Prospect Zinnat 2010

Sharing

PROSPECT: INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR                  

Zinnat 125 mg, comprimate filmate

Zinnat 250 mg, comprimate filmate

Zinnat 500 mg, comprimate filmate

 

Cefuroximă

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi acest medicament.

–     Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

–     Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

–     Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

–     Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 

în acest prospect găsiţi:

–    Ce este Zinnat şi pentru ce se utilizează

–    înainte să utilizaţi Zinnat

–    Cum să utilizaţi Zinnat

–    Reacţii adverse posibile

–    Cum se păstrează Zinnat

–    Informaţii suplimentare

 

zinnat prospect
zinnat prospect

CE ESTE ZINNAT Şl PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ Zinnat

Zinnat conţine cefuroximă, care este un antibiotic aparţinând clasei cefalosporinelor. Antibioticele sunt utilizate pentru a omorî bacteriile sau germenii care determină infecţii.                                                                                                                                                                             

Medicul dumneavoastră v-a prescris acest medicament pentru infecţia dumneavoastră.                                                 

Zinnat poate fi utilizat pentru tratamentul:

 • infecţiilor urechii, sinusurilor şi gâtului;
 • infecţiilor aparatului respirator inferior, cum sunt bronşitele, pneumonia;
 • infecţiilor vezicii urinare, rinichilor şi căilor urinare;
 • infecţiilor pielii şi ţesuturilor moi (cum sunt furunculoze, impetigo – o infecţie pe piele);
 • stadiului precoce al bolii Lyme (transmisă prin înţepătura de căpuşă) şi prevenirea ulterioară a complicaţiilor tardive la adulţi şi adolescenţi.

 

ÎNAINTE SĂ UTILIZAŢI ZINNAT

Nu utilizaţi Zinnat

 • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la cefuroximă axetil sau la oricare dintre celelalte componente ale Zinnat (vezi punctul 6);
 • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la alte cefalosporine;
 • dacă aţi avut vreodată o reacţie alergică severă la orice antibiotic de tipul penicilinei.

 

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Zinnat

 • dacă aveţi diaree severă şi persistentă în timp ce utilizaţi sau după utilizarea-cefuroximei adresaţi-vă medicului dumneavoastră şinu utilizaţi medicamente pentru tratamentul diareei care inhibă peristaltismul;
 • dacă aveţi tulburări gastro-intestinale, cum sunt vărsături şi diaree. Este posibil ca medicamentul să se absoarbă în cantitate insuficientă în organism, iar medicul dumneavoastră vă va recomanda administrarea injectabilă de cefuroximă;
 • dacă prezentaţi febră şi vă simţiţi rău la scurt timp după administrarea cefuroximei pentru tratamentul bolii Lyme (acesta este un semn al reacţiei Jarisch-Herxheimer);
 • dacă luaţi, de asemenea, medicamente care scad aciditatea gastrică. Este posibil să se absoarbă o cantitate insuficientă de cefuroximă (vezi “Utilizarea altor medicamente”);
 • utilizarea de cefuroximă poate să crească riscul de a face infecţii determinate de alte tipuri de germeni. De exemplu, poate să apară infecţia cu Candida.
 • utilizarea prelungită a cefuroximei poate determina, de asemenea, dezvoltarea unor microorganisme rezistente (cum sunt enterococi, Clostridium difficile), care ar putea necesita întreruperea tratamentului.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă vreuna dintre situaţiile de mai sus este valabilă în cazul dumneavoastră.

 

 Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

în anumite cazuri, Zinnat poate influenţa modul în care acţionează alte medicamente. Aceasta este posibil în cazul în care Zinnat este utilizat împreună cu:

 • medicamente care scad aciditatea gastrică (medicamente pentru arsuri în capul pieptului);
 • anumite medicamente care previn sau tratează infecţiile (antibiotice), cum sunt tetraciclinele, macrolidele, cloramfenicolul, aminoglicozidele;
 • probenecid (un medicament pentru gută şi alte afecţiuni). Luând acest medicament în acelaşi timp cu cefuroximă pot să apară concentraţii mai mari şi mai persistente ale cefuroximei în sânge;
 • medicamente care elimină apa din organism (diuretice);
 • anumite medicamente utilizate în tratamentul infecţiilor fungice (amfotericină);
 • Zmnat poate influenţa rezultatul anumitor teste, cum sunt testele de determinare a glucozei (zahărului) în sânge sau urină şi testele de determinare a unor substanţe în sânge (testul Coombs).

Informaţi-I pe medicul dumneavoastră sau pe farmacist dacă utilizaţi comprimate contraceptive. Similar altor antibiotice, aţi putea avea nevoie de măsuri suplimentare de contracepţie.

 

Utilizarea Zinnat cu alimente şi băuturi

Utilizaţi acest medicament după mese, deoarece se absoarbe mai uşor.

 

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament

Dacă răspunsul dumneavoastră este “da” la oricare din întrebările de mai jos, informaţi-l pe medicul dumneavoastră înainte de a utiliza acest medicament:

–     dacă sunteţi gravidă sau vreţi să rămâneţi gravidă; deşi nu se cunosc efectele dăunătoare fătului, acest medicament trebuie administrat la gravide doar dacă este absolut necesar.

–     dacă alăptaţi; acest medicament nu trebuie administrat femeilor care alăptează, deoarece cantităţi mici de substanţă trec în laptele matern. Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Deoarece acest medicament poate provoca ameţeli, trebuie să fiţi precauţi în cazul în care conduceţi vehicule şi folosiţi utilaje.

 

 Informaţii importante privind unele componente ale Zinnat

Zinnat comprimate filmate conţine p-hidroxibenzoat de metil (E 218) şi p-hidroxibenzoat de propil (E 216) şi poate provoca reacţii alergice (chiar întârziate).

 

 CUM SĂ UTILIZAŢI ZINNAT

Utilizaţi întotdeauna Zinnat exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Doza recomandată de către medicul dumneavoastră depinde de tipul infecţiei şi de cât de severă este infecţia. Comprimatele trebuie luate după mese, deoarece acest lucru îmbunătăţeşte absorbţia cefuroximei în organismul dumneavoastră. Dozele recomandate sunt prezentate mai jos. Totuşi, medicul dumneavoastră poate să vă prescrie o doză diferită.

Doza uzuală este:

 Adulţi şi adolescenţi

Pentru infecţiile tractului respirator superior, cum sunt amigdalita, otita medie, sinuzita şi faringita: un comprimat 250 mg Zinnat sau 500 mg Zinnat de două ori pe zi, timp de 5-10 zile.

Pentru infecţiile aparatului respirator inferior, cum este bronşita: un comprimat Zinnat 250 mg de două ori pe zi timp de 5-10 zile.

Pentru infecţii mai grave ale aparatului respirator inferior, cum este pneumonia: un comprimat 500 mg Zinnat de două ori pe zi timp de 5-10 zile.

Pentru infecţiile vezicii urinare: un comprimat 125 mg Zinnat sau 250 mg Zinnat de două ori pe zi timp de 7-1 CTzîleT

Pentru infecţii ale rinichilor şi căilor urinare: un comprimat de 250 mg Zinnat de 2 ori pe zi.

Pentru infecţii ale pielii: un comprimat 250 mg Zinnat sau 500 mg Zinnat de două ori pe zi, timp de 5-10 zile.

Pentru tratamentul stadiului precoce al bolii Lyme: un comprimat 500 mg Zinnat de două ori pe zi, timp de 20 zile.

 

Copii cu vârsta cuprinsă între 6 şi 12 ani

Pentru indicaţiile menţionate mai sus: un comprimat 125 mg Zinnat sau 250 mg Zinnat de două ori pe zi, timp de 5-10 zile.

Pentru otita medie acută: un comprimat 250 mg Zinnat de două ori pe zi timp de 5-10 zile.

Pentru copii cu vârsta sub 6 ani se recomandă alte forme farmaceutice de cefuroximă.

Nu există experienţă privind utilizarea cefuroximei la copii cu vârsta sub 3 luni.

Uneori, poate fi necesar ca medicul dumneavoastră să vă crească doza.

Tratamentul va dura, de obicei, 7 zile dar poate fi mai lung în cazul infecţiilor severe.

Este foarte important să luaţi Zinnat toată perioada recomandată de medicul dumneavoastră. Nu întrerupeţi tratamentul cu Zinnat chiar dacă vă simţiţi mai bine. Este posibil ca Zinnat să nu fi omorât toate bacteriile şi să începeţi să vă simţiţi rău, din nou. Comprimatele pot fi înghiţite cu apă dacă este necesar şi acţionează mai bine dacă le utilizaţi după masă.

Dacă aceste comprimate nu pot fi înghiţite de copilul dumneavoastră, nu sfărâmaţi comprimatele. Cereţi mai bine de la medic o reţetă pentru Zinnat suspensie orală.

 

 

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Zinnat

Nu luaţi o doză de medicament mai mare decât v-a recomandat medicul dumneavoastră.

Dacă aţi utilizat mai multe comprimate filmate decât cele recomandate de medicul dumneavoastră şi nu vă simţiţi bine sau sunteţi îngrijorat, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau mergeţi la departamentul de urgenţă al celui mai apropiat spital. Luaţi acest prospect sau medicamentul cu dumneavoastră, astfel încât medicul să ştie ce aţi luat.

 

Dacă uitaţi să utilizaţi Zinnat

Dacă uitaţi să luaţi o doză, nu vă îngrijoraţi. Luaţi doza imediat ce vă aduceţi aminte. Apoi, continuaţi după orarul obişnuit.

Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 

 REACŢII ADVERSE POSIBILE Zinnat

Ca toate medicamentele, Zinnat poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Dacă trebuie să vi se efectueze analize de sânge, informaţi-l pe medicul dumneavoastră dacă utilizaţi Zinnat, deoarece antibioticele pot modifica rezultatele testelor de sânge.

Dacă aveţi oricare dintre următoarele reacţii adverse, nu întrerupeţi tratamentul, dar informaţi-l pe medicul dumneavoastră:

–     urticarie, decolorarea sau descuamarea pielii;

–     dureri de cap;

–     forme uşoare de diaree sau greaţă;

–     apariţia vânătăilor mai uşor decât de obicei;

Dacă aveţi vreunul din următoarele simptome, întrerupeţi tratamentul şi informaţi-l pe medicul dumneavoastră cât mai curând posibil:

–     forme grave de diaree sau greaţă, sau dureri severe la nivelul stomacului;

–     sângerări la nivelul rectului;

–     dacă pielea sau albul ochilor se colorează în galben.

Anumite persoane pot fi alergice la medicamente. Dacă aveţi oricare dintre următoarele simptome imediat după ce utilizaţi Zinnat, întrerupeţi tratamentul şi informaţi-l imediat pe medicul dumneavoastră sau contactaţi departamentul de urgenţă al celui mai apropiat spital:

–     apariţia bruscă a respiraţiei şuierătoare şi dureri sau senzaţie de constricţie toracică;

–     umflarea pleoapelor, feţei, buzelor sau gâtului;

–     erupţii pe tot corpul.

Dacă aveţi orice alt simptom pe care nu îl înţelegeţi, spuneţi-i medicului dumneavoastră.

Dacă sunteţi tratat pentru boala Lyme, tratamentul cu antibiotice determină din partea organismului, o reacţie de scurtă durată, care nu este dăunătoare şi constă în oboseală, frisoane şi tremurături şi apare la 2-4 ore de la începutul tratamentului cu antibiotice. Reacţiile adverse sunt clasificate după următoarele frecvenţe:

Foarte frecvente:

care afectează mai mult de 1 pacient din 10

 

Frecvente:

care afectează mai puţin de 1 din 10 pacienţi

 

Mai puţin frecvente:

care afectează mai puţin de 1 din 100 pacienţi

 

Rare:

care afectează mai puţin de 1 din 1000 pacienţi

 

Foarte rare:

afectează mai puţin de 1 din 10000 pacienţi

 

Cu frecventă necunoscută

care nu poate fi estimată din datele disponibile

 

Reacţii adverse frecvente

–     candidoză,

–     creşterea numărului unor celule albe din sânge (eozinofile),

–     durere de cap,

–     ameţeli,

–     diaree,

–     greaţă,

–     dureri abdominale,

–     creşteri trecătoare ale valorilor serice ale unor enzime ale ficatului.

Reacţii adverse mai puţin frecvente

–     scăderea numărului unor celule albe din sânge (leucopenie, trombocitopenie),

–     rezultate fals pozitive ale testului Coombs,

–     erupţie trecătoare pe piele,

–     vărsături.

Reacţii adverse rare

–     urticarie,

–     prurit,

–     colită pseudomembranoasă.

 

Reacţii adverse foarte rare                                                                                                                

–     scăderea numărului unor celule roşii din sânge (anemie tiemolitică),

–     febră determinată de medicament,

–     boala serului,

–     anafilaxie,

–     colorarea în galben a pielii şi a albului ochilor (icter),

–     hepatită,

–     eritem polimorf,                                                    

–     sindrom Stevens-Johnson,

–     necroliză epidermică toxică.                                                                               

Alte reacţii adverse au fost raportate, în special, la pacienţii cu funcţie renală afectată: nervozitate, nelinişte, confuzie, cresteri ale concentraţiilor plasmatice ale creatininei şi ureei, nefrită interstiţială acută.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 

Cum se pastreaza Zinnat

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor. .

Nu utilizaţi Zinnat după data de expirare înscrisă pe ambalaj, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A se păstra la temperaturi sub 30°C, în ambalajul original.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere.

întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

 

6. INFORMAŢII SUPLIMENTARE

Ce conţine Zinnat 125 mg

–     Substanţa activă este cefuroxima axetil. Un comprimat filmat conţine cefuroximă 125 mg sub formă de cefuroximă axetil 150,36 mg.

–     Celelalte componente sunt: nucleu – celuloză microcristalină, croscarmeloză sodică (tip A), laurilsulfat de sodiu, ulei vegetal hidrogenat, dioxid de siliciu coloidal anhidru; film – hipromeloză, propilenglicol, p-hidroxibenzoat de metil (E 218), p-hidroxibenzoat de propil (E 216), dioxid de titan (E171), benzoat de sodiu.

Ce conţine  Zinnat 250 mg

–     Substanţa activă este cefuroxima axetil. Un comprimat filmat conţine cefuroximă 250 mg sub formă de cefuroximă axetil 300,72 mg.

–     Celelalte componente sunt: nucleu – celuloză microcristalină, croscarmeloză sodică (tip A), laurilsulfat de sodiu, ulei vegetal hidrogenat, dioxid de siliciu coloidal anhidru; film – hipromeloză, propilenglicol, p-hidroxibenzoat de metil (E 218), p-hidroxibenzoat de propil (E 216), dioxid de titan (E171), benzoat de sodiu.

Ce conţine Zinnat 500 mg

–     Substanţa activă este cefuroxima axetil. Un comprimat filmat conţine cefuroximă 500 mg sub formă de cefuroximă axetil 601,44 mg.

–     Celelalte componente sunt: nucleu – celuloză microcristalină, croscarmeloză sodică (tip A), laurilsulfat de sodiu, ulei vegetal hidrogenat, dioxid de siliciu coloidal anhidru; film – hipromeloză, propilenglicol, p-hidroxibenzoat de metil (E 218), p-hidroxibenzoat de propil (E 216), dioxid de titan (E171), benzoat de sodiu.

–      

Cum arată Zinnat şi conţinutul ambalajului

Zinnat 125 mg

Comprimate filmate ovale, biconvexe, de culoare albă sau aproape albă, marcate cu logo “GXES5” pe cealaltă faţă. Zinnat 250 mg

Comprimate filmate ovale, biconvexe, de culoare albă sau aproape albă, marcate cu logo “GXES7” pe cealaltă faţă. Zinnat 500 mg

Comprimate filmate ovale, biconvexe, de culoare albă sau aproape albă, marcate cu logo “GXEG2” pe cealaltă faţă. Zinnat este ambalat în cutii cu un blister a 10 comprimate filmate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă Zinnat

Glaxo Wellcome UK Ltd.

Glaxo Wellcome House, Berkeley Avenue, Greenford, Middlesex, UB6 0NN, Marea Britanie

Producători Zinnat

GlaxoSmithKline Manufacturing SpA

Via Allessandro Fleming 2, 37135 Verona, Italia

Glaxo Operations UK Limited (trading as Glaxo Wellcome Operations) Harmire Road, Barnard Castle, County Durham, DL 12 8DT Marea Britanie

în plus, numai pentru Zinnat 125 mg GlaxoSmithKline Pharmaceuticals SA 189 Grunwaldzka Street 60-322 Poznan, Polonia

Acest prospect a fost aprobat în Ianuarie 2010

 

 

Sharing

Prospecte.Net recomanda consultarea medicului inainte de orice tratament. Luati medicamente si suplimente numai la indicația medicului.
Toate medicamentele, si chiar suplimentele alimentare care combinate sau in cantitati necontrolate sa dea efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient, el trebuie coroborat cu date reale. Unele medicamente pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. Prospecte.Net nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor. Prospecte.Net este un site de consultare si nicidecum unul de tratament.

Acum esti aici: Home » Prospect Zinnat 2010