Prospect Ventolin | Bronhodilatator

VENTOLIN  INHALER CFC-FREE

Aerosol – suspensie de inhalat, 100µg/doză

Ce trebuie să ştiţi despre Ventolin Inhaler CFC-Free?

Acest prospect se referă numai la medicamentul Ventolin Inhaler CFC-Free. Vă rugăm să-l citiţi cu atenţie înainte de a începe să luaţi medicamentul. El va furnizează informaţii esenţiale despre medicamentul dumneavoastră. Pentru informaţii suplimentare sau sfaturi întrebaţi-l pe medicul dumneavoastră sau pe farmacist. S-a realizat o nouă formă a produsului Ventolin prin îndepărtarea celor doi freoni propulsori, care nu influenţau siguranţa în administrare a medicamentului, dar puteau să afecteze stratul de ozon. Ventolin Inhaler CFC-Free conţine un agent propulsor fără CFC, numit HFA134a, care nu are efecte nocive asupra mediului înconjurător. Dacă aţi utilizat anterior Ventolin Inhaler, veţi constata că produsul Ventolin Inhaler CFC-Free prezintă un gust puţin diferit.

Numele medicamentului  dumneavoastră

Numele medicamentului dumneavoastra este Ventolin Inhaler CFC-Free.

Ce conţine medicamentul dumneavoastră?

 

Ventolin Prospect
Ventolin Prospect

Ventolin Inhaler CFC-Free, care este un aerosol-suspensie de inhalat, vă permite dumneavoastră să inhalaţi medicamentul direct în căile respiratorii, acolo unde este necesar. Fiecare puf eliberează 100 pg din substanţa activă, salbutamol (sub formă de sulfat de salbutamol). De asemenea, Ventolin Inhaler CFC-Free conţine şi un agent propulsor CFC-Free HFA134a. Fiecare flacon conţine 200 pufuri.

Cum acţionează medicamentul dumneavoastră?

Salbutamol aparţine grupului de medicamente denumite bronhodilatatoare. Salbutamolul relaxează muşchii din pereţii căilor aeriene mici din plămâni. Aceasta permite deschiderea căilor aeriene şi, astfel, ajută la prevenirea senzaţiei de constricţie toracică, respiraţiei şuierătoare şi tusei, ceea ce vă permite să respiraţi mult mai uşor.

Care sunt indicaţiile pentru Ventolin Inhaler CFC-Free?

Medicul dumneavoastră a decis că acest medicament este potrivit pentru dumneavoastră şi pentru afecţiunea dumneavoastră.

Ventolin Inhaler CFC-Free este indicat pentru a preveni şi trata simptomele astmului bronşic şi ale altor afecţiuni bronho-pulmonare obstructive.

înainte să folosiţi medicamentul

înainte de a lua acest medicament spuneţi medicului dumneavoastră dacă răspunsul este “Da” la oricare dintre următoarele întrebări:

 • sunteţi însărcinată sau este probabil să deveniţi în curând?
 • alăptaţi?
 • vi s-a spus vreodată că sunteţi alergic la Ventolin, salbutamol sau la celălalt compus din Ventolin Inhaler CFC-Free?
 • urmaţi tratament pentru afecţiuni tiroidiene?
 • urmaţi tratament pentru tensiune arterială mare sau afecţiuni cardiace? Asiguraţi-vă că medicul dumneavoastră ştie ce alte medicamente luaţi, inclusiv cele eliberate fără prescripţie medicală.

Cum se administrează Ventolin Inhaler CFC-Free?

Salbutamol (substanţa activă din Ventolin Inhaler CFC-Free) trebuie inhalat în plămâni. Instrucţiunile pentru utilizarea aerosolului sunt prezentate pe partea cealaltă a prospectului. Dacă aveţi probleme sau nu înţelegeţi instrucţiunile, întrebaţi medicul dumneavoastră sau farmacistul. Ventolin Inhaler CFC-Free trebuie inspirat pe gură.

Luaţi medicamentul aşa cum v-a recomandat medicul dumneavoastră. Medicul dumneavoastră vă va spune cât de mult şi cât de des să luaţi. Dacă nu sunteţi sigur, întrebaţi medicul dumneavoastră sau farmacistul.

Doza uzuală pentru ameliorarea unei crize este:

 • pentru adulţi: 1 puf (100 micrograme salbutamol) sau 2 puf-uri (2 x 100 micrograme salbutamol);
 • pentru copii: 1 puf (100 micrograme salbutamol); dacă este necesar, medicul poate creşte doza la 2 puf-uri (2 x 100 micrograme salbutamol).

Doza uzuală pentru a preveni o criză în timpul efortului fizic este:

 • pentru adulţi: 1 puf (100 micrograme salbutamol) sau 2 puf-uri (2 x 100 micrograme salbutamol) înainte de efortul fizic;

 

 • pentru copii: 1 puf (100 micrograme salbutamol) înainte de efortul fizic; dacă este necesar, medicul poate creşte doza la 2 puf-uri (2 x 100 micrograme salbutamol) înainte de efortul fizic.

Doza zilnică uzuală este:

 

 • pentru adulţi şi copii: până la 2 puf-uri (2 x 100 micrograme salbutamol) de 4 ori pe zi. De obicei, doza maximă zilnică este de 8 puf-uri (8 x 100 micrograme salbutamol). Nu trebuie să inhalaţi mai multe puf-uri sau să folosiţi medicamentul mai des decât v-a recomandat medicul dumneavoastră.

Medicul dumneavoastră vă poate recomanda o doză mai mare decât aceasta ca tratament de urgenţă dacă dificultăţile în respiraţie se agravează. Este foarte important să respectaţi instrucţiunile medicului în ceea ce priveşte numărul de puf-uri şi cât de des trebuie să folosiţi medicamentul.

Unor pacienţi li se pare dificil să elibereze o doză (un puf) de medicament imediat după ce au început să inspire. Un dispozitiv de administrare (de exemplu Volumatic) vă ajută să rezolvaţi această problemă. Medicul dumneavoastră sau farmacistul pot să vă sfătuiască în legătură cu aceasta.

Unii copii mici pot avea nevoie să utilizeze dispozitivul pentru administrare Babyhaler. Medicul dumneavoastră sau farmacistul pot să vă sfătuiască în legătură cu aceasta.

Ce este de făcut daci aţi luat o doză mai mare?

Dacă în mod accidentai aţi luat o doză mai mare decât cea recomandată, inima va începe să bată mai repede decât de obicei şi vă puteţi simţi slăbit. Puteţi, de asemenea, să aveţi dureri de cap. Informaţi medicul cât mai curând posibil. Dacă doza luată este mult mai mare decât cea recomandată şi dacă vă simţiţi bolnav sau sunteţi îngrijorat, adresaţi-vă medicului. Luaţi acest prospect sau medicamentul cu dumneavoastră astfel încât personalul spitalului să ştie ce medicament aţi luat.

Ce este de făcut dacă aţi uitat să luaţi o doză

Daca aţi uitat să luaţi 6 doză, nu vă îngrijoraţi. Luaţi următoarea doză la momentul potrivit sau înainte să aveţi probleme respiratorii. Medicul vă poate recomanda să folosiţi medicamentul în fiecare zi sau numai când aveţi probleme respiratorii.

După utilizarea aerosolului

Dacă respiraţia sau respiraţia şuierătoare se înrăutăţesc imediat după folosirea aerosolului, nu îl mai folosiţi şi informaţi medicul cât mai curând posibil.

Dacă ameliorarea respiraţiei sau a senzaţiei de constricţie toracică nu sunt atât de bune ca de obicei şi nu durează atât de mult ca de obicei, informaţi medicul cât mai curând posibil. Este posibil ca afecţiunea dumneavoastră să se fi agravat şi să aveţi nevoie şi de alte medicamente.

Reacţii adverse

Majoritatea pacienţilor care au luat acest medicament l-au tolerat bine. Ca şi în cazul altor medicamente, puţini pacienţi au prezentat reacţii adverse. Ocazional, anumiţi pacienţi se pot simţi slăbiţi, pot avea dureri de cap sau pot observa o accelerare a bătăilor inimii, dar de obicei aceste reacţii dispar pe măsură ce tratamentul continuă. Informaţi medicul, dar nu opriţi administrarea medicamentului dacă nu vi se recomandă aceasta.

Foarte rar, anumite persoane pot avea crampe musculare.

Rareori, copiii care iau acest medicament pot deveni neliniştiţi, agitaţi. In acest

caz informaţi medicul cât mai curând posibil.

Foarte rar, oamenii devin incoerenţi.

Anumite persoane pot prezenta iritaţii la nivelul gurii sau faringelui. Unii pacienţi pot fi alergici la medicamente. Dacă după administrarea Ventolin Inhaler CFC-Free prezentaţi oricare dintre următoarele simptome, întrerupeţi tratamentul şi informaţi-l imediat pe medicul dumneavoastra:

 • respiraţie şuierătoare bruscă sau constricţie toracică;
 • edem al pleoapelor, feţei, buzelor, limbii sau gâtului;
 • erupţii cutanate sau urticarie oriunde pe corp.

Dacă aveţi orice alt simptom care vă nelinişteşte, informaţi medicul dumneavoastră

sau farmacistul.

 

Păstrare

Nu folosiţi medicamentul după data de expirare înscrisă pe ambalaj.

Păstraţi medicamentul la temperaturi sub 30°C, ferit de lumina directă a soarelui şi

îngheţ, în ambalajul original.

Nu lăsaţi medicamentul la îndemâna copiilor. Le poate face rău.

Atenţie – flaconul de metal este presurizat. Nu îl perforaţi sau aruncaţi în foc, chiar

dacă este gol.

Dacă medicamentul este foarte rece, scoateţi flaconul de metal din dispozitivul de administrare din plastic şi încălziţi-l în mâini câteva minute înainte de utilizare. Nu folosiţi nici un alt dispozitiv pentru încălzire.

Ambalaj

Cutie cu un flacon metalic, presurizat, conţinând 200 doze, prevăzut cu valvă dozatoare şi un dispozitiv de administrare.

Cine fabrică medicamentul dumneavoastra? (Producător)

GlaxoWellcome Production, Franţa GlaxoWellcome S.A., Spania GlaxoSmithKline Pharmaceuticals S.A, Polonia

Deţinătorul Autorizaţiei de punere pe piaţă                         <

GlaxoWellcome UK Ltd. Stockley Park West, Uxbridge Middlesex, Marea Britanie

Reţineţi

Acest medicament este numai pentru dumneavoastră. Nu îl daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome.

informaţii suplimentare

Acest prospect nu conţine toate informaţiile despre medicament. Dacă aveţi întrebări sau nelămuriri, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. S-ar putea să aveţi nevoie să citiţi încă o dată acest prospect. Vă rugăm să nu-l aruncaţi până nu terminaţi tratamentul.

Ventolin, Volumatic şi Babyhaler sunt mărci înregistrate a GlaxoSmithKline Group of Companies.

Data ultimei verificări a prospectului

Octombrie, 2002

instrucţiuni privind pregătirea produsului medicamentos în vederea administrării şi manipularea sa

înainte să luaţi medicamentul citiţi cu atenţie următoarele instrucţiuni. Testarea aerosolului:

înaintea primei utilizări, se îndepărtează capacul piesei bucale, se agită bine flaconul

Si se pulverizează 2 pufuri în aer pentru verificarea funcţionării. Dacă flaconul nu a fost olosit timp de câteva zile, se agită bine şi se pulverizează un puf în aer pentru verificarea funcţionării.

Utilizarea aerosolului:

1. îndepărtaţi capacul de pe piesa bucală

2. Agitaţi energic flaconul, prin apăsarea uşoară a părţilor laterale ale capacului şi controlaţi piesa bucală în interior şi exterior pentru a vedea dacă este curată.

3. Ţineţi flaconul în poziţie verticală între degetul mare şi celelalte degete, cu degetul mare pe bază, sub piesa Bucală.

4. Expiraţi cât mai mult, dar fără a forţa, apoi plasaţi piesa bucală în cavitatea bucală între dinţi şi strângeţi buzele în jurul ei, fără a o muşca.

5.Imediat după ce începeţi să inspiraţi pe gură, apăsaţi pe capătul superior al flaconului pentru a elibera salbutamolul în timp ce inspiraţi calm şi profund.

6.In timp ce vă ţineţi respiraţia, scoateţi flaconul din cavitatea bucală şi luaţi degetul de pe partea superioară a acestuia. Continuaţi să vă ţineţi respiraţia atât timp cât puteţi, fără a forţa.

Pentru a administra un al doilea puf, păstraţi flaconul în poziţie verticală şi aşteptaţi aproximativ o jumătate de minut înainte de a repeta etapele de la 2 la 6.

Capacul piesei bucale se reaşează prin apăsare fermă, până când se aude un mic zgomot.

IMPORTANT

Nu vă grăbiţi la etapele 4, 5 şi 6. Este important să începeţi inspirul cât mai lent posibil, chiar înainte de a acţiona flaconul. Exersaţi la început de câteva ori în faţa unei oglinzi. Dacă observaţi o “ceaţă” ieşind din capătul flaconului sau din colţurile gurii, trebuie să reîncepeţi de la etapa 2.

Dacă medicul dumneavoastră v-a dat instrucţiuni de folosire diferite, vă rugăm să le urmaţi cu atenţie. Anunţaţi-vă medicul dacă aveţi dificultăţi în administrare.

Copii

Copiii mici ar putea avea nevoie de ajutor şi este necesar ca un adult să manipuleze flaconul pentru ei. încurajaţi copilul să expire şi acţionaţi flaconul imediat după ce copilul începe să inspire. Exersaţi tehnica împreună. Copiii mai mari sau persoanele fără forţă trebuie să ţină flaconul cu ambele mâini. Puneţi cele două degete arătătoare pe capătul superior al flaconului şi ambele degete mari pe bază, sub piesa bucală.

Curăţare

Flaconul trebuie curăţat cel puţin o dată pe săptămână.

 1. Scoateţi flaconul de metal din învelişul de plastic al inhalatorului şi îndepărtaţi capacul piesei bucale.
 2. Clătiţi învelişul de plastic şi piesa bucală cu apă caldă.
 3. Lăsaţi-le la uscat într-un loc cald. Evitaţi căldura excesivă.
 4. Puneţi flaconul şi capacul piesei bucale.

Puteţi adăuga în apă un detergent slab sau o soluţie de tipul celor folosite la curăţarea biberoanelor pentru copii (farmacistul vă poate sfătui în acest scop). Clătiţi apoi cu apă curată înainte de uscare. NU PUNEŢI FLACONUL DE METAL IN APĂ.

 

 

Dă Share și fă-i bucuroși și pe altii!!

Shares

Lasati un comentariu

Urmatorul regulament trebuie acceptat pentru a publica comentariul:

In conformitate cu GDPR va anunt ca emailul si comentariul d-voastra va fi stocat .  Pentru mai multe detalii vizitati Politica cookie. Sau scrieti-ne pe pagina de Contact.

 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close