Category Archives: Medicamente & Naturiste I

Prospecte de medicamente si produse naturiste utile in viata de zi cu zi – Prospecte ce incep cu litera I

Iritumomab – Limfom non Hodgkin

Iritumomab
Actiune terapeutica: Antineoplazic
Categorie de risc pentru sarcina: D

MOD DE ACTIUNE

T ½ al Y-90: 30 h. Administrarea ibritumomabului este urmata de o depletie sustinuta de limfocite B. Nivelele serice medii ale IgG si IgA raman în limite normale pe toata perioada depletiei de limfocite B. Insa nivelul mediu al IgM scade sub limite normale dupa terminarea tratamentului, revenind la normal în 6 luni.

INDICATII

Limfom non Hodgkin refractar la rituximab. Ibritumomab reprezinta o parte dintr-o terapie ce include mai intai administrarea de rituximab in perfuzie, urmata de ibritumomab injectabil. Acest tratament se repeta la 7-9 zile dupa incheierea primului ciclu.

CONTRAINDICATII

Hipersensibilitate de tip I sau reactii anafilactice la proteine murinice sau la orice alta parte a produsului, inclusiv la rituximab, clorura de ytriu sau indiu. Alaptare. Afectare a maduvei osoase.

PRECAUTII

Au aparut decese în 24 de ore de la administrarea de rituximab în perfuzie. Moartea a fost asociata cu o reactie la medicamentul administrat în perfuzie, incluzand simptome de hipoxie, infiltrate pulmonare, SDRA, IM, fibrilatie ventriculara sau soc cardiogen. Aproximativ 80% din cazuri au fost asociate cu prima infuzie. Se intrerupe administrarea de rituximab, In-111 ibritumomab si Y-90 ibritumomab la pacientii care au prezentat reactii adverse severe la perfuzia acestora ; se administreaza tratament.

Administrarea de Y-90 ibritumomab da citopenie severa la majoritatea pacientilor ; nu se administreaza tratamentul la pacienti cu afectare în procent de 25% sau mai mult a maduvei limfocitare sau cu afectare a maduvei osoase. Doza prescrisa si administrata de Y-90 ibritumomab nu ar trebui sa depaseasca o valoare maxima admisa de 32 mCi (118 MBq). Se folosesc cu grija medicamentele care altereaza functia plachetara sau coagularea dupa o terapie cu ibritumomab; se umareste cu atentie evolutia pacientilor ce primesc acest tratament. Siguranta si eficienta administrarii nu au fost demonstrate la copii.

 


 

 

EFECTE ADVERSE

 

La perfuzie: hipotensiune, angioedem, hipoxie, bronhospasm, infiltrat pulmonar, SDRA, infarct miocardic, fibrilatie ventriculara, soc cardiogenic, moarte. Hematologic: citopenii severe, prelungite, inclusive trombocitopenie si neutropenie; anemie, echimoze, pancitopenie. CV: hemoragie, inclusiv hemoragie cerebrala severa, infectii severe, hipotensiune, tahicardie. GI: G&V, diaree, constipatie, melena, hemoragii digestive, hematemeza. SNC: ameteala, anorexie, anxietate, cefalee, insomnii, encefalopatie, hematom subdural. Respirator: tuse accentuata, dispnee, rinita, bronhospasm, epistaxis, apnee, edem pulmonar, embolie pulmonara. Musculoscheletic: artralgii, mialgii, artrita. Dermatologic: urticarie, transpiratii, petesii, prurit. Infectioase: infectii ale tractului urinar, neutropenie febrila, sepsis, pneumonie, celulita, colita, diaree, osteomielita. Infectii grave, incluzand sepsis, empiem, pneumonie, neutropenie febrile. Altele: reactii alergice (bronhospasm, angioedem), edeme periferice, astenie, infectii, frisoane, febra, durere, lombalgii, hemoragie vaginala.

 


 

 

DOZAJ – MOD DE ADMINISTRARE

 

IV
Limfom non-Hodgkin

Pasul 1: se administreaza rituximab, 250 mg/m² IV la un debit initial de 50 mg/h. Nu se amesteca sau dilueaza rituximabul cu alte medicamente. Daca nu apar hipersensibilitate sau reactiile post-infuzionale, se creste debitul administrarii cu 50 mg/h la fiecare 30 min, pâna la un maxim de 400 mg/h. daca apar reactii de hipersensibilitate sau post-infuzionale se intrerupe temporar administrarea. Apoi, intr-un interval de 4 h de la administrarea dozei de rituximab, se injecteaza 5 mCi (1.6 mg anticorp-doza totala) de In-111 ibritumomab pe o perioada de timp de 10 min. Pasul 2: se initiaza pasul 2 la 7-9 zile dupa primul pas. Se administreaza rituximab, 250 mg/m² IV la un debit initial de 100 mg/h. Se creste cu 100 mg/h la intervale de 30 min, pâna la un maxim de 400 mg/h. Apoi, intr-un interval de 4 h de la terminarea administrarii dozei de rituximab, se injecteaza IV Y-90 ibritumomab, pe o perioada de 10 min, 0.4 mCi/kg pentru pacientii cu o valoare a trombocitelor mai mare de 150000/mm³ si 0.3 mCi/kg pentru pacienti cu o valoare trombocitara între 100000 si 149000/mm³. Doza administrata de Y-90 ibritumomab nu trebuie sa depaseasca o valoare maxima de 32 mCi (1,184 MBq), indiferent de greutatea pacientului.

 


 

 

OBSERVATII PENTRU PACIENT – FAMILIE

 

Aceasta terapie se administreaza în limfomul non-Hodgkin refractar sau recidivant. Consta în administrarea a doua doze într-un interval de o saptamâna. Vârstnicii sunt mai sensibili la tratament. Se folosesc contraceptive în timpul tratamentului si pentru 12 luni dupa terminarea acestuia. Pacienul trebuie sa fie constient de riscurile pe care le implica administrarea tratamentului.

 


 

 

 

Acum se mai citeste

Vezi ce fel de Diete ti se potriveste ...

Poti sa vezi si de un Tratament naturist alternativ

Interferon gama-1b – Osteoporoza maligna

Interferon gama-1b
Actiune terapeutica: Imunomodulator
Categorie de risc pentru sarcina: C

MOD DE ACTIUNE

Prezinta activitate fagocitara intensa, putând genera, inclusiv, metaboliti toxici de oxigen în interiorul fagocitelor. Interferonul gama interactioneaza functional cu alte molecule de interleukine (de ex. interleukina-2); toate interleukinele fac parte dintr-un complex – reteaua de limfokine reglatoare. Dupa administrare SC, se absoarbe lent. T ½: 5,6 h. Nivel plasmatic maxim dupa administrare SC: 7 h.

INDICATII

Scaderea frecventei si intensitatii unor infectii associate bolilor granulomatoase cronice. Încetinirea progresiei bolii si aparitia osteoporozei maligne.

Continue reading Interferon gama-1b – Osteoporoza maligna

Acum se mai citeste

Vezi ce fel de Diete ti se potriveste ...

Poti sa vezi si de un Tratament naturist alternativ

Interferon alfa-n3 – Verucozitati Genitale sau Veneriene

Interferon alfa-n3
Actiune terapeutica: Antineoplazic
Categorie de risc pentru sarcina: C
MOD DE ACTIUNE

Se leaga de receptorii aflati pe suprafata celulelor, inhibând astfel replicarea virala, suprimând proliferarea celulara. De asemenea, prezinta efect imunomodulator exprimat prin fagocitarea realizata de macrofage, citotoxicitate limfocitara si cresterea exprimarii antigenelor leucocitare. Dupa administrarea intralezionala, nivelele serice ale interferonului alfa-n3 sunt nedetectabile

INDICATII

Tratamentul intralezional al verucozitatilor genitale sau veneriene determinate de Condylomata acuminata la pacientii cu vârsta peste 18 ani.

Continue reading Interferon alfa-n3 – Verucozitati Genitale sau Veneriene

Acum se mai citeste

Vezi ce fel de Diete ti se potriveste ...

Poti sa vezi si de un Tratament naturist alternativ

Ibutilid – Post-chirurgie Cardio-vasculara

Ibutilid
Actiune terapeutica: Antiaritmic
Categorie de risc pentru sarcina: C

MOD DE ACTIUNE

Agent antiaritmic de clasa III. Creste durata potentialului de actiune atrial si ventricular si a perioadei refractare. Determina si o prelungire a intervalului QT, efect ce tine de doza administrata. Legare de proteinele plasmatice: 40%. T ½: 6 h. Mai mult de 80% se excreta urinar si aprox. 20% prin fecale.

INDICATII

Conversie rapida a fibrilatiei atriale sau a flutterului atrial cu debut recent la ritm sinusal. Trebuie stabilit daca beneficiile terapiei cu ibutilid fumarat depasesc riscurile administrarii acestuia. Se foloseste la pacienti post-chirurgie cardio-vasculara.

CONTRAINDICATII

Folosirea anumitor antiaritmice din clasa I a (disopiramida, chinidina, procainamida) si a unor antiaritmice din clasa III (amiodarona si sotalol) concomitent cu ibutilidul sau pâna la 4 h post-administrare.

Continue reading Ibutilid – Post-chirurgie Cardio-vasculara

Acum se mai citeste

Vezi ce fel de Diete ti se potriveste ...

Poti sa vezi si de un Tratament naturist alternativ

Imipramina – Enurezis Depresie

Imipramina
Actiune terapeutica: Antidepresiv triciclic
Categorie de risc pentru sarcina: B
MOD DE ACTIUNE

Efecte anticolinergice si sedative moderate; efecte marcate de hipotensiune ortostatica. Este transformat în metabolitul sau activ, dimetilimipramina (desipramina). Nivelul plasmatic: 200-350 ng/mL. T ½: 11-25 h. Timpul pâna la nivele de platou: 2-5 zile.

INDICATII

Simptome de depresie; depresia endogena raspunde mai usor la tratament. Enurezis la copii de 6 ani sau mai mari.

 

PRECAUTII

 

Doza zilnica se administreaza în priza unica inainte de cucare. In enurezis, medicamentul e mai eficient în schema: 25 mg dupa-amiaza, 25 mg la culcare. Copiii cu recurente dupa intreruperea tratamentului pot sa nu raspunda la reluarea terapiei. Ajustarea gradata a dozei poate preveni tendinta la recadere.

Continue reading Imipramina – Enurezis Depresie

Acum se mai citeste

Vezi ce fel de Diete ti se potriveste ...

Poti sa vezi si de un Tratament naturist alternativ

Imunoglobulina anti D – Nou Nascuti

Imunoglobulina
anti D (Rho)

Actiune terapeutica:
Imunosupresiv
Categorie de risc pentru sarcina:
C
Denumire comerciala:
BayRho-D Full Dose, RhoGAM, WinRho SDF, MICRhoGAM

 

MOD DE ACTIUNE

Fractiune de Ig G sterila ce contine anticorpi
anti D (Rho) utilizate in prevenirea imunizarii Rh. Solutiile sunt obtinute
din plasma umana ce contine Ig antiD. O doza de RhoGAM contine aproximativ
300 µg anti D suficient incat sa suprime rasunsul imun determinat
de 15 ml de sange Rh pozitiv.

Suprima raspunsul imun al persoanelor
neexpuse la D (Rho), persoanele Rh-negative dupa expunerea la hematii
Rh pozitive. Izoimunizarea prin supresia Rh scade posibilitatea de sindrom
hemolitic la fetusul Rho (D) antigen-pozitiv la sarcini în curs
si la cele viitoare.

INDICATII

Prevenirea sindromului hemolitic Rh la nou nascut (adminstrat la mama
la 72 h de la nasterea unui copil Rho (D)-pozitiv). Prevenirea izoimunizarii
la persoanele Rho (D)-negative la care s-a facut transfuzie cu masa
eritrocitara sau produse din sânge cu eritrocite Rho (D)-pozitive.

WinRho SDF. Supresia izoimunizarii Rh la femei Rho
(D)-negative în interval de 72 h dupa un avort spontan sau indus,
amniocenteza, biopsie corionica, sarcina tubara rupta, trauma abdominala,
hemoragie transplacentara sau în evolutia normala a unei sarcini
exceptând situatiile în care fatul sau tatal sunt Rho (D)-negativi.
Supresia izoimunizarii Rh la copii de sex feminin si femeile adulte
în perioada fertila Rho (D)-negative care au primit transfuzie
cu hematii Rho (D)-pozitive.

Tratament la copii Rho (D)-pozitivi nesplenectomizati
cu purpura trombocitopenica imuna acuta sau cronica, adulti cu purpura
trombocitopenica imuna cronica sau copii sau adulti cu purpura trombocitopenica
imuna secundara infectiei HIV în situatiile ce necesita suplimente
plachetare pentru prevenirea unei hemoragii excesive.

Continue reading Imunoglobulina anti D – Nou Nascuti

Acum se mai citeste

Vezi ce fel de Diete ti se potriveste ...

Poti sa vezi si de un Tratament naturist alternativ

Isradipina – Hipertensiune Esentiala HTA

Isradipina
Actiune terapeutica: Antihipertensiv
Categorie de risc pentru sarcina: C
MOD DE ACTIUNE

Reduce rezistenta periferica ducând la o scadere a TA si o crestere minora a AV de repaus. La pacientii cu functie cardiaca normala, medicamentul reduce postsarcina ducând la o crestere a DC. Provoaca o usoara alungire a intervalului QT, o usoara crestere a DC si o usoara scadere a contractibilitatii miocardice.

Se absoarbe bine din tractul GI si sufera o metabolizarea importanta la primul pasaj hepatic. Nivele plasmatice maxime: 1 ng/mL dupa 1,5 h. Se leaga în proporie de 95% de proteine plasmatice.

Debut: 2-3 h. Alimentele cresc timpul pâna la atingerea efectului maxim cu aproximativ 1 h, desi nu modifica biodisponibilitatea. Pentru capsule, efectul antihipertensiv apare de obicei la 2-3 h cu un raspuns maxim la 2-4 saptamâni. Pentru capsulele cu eliberare tardiva, efectul antihipertensiv apare la 2 h, cu un raspuns maxim la 8-10 h si o scadere a TA ce se mentine timp de 24 h. T ½, initial: 1,5-2 h; terminal, 8 h. Se metabolizeaza complet în ficat cu 60-65% excretat prin rinichi si 25-30% prin fecale. Efectul maxim poate apare dupa 2-4 saptamâni.

INDICATII

Hipertensiune esentiala, singur sau în combinatie cu diuretice tiazidice.

 

CONTRAINDICATII

Lactatia.

 

PRECAUTII

Siguranta si eficacitatea administrarii la copii nu a fost determinata. Folositi cu precautie la pacientii cu ICC, în special la cei ce primesc blocanti beta-adrenergici. Biodisponibilitatea creste la cei peste 65 de ani, în disfunctiile hepatice si în disfunctiile renale usoare.

Pastrati medicamentul într-un recipient bine închis, ferit de lumina.

Continue reading Isradipina – Hipertensiune Esentiala HTA

Acum se mai citeste

Vezi ce fel de Diete ti se potriveste ...

Poti sa vezi si de un Tratament naturist alternativ

Inamrinona – Insuficienta Cardiaca Congestiva

Inamrinona
Actiune terapeutica: Agent inotropic
Categorie de risc pentru sarcina: C

MOD DE ACTIUNE

Produce o crestere a DC, ca urmare a cresterii fortei de contractie a inimii, probabil prin inhibarea fosfodiesterazei AMPc, crescând astfel nivele celulare de AMPc. Reduce presarcina si postsarcina prin efect vasodilatator direct asupra musculaturii netede vasculare. Timpul pâna la efectul maxim:10 min. T ½, eliminare, dupa administrare rapida IV: 3, 6 h; dupa perfuzie IV: 3,6 h. Nivelul plasmatic de platou: 2,4 µg/mL prin mentinerea unei perfuzii de 5-10 µg/kg/min. Durata: 30 min-2 h, în functie de doza. Excretat în principal în urina atât în forma nemodificata cât si ca metaboliti. Copiii au un volum de distributie mai mare si o eliminare scazuta.

INDICATII

Insuficienta cardiaca congestiva (terapie pe termen scurt la pacientii ce nu raspund la digitalice, diuretice si/sau vasodilatatoare). Poate fi folosit la pacientii digitalizati.

Continue reading Inamrinona – Insuficienta Cardiaca Congestiva

Acum se mai citeste

Vezi ce fel de Diete ti se potriveste ...

Poti sa vezi si de un Tratament naturist alternativ