Rifapentina

Sharing

 

Rifapentina
Actiune terapeutica: Antituberculos
Categorie de risc pentru sarcina: C


 

MOD DE ACTIUNE

Actiune similara cu a rifampicinei. Bactericid asupra organismelor extra si intracelulare. Alimentele cresc absorbtia. Concentratia maxima plasmatica: 5-6 h. Platoul se atinge dupa 10 zile la doze de 600 mg/zi. Metabolizat la un metabolit activ. Ambele se leaga intens de proteinele plasmatice. T ½: 13,2 h pentru medicamentul de baza; 13,4 h pentru metabolitul activ. Excretat în fecale (70%) si urina (17%).


 

INDICATII

Tuberculoza pulmonara. Trebuie folosit cu cel putin înca un antituberculos.


 

CONTRAINDICATII

Hipersensibilitate la o alta rifampicina (de ex. rifampicina, rifabutina), lactatia.


 

PRECAUTII

Organismele rezistente la o alta rifamicina, sunt probabil rezistente si la rifapentina. Folositi cu precautie la pacientii cu teste hepatice modificate, afectiuni hepatice. Siguranta si eficienta nu au fost stabilite la copiii mai mici de 12 ani.


 

EFECTE ADVERSE

GI: G&V, anorexie, dispepsie, diaree, hemoptizie. SNC: cefalee, ameteala. GU: piurie, proteinurie, hematurie. Dermatologic: rash, acnee, rash maculopapulos. Hematologic: neutropenie, limfopenie, anemie, leucopenie, trombocitoza. Diverse: hiperuricemie, hipertensiune, prurit, artralgii, durere, colorare în rosu a tesuturilor si fluidelor organismului.


 

DOZAJ – MOD DE ADMINISTRARE

Tablete 
TBC, faza intensiva 
600 mg (4 tablete de 150 mg) de 2 ori pe saptamâna, cu un interval de 72 h sau mai mult între doze; continuati doua luni. 
TBC, tratament de întretinere 
Continuati terapia cu rifapentina o data pe saptamâna timp de 4 luni în combinatie cu izoniazida sau alt antituberculos. Daca pacientul este în continuare cu culturi pozitive, daca sunt prezente organisme rezistente sau daca pacientul este HIV pozitiv, urmati protocoalele de tratament.


    

OBSERVATII PENTRU PACIENT – FAMILIE

Luati conform prescriptiei. Adminstrati împreuna cu alimente daca exista disconfort GI, G&V. Vit B 6 este prescrisa la malnutriti, sau celor predispusi la neuropatie si adolescentilor. Anuntati daca apar G&V, febra, urina închisa la culoare, durere sau tumefiere a articulatiilor, colorare galbena a pielii si ochilor. Evitati aglomeratiile si persoanele cu infectii. Folositi o metoda de contraceptie nonhormonala.


 

Sharing

Prospecte.Net recomanda consultarea medicului inainte de orice tratament. Luati medicamente si suplimente numai la indicația medicului.
Toate medicamentele, si chiar suplimentele alimentare care combinate sau in cantitati necontrolate sa dea efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient, el trebuie coroborat cu date reale. Unele medicamente pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. Prospecte.Net nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor. Prospecte.Net este un site de consultare si nicidecum unul de tratament.

Acum esti aici: Home » Rifapentina