Prospect Vidan

Sharing

Prospect pentru utilizator

VIDAN Prospect

Comprimate filmate, 500mg

Compoziţie

Un comprimat filmat conţine acid mefenamic 500mg si excipienţi: amidon pregelatinizat, metilceluloza, laurilsulfat de sodiu, celuloza microcristalina, amidon de porumb, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu, hipromeloza, propilenglicol, Opaspray Yellow K-1F-6105 [dioxid de titan (E 117), galben de chinolina lac de aluminiu (E 104), Sunset Yellow lac de aluminiu (E 110), hidroxipropilceluloza, alcool metilat industrial], vanilina, ceara Carnauba.

Grupa farmacoterapeutica: antiinflamatoare si antireumatice nesteroidiene, fenamati

Indicaţii terapeutice – prospect Vidan

Artropatii inflamatorii cronice (poliartrita reumatoida, spondilita anchilozanta, artrita psoriazica etc.) Artropatii deteriorante ale articulaţiilor periferice si ale coloanei vertebrale. Sindroame dureroase musculo-scheletale periarticulare (periartrita, tendinita, traumatisme, etc.) Dismenoree primara.

La copii cu varsta peste 6 ani, ca antipiretic, timp de cel mult 7 zile. Migrena, durere dentara, durere post-traumatica, durere postoperatorie. Menoragie datorata disfunctiei hormonale, atunci cand nu exista afectare organica.

 Contraindicaţii Vidan

Hipersensibilitate la acidul mefenamic, la acidul acetilsalicilic sau la alte antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), precum si la oricare dintre excipientii medicamentului.

Ulceraţii gastro-intestinale active, antecedente la ulceraţii gastro-intestinale, boli inflamatorii ale tractului gastro-intestinal sau antecedente de hemoragii recurente.

Boli hematologice sau insuficienta hepatica sau renala severa, precum si insuficienta cardiaca necontrolata medicamentos.

Epilepsie.

Perioada de sarcina si alaptare (pana in prezent nu a fost demonstrata siguranţa administrării medicamentului in aceste situatii). Utilizarea concomitenta a acidului acetilsalicilic sau a altor AINS.

Copiii cu varsta sub 14 ani (cu excepţia cazului in care medicamentul este utilizat ca antipiretic timp de cel mult 7 zile la copii cu varsta peste 6 ani).

Vidan Prospect
Vidan Prospect

Precauţii administrare Vidan

Trebuie administrate doze reduse la pacienţii deshidrataţi sau la cei cu lupus eritematos sistemic.

Daca administrarea medicamentului in caz de dismenoree sau menoragie este lipsita de răspuns terapeutic, trebuie investigata cauza acestora.

In cazul administrării indelungate a medicamentului trebuie efectuate cu regularitate teste hematologice si biochimice. Opaspray Yellow K-1F-6105, unul dintre excipientii din componenta Vidan, conţine un colorant, Sunset Yellow lac de aluminiu (E 110), ce poate determina apariţia reacţiilor alergice.

Interacţiuni Vidan

Ca alte medicamente AINS, acidul mefenamic se leaga in proporţie mare de proteinele plasmatice, de aceea este posibila depla­sarea de la nivelul acestora a medicamentelor cu aceeaşi capacitate de legare sau mai scăzută, potentand astfel efectul acesto­ra. De aceea, acidul mefenamic trebuie administrat cu precauţie la pacienţii care primesc anticoagulante orale (trebuie monitori­zat timpul de protrombina), derivaţi de sulfoniluree, hidantoina sau sulfonamide. Studiile efectuate la animale au aratat ca admin­istrarea concomitenta a acidului acetilsalicilic cu alte medicamente. AINS determina scaderea concentraţiei plasmatice si eficaci- tatii AINS. Deoarece aceasta asociere nu oferă beneficii terapeutice suplimentare, ci doar creşterea riscului de apariţie a reacţiilor adverse (efect sinergie), nu trebuie utilizata. De asemenea nu trebuie utilizata asocierea a doua medicamente AINS. In general AINS pot determina:

  • ·diminuarea efectelor terapeutice ale antihipertensivelor si diureticelor,
  • ·agravarea insuficientei cardiace si pot determina creşterea concentraţiilor plasmatice ale glicozidelor cardiace in cazul in care funcţia renala este afectata,
  • ·diminuarea eliminării litiului si metotrexatului cu creşterea consecutiva a toxicitatii acestora,
  • ·creşterea riscului de nefrotoxicitate al ciclosporinei,
  • ·diminuarea efectului mifepristonei.

Asocierea glucocorticoizilor poate determina creşterea riscului de producere a sangerarii gastro-intestinale. Asocierea chinolonelor poate determina creşterea riscului de producere a convulsiilor. In urma administrării de acid mefenamic se pot obţine rezultate fals pozitive ale testului de evidenţiere a biliuriei.

Acum se mai citeste

Vreau sa stiu si eu Daca ti-a folosit ? Voteaza cum ti-a folosit !
Abia ca mi-a folositMi-a folosit putinMi-a folosit indeajunsMi-a folositMi-a folosit foarte mult ( Apreciaza, sa stie si altii.)

Loading...