Prospect Zarzio –

Sharing

PROSPECT: INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR

Zarzio 30 MU/0,5 ml soluţie injectabilă sau perfuzabilă în seringă preumplută

Zarzio 48 MU/0,5 ml soluţie injectabilă sau perfuzabilă în seringă preumplută Filgrastim

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi acest medicament. –        Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

 • Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
 • Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.
 • Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

În acest prospect găsiţi:

 1. Ce este Zarzio şi pentru ce se utilizează
 2. Înainte să utilizaţi Zarzio
 3. Cum să utilizaţi Zarzio
 4. Reacţii adverse posibile
 5. Cum se păstrează Zarzio
 6. Informaţii suplimentare

      1.     CE ESTE ZARZIO ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

Zarzio conţine substanţa activă filgrastim. Acesta aparţine unui grup de proteine numite citokine şi este foarte asemănător cu factorul de stimulare a coloniilor formatoare de granulocite (G-CSF) produs de organism. Filgrastim stimulează măduva osoasă pentru a produce mai multe globule albe sanguine; acestea ajută corpul să lupte împotriva infecţiilor. Dacă numărul de globule albe sanguine este prea scăzut (neutropenie), riscul de infecţie creşte.

Chimioterapia anticanceroasă

Zarzio este utilizat pentru a reduce durata neutropeniei şi apariţia neutropeniei febrile (cu febră), care pot fi provocate de utilizarea chimioterapiei citotoxice anticanceroase la copii şi adulţi. Nu se utilizează la pacienţii cu leucemie granulocitară cronică (LGC) şi sindroame mielodisplazice (SMD).

Transplant de măduvă osoasă

Zarzio este utilizat pentru a reduce durata neutropeniei după chimioterapia în doze mari şi iradierea totală a organismului (radioterapie), urmate de transplant de măduvă osoasă, la copii şi adulţi care prezintă risc crescut de neutropenie severă prelungită.

Mobilizarea celulelor stem din sângele periferic

Zarzio este utilizat pentru a stimula măduva osoasă să elibereze (mobilizeze) celulele progenitoare din sângele periferic (CPSP, un tip de celule stem) în sânge, astfel încât acestea să poată, eventual, să crească şi să se dezvolte în toate tipurile de celule sanguine: globule albe, globule roşii şi trombocite.

Dacă sunteţi un pacient cu cancer, aceste CPSP vor fi scoase din organismul dumneavoastră şi reintroduse după ce efectuaţi chimioterapia şi/sau radioterapia. Deoarece chimioterapia şi/sau radioterapia pot deprima activitatea măduvei osoase, acest procedeu va facilita accelerarea procesului de recuperare a acesteia.

Dacă donaţi celule stem pentru altă persoană, CPSP vor fi extrase din sângele dumneavoastră şi administrate primitorului după ce i s-au administrat chimioterapia şi/sau radioterapia.

Neutropenie cronică severă

Zarzio este utilizat la copii şi adulţi pentru a creşte numărul de globule albe în sânge şi pentru a reduce apariţia şi durata infecţiilor legate de forme specifice de neutropenie cronică severă: congenitală (înnăscută), ciclică (recurentă) sau idiopatică (fără o cauză cunoscută). Neutropenia în infecţia cu HIV

Zarzio este utilizat pentru tratamentul neutropeniei persistente la pacienţi cu infecţie cu HIV avansată, pentru a reduce riscul infecţiilor bacteriene, când alte tratamente nu sunt adecvate.

 1. ÎNAINTE SĂ UTILIZAŢI ZARZIO

Nu utilizaţi Zarzio

 • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la filgrastim sau la oricare dintre celelalte componente ale Zarzio (enumerate la pct. 6 „Ce conţine Zarzio”).

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Zarzio Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră:

 • dacă aveţi osteoporoză
 • dacă aveţi anemie falciformă (o tulburare a globulelor roşii ale sângelui, care determină forma de seceră a globulelor roşii sanguine).
 • dacă aveţi afecţiuni specifice ale sângelui, cum sunt sindroamele mielodisplazice (SMD) sau leucemia granulocitară cronică (LGC).
 • dacă sunteţi donator pentru o altă persoană şi vi se administrează tratament cu anticoagulante (medicamente care diluează sângele) sau dacă aveţi probleme de sângerare.

Aveţi grijă deosebită la utilizarea altor produse care stimulează producţia de leucocite Zarzio face parte dintr-un grup de produse care stimulează producţia de leucocite. Medicul dumneavoastră trebuie să noteze întotdeauna în mod clar produsul pe care îl utilizaţi.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Sarcina şi alăptarea

Este important să-i spuneţi medicului dumneavoastră dacă sunteţi gravidă, credeţi că aţi putea fi gravidă sau plănuiţi să rămâneţi gravidă, deoarece medicul ar putea decide că nu trebuie să folosiţi acest medicament. Filgrastim ar putea afecta capacitatea dumneavoastră de a rămâne gravidă sau de a păstra sarcina.

Medicul dumneavoastră ar putea decide că nu trebuie să utilizaţi filgrastim dacă alăptaţi, deoarece nu se cunoaşte dacă acesta trece în laptele matern.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Zarzio nu are nicio influenţă asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Zarzio

Acest medicament conţine sorbitol (un tip de zahăr). Dacă vi s-a spus de către medicul dumneavoastră că aveţi intoleranţă la anumite categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

      3.      CUM SĂ UTILIZAŢI ZARZIO

Cantitatea de Zarzio de care aveţi nevoie depinde de greutatea dumneavoastră şi de afecţiunea pentru care sunteţi tratat.

Chimioterapia anticanceroasă

Doza uzuală este de 0,5 milioane unităţi (MU) pe kg greutate corporală zilnic. De exemplu, dacă cântăriţi 60 kg, doza dumneavoastră zilnică va fi de 30 MU. Prima doză nu trebuie administrată la mai puţin de 24 ore după chimioterapia citotoxică. Tratamentul dumneavoastră poate să dureze până la 14 zile. Cu toate acestea, pentru unele tipuri de boli poate fi necesar un tratament mai lung, de până la aproximativ o lună. Transplant de măduvă osoasă

Doza uzuală este de 1 MU pe kg greutate corporală zilnic. De exemplu, dacă cântăriţi 60 kg, doza dumneavoastră zilnică va fi de 60 MU. În mod normal vi se va administra prima doză la cel puţin 24 ore după chimioterapie, dar în decurs de 24 ore de la primirea transfuziei de măduvă osoasă. Ulterior, medicul dumneavoastră vă va testa sângele pentru a vedea cât de bine funcţionează tratamentul şi cât timp anume trebuie să dureze. Mobilizarea celulelor stem din sângele periferic

 • Dacă donaţi celule stem pentru dumneavoastră, doza uzuală este de 1 MU pe kg greutate corporală zilnic. Zarzio se va administra timp de 5 – 7 zile consecutiv. Tratamentul cu Zarzio trebuie menţinut până la ultima recoltare de celule stem.
 • Dacă donaţi celule stem pentru dumneavoastră după chimioterapie, doza uzuală este de 0,5 MU pe kg greutate corporală zilnic. Zarzio va fi administrat până când cea mai scăzută valoare aşteptată a numărului de globule albe sanguine este depăşită şi numărul acestor globule a revenit în limite normale.
 • Dacă sunteţi donator de celule stem pentru altă persoană, doza uzuală este de 1 MU pe kg greutate corporală zilnic. Tratamentul cu Zarzio va dura timp de 4 – 5 zile consecutiv.

Medicul dumneavoastră vă va efectua periodic teste de sânge pentru a determina cea mai bună perioadă de recoltare a celulelor stem.

Neutropenie cronică severă

Doza iniţială uzuală este cuprinsă între 0,5 şi 1,2 MU pe kilogram greutate corporală zilnic, în doză unică sau divizată. Medicul vă va testa sângele pentru a vedea cât de bine funcţionează tratamentul şi pentru a stabili care este cea mai bună doză pentru dumneavoastră. Pentru neutropenie este necesar tratament pe termen lung cu Zarzio.

Neutropenia în infecţia cu HIV

Doza uzuală iniţială este cuprinsă între 0,1 şi 0,4 MU pe kg greutate corporală zilnic. Medicul vă va testa sângele la intervale periodice, pentru a vedea cât de bine funcţionează tratamentul. Odată ce numărul de globule albe în sângele dumneavoastră a revenit la normal, este posibil să se reducă frecvenţa dozelor la mai puţin de o dată pe zi. Medicul dumneavoastră va continua să vă testeze periodic sângele şi vă va recomanda doza optimă pentru dumneavoastră. Poate fi necesar un tratament pe termen lung cu Zarzio pentru a menţine un număr normal de globule albe în sângele dumneavoastră.

Copii şi adolescenţi

Dozele recomandate sunt aceleaşi cu cele pentru adulţii cărora li se administrează chimioterapie.

Cum se utilizează Zarzio

Utilizaţi întodeauna Zarzio exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră, cu asistenta sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur. Acest medicament este administrat prin injectare în ţesut, imediat sub piele (injecţie subcutanată) sau prin perfuzie intravenoasă (“picurare”).

Medicul dumneavoastră ar putea decide că este mai convenabil pentru dumneavoastră să vă injectaţi singur Zarzio. Medicul dumneavoastră sau asistenta vă vor arăta cum să vă faceţi singur injecţiile. Nu încercaţi să vă faceţi singur injecţii dacă nu vi s-au oferit instrucţiuni despre cum să procedaţi. Instrucţiunile despre cum să vă faceţi singur injecţiile cu Zarzio pot fi găsite la sfârşitul acestui prospect.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Zarzio

Dacă aţi utilizat mai mult decât trebuie din Zarzio, contactaţi imediat asistenta, medicul sau farmacistul.

Dacă uitaţi să utilizaţi Zarzio

Dacă aţi uitat să luaţi o doză de Zarzio trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră pentru a stabili când trebuie să vă injectaţi doza următoare.

Dacă încetaţi să utilizaţi Zarzio

Medicul dumneavoastră vă va spune când puteţi înceta să utilizaţi Zarzio. Este normal să beneficiaţi de mai multe cure de tratament cu Zarzio.

      4.      REACŢII ADVERSE POSIBILE

Ca toate medicamentele, Zarzio poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Spuneţi imediat medicului dumneavoastră:

 • dacă prezentaţi tuse, febră şi dificultăţi ale respiraţiei, deoarece puteţi prezenta reacţii adverse pulmonare severe, de tipul pneumoniei şi insuficienţei respiratorii;
 • dacă prezentaţi dureri în partea superioară stângă a stomacului sau la nivelul vârfului umărului, deoarece acestea ar putea fi legate de o problemă la nivelul splinei;
 • dacă aveţi dificultăţi bruşte ale respiraţiei sau ameţeală, umflarea feţei sau gâtului, plăci urticariene sau erupţii trecătoare pe piele. Deoarece acestea pot reprezenta o reacţie alergică gravă, opriţi injectarea şi solicitaţi imediat asistenţă medicală.

Reacţiile adverse pot apărea cu anumite frecvenţe, definite după cum urmează:

 • foarte frecvente: afectează mai mult de 1 din 10 persoane • frecvente: afectează 1 – 10 persoane din 100:
 • mai puţin frecvente: afectează 1 – 10 persoane din 1000:
 • rare: afectează 1 – 10 persoane din 10000:
 • foarte rare: afectează mai mult de 1 persoană din 10000
 • cu frecvenţă necunoscută: care nu poate fi estimată din datele disponibile

Reacţii adverse foarte frecvente

 • durere osoasă, articulară şi musculară
 • creşteri ale concentraţiei acidului uric şi anumitor enzime în sânge
 • scăderi ale glucozei în sânge (glicemiei)
 • leucocitoză (număr anormal de mare al globulelor albe în sânge)
 • număr scăzut de trombocite (ceea ce creşte riscul de hemoragie sau învineţire)
 • număr scăzut de globule roşii (ceea ce face ca pielea să devină palidă şi poate determina slăbiciune şi senzaţie de lipsă de aer)
 • dureri de cap
 • hemoragie nazală
 • splină mărită

Reacţii adverse frecvente

 • diaree
 • durere la nivelul locului injectării
 • căderea părului
 • erupţii trecătoare pe piele
 • ficat mărit
 • inflamaţia vaselor de sânge de la nivelul pielii
 • pierderi ale calciului din oase (osteoporoză)
 • probleme cu splina

Reacţii adverse mai puţin frecvente

 • scăderea presiunii sângelui
 • reacţii de tip alergic, care includ anafilaxie (ameţeală, scăderea severă a tensiunii arteriale, dificultate în respiraţie), edem angioneurotic (umflare dureroasă a feţei sau gâtului), dificultate în respiraţie, scăderea tensiunii arteriale, erupţie trecătoare pe piele, erupţie urticariană; aceste reacţii pot apărea la începutul tratamentului sau pe parcursul acestuia
 • înrăutăţirea poliartritei reumatoide sau a simptomelor artritice
 • sânge sau proteine în urină

Reacţiile adverse rare

 • tulburări vasculare, inclusiv boală venoocluzivă (o boală care afectează ficatul) şi retenţie de

lichide, care poate determina umflarea membrelor

Reacţii adverse foarte rare

 • dificultăţi la urinare
 • sindromul Sweet (leziuni de culoarea prunei, umflate, dureroase, la nivelul membrelor, uneori pe faţă şi pe gât, însoţite de febră)
 • retenţie de lichide la nivelul plămânilor, sângerare la nivelul plămânilor, tuse cu sânge, lipsă de oxigen, inflamarea plămânilor (care poate determina senzaţie de lipsă de aer, tuse, temperatură crescută); în unele cazuri, aceasta poate avea drept rezultat insuficienţă respiratorie sau sindromul de detresă respiratorie al adultului (SDRA, o condiţie care provoacă scurtarea respiraţiei (senzaţie de lipsă de aer) la pacienţii foarte bolnavi), care poate duce la deces
 • crize de anemie falciformă (prăbuşirea bruscă, acută a globulelor roşii) la pacienţi cu anemie falciformă
 • ruptura splinei

Cu frecvenţă necunoscută:

 • respingerea măduvei osoase transplantate
 • durere şi edem al articulaţiilor, asemănător cu manifestările din gută (pseudogută)

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

      5.      CUM SE PĂSTREAZĂ ZARZIO

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Zarzio după data de expirare înscrisă pe cutie şi pe eticheta seringii după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A se păstra la frigider (2°C – 8°C).

Seringa poate fi scoasă din frigider şi lăsată la temperatura camerei (dar nu peste de 25°C), o singură dată pentru maxim 72 de ore. La sfârşitul acestei perioade, produsul nu trebuie pus înapoi în frigider şi trebui eliminat.

A se ţine seringa preumplută în cutie pentru a fi protejată de lumină.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

 1. INFORMAŢII SUPLIMENTARE

Ce conţine Zarzio

 • Substanţa activă este filgrastim.

Zarzio 30 MU/0,5 ml soluţie injectabilă sau perfuzabilă în seringă preumplută: fiecare seringă preumplută conţine 30 MU filgrastim în 0,5 ml, echivalent cu 60 MU/ml.

Zarzio 48 MU/0,5 ml soluţie injectabilă sau perfuzabilă în seringă preumplută: fiecare seringă preumplută conţine 48 MU filgrastim în 0,5 ml, echivalent cu 96 MU/ml.

 • Celelalte componente sunt acid glutamic, sorbitol (E420), polisorbat 80 şi apă pentru preparate injectabile.

Cum arată Zarzio şi conţinutul ambalajului

Zarzio este o soluţie injectabilă sau perfuzabilă limpede, incoloră până la uşor gălbuie, într-o seringă preumplută.

Zarzio este disponibil în ambalaje care conţin 1, 3, 5 sau 10 seringi preumplute cu ac de injectare, cu sau fără apărătoare de siguranţă pentru ac.

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi producătorul

Sandoz GmbH

Biochemiestrasse 10 A-6250 Kundl

Austria

Pentru orice informaţii despre acest medicament, vă rugăm să contactaţi reprezentanţii locali ai deţinătorului autorizaţiei de punere pe piaţă:

België/Belgique/Belgien Sandoz nv-saTél/Tel: +32 2 722 97 97Lietuva Sandoz Pharmaceuticals d.d filialasTel: +370 5 2636 038
България Представителство Сандоз д.д.Тел.: +359 2 970 47 47Luxembourg/Luxemburg Sandoz GmbHTel: +43 5338 200
Česká republika Sandoz s.r.o.Tel: +420 221 421 611Magyarország Sandoz Hungária Kft.Tel.: +36 1 430 2890
Danmark/Norge/Ísland/Sverige Sandoz A/STlf: +45 63 95 10 00Malta Sandoz GmbHTel: +43 5338 200
Deutschland Sandoz Pharmaceuticals GmbHTel: +49 8024 908 0Nederland Sandoz B.V.Tel: +31 36 52 41 600

      Eesti                                                                     Österreich

     Sandoz d.d. Eesti filiaal                                         Sandoz GmbH

     Tel: +372 665 2400                                               Tel: +43 5338 200

 

      Ελλάδα                                                                 Polska

Novartis (Hellas) A.E.B.E. Sandoz Polska Sp. z o.o. Τηλ: +30 210 281 17 12       Tel.: +48 22 549 15 00 ή

DEMO Ανώνυμος Βιομηχανική και Εμπορική

Εταιρεία

Тел.: +210 8161802

 

      España                                                                  Portugal

     Sandoz Farmacéutica, SA                                      Sandoz Farmacêutica Lda.

     Tel. +34 90 211 87 61                                           Tel: +351 21 924 19 11

        

      France                                                                  România

      Sandoz SAS                                                          S.C. Sandoz SRL

     Tél: +33 1 49 64 48 00                                          Tel: +40 265 208 120

        

      Ireland                                                                  Slovenija

     Novartis Ireland Limited                                       Lek farmacevtska družba d.d.

     Tel: +353 1 260 12 55                                          Tel: +386 1 580 21 11

 

      Italia                                                                    Slovenská republika

      Sandoz S.p.A.                                                      Sandoz d.d. – organizačná zložka

     Tel: +39 02 96541                                                Tel: +421 2 48 200 600

        

      Κύπρος                                                                 Suomi/Finland

      Διανοµέας Κύттου                                                Sandoz A/S

     Τηλέfωνο: +357 25372425                                   Puh/Tel: +358 9 85 20 20 30

 

      Latvija                                                                  United Kingdom

     Sandoz d.d. Pārstāvniecība Latvijā                        Sandoz Limited

     Tel: +371 67 892 006                                           Tel: +44 1276 69 8020

        

Acest prospect a fost aprobat în

Informaţii detaliate privind acest medicament sunt disponibile pe website-ul Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA): http://www.ema.europa.eu/.

———————————————————————————————————————-

Instrucţiuni privind modul de autoinjectare

Acest punct conţine informaţii despre cum să vă faceţi singuri injecţiile cu Zarzio. Este important să nu încercaţi să vă injectaţi singur, cu excepţia cazului în care aţi fost special instruit de către medicul dumneavoastră sau de către asistentă. Zarzio este furnizat cu sau fără apărătoare de siguranţă pentru ac şi medicul dumneavoastră sau asistenta vă vor arăta cum să îl utilizaţi. Dacă nu sunteţi sigur despre cum să faceţi injecţia sau dacă aveţi întrebări, cereţi ajutorul medicului dumneavoastră sau asistentei. Cum îmi fac singur injecţiile?

Trebuie să vă faceţi o injecţie în ţesutul de sub piele; aceasta este cunoscută sub numele de injecţie subcutanată. Medicul dumneavoastră sau asistenta vă vor spune cât de frecvent trebuie să vă faceţi injecţia.

De ce anume am nevoie?

Pentru a vă face singur o injecţie subcutanată aveţi nevoie de:

 1. o seringă nouă, preumplută cu Zarzio, cu sau fără apărătoare de siguranţă pentru ac.
 2. tampoane cu alcool sau un produs similar
 3. un recipient care nu poate fi perforat, pentru eliminarea seringilor utilizate, dacă folosiţi seringa preumplută cu Zarzio fără apărătoare de siguranţă pentru ac.

Ce trebuie să fac înainte de a-mi face o injecţie subcutanată cu Zarzio?

 1. Scoateţi ambalajul de Zarzio din frigider. Expunerea accidentală la temperaturi de congelare nu afectează în mod negativ stabilitatea Zarzio.
 2. Nu agitaţi ambalajul care conţine seringa preumplută.
 3. Verificaţi dacă este concentraţia corectă pentru doza pe care v-a prescris-o medicul dumneavoastră.
 4. Verificaţi data de expirare înscrisă pe cutie şi pe eticheta seringii (EXP). Nu utilizaţi dacă data a depăşit ultima zi a lunii menţionate.
 5. Verificaţi aspectul Zarzio. Acesta trebuie să fie limpede. Dacă este tulbure sau prezintă particule, nu trebuie să îl folosiţi.
 6. Pentru o injectare mai confortabilă, lăsaţi seringa preumplută timp de 30 minute la temperatura camerei sau ţineţi-o uşor în mână timp de câteva minute. Nu încălziţi Zarzio în niciun alt mod

(de exemplu, nu îl încălziţi la microunde sau în apă fierbinte)

 1. Nu scoateţi capacul din plastic al acului decât atunci când sunteţi gata să faceţi injecţia.
 2. Spălaţi-vă bine pe mâini.
 3. Găsiţi un loc confortabil, bine luminat şi puneţi la îndemână seringa, tampoanele cu alcool şi, dacă este necesar, recipientul care nu se poate perfora.

Cum să îmi pregătesc injecţia?

Înainte de a vă injecta Zarzio trebuie să faceţi următoarele:

 1. Scoateţi uşor capacul din plastic al acului fără să îl răsuciţi. Nu atingeţi acul sau nu împingeţi pistonul. 2. Ţineţi seringa cu acul îndreptat în sus, pentru a verifica dacă există bule de aer în seringă. Dacă există bule de aer, scoateţi tot aerul din seringă împingând pistonul cu atenţie, în sus (evitaţi să scoateţi lichid din seringă).
 2. Seringa are o scală pe rezervor. Împingeţi pistonul până la numărul (ml) de pe seringă care corespunde dozei de Zarzio pe care v-a prescris-o medicul.
 3. Verificaţi din nou pentru a vă asigura că în seringă se află doza corectă de Zarzio.
 4. Acum puteţi utiliza seringa preumplută.

Unde trebuie să mă injectez?

Cele mai potrivite locuri pentru a vă injecta sunt:

      –       partea superioară a coapselor; şi

      –       abdomenul, cu excepţia suprafeţei din jurul buricului

Schimbaţi locul de injectare în fiecare zi, pentru a evita riscul apariţiei durerii în unul dintre aceste locuri. Dacă vă face altcineva injecţia, acea persoană poate face injecţia pe partea din spate a braţelor dumneavoastră.

Cum să îmi fac injecţia?

 1. Dezinfectaţi pielea folosind un tampon cu alcool şi prindeţi pielea între degetul mare şi cel apărător, fără să strângeţi.
 2. Introduceţi acul sub piele la un unghi de aproximativ 45°, aşa cum v-au arătat asistenta sau medicul dumneavoastră.
 3. Împingeţi uşor pistonul pentru a vă asigura dacă nu a fost spart un vas de sânge. Dacă observaţi sânge în seringă, scoateţi acul şi reintroduceţi-l în alt loc.

Seringa preumplută fără apărătoare de siguranţă pentru ac

 1. Continuând să ţineţi pielea strânsă între degete, apăsaţi pistonul lent şi complet.
 2. După ce aţi injectat lichidul, scoateţi acul şi daţi drumul la piele.
 3. Puneţi seringa utilizată în recipientul pentru deşeuri. Utilizaţi fiecare seringă numai pentru o singură injecţie.

Seringa preumplută cu apărătoare de siguranţă pentru ac

 1. Continuând să ţineţi pielea strânsă între degete, apăsaţi pistonul încet, uniform, până când s-a administrat întreaga doză şi pistonul nu mai poate fi apăsat. Nu daţi drumul la piston!
 2. După ce aţi injectat lichidul, scoateţi acul în timp ce continuaţi să ţineţi pistonul apăsat şi apoi daţi drumul la piele.
 3. Daţi drumul pistonului. Apărătoarea de siguranţă a acului va acoperi acul rapid.
 4. Utilizaţi fiecare seringă numai pentru o singură injecţie.

Nu uitaţi

Dacă aveţi orice probleme, nu ezitaţi să cereţi ajutorul şi sfatul medicului dumneavoastră sau asistentei.

Aruncarea seringilor folosite

Seringile folosite trebuie eliminate în conformitate cu reglementările locale.

Seringa preumplută fără apărătoare de siguranţă pentru ac

 • Nu puneţi capacul înapoi pe seringile folosite.
 • Puneţi seringile folosite într-un recipient care nu se poate perfora şi nu lăsaţi acest recipient la îndemâna şi vederea copiilor.
 • Aruncaţi recipientul plin conform indicaţiilor medicului dumneavoastră, asistentei sau farmacistului.
 • Nu aruncaţi NICIODATĂ seringile folosite în coşul cu deşeuri menajere.

Seringa preumplută cu apărătoare de siguranţă pentru ac

–        Apărătoarea de siguranţă pentru ac previne înţeparea accidentală cu acul după utilizare, în consecinţă nu sunt necesare precauţii speciale privind eliminarea. Aruncaţi seringile conform indicaţiilor medicului dumneavoastră, asistentei sau farmacistului.

———————————————————————————————————————- Următoarele informaţii sunt destinate numai medicilor şi personalului medical:

Soluţia trebuie inspectată vizual înainte de folosire. Trebuie folosite doar soluţii limpezi, fără particule. Expunerea accidentală la temperaturi de congelare nu afectează în mod negativ stabilitatea Zarzio.

Zarzio nu conţine conservanţi: având în vedere riscul posibil de contaminare microbiană, seringile de Zarzio sunt numai de unică folosinţă.

Diluare înainte de administrare (opţional)

Dacă este necesar, Zarzio poate fi diluat cu soluţie perfuzabilă de glucoză 50 mg/ml (5%). Zarzio nu trebuie diluat cu soluţie de clorură de sodiu.

Nu se recomandă diluarea la o concentraţie finală < 0,2 MU/ml (2 μg/ml).

Pentru pacienţii cărora li se administrează filgrastim diluat la concentraţii < 1,5 MU/ml (15 μg/ml) trebuie adăugată albumină serică umană (ASU) până la o concentraţie finală de 2 mg/ml.

Exemplu: La un volum final de injectare de 20 ml, dozele totale de filgrastim mai mici de

30 MU (300 μg) trebuie administrate cu 0,2 ml din soluţia de albumină serică umană 200 mg/ml (20%) Ph. Eur, adăugată.

Atunci când este diluat cu soluţie de glucoză 50 mg/ml (5%), filgrastim este compatibil cu sticla şi cu o varietate de materiale plastice, incluzând polivinilclorură, poliolefin (un copolimer al polipropilenei şi polietilenei) şi polipropilenă.

După diluare: Stabilitatea chimică şi fizică a soluţiei în timpul utilizării, diluată pentru perfuzie, a fost demonstrată timp de 24 ore, la 2°C – 8°C. Din punct de vedere microbiologic, produsul trebuie utilizat imediat. Dacă nu este utilizat imediat, condiţiile şi perioada de păstrare în timpul utilizării sunt responsabilitatea utilizatorului şi în mod normal nu ar trebui să depăşească 24 ore la 2°C – 8°C, cu excepţia cazului în care diluarea a fost efectuată în condiţii aseptice controlate şi validate.

Utilizarea seringii preumplute cu apărătoare de siguranţă pentru ac

Apărătoarea de siguranţă pentru ac acoperă acul după injecţie, pentru a preveni leziunile prin înţeparea cu acul. Aceasta nu afectează funcţionarea normală a seringii. Apăsaţi pistonul încet, uniform, până când s-a administrat întreaga doză şi pistonul nu mai poate fi apăsat. În timp ce menţineţi pistonul apăsat, scoateţi seringa din pacient. Apărătoarea de siguranţă pentru ac va acoperi acul când se eliberează pistonul.

Utilizarea seringii preumplute fără apărătoare de siguranţă pentru ac

Administraţi doza conform protocolului standard.

Eliminare

Orice produs neutilizat sau material rezidual trebuie eliminat în conformitate cu reglementările locale.

Sharing

Acum esti aici: Home » Prospect Zarzio –