Rimantadina -Tratamentul Virusului Gripal A

Sharing

 

 

Rimantadina
Actiune terapeutica: Antiviral
Categorie de risc pentru sarcina: C

 


 

MOD DE ACTIUNE

Are activitate scazuta sau nu are activitate asupra virusului gripal B. Siropul si tabletele se absorb în mod egal dupa administrarea PO. Nivelele plasmatice dupa 10 zile de administrare a 100 mg de 2 ori/zi sunt între 118-468 mg/mL, totusi, nivelele sunt mai mari la pacientii peste 70 ani. Intervalul pâna la nivele plasmatice maxime: aprox. 6 h. Metabolizat în ficat; atât medicamentl neschimbat (25%) cât si metabolitii sunt excretati prin urina.

 


 

INDICATII

 

Adulti. Profilaxia si tratamentul unor surse de virus gripal A. Copii. Profilaxia împotriva virusului gripal A.

 


 

CONTRAINDICATII

 

Hipersensibilitate la amantadina, rimantadina, sau alt medicament din clasa adamantinei. Lactatia.

 


 

PRECAUTII

 

Folositi cu precautie la pacientii cu insuficienta renala sau hepatica. Este posibila o crestere a incidentei convulsiilor la pacientii cu antecedente patologice de epilepsie si care au primit amantadina. În timpul tratamentului pot apare suse virale rezistente la rimantadina si pot fi transmise provocând simptome de gripa. Siguranta si eficacitatea rimantadinei în tratamentul infectiilor simptomatice cu virus gripal la copii nu au fost stabilite. Siguranta si eficienta în profilaxia înfectiilor nu a fost determinata la copii mai mici de 1 an. Incidenta reactiilor adverse la batrâni este mai mare ca la alti pacienti.

 


 

EFECTE ADVERSE

 

GI: G&V, anorexie, xerostomie, durere abdominala, diaree, dispepsie, constipatie, disfagie, stomatita. SNC: insomnie, ameteala, cefalee, nervozitate, astenie, tulburari de concentrare, ataxie, somnolenta, agitatie, depresie, tulburari de mers, euforie, hipokinezie, tremor, halucinatii, confuzie, convulsii , agitatie, hiperestezie. Respirator: dispnee, tuse, bronhospasm . CV: paloare, palpitatii, hipertensiune, afectiuni vasculare cerebrale, insuficienta cardiaca , edeme gambiere, bloc cardiac, tahicardie, sincopa.
Diverse: tinitus, parosmie, durere oculara, rash, lacrimatie crescuta, mictiuni frecvente, febra.

Pacientii vârstnici dezvolta mai multe reactii adverse digestive si SNC, incluzând ameteala, anxietate, cefalee, astenie, fatigabilitate, G&V, durere abdominala.

 


 

DOZAJ – MOD DE ADMINISTRARE

 

Sirop, tablete
Profilaxie

Adulti si copii > 10 ani: 100 mg de 2 ori/zi. La pacientii cu disfunctie hepatica severa (C CR < 10 mL/min) si la batrâni îngrijiti la domiciliu, scadeti doza la 100 mg/zi. Copii < 10 ani: 5 mg/kg o data/zi, nu mai mult de 150 mg/zi.
Tratament

Adulti: 100 mg de 2 ori/zi. La pacientii cu disfunctie hepatica severa si la batrânii îngrijiti la domiciliu, reduceti doza la 100 mg/zi.

 


 

OBSERVATII PENTRU PACIENT – FAMILIE

 

Începeti tratamentul imediat dupa aparitia simptomelor si mentineti 7 zile. Medicamentul poate provoca ameteala; evitati activitatile care necesita atentie sporita pâna la epuizarea efectelor medicamentului. Vaccinarea anuala este metoda de electie pentru profilaxia gripei. Intervalul de 2-4 saptamâni necesar pentru a dezvolta un raspuns cu anticorpi poate fi controlat cu rimantadina.

 


 

Sharing

Prospecte.Net recomanda consultarea medicului inainte de orice tratament. Luati medicamente si suplimente numai la indicația medicului.
Toate medicamentele, si chiar suplimentele alimentare care combinate sau in cantitati necontrolate sa dea efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient, el trebuie coroborat cu date reale. Unele medicamente pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. Prospecte.Net nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor. Prospecte.Net este un site de consultare si nicidecum unul de tratament.

Acum esti aici: Home » Rimantadina -Tratamentul Virusului Gripal A