Rifapentina

 

Rifapentina

Actiune terapeutica: Antituberculos

Categorie de risc pentru sarcina: C


 

MOD DE ACTIUNE

Actiune similara cu a rifampicinei. Bactericid asupra organismelor extra si intracelulare. Alimentele cresc absorbtia. Concentratia maxima plasmatica: 5-6 h. Platoul se atinge dupa 10 zile la doze de 600 mg/zi. Metabolizat la un metabolit activ. Ambele se leaga intens de proteinele plasmatice. T ½: 13,2 h pentru medicamentul de baza; 13,4 h pentru metabolitul activ. Excretat în fecale (70%) si urina (17%).


 

INDICATII

Tuberculoza pulmonara. Trebuie folosit cu cel putin înca un antituberculos.


 

CONTRAINDICATII

Hipersensibilitate la o alta rifampicina (de ex. rifampicina, rifabutina), lactatia.

Citeste acum...
Prospect Rudivax

 

PRECAUTII

Organismele rezistente la o alta rifamicina, sunt probabil rezistente si la rifapentina. Folositi cu precautie la pacientii cu teste hepatice modificate, afectiuni hepatice. Siguranta si eficienta nu au fost stabilite la copiii mai mici de 12 ani.


 

EFECTE ADVERSE

GI: G&V, anorexie, dispepsie, diaree, hemoptizie. SNC: cefalee, ameteala. GU: piurie, proteinurie, hematurie. Dermatologic: rash, acnee, rash maculopapulos. Hematologic: neutropenie, limfopenie, anemie, leucopenie, trombocitoza. Diverse: hiperuricemie, hipertensiune, prurit, artralgii, durere, colorare în rosu a tesuturilor si fluidelor organismului.


 

DOZAJ – MOD DE ADMINISTRARE

Tablete 

TBC, faza intensiva 

600 mg (4 tablete de 150 mg) de 2 ori pe saptamâna, cu un interval de 72 h sau mai mult între doze; continuati doua luni. 

Citeste acum...
Prospect Rispolept

TBC, tratament de întretinere 

Continuati terapia cu rifapentina o data pe saptamâna timp de 4 luni în combinatie cu izoniazida sau alt antituberculos. Daca pacientul este în continuare cu culturi pozitive, daca sunt prezente organisme rezistente sau daca pacientul este HIV pozitiv, urmati protocoalele de tratament.


    

OBSERVATII PENTRU PACIENT – FAMILIE

Luati conform prescriptiei. Adminstrati împreuna cu alimente daca exista disconfort GI, G&V. Vit B 6 este prescrisa la malnutriti, sau celor predispusi la neuropatie si adolescentilor. Anuntati daca apar G&V, febra, urina închisa la culoare, durere sau tumefiere a articulatiilor, colorare galbena a pielii si ochilor. Evitati aglomeratiile si persoanele cu infectii. Folositi o metoda de contraceptie nonhormonala.

Citeste acum...
Prospect Racidol

 

Voteaza si apreciaza cum ti-a folosit !
Foarte NemultumitNemultumitOKMultumitFoarte Multumit ( Apreciaza, sa stie si altii.)

Loading...
Intotdeauna consultati un medic sau farmacist inainte de a lua orice fel de pastila