, cat mai ales in cazul copiilor.

Numai medicul poate stabili un diagnostic potrivit, in urma analizelor recomandate, si in functie de particularitatile prezentate de pacient.

Cui ne adresam cand avem o infectie urinara si care sunt analizele pe care le-am putea face

Infectiile urinare inferioare – cistitele si uretritele – sunt mai frecvente si mai putin periculoase decat infectiile urinare superioare, care se manifesta la rinichi.

Medicul de familie este cel la care trebuie sa te prezinti in cazul in care banuiesti ca suferi de o infectie urinara. Daca acesta iti confirma suspiciunile, va cere efectuarea unui sumar de urina, urmat de o urocultura – care determina ce bacterie este implicata in infectie si care este sensibilitatea acesteia la antibioticele comune.

De acele mai multe ori, tratamentul unei infectii urinare presupune administrarea unui antibiotic – pe care il va alege medicul in urma analizelor si a evaluarii starii de sanatate a pacientului.

Evita automedicatia, deoarece administrarea nepotrivita a medicamentelor poate avea un efect devastator la nivelul organismului. In cazul antibioticelor, iti poti distruge flora intestinala si, in consecinta, sistemul imunitar, cu consecinte severe. In plus, poti dezvolta rezistenta la antibiotice, tratarea unor boli devenind apoi mai dificila si de lunga durata.

In cazul pacientilor care prezinta infectii urinare recurente, pot fi necesare investigatii suplimentare. Printre acestea se numara:

  • O radiografie renala simpla;
  • O ecografie renala;
  • O urografie.

Aceste analize vor stabili cauzele care intretin infectia de la nivelul tractului urinar.

Odata cu tratamentul traditional, medicul iti poate recomanda si administrarea unor remedii naturale, precum merisorul – studiile efectuate in ultimii ani au demonstrat ca acesta impiedica bacteriile sa ramana prinse de peretii tractului urinar. De asemenea, medicul mai poate recomanda cresterea diurezei sau bai calde.

In cazul unor infectii urinare severe se poate impune spitalizarea si tratamentul antibiotic injectabil.

Cum ne ferim de infectiile urinare

Cel mai important pas atunci cand vrei sa te feresti de infectiile urinare, mai ales pe timpul verii, este o buna igiena locala. De asemenea, consumul unei cantitati mari de lichide, in special apa plata, dilueaza urina si te ajuta sa mictionezi mai des. In acest fel, bacteriile sunt eliminate din tractul urinar inainte ca infectia sa se instaleze, scrie Mayo Clinic.

Masurile de igiena care ne feresc de infectiile urinare

Cum mentionam si mai sus, igiena este cel mai important element atunci cand vrei sa pastrezi sanatatea tractului urinar. Astfel, pentru o ingrijire perfecta:

  • Trebuie sa te stergi din fata spre spate dupa urinare – in acest fel vei evita transferul bacteriilor periculoase dinspre anus spre uretra si vagin;
  • Trebuie sa urinezi imediat dupa un act sexual. Bea un pahar cu apa, daca stii ca asta te ajuta;
  • Trebuie sa eviti produsele de ingrijire feminina care au potential sa irite uretra – deodorante, geluri de dus sau pudre;
  • Trebuie sa iti schimbi metoda contraceptiva – diafragmele sau prezervativele nelubrifiate sau cele tratate cu spermicid pot favoriza dezvoltarea bacteriilor;
  • Trebuie sa schimbi tamponul de cel putin doua ori pe zi in timpul ciclului menstrual;
  • Trebuie sa eviti folosirea unor detergenti sau inalbitori puternici atunci cand iti speli hainele.

Probioticele, aliatul pe termen lung in lupta cu infectiile urinare

Dupa vizita neaparata la medic, de cele mai multe ori, tratamentul pe care acesta il va recomanda impotriva infectiilor urinare este pe baza de antibiotice. Acestea insa pot avea efecte secundare care nu trebuie ignorate. Antibioticele afecteaza echilibrul florei si distrug pe langa bacteriile responsabile de aparitia infectiei urinare si bacteriile benefice – numite si lactobacili.

In cazul unor cure succesive cu antibiotic sau in cazul administrarii unui tratament de lunga durata, pacientul are un risc semnificativ ca bacteriile daunatoare sa le depaseasca in numar pe cele benefice. Acest fenomen creste riscul recidivelor.



Adultii pot preveni aceasta situatie cu ajutorul probioticelor – microorganisme vii care mentin echilibrul florei si inhiba agentii patogeni. Un astfel de produs, creat special pentru mentinerea sanatatii tractului urinar, dar si a sistemului digestiv, este Jarro-Dophilus +FOS. Acesta contine peste 3,4 miliarde de bacterii probiotice, pentru o repopulare optima a florei microbiene.

Si copiii au un ajutor de nadejde in Colostrum plus Probiotics, formula naturala care asociaza factorii imunitari ai colostrului cu probioticele, ajutand copilul sa lupte cu infectiile urinare. Colostrum plus Probiotics echilibreaza imunitatea si imbunatateste functiile sistemului digestiv.

La menopauza creste predispozitia infectiilor urinare recurente

Femeile sunt mai predispuse decat barbatii la dezvoltarea unei infectii ale tractului urinar. Dintre acestea, femeile aflate la menopauza prezinta cel mai mare risc de infectare, potrivit stratisticilor oferite de NHS – sistemul public de sanatate din Marea Britanie. Mai mult, acestea prezinta si un risc ridicat de infectii urinare recurente.

In timpul menopauzei apar importante schimbari hormonale in organism. Nivelul estrogenului scade dramatic, fapt care duce la dezechilibrarea florei, cu rol esential in lupta impotriva agentilor patogeni.

Solutii naturale pentru protectia tractului urinar

Infectiile aparatului urinar nu dau imunitate pe viata, ba mai mult, pot duce la vulnerabilizarea sistemului imunitar. Tocmai de aceea, mai ales in timpul sezonului rece, este important sa ai de partea ta si aliati din natura, care sa te ajute in lupta cu acest tip de afectiuni. Iata care sunt plantele cu valoare terapeutica si calitati antibacteriene, antioxidante si antiinflamatoare, ce te vor ajuta in lupta cu acest tip de afectiuni:

  • Sparanghelul – bogat in vitaminele A, B1, B2, B9 (acid folic), C, E, dar si in magneziu, fosfor, calciu si fier, are compusi specifici – precum taninurile sau glucozidele – cu efect diuretic, antiinflamator, antioxidant si antibacterian;
  • Merisorul – contine cantitati importante de vitamina C, dar si acid salicilic si antioxidanti cu rol antibacterian, care impiedica asezarea bacteriilor pe peretii tractului urinar;
  • Matasea de porumb – are efect diuretic, antiinflamator, antioxidant si hipoglicemic, contribuind astfel la protejarea aparatului urinar. In plus, ofera protectie locala in caz de radioterapie sau chimioterapie si poate scadea efectele nefrotoxice ale unor medicamente;
  • Coada calului – numita si „fosila vie“, este bogata in siliciu, potasiu, calciu si flavone, avand rol diuretic si antiinflamator;
  • Visinele – cu un continut bogat de antocianine – compusi antioxidanti cu proprietati in dizolvarea sarurilor din acidul uric, contribuie la cresterea ratei de eliminare a urinei si protejeaza aparatul urinar;
  • Frunzele de maslin – au un puternic efect antibacterian si antioxidant, fiind bogate in oleuropeina si acid cafeic;
  • Agaricusul – o ciuperca medicinala cu proprietati multiple in echilibrarea sistemului imunitar. Are rol antiinflamator si omoara celulele maligne;
  • Urzica si palmierul pitic – ambele folosite in tratamentul complementar al hiperplaziei benigne de prostata – prostata dura, marita in volum, mai putin elastica. Hiperplazia poate duce la obstructia tractului urinar;
  • Semnintele de dovleac – cu efect antiinflamator si antiproliferativ la nivel de prostata, sunt bogate in acizi grasi, aminoacizi si vitamine;
  • Acizii grasi omega 3 – cu rol antiinflamator, sunt benefici in hiperplazia benigna de prostata;
  • Goldenseal – un antiinfectios natural, cu un spectru larg de actiune. Contine berberina, care are efect antibacterian, antifungic si antiparazitar si poate diminua proliferarea celulelor anormale din prostata;
  • Wild Yam – contine un compus numit diosgenina, care ajuta la relaxarea musculaturii netede, ajutand in eliminarea calculilor renali, care pot duce la spasme la nivelul ureterelor;
  • L-Metionina – este un aminoacid cu efecte benefice pentru sistemul renal, avand capacitatea de a scadea pH-ul urinei. Contribuie la eliminarea calculilor renali si a uropatogenilor;
  • Probioticele – mentin echilibrul microbiomului urinar.

Rolul merisorului in prevenirea infectiilor urinare

Studiile au demonstrat ca merisorul, bogat in compusi organici care protejeaza aparatul urinar, scade pH-ul urinei si creaza in acest fel un mediu usor acid, in care agentii patogeni se multiplica mai greu.

Uro-Care with CranActin® de la Secom concentreaza actiunea benefica a merisorului canadian in CranActin – extract standardizat de merisor. Pe langa acest compus, Uro-care mai contine D-manoza si vitamina C, potentand tratamentul cu antibiotic si sprijinind astfel sanatatea aparatului urinar, atat in timpul unei infectii, cat si in prevenirea unor potentiale recurente.

D-manoza, principalul ingredient din Uro-Care, ofera protectie impotriva infectiilor bacteriene si fungice si impiedica adeziunea bacteriilor E.Coli la celulele peretilor interior ai vezicii urinare. In plus, acest ingredient nu provoaca perturbari ale florei intestinale si nici nuproduce tulpini bacteriene rezistente. Iar vitamina C este una dintre cele mai eficiente substante folosite pentru fortifierea sistemului imunitar.

Pentru ca acest produs contine doar ingrediente vegetale, este recomandat chiar si in dietele vegane.

Alte recomandari pentru evitarea infectiilor urinare

  • Consuma multe lichide, in special apa plata;
  • Este important sa urinezi imediat ce apare senzatia;
  • Urineaza cat mai repede posibil dupa un contact sexual;
  • Evita produsele cosmetice care pot irita uretra. Acestea pot fi deodorante, pudra de talc sau gelurile de dus. Cafeaua si alimentele picante irita, de asemenea, uretra;

Mituri despre infectiile urinare

Lipsa unor informatii corecte legate de infectiile urinare, dar mai ales refuzul de a apela la ajutorul medicului duc de cele mai multe ori la reaparitia bolii. Tocmai de aceea este de preferat sa stii care sunt miturile legate de infectiile tractului urinar:

  • ADEVARAT – Un consum adecvat de lichide scade riscul aparitiei unei infectii urinare, pentru ca, atunci cand bem lichid, urinam mai des si eliminam mai multe bacterii care dauneaza vezicii;
  • ADEVARAT – Femeile fac mai des infectii urinare, pentru ca sunt mai vulnerabile decat barbatii. Si asta pentru ca au uretra mult mai scurta, de numai 4 centimetri, fata de barbati, a caror uretra masoara 20 de centimetri. In plus, orificiul uretral este mai aproape de anus la femei, ceea ce favorizeaza transportul de bacterii patogene catre uretra;
  • ADEVARAT – Riscul infectiilor urinare creste in sarcina si la menopauza, si asta pentru ca in sarcina nivelul crescut de progesteron duce la relaxarea peretilor uretrelor si a vezicii, fenomen care creste posibilitatea aparitiei refluxului urinar – urina se deplaseaza mai lent sau chiar de poate intoarce spre rinichi. Acest risc atinge apogeul atunci cand fatul creste suficient de mare pentru a pune presiune pe vezica. Tot schimbarile hormonale sunt de vina si pentru cresterea riscului infectiilor urinare la menopauza. Nivelul scazut de estrogen dezechilibreaza flora vaginala, care are un rol esential in protectia impotriva bacteriilor patogene;
  • PARTIAL ADEVARAT – Sucul de merisoare ajuta in infectiile urinare, pentru ca impiedica bacteria Escherichia coli, ce sta la baza acestor afectiuni, sa ramana pe peretii vezicii urinare si sa se inmulteasca. In peste 75% din cazuri consumul acestuia s-a dovedit benefic, conditia fiind ca sucul sa nu contina zahar, care diminueaza efectul terapeutic;
  • ADEVARAT – Umezeala si temperaturile scazute cresc riscul infectiilor urinare, pentru ca in perioadele reci scade imunitatea organismului;
  • FALS – Faci infectie urinara doar o data in viata. Atentie, recurenta in cazul acestor afectiuni este destul de mare, potrivit statisticilor, cele mai multe cazuri inregistrandu-se la femeile aflate la menopauza. Organismul ramane vulnerabil dupa astfel de infectii, ceea ce creste riscul recidivei.

Asadar, cauzele infectiilor urinare sunt complexe si depind de multe ori de istoricul medical si de starea de sanatate a pacientului. Daca igiena locala este esentiala, programarea unui consult la medicul de familie este extrem de importanta. Numai acesta poate stabili un tratament potrivit, care sa vindece infectia, dar mai ales sa impiedice recurentele.

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close