Prospect Xaloptic Combi

Sharing

Cuprins

Prospect Xaloptic Combi 50 micrograme/ml + 5 mg/ml picături oftalmice, soluţie

Latanoprost/timolol

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi acest medicament.

 • Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

 • Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 • Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

 • Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravǎ sau dacă observaţi orice reacţie adversǎ nemenţionatǎ în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

În acest prospect găsiţi:

 1. Ce este Xaloptic Combi şi pentru ce se utilizează

 2. Înainte să utilizaţi Xaloptic Combi

 3. Cum să utilizaţi Xaloptic Combi

 4. Reacţii adverse posibile

 5. Cum se păstrează Xaloptic Combi

 6. Informaţii suplimentare

 1. CE ESTE XALOPTIC COMBI ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

  Xaloptic Combi picături oftalmice este o combinaţie de medicamente diferite care contribuie fiecare la scăderea presiunii din interiorul ochiului, însă în moduri diferite. Timololul face parte dintr-un grup de medicamente cunoscute ca “beta-blocante“ şi scade presiunea din interiorul ochiului prin reducerea pătrunderii lichidului în interiorul ochiului. Latanoprost reduce presiunea prin creşterea eliminării naturale a lichidului din interiorul ochiului.

  Xaloptic Combi este utilizat pentru scăderea presiunii crescute din interiorul ochiului (numită hipertensiune intraoculară) şi pentru tratamentul glaucomului.

 2. ÎNAINTE SĂ UTILIZAŢI XALOPTIC COMBI Nu utilizaţi Xaloptic Combi dacă

  aveţi o afecţiune respiratorie, cum este astmul bronşic sau istoric de astm bronşic, sau probleme respiratorii severe de alte cauze

  • aveţi afecţiuni ale inimii, cum sunt insuficienţă cardiacă sau tulburări de ritm cardiac

  • sunteţi alergic la timolol, latanoprost sau la oricare dintre celelalte componente ale Xaloptic Combi.

  • aveţi vârsta sub 18 ani.

  Dacă credeţi că oricare dintre cele de la sus este valabilă în cazul dumneavoastră, nu utilizaţi Xaloptic Combi până ce nu discutaţi cu medicul dumneavoastră.

  Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Xaloptic Combi

  Trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă aveţi sau aţi avut astm bronşic sau alte probleme cu plămânii, probleme cu inima, probleme cu circulaţia sângelui, tensiune arterială scăzută, diabet zaharat sau concentraţie scăzută de zahăr în sânge (hipoglicemie) sau alergie la alte medicamente pe care le-aţi utilizat.

  Dacă aveţi orice problemă cu inima, medicul dumneavoastră va dori să fie sigur că situaţia este sub control înainte ca dumneavoastră să utilizaţi picăturile oftalmice. Medicul dumneavoastră va dori să vi se efectueze controale suplimentare pentru inimă şi circulaţia sângelui, în perioada în care utilizaţi Xaloptic Combi.

  Dacă partea colorată a ochiului (iris) are un amestec de culori, adică albastru/cenuşiu-brun, verde-brun sau galben-brun, puteţi constata că dezvoltaţi treptat o accentuare a culorii brune a irisului. Sunt rare modificările ochilor de culoare albastră, cenuşie, verde sau brună pur. Modificarea culorii brune se produce lent şi este observată numai după luni sau ani. Dacă sunteţi tratat cu Xaloptic Combi doar la un ochi, aceasta poate duce la o diferenţă de culoare între ochi. Modificarea culorii nu este dăunătoare, dar probabil va fi permanentă.

  Dacă partea colorată a ochilor dumneavoastră are un amestec de culori sau dacă observaţi o intensificare a culorii brune a irisului, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

  Înainte de intervenţii chirurgicale şi anestezie, medicul/stomatologul trebuie să ştie că sunteţi tratat cu Xaloptic Combi, deoarece există riscul ca presiunea sângelui să scadă brusc în asociere cu anestezia.

  Utilizarea altor medicamente

  Xaloptic Combi este deseori utilizat împreună cu alte picături oftalmice pentru tratamentul unor afecţiuni ale ochilor. Spuneţi medicului dumneavoastră dacă utilizaţi sau intenţionaţi să utilizaţi alte medicamente, incluzând alte picători oftalmice, în special dacă picăturile oftalmice sunt utilizate pentru tratamentul aceleiaşi afecţiuni ca şi Xaloptic Combi (acest lucru este valabil şi pentru medicamentele obţinute fără presripţie medicală). Există câteva medicamente, cum sunt cele utilizate pentru tratamentul tensiunii arteriale crescute sau afecţiuni ale inimii, care pot interacţiona cu Xaloptic Combi. Medicul dumneavoastră va şti despre acestea.

  Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră dacă utilizaţi unul sau mai multe dintre următoarele medicamente:

  • un blocant al canalelor de calciu (exemplu nifedipină, verapamil sau diltiazem) deseori utilizat pentru tratamenul tensiunii arteriale crescute, anginei pectorale, tulburărilor ritmului de bătaie a inimii sau sindromului Raynaud;

  • digoxină, un medicament utilizat pentru a ameliora insuficienţa cardiacă sau pentru tratamentul tulburărilor ritmului de bătaie a inimii;

  • medicamente antiaritmice cum sunt chinidina, medicamentele utilizate pentru tratamenul tulburărilor ritmului de bătaie a inimii;

  • clonidină, un medicament utilizat pentru tratamentul tensiunii arteriale crescute;

  • alte beta-blocante (de exemplu alte medicamente conţinând timolol, administrate atât pe cale orală cât şi/sau oftalmică), care aparţin aceluiaşi grup de medicamente ca şi timololul şi ar putea avea un efect aditiv;

  • medicamente utilizate pentru tratamentul diabetul zaharat;

  • medicamente care vă ajută să urinaţi mai uşor sau pentru a restabili mişcările normale ale intestinului;

  • medicamente care reduc inflamaţia mucoaselor (pentru tratamentul congestiei nazale);

  • medicamente pentru tratamentul astmului bronşic care conţin adrenalină.

   Sarcina şi alăptarea

   Spuneţi medicului dumneavoastră dacă sunteţi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă. Xaloptic Combi nu trebuie utilizat în cursul sarcinii.

   Xaloptic Combi nu trebuie utilizat dacă alăptaţi.

   Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

   Posibilele reacţii adverse cum sunt vederea înceţoşată, pot afecta capacitatea de a conduce vehicule şi/sau folosi utilaje. Dacă prezentaţi orice probleme, discutaţi cu medicul dumneavoastră.

   Informaţii importante privind unele componente ale Xaloptic Combi

   Acest medicament conţine clorură de benzalconiu care poate provoca iritaţie oculară. Evitaţi contactul cu lentilele de contact moi. Îndepărtaţi lentilele înainte de a administrare şi aşteptaţi cel puţin

   15 minute înainte de a le pune la loc. Se cunoaşte faptul că clorura de benzalconiu modifică culoarea lentilelor de contact moi.

 3. CUM SĂ UTILIZAŢI XALOPTIC COMBI

Utilizaţi întotdeauna Xaloptic Combi exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Informaţii generale

Doza uzuală este 1 picătură în ochiul(ochii) afectat(afectaţi), o dată pe zi.

Dacă Xaloptic Combi este utilizat împreună cu alte picături oftalmice, acestea trebuie administrate la interval de cel puţin 5 minute unele de celălalte.

Dacă uitaţi să utilizaţi o doză, trebuie să aşteptaţi până la momentul administrării dozei următoare. Nu utilizaţi o picătură în plus pentru a compensa doza uitată.

Instrucţiuni pentru utilizare

Următorii paşi vă vor ajuta să utilizaţi Xaloptic Combi:

 1. Spălaţi-vă pe mâini înainte de a utiliza picăturile oftalmice.

 2. Răsuciţi şi scoateţi capacul protector transparent cu “aripi”.

 3. Deşurubaţi capacul.

 4. Cu ajutorul degetului arătător trageţi în jos pleoapa inferioară a ochiului care trebuie tratat.

 5. Poziţionaţi vârful picurătorului aproape de ochi şi apăsaţi uşor flaconul, astfel încât o picătură să cadă în ochi.

 6. Puneţi la loc capacul după utilizare.

Dacă utilizaţi din greşeală mai mult Xaloptic Combi decât ar trebui, adresaţi-vă întotdeauna medicului dumneavoastră sau unui spital.

Copii şi adolescenţi

Experienţa privind utilizarea Xaloptic Combi la copii şi adolescenţi este limitată.

Dacă utilizaţi mai mult Xaloptic Combi decât trebuie

Dacă aţi utilizat prea mult Xaloptic Combi sau dacă din greşeală aţi înghiţit Xaloptic Combi, adresaţi- vă imediat medicului dumneavoastră. Dacă aţi administrat prea multe picături în ochi, este posibil să simţiţi o iritaţie uşoară la nivelul ochiului. Ochii dumneavoastră pot să lăcrimeze şi să se înroşească.

Dacă uitaţi să utilizaţi Xaloptic Combi

Continuaţi să utilizaţi dozele obişnuite la momentul obişnuit. Nu utilizaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

 1. REACŢII ADVERSE POSIBILE

  Ca toate medicamentele, Xaloptic Combi poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

  Reacţii adverse foarte frecvente (la mai mult de 1 utilizator din 10)

  • Modificare a părţii colorate a ochiului (iris), care poate fi permanentă. Pentru mai multe detalii, citiţi punctul anterior al acestui prospect, numit „Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Xaloptic Combi”

   Reacţii adverse frecvente (1 până la 10 utilizatori din 100)

  • Iritaţie la nivelul ochiului (incluzând senzaţie de înţepături, arsură şi mâncărime);

  • Durere la nivelul ochiului.

  Reacţii adverse mai puţin frecvente (1 până la 10 utilizatori din 1000)

  Durere de cap;

  • Ochi înroşiţi;

  • Vedere înceţoşată;

  • Lăcrimare;

  • Inflamaţie a pleoapelor;

  • Infecţie la nivelul ochilor (conjunctivită);

  • Iritaţii sau leziuni ale suprafeţei ochilor;

  • Erupţii pe piele/mâncărime.

   Unele reacţii adverse au fost observate cu două medicamente diferite (latanoprost şi maleat de timolol) care se regăsesc în compoziţia Xaloptic Combi. În cazul utilizării Xaloptic Combi pot să apară următoarele reacţii adverse:

  • fire de păr (de tip vellus) mai închise la culoare, mai grose, mai lungi şi în număr mai mare;

  • direcţie de creştere „greşită”, uneori provocând iritaţie la nivelul ochiului;

  • umflarea zonei din jurul ochilor;

  • mici semne pe suprafaţa ochiului (keratită punctiformă), disconfort la nivelul ochiului;

  • inflamaţia şi umflarea ochilor/pleapelor şi a zonei din jurul acestora;

  • umflarea părţii din spate a ochiului (edem macular);

  • apariţia sensibilităţii la lumină a ochilor;

  • uscăciune a ochilor;

  • tulburări de vedere (precum vedere dublă);

  • pleoapă căzută;

  • leziuni ale mucoasei din spatele ochiului (o afecţiune cunoscută sub numele de detaşare a coroidei, dar observată numai când se utilizează după anumit tip de leziuni ale ochiului).

   Când se instilează Xaloptic Combi în ochi, o cantitate mică din substanţele active (latanoprost şi maleat de timolol) conţinute în Xaloptic Combi poate fi absorbită în sânge şi poate determina efecte în alte părţi ale corpului, nu numai la nivelul ochiului.

   Următoarele reacţii adverse au fost raportate la nivelul altor părţi ale corpului pentru substanţele active separate (latanoprost şi maleat de timolol) care se regăsesc în compoziţia Xaloptic Combi. Aceste reacţii adverse pot să apară în cazul utilizării Xaloptic Combi:

  • astm bronşic (acut sau agravarea astmului bronşic preexistent), respiraţie greoaie, scurtarea respiraţiei, tuse;

  • durere în piept, leşin, încetinirea ritmului bătăilor inimii;

  • agravarea anginei pectorale la pacienţii cu boală preexistentă, conştientizarea ritmului bătăilor inimii (palpitaţii), modificări ale ritmului bătăilor inimii, încetinirea ritmului bătăilor inimii, insuficienţă cardiacă (stop cardiac, bloc cardiac sau insuficienţă cardiacă congestivă);

  • fatigabilitate (oboseală), ameţeli, senzaţii anormale, senzaţie de confuzie, sunete în urechi, senzaţii anormale la nivelul pielii;

  • dureri ale muşchilor şi articulaţiilor;

  • greaţă, diaree, indigestie, uscăciune a gurii;

  • tensiune arterială scăzută, accident vascular cerebral, umflarea şi răcirea mâinilor, picioarelor şi extremităţilor, determinate de constricţia vaselor de sânge ca răspuns la stimuli, incluzând frigul;

  • depresie, pierderi de memorie, coşmaruri, apetit sexual scăzut, tulburări ale somnului.

   Reacţii de hipersensibilitate cum sunt înroşirea pielii (localizată sau generalizată), mâncărime, căderea părului, închiderea culorii pielii pleoapelor, intensificarea simptomelor psoriazisului şi agravarea miasteniei gravis (accentuarea slăbiciunii musculare). O reacţie de tip alergic mai severă poate determina apariţia bruscă a dificultăţilor de respiraţie sau a respiraţiei şuierătoare, umflarea gurii, feţei, mâinilor şi picioarelor, leşin şi puls rapid.

   Dacă manifestaţi oricare dintre aceste reacţii adverse şi sunteţi îngrijorat, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră cât mai curând posibil.

   Dacă nu vă simţiţi bine în oricare alt fel care nu este menţionat în acest prospect, în perioada în care utilizaţi Xaloptic Combi, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 2. CUM SE PĂSTREAZĂ XALOPTIC COMBI

  A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

  Înainte de prima deschidere a flaconului Xaloptic Combi, acesta trebuie păstrat şi transportat la frigider (2°C – 8°C).

  După prima deschidere, flaconul Xaloptic Combi poate fi păstrat la temperatura camerei (sub 25°C) timp de până la 28 zile. Păstraţi flaconul în ambalajul original pentru a fi protejat de lumină.

  Nu utilizaţi Xaloptic Combi după data de expirare înscrisă pe cutie şi flacon după „EXP:”. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

  Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

 3. INFORMAŢII SUPLIMENTARE Ce conţine Xaloptic Combi

Fiecare mililitru (1 ml) de Xaloptic Combi conţine:

 • Substanţele active sunt latanoprost 50 micrograme şi maleat de timolol corespunzând la 5 mg timolol.

 • Celelalte componente sunt dihidrogenofosfat de disodiu monohidrat; clorură de sodiu, fosfat disodic anhidru, clorură de benzalconiu (conservant) şi apă pentru preparate injectabile.

Fiecare flacon de Xaloptic Combi conţine 2,5 ml picături oftalmice, soluţie.

Cum arată Xaloptic Combi şi conţinutul ambalajului

Xaloptic Combi este o soluţie limpede, incoloră. Acesta este disponibil în flacoane cu picurător, conţinând 2,5 ml picături oftalmice, soluţie. Fiecare cutie conţine un flacon.

 

Xaloptic Combi este disponibil în următoarele mărimi de ambalaj: 1 flacon x 2,5 ml

3 flacoane x 2,5 ml

6 flacoane x 2,5 ml

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul

Pharmaceutical Works POLPHARMA SA

19 Pelplińska Street, 83-200 Starogard Gdański Polonia

 

Acest medicament este autorizat în Statele Membre ale Spaţiului Economic European sub următoarele denumiri comericale:

Bulgaria- Xaloptic Combi Republica Cehă- Xaloptic Combi Estonia- Xalopticom

Ungaria- Xaloptic Combi

Irlanda-Xaloptic Combi 50 microgram / 5 mg per ml Eye drops solution Lituania-Xalopticom 50 mikrogramu/5 mg / ml akiu lašai, tirpalas Letonia-Xalopticom 50 mikrogrami/5 mg / ml acu pilieni, škidums Polonia-Xaloptic Combi

România- Xaloptic Combi 50 micrograme/ml + 5mg/ml, picaturi oftalmice, solutie Republica Slovacia- Xaloptic Combi

Acest prospect a fost aprobat în Septembrie 2011.

Sharing

Prospecte.Net recomanda consultarea medicului inainte de orice tratament. Luati medicamente si suplimente numai la indicația medicului deoarece combinate sau in cantitati necontrolate sa dea efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale.

Acum esti aici: Home » Prospect Xaloptic Combi
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!