Prospect Valaric 40 mg

Sharing

 

PROSPECT: INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR

Valaric 40 mg, comprimate filmate

Valsartan

 1. CE ESTE VALARIC ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

  Valsartan aparţine unei clase de medicamente cunoscute sub denumirea de antagonişti ai receptorilor de angiotensină II, care ajută la controlul hipertensiunii arteriale. Angiotensina II este o substanţă din organism care determină îngustarea vaselor de sânge, provocând astfel creşterea tensiunii arteriale.

  Valsartan acţionează prin blocarea efectului angiotensinei II. Ca rezultat, vasele de sânge se relaxează şi tensiunea arterială scade.

  Valaric este indicat în:

  • Tratamentul pacienţilor stabili cu insuficienţă cardiacă după un infarct miocardic recent (între 12 ore şi 10 zile).

  • Tratamentul insuficienţei cardiace când nu se pot administra medicamentele cunoscute ca inhibitori ECA sau în asociere cu alte medicamente pentru tratamentul insuficienţei cardiace atunci când nu se pot administra medicamentele cunoscute ca beta-blocante.

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi acest medicament.

 • Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

 • Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 • Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

 • Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

În acest prospect găsiţi:

 1. Ce este Valaric şi pentru ce se utilizează

 2. Înainte să utilizaţi Valaric

 3. Cum să utilizaţi Valaric

 4. Reacţii adverse posibile

 5. Cum se păstrează Valaric

 6. Informaţii suplimentare

  •  

 1. ÎNAINTE SĂ UTILIZAŢI VALARIC Nu utilizaţi Valaric

  • Dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la valsartan sau la oricare dintre celelalte componente ale Valaric

  • Dacă suferiţi de probleme hepatice sau renale grave sau dacă faceţi dializă.

  • În timpul ultimelor 6 luni de sarcină. Vezi punctul Sarcina şi alăptarea

   Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Valaric

   Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră dacă:

  • suferiţi de afecţiuni renale sau hepatice

  • luaţi medicamente care economisesc potasiu, suplimente de potasiu sau substituenţi de sare alimentară care conţin potasiu. Poate fi necesară verificarea cantităţii de potasiu din sânge.

  • suferiţi de o afecţiune cardiacă.

  • aţi fost supus recent unui transplant de rinichi.

  • suferiţi de aldosteronism, o boală în care glandele suprarenale produc o cantitate mare de aldosteron (un hormon)

  • prezentaţi vărsături sau diaree

  • luaţi doze mari de diuretice

  Trebuie să anunţaţi medicul în cazul în care credeţi că sunteţi gravidă (sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă). Valaric nu este recomandat la începutul sarcinii şi nu trebuie utilizat dacă aveţi mai mult de trei luni de sarcină, deoarece poate produce grave prejudicii copilului dumneavoastră dacă este utilizat în această etapă (vezi pct. „Sarcina şi alaptarea”)

  Administrarea la copii şi adolescenţi

  Nu există experienţă cu privire la administrarea de Valaric la copii şi adolescenţi (cu vârsta sub 18 ani).

  Utilizarea de către vârstnici

  Valaric poate fi utilizat, de asemenea, de către persoanele vârstnice.

  Utilizarea altor medicamente

  Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

  În mod special, spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi:

  • medicamente care reduc tensiunea arterială, în mod special diuretice, deoarece acestea ar putea să vă scadă prea mult tensiunea arterială

  • medicamente care economisesc potasiu, suplimente de potasiu sau substituente de sare alimentară care conţin potasiu, deoarece pot creşte valoarea potasiului din sânge

  • litiu, un medicament utilizat în tratamentul unor afecţiuni psihice, deoarece tratamentul cu Valaric poate modifica cantitatea de litiu din sânge şi poate să nu mai existe un control al afecţiunii

  • s-ar putea ca medicul dumneavoastră să trebuiască să modifice dozele medicamentelor pe care le luaţi sau chiar să vă schimbe tratamentul.

  Sarcina şi alăptarea

  Trebuie să îi spuneţi doctorului dumneavoastră dacă credeţi că sunteţi (sau aţi putea deveni) gravidă. De regulă, medicul dumneavoastră vă va recomanda să luaţi alt medicament în locul Valaric, deoarece Valaric nu este recomandat la începutul sarcinii iar dacă este utilizat după cea de a treia lună de sarcină poate produce grave prejudicii copilului dumneavoastră.

  În mod normal, înainte de debutul sarcinii, Valaric trebuie înlocuit cu un alt medicament antihipertensiv corespunzător. Medicamentul nu trebuie utilizat în timpul trimestrului doi şi trei de sarcină.

  Medicul dumneavoastră vă va sfătui, de regulă, să opriţi utilizarea Valaric imediat ce aţi aflat că sunteţi gravidă. Dacă rămâneţi gravidă în timpul tratamentului cu Valaric, vă rugăm să vă informaţi fără întârziere medicul.

  Informaţi-vă medicul dacă alăptaţi sau intenţionaţi să începeţi alăptarea. Valaric nu este recomandat femeilor care alăptează, iar medicul dumneavoastră trebuie să vă aleagă un alt tratament în cazul în care doriţi să alăptaţi, mai ales dacă este vorba despre un copil nou-născut sau născut prematur.

  Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

  Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

  Similar altor medicamente antihipertensive, în cazuri rare, Valaric poate provoca ameţeli şi vă poate afecta capacitatea de concentrare. De aceea, asiguraţi-vă că Valaric nu vă afectează capacitatea de reacţie înainte de a conduce, de a folosi utilaje sau de a realiza activităţi care necesită concentrare.

  Informaţii importante privind unele componente ale Valaric

  Valaric conţine lactoză şi sorbitol, ambele glucide. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat ca aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.Acest medicament conţine mai puţin de 23 mg de sodiu per doză; adică, practic „nu conţine sodiu”.

 2. CUM SĂ UTILIZAŢI VALARIC

  Utilizaţi întotdeauna Valaric exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

  Medicul dumneavoastră vă va spune durata tratamentului cu Valaric. Nu opriţi tratamentul mai devreme deoarece starea sănătăţii dumneavoastră s-ar putea înrăutăţi.

  Este foarte important să luaţi medicamentul exact aşa cum v-a prescris medicul şi să mergeţi la controlul periodic chiar dacă vă simţiţi bine.

  Infarct miocardic recent

  Doza iniţială uzuală este 20 mg de două ori pe zi. Această doză se obţine prin înjumătăţirea unui comprimat filmat de Valaric de 40 mg.

  Ulterior, medicul dumneavoastră va creşte doza până la 40 mg, 80 mg sau 160 mg de două ori pe zi, în funcţie de necesităţile dumneavoastră.

  Medicul dumneavoastră vă poate prescrie şi un alt tratament simultan pentru infarct miocardic.

  Insuficienţă cardiacă

  Doza iniţială uzuală este 40 mg de două ori pe zi. Ulterior, medicul dumneavoastră va creşte doza până la 80 mg sau 160 mg de două ori pe zi, în funcţie de necesităţile dumneavoastră.

  Medicul dumneavoastră vă poate prescrie şi un alt tratament simultan pentru insuficienţă cardiacă. Valaric poate fi luat cu sau fără alimente. Înghiţiţi comprimatul cu o cantitate de un pahar de apă.

  Se recomandă luarea medicamentului la aceeaşi oră în fiecare zi, preferabil dimineaţa. Amintiţi-vă să luaţi medicamentul.

  Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Valaric

  Dacă credeţi că dumneavoastră sau oricine altcineva a luat mai mult Valaric decât ar fi trebuit, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau farmacistului sau mergeţi la cel mai apropiat spital.

  O doză prea mare poate provoca ameţeli puternice sau stare de leşin.

  Dacă uitaţi să utilizaţi Valaric

  Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată. Dacă uitaţi să luaţi doza, luaţi-o cât mai curând vă amintiţi. Totuşi, dacă s-a apropiat momentul pentru a lua următoarea doză, aşteptaţi şi luaţi doza la ora obişnuită.

  Dacă încetaţi să utilizaţi Valaric

  Încetarea tratamentului cu Valaric poate provoca agravarea hipertensiunii arteriale. Nu încetaţi să luaţi medicamentul decât dacă medicul dumneavoastră vă indică acest lucru.

  Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 3. REACŢII ADVERSE POSIBILE

  Ca toate medicamentele, Valaric poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră dacă suferiţi oricare dintre următoarele reacţii adverse.

  Foarte frecvente:

  mai mult de 1 utilizator din 10

  Frecvente:

  1 până la 10 utilizatori din 100

  Mai puţin frecvente:

  1 până la 10 utilizatori din 1000

  Rare:

  1 până la 10 utilizatori din 10000

  Foarte rare:

  mai puţin de 1 utilizator din 10000

  Frecvenţă necunoscută

  frecvenţa nu poate fi estimată din datele disponibile

  • Reacţiile adverse cele mai frecvente (care pot apare la mai mult de un utilizator din 100) sunt: infecţii virale, ameţeli, tensiune arterială scăzută excesiv.

  • Reacţiile adverse mai puţin frecvente (pot apare la unu până la 10 utilizatori din 1000) sunt:

   au fost observate infecţii respiratorii, inflamaţii ale gâtului, sinuzită, creşteri ale potasemiei, depresie, insomnie, conjunctivită, tuse, rinoree, diaree, dureri abdominale, dureri de spate, crampe musculare, dureri musculare, artrită, stare de oboseală, slăbiciune, tulburări cardiace, ameţeli, hipotensiune arterială şi valori modificate ale analizelor de sânge.

  • Următoarele reacţii adverse se pot manifesta rar (pot apare la 1 până la 10 utilizatori din 10000): hipersensibilitate, nevralgie, inflamaţii ale vaselor sanguine, erupţii cutanate şi mâncărime.

  • Următoarele reacţii adverse pot apărea în cazuri foarte rare (pot apare la mai puţin de 1 utilizator din 10000):

   dureri gastrointestinale, rinită, hemoragie, dureri articulare, greaţă, tulburări renale, durere de cap şi orice tulburare asociată cu număr insuficient de plachete sanguine.

   Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 4. CUM SE PĂSTREAZĂ VALARIC

  A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

  A nu se păstra la temperaturi peste 30ºC pentru a fi protejat de umiditate.

  Nu utilizaţi Valaric după data de expirare înscrisă pe ambalaj/blister. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

  Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

 5. INFORMAŢII SUPLIMENTARE

Ce conţine Valaric

 • Substanţa activă este valsartan. Valaric 40 mg, fiecare comprimat conţine valsartan 40 mg. Celelalte componente sunt: celuloză microcristalină, dioxid de siliciu coloidal anhidru, sorbitol, carbonat de magneziu, amidon pregelatinizat, providonă, stearilfumarat de sodiu, laurilsulfat de sodiu, crospovidonă, lactoză monohidrat, hipromeloză, dioxid de titan (E 171), macrogol 4000

 • Valaric 40 mg conţine agent de colorare oxid galben de fer (E 172).

Cum arată Valaric şi conţinutul ambalajului

Comprimate filmate.

Valaric comprimate filmate de 40 mg: comprimate filmate galbene, cilindrice, biconvexe, cu linie mediană pe una din fete şi cu un cod pe cealaltă faţă

Comprimatele sunt furnizate în cutii cu 14, 28, 56, 98, 280 de comprimate filmate

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

Laboratorios LICONSA, S.A.

Gran Vía Carlos III, 98, 7th, 08028 Barcelona Spania

Producătorii

LABORATORIOS CINFA, S.A.

Olaz – Chipi, 10. Polig. Areta – 31620 Huarte (Pamplona) Spania

LABORATORIOS LICONSA, S.A.

Avda. Miralcampo, nº 7, Polígono Industrial Miralcampo 19200 Azuqueca de Henares (Guadajara)

Spania

Acest medicament este autorizat în Statele Membre ale Spaţiului Economic European sub următoarele denumiri comerciale:

Germania: Valaric 40 mg Filmtabletten Bulgaria: Valaric 40 mg филмирани таблетки Republica Cehă: Valsartan Liconsa 40 mg

Ungaria: Valaric 40 mg bevont tabletta Letonia: Valaric 40 mg apvalkotâs tabletes

Lituania: Valaric 40 mg plėvele dengtos tabletės Polonia: Valaric

România: Valaric 40 mg comprimate filmate Slovacia: Valaric 40 mg

Acest prospect a fost aprobat în Iulie 2009

Sharing

Prospecte.Net recomanda consultarea medicului inainte de orice tratament. Luati medicamente si suplimente numai la indicația medicului deoarece combinate sau in cantitati necontrolate sa dea efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale.

Acum sunteti aici: Home » Prospect Valaric 40 mg