Prospect Vaxigrip – Vaccin impotriva gripei

Dă Share să știe și altii!!
Shares

PROSPECT: INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR

VAXIGRIP, suspensie injectabilă

VIRUS GRIPAL FRAGMENTAT Şl INACTIVAT

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte ca dumneavoastră sau copilul dumneavoastră să fiţi vaccinaţi

– Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-i recitiţi.

–  Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului

-Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră sau copilul dumneavoastră. Nu trebuie să-i daţi altor persoane.

– Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

  1. CE ESTE VAXIGRIP SI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ                           
  2. ÎNAINTE SA VI SE ADMINISTREZE DUMNEAVOASTRĂ SAU COPILULUI DUMNEAVOASTRĂ VAXIGRIP
  3. CUM VI SE VA ADMINISTRA VAXIGRIP
  4. REACŢII ADVERSE POSIBILE
  5. CUM SE PĂSTREAZĂ,VAXIGRIP
  6. INFORMAŢII SUPLIMENTARE
  7. CE ESTE VAXIGRIP Şl PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

Vaxigrip este un vaccin.

Acest vaccin ajută în a vă proteja pe dumneavoastră sau pe copilul dumneavoastră împotriva gripei, în special la pacienţii care prezintă un risc crescut de complicaţii determinate de gripă. Utilizarea Vaxigrip se face în baza recomandărilor oficiale.

Când vi se administrează Vaxigrip, sistemul dumneavoastră imunitar (sistemul natural de apărare a organismului) produce propria protecţie (anticorpi) împotriva bolii. Niciuna dintre componentele vaccinului nu poate cauza gripa.

vaxigrip prospectvaxigrip prospect

Gripa este o boală care se poate răspândi rapid şi este determinată de tipuri diferite de tulpini virale care se pot schimba în fiecare an. Din acest motiv este posibil să fie necesară vaccinarea an de an. Cel mai mare risc de a te îmbolnăvi de gripă este în timpul lunilor reci, perioada cuprinsă între lunile octombrie şi martie. Dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră nu aţi fost vaccinaţi toamna, este încă recomandat să vă vaccinaţi în perioada următoare până spre primăvară, deoarece dumneavoastră sau copilul dumneavoastră prezentaţi riscul de a vă îmbolnăvi de gripă până atunci. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda perioada optimă pentru a fi vaccinat.

Vaxigrip va începe să vă protejeze pe dumneavoastră sau pe copilul dumneavoastră împotriva celor trei tulpini virale conţinute de vaccin după 2-3 săptămâni de la vaccinare.

Perioada de incubaţie a gripei este de câteva zile, deci dacă aţi fost expus gripei imediat înainte sau după vaccinare, puteţi încă să vă îmbolnăviţi.

Vaccinul nu vă va proteja împotriva răcelilor comune, chiar dacă unele simptome sunt asemănătoare cu cele ale gripei.

Înainte să vi se administreze dumneavoastră sau copilului DUMNEAVOASTRĂ VAXIGRIP

Pentru a fi sigur că administrarea Vaxigrip este adecvată dumneavoastră sau copilului dumneavoastră, este important să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă vreuna din situaţiile de mai jos vi se potrivesc dumneavoastră sau copilului dumneavoastră. Dacă aveţi nelămuriri, cereţi medicului dumneavoastră sau farmacistului să vi le explice.

Nu utilizaţi Vaxigrip

–     dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră este alergic (hipersensibil) la substanţele active, la oricare dintre excipienţii din Vaxigrip, la urme (de exemplu urmele din ou, ca ovalbumina), la proteinele de pasăre, la neomicină, formaldehidă sau la 9-octoxinol (pentru celelalte componente ale Vaxigrip vezi pct. 6).

–     dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră are o boală febrilă sau o infecţie acută, vaccinarea trebuie amânată după vindecare.

Aveţi grijă deosebită când vi se administrează VaxigripTrebuie să-i spuneţi medicului dumneavoastră înainte de vaccinare dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră are un răspuns imunitar deficitar (imunodeficienţă sau sub tratament cu medicamente care pot afecta sistemul imunitar).

Medicul dumneavoastră va decide dacă dumneavoastră sau copilului dumneavoastră trebuie să vi se administreze vaccinul gripal.

Dacă, indiferent de cauză, dumneavoastră sau copilul dumneavoastră a efectuat o analiză de sânge la câteva zile după vaccinarea antigripală, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră acest lucru, deoarece au fost observate rezultate fals pozitive ale analizelor de sânge la câţiva pacienţi care au fost vaccinaţi recent.

Ca în cazul tuturor vaccinurilor este posibil ca Vaxigrip să nu asigure o protecţie totală împotriva gripei, tuturor persoanelor vaccinate.

Utilizarea altor medicamente

–     Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră luaţi/ia sau aţi/a luat recent orice alte vaccinuri sau medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

–     Vaxigrip poate fţ administrat în acelaşi timp cu alte vaccinuri, dar trebuie administrat în membre diferite. De menţionat că în aceste cazuri efectele nedorite pot fi mai intense.

–     Răspunsul imunitar poate fi diminuat în cazul pacienţilor care urmează un tratament imunosupresor, cum sunt corticosteroizi!, medicamentele citotoxice sau radioterapia.

Sarcina şi alăptarea

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă sunteţi gravidă, credeţi că sunteţi gravidă.

Datele limitate obţinute de la femeile gravide cărora li s-a administrat vaccinul gripal nu indică existenţa unor efecte negative asupra sarcinii sau fătului. Acest vaccin poate fi utilizat începând cu al doilea trimestru de sarcină. în cazul femeilor gravide care prezintă afecţiuni care cresc riscul de apariţie a complicaţiilor gripei se recomandă administrarea vaccinului, indiferent de trimestrul de sarcină.

Vaxigrip poate fi utilizat în decursul alăptării.

Medicul dumneavoastră va decide dacă trebuie să vi se administreze vaccinul, gripal.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Este puţin probabil ca vaccinul să afecteze capacitatea de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.

CUM VI SE VA ADMINISTRA VAXIGRIP

Dozaj

Adulţilor şi copiilor ou vârsta de 36 de luni şi peste li se va administra o doză întreagă de vaccin (0,5 ml).

Copiilor cu vârsta cuprinsă între 6 luni şi 35 luni li se va administra o doză de 0,5 ml vaccin sau o doză de 0,25 ml vaccin.

în cazul în care copilă dumneavoastră nu a mai fost vaccinat anterior împotriva gripei, trebuie să se administreze o a doua doză la un interval de timp de cel puţin 4 săptămâni.

Mod si cai de administrare

Medicul dumneavoastră vă va administra doza de vaccin recomandată sub forma unei injecţii în muşchi sau profund, sub piele.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

REACŢII ADVERSE POSIBILE

Ca toate medicamentele, Vaxigrip poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

In timpul studiilor clinice au fost observate următoarele reacţii adverse. Acestea au fost estimate ca fiind frecvente: afectează între 1 şi 10 pacienţi din 100 pacienţi vaccinaţi:

–   durere de cap;

–   transpiraţii;

–   dureri musculare (mialgii), dureri articulare (artralgii);

–   febră, stare generală de rău, frisoane, oboseală;

–   reacţii adverse locale; roşeaţă, tumefiere, durere, tendinţa la învineţire (echimoză), zonă dură (induraţie) la locul injectării vaccinului

Aceste reacţii dispar, de obicei, în 1-2 zile, fără tratament.

în afara acestor reacţii adverse frecvente, următoarele reacţii adverse au fost raportate după punerea pe piaţă:

–   reacţii alergice:

–   care pot reprezenta urgenţe medicale, în rare cazuri, cu incapacitatea aparatului circulator de a menţine un flux sanguin corespunzător la nivelul diferitelor organe (şoc);

–   umflare, mai evidentă la nivelul gâtului şl capului, inclusiv la nivelul feţei, buzelor, limbii, gâtului sau oricărei alte părţi a corpului (edem angioneurotic), în cazuri foarte rare;

–   reacţii cutanate care se pot generaliza incluzând mâncărimi ale pielii (prurit, urticarie), erupţie trecăţpare pe piele;

–   inflamaţia vaselor sanguine care poate dăermina erupţii pe piele (vasculită), şi în cazuri foarte rare, tujburări tranzitorii la nivelul rinichilor.

–   durere de-a fangul unui nerv (nevralgie), anomalii de percepţie tactilii, a durerii, senzaţiei de cald şi r«?ce (parestezie), convulsii asociate cu febră, tulburări neurologice care pot determina înţepenirea gâtului, confuzie, amorţeală, durere şi slăbiciune la nivelul membrelor, pierderea echilibrului, pierderea reflexelor, paralizia unei părţi sau a întregului corp (encefalomielite, nevrite, sindrom GuiHain-Barrâ);

–   reducerea tranzitorie a numărului unor celule ale sângelui numite plachete sanguine; numărul mic de plachete poate determina tendinţa la învineţire sau sângerare (trombocitopenie tranzitorie), inflamaţia trecătoare a ganglionilor limfatici de la nivelul gâtului, axilă sau regiunea inghinală (limfadenopatie tranzitorie);

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

CUM SE PASTREAZA VAXIGRIP

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Vaxigrip ^după data de expirare înscrisă pe ambalaj, după EXR Data de expirare se referă la ultima zi a linii respective.

A se păstra la frigider (2°C-8°C). A nu se congela.A se păstra seringa weumplută în ambalajul original, pentru a fi protejată dejumină.

A se păstra fiolele în ambalajul original, pentru a fi protejate de lumină.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să llilninaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

INFORMATII  SUPLIMENTARE strong>Ce conţine Vaxigrip.

Virus gripal (inactivat, fragmentat) din următoareletulpini*:

A/California/7/2009 (HINI) – tulpină derivată utilizată NYMC X-179A 15 pg HA**

A/Perth/16/2009 (B3N2) – tulpină similară utilizată NYMC X-187

derivată din A/Victoria/210/2009 ………………………………..  15 pg HA**

B/Brisbane/60/2008 ………………………………………………. 15 pg HA**

Per doză de 0,5 ml

* cultivat pe ouă de găină, provenite din colectivităţi de găini sănătoase ** hemaglutinină

Celelalte componente sunt: soluţie tampon salină, care conţine-clorură de sodiu, clorură de potasiu, fosfat disodic dihidrat, dihidrogenofosfat de potasiu, apă pentru preparate injectabile. Acest vaccin corespunde recomandărilor OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii) (pentru emisfera nordică) şi deciziei Uniunii Europene pentru sezonul 2010/2011.

Cum arată Vaxigrip şi conţinutul ambalajului

Vaxigrip se prezintă sub formă de suspensie injectabilă în seringă preumplută de 0,5 ml şi este ambalat în cutii conţinând 1,10,20 sau 50 seringi cu sau fără ac ataşat.

Vaccinul, după agitare uşoară, se prezintă ca un lichid incolor până la slab alburiu şi opalescent. De asemenea, Vaxigrip se prezintă şi sub formă de suspensie injectabilă în fiolă a 0,5 ml şi este ambalat în cutii conţinând 1 sau 20 fiole.

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă:

Sanofi Pasteur S.A.

2 Avenue Pont Pasteur, 69007 Lyon

FranţaProducător

SANOFI PASTEUR S.A.

2 Avenue Pont Pasteur, 69007 Lyon, Franţa

Pentru orice informaţii despre acest medicament, vă rugăm să contactaţi reprezentanţii locali ai deţinătorului autorizaţiei de punere pe piaţă.

Acest prospect a fost aprobat în 07/2010

Următoarele informaţii sunt destinate numai medicilor şi personalului medical

■   Similar tuturor vaccinurilor injectabile, întotdeauna trebuie să fie disponibil un tratament medical adecvat şi să existe o supraveghere corespunzătoare pentru a se putea interveni în situaţiile rare de evenimente anafilactice la vaccin.

■   Aduceţi Vaxigrip la temperatura camerei înainte de utilizare.

■   Agitaţi seringa înainte de utilizare.

■   Vaxigrip nu trebuie administrat dacă sunt prezente particule în suspensie.

■   Vaxigrip nu trezie amestecat cu alte medicamente în aceeaşi seringă.

■   Nu administraţi vaccinul intravascular.

■   La copii, când eşte indicată doza de 0,25 ml, pistonul trebuie împins cu precizie până la capătul diviziunii’pentru a îndepărta jumătate din volum. Volumul rămas va fi injectat.

A se vedea de asemenea pct. 3 CUM VI SE VA ADMINISTRA VAXIGRIP

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close